Corsair HS80 Max Wireless erbjuder imponerande surroundljud men med ett aningen skiftande musikljud
När det kommer till Headset så har Corsair en förhållandevis bred portfölj i olika prisklasser och för olika plattformar. HS80 Max Wireless är det senaste tillskottet och även den, i skrivandes stund, mest exklusive modellen i HS80 serien. Här fångar Corsair upp godbitarna från tidigare modeller och kompletterar med det som vi delvis saknat för en mycket, mycket trevlig gaming- och filmupplevelse.
Stilren gaming
Corsair HS80 Max Wireless har ett ganska klassiskt utseende med en tunn huvudbåge kombinerad med ett mer flexibelt huvudband som binder samman de två över öronen kåporna. Den yttre konstruktionen är förstärkt med aluminium för att skapa en högre stabilitet samtidigt som vikten kan hållas så låg som möjligt. Kåporna kan roteras runt sin led i huvudbågen vilket gör att de alltid får en optimal passform. Tyvärr så kan vi inte justera det interna bandet fört att antingen spänna eller lätta upp detta beroende på huvudets storlek.
Kåporna är dessutom försedda med ett lite kraftigare minnesskum vilket både ökar komforten, avlastar från tryck och ger en bra passiv dämpning. Det vi fram för allt vill lyfta med kuddarna är att de har ett mjukt och bra genomsläpp när vi använder glasögon. Nästa del som vi verkligen gillande är den mer diskreta RGB integrationen som för HS80 Max stannar vid en mindre Corsair logga på respektive kåpas yttre del. Detta, i kombination med den övriga designen gör att vi utan bekymmer kan använda samma lurar till både gaming och mer kontorsbaserat arbete utan att det direkt sticker ut.
På kåporna så hitta vi även de grundläggande reglagen för headsetet som faktiskt är mer sparsamma än vi förväntat oss. På vänster sida så finns en strömknapp och ett volymhjul medan vi på höger sida hittar en knapp för blåtandsparning. Detta är även en av de nyheter som vi verkligen uppskattar. För med HS80 Max kan vi använda både blåtand och 2,4 gigahertz, låglatens, anslutning samtidigt.
På vänster kåpa så finner vi även en utvikbar mikrofon som automatiskt mutar eller aktiveras beroende på om den är uppe eller nere. Mikrofonen i sig har en 360 graders upptagning och jobbar med en frekvensrespons på mellan 100 och 10 000 hertz. Trots en relativt enkel konstruktion på denna så är ljudupptagningen riktigt imponerade och den fungerar lika bra för alla typer av gamechattar som mer broadcast liknade streaming eller alla tänkbara digitala möten.
Rent, omslutande ljud
Titta vi lite närmare på insidan av kåporna så finner vi enhetens 50 millimeters drivenheter. Dessa har en frekvensrespons på mellan 20 och 40 000 hertz och stödjer Dolby Atmos och Atmos Spatial Sound däremot så finns inte stöd för virtuellt 5.1 eller 7.1 surround ljud.
Det senare spelar dock mindre roll för den kanske största styrkan med dessa lurar är det rumsliga, omslutande ljudet som direkt låter oss höra varifrån våra fiender kommer, hur långt borta de är samt om det närmare sig eller rör sig från oss. Detta är något som förutom att gynnas oss i spelandet följer med och höjer nivån och känslan när vi tittar på filmer där vi verkligen kan leva oss in i scener som när en helikopter cirklar runt oss på ett sätt som nästan kan beskrivas som att vi vore mitt i händelsens centrum, i varje fall set till headsetets prisnivå. Ljudet håller även en mycket bra balans mellan de låga tonerna, mellan registret och basen där explosioner med mera får ett bra och naturligt tryck.
Det vi däremot uppmärksammar är att när vi växlar över till rent musiklyssnande så kan vissa typer av musik få en viss obalans eller inte fullt harmonisk övergång mellan framför allt höga toner och mellanregistret. Detta är troligen inget som du direkt kommer att tänka på men om du som i vårt fall, ofta lyssnar på samma musikstycken, och har en viss känslighet för skillnader, så märks skillnaden. Det är lite samma känsla som går att få om du är van att köra bil och lufttrycket skulle vara något lägre i ett däck. Har du aldrig kört bilen förut så tänker du troligen inte på det men är du van förare så kommer en viss obalans att märkas.
Delvis kan dessa problem, eller skiftningar, avhjälpas eller minimeras med hjälp av Corsairs program Icue som dels låter oss hantera RGB inställningar men som framför allt gör att vi kan växla mellan olika förinstallerade ljudprofiler eller optimera ljudet genom att själva justera en equalizer.
Vi avrundar med att titta på batteritiden. Enligt Corsair så ska headsetet klara upp till 65 timmar när vi ansluter via 2,4 gigahertz bandet och 130 timmar när blåtand används. Vi har inte testat den exakta tiden men vi kan säga att under en veckans konstant användande, både för spel, musik, film och videomöten, så behövde vi bara ladda lurarna en gång och detta i slutet av veckan så dessa värden verkar stämma. Med tanke på att luarna även kan snabbladdas där vi på 15 minuters laddning får ytterligare sex timmars användning så kommer batteritiden troligen aldrig bli ett problem.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
- Cirkapris: 2 290 kr inkl. moms, 1 832 kr exkl. moms
- Plattformsstöd: PC, Mac, PS5, PS4
- Drivenhet: 50 mm
- Frekvensrespons: 20Hz – 40 kHz
- Batteritid: 24 timmar med RGB och 2,4 GHz, 65 timmar utan RGB, 130 timmar via BT utan RGB
- Anslutning: BT, 2,4 GHz via dongle eller USB-C
- Ljud: Dolby Atmos
- Mikrofon: Utvikbar, rundupptagande