Denon Perl är ett par manschettknappliknande i örat-lurar med Masimo Adaptive Acoustic Technology för en helt unik ljudbild.
Det tillhör tyvärr inte vanligheterna att vi testar Denons olika hörlurar eller högtalare, vilket gjorde det lite extra roligt att få testa ett av företagets senaste i örat-lurar i form av Perl, eller ”PerL” som Denon föredrar att kalla dem i skrift. Namnet antyder däremot inte att lurarna skulle ha någon koppling till vare sig någon svengelsk variant av pärlor eller en designer vid namnet Per L, utan det symboliserar Masimos (Denons moderbolag) mål att ge lyssnarna bästa musikupplevelse genom en optimerad, personlig lyssningsupplevelse eller då Personalized Listening experience.
Enkel profilering
Denon Perl består av ett laddfodral med rundade hörn. I detta ligger våra två trådlösa öronsnäckor som har ett mycket speciellt utseende. Varje snäcka har nämligen en helt platt ytterdel som påminner om en manschettknapp. I mitten på utsidan finner vi en diskret Denon-text vilket även är en fingervisning om var vi ska placera fingret när vi ska interagera med våra lurar. Vi kan här singel-, dubbel- eller trippelknacka på respektive sida för att styra och hantera samtal, musik och vår digitala assistent. Självklart kan vi anpassa dessa inställningar med Denons app.
Den senare är även ett måste för att vi ska kunna utnyttja hörlurarna fullt ut. För efter att vi installerat appen och anslutit hörlurarna så startar direkt en guide som låter oss skapa den unika personifiering som kallas Masimo AAT. Detta är en unik process som tar cirka två minuter att genomföra och som via en mer eller mindre helt automatisk process analyserar vår örongång och hur ljudet fångas upp på vägen in i örat.
När processen är färdig skapas vår unika ljudprofil och vi kommer till ett stycke musik som visar hur vi kommer att höra den musik vi spelar, med respektive utan profileringen, och trots att vi från början var lite tveksamma till konceptet så får musiken verkligen en enorm boost som kraftigt skiljer sig från originalljudet. Vi kan i detta läge även välja att aktivera en ökning, eller minskning, av bastrycket i lurarna. Detta inom ett spann på åtta steg baserat på hur påtaglig vi vill ha basen.
På en full laddning levererar batterierna strax över sex timmars lyssnade vilket förlängs upp till dryga 24 timmar med fodralet. Lurarna stöder snabbladdning och på tio minuters laddning får vi ytterligare en timmes lyssnade. När vi sedan ska ladda fodralet så går vi från tom till fullt på knappa två timmar, vilket är toppen. Tyvärr så stöds inte trådlös laddning.
Imponerande brusreduktion
Tittar vi vidare på snäckorna i sig så ansluts de via Bluetooth 5,0, och enheten stöder standardiserade AAC, SBC och aptX-codecs. Dessvärre får vi inte med stöd för Qualcomms aptX Lossless Code som är förbehållet storebror Perl Pro.
Varje snäcka väger 7,1 gram, är IPX4-skyddad och har dubbla mikrofoner. På insidan så drivs enheten med ett tio millimeters element som jobbar med ett frekvensomfång på mellan 20–40 000 hertz. Vi får även stöd för genomhörning vilket Denom kallar för ”socialt läge” och som vi aktiverar eller avaktiverar genom ett tryck på vänster snäckas utsida.
När det kommer till musikljudet så är det två delar som direkt utmärker sig. För det första får vi ett extremt rent ljud med en tydlighet i varje ton och varje registerdel. Men ljudet är även aningen platt och vi får inte riktigt det omslutande ljud som vi hoppats på. Däremot är basen riktigt, riktigt bra, och när vi skalar upp denna inför ett träningspass så pumpar basen i kroppen. Samma sak gäller när vi lyssnar på mer klassisk musik där ljudet är makalöst bra, men där vi samtidigt saknar rymden. Det känns lite som att något lagt ett lock delvis ovanpå för att dämpa det.
Ytterligare en sak som vi har både en positiv och lite mer negativ bild av är brusreduktionen. Ser vi till ANC-lösningen (den aktiva brusreduktionen) i sig så är den klart imponerande, och så snart den aktiveras blockeras merparten av omgivande ljud direkt vilket är underbart. Vi får även en bred ANC-lösning som fungerar lika bra på trafik som prat eller skällande hundar. Nackdelen hittar vi i genomhörningen. När denna funktion aktiveras så behålls stora delar av brusreduktionen vilket gör att vi inte direkt märker någon skillnad. Men när vi sedan börjar prata så fångar mikrofonerna upp vår och motpartens röst och förstärker och släpper igenom denna. Tyvärr sker detta med en viss förvrängning av rösten som tendera att bli lite skrikig, vilket gjorde att vi valde att helt stänga av ANC:n i stället.
LÄS OCKSÅ: OnePlus Buds Pro 2
Vi ska även säga att vi upplevde lite av samma fenomen med notifieringar. När dessa ska presenteras i snäckorna kommer ett högfrekvent litet ping innan, som nästan påminner om mer av en störning. Så det finns en möjlighet att detta är något som kommande firmware kan åtgärda.
Vi avrundar med samtalsljudet som är riktigt bra. Vi hör tydligt motparten och motparten hör även oss med en tydlig röstprofil som även fungerar över förväntan när vi rör oss utomhus. Den enda lilla synpunkt som vi har är att vi verkar få en delvis förvrängd röst, som gör att vi låter hesa eller nedtonade. Detta är dock inget större problem och det viktigaste är att ljudet blir tydligt vilket det är.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Denon, www.denon.com
- Cirkapris: 2 498 kr inkl. moms, 1 998 exkl. moms
- Mått etui: 7,2 x 3,0 x 3,5 cm
- Frekvensomfång: 20–200000 Hz
- Bluetooth: V5 med aptX och AAC
- Element: 10 mm – Dynamic driver
- Vattenskydd: IPX4
- Hantering: Touch på utsidan
- Batteritid: 6 timmar per laddning
- Total batteritid med Etui: 24 timmar
- Ljudanpassning: Masimo AAT (Adaptive Acoustic Technology)