Be quiet Dark Rock Pro5 är en extremt tyst, högeffektiv CPU kylare
När det kommer till riktigt extrem luftkylning så har vi under årens lopp blivit näst intill vana att Noctua mer eller mindre alltid erbjudit den bästa kombinationen av kylprestanda sett till storlek och ljudnivå. Men för varje ny Dark Rock Pro modell som be quiet lanserat så har avståndet krympt och med senaste modellen, kallad, Pro5, så ser vi en ny kung på den kombinerade prestandatronen.
Kompakt flexibilitet
Precis som vi vant oss vid från tidigare modeller så är Dark Rock Pro5 en helt svart, kompakt processorkylare. Till det yttre så mäter enheten 145 x 136 x 168 millimeter och väger respektingivande 1,29 kilo.
Själva kylaren består av två fenbaserade torn där enhetens ena, en 135 millimeters, Silent Wing fläkt placeras i mitten. Den andra, 120 millimeters, Silent Wing fläkten placeras på kylarens ena sida, över den normala RAM placeringen. Tack vare att den senare fläkten kan justeras i höjdled så kan vi använda minnesmoduler som är upp till 45,5 millimeter höga i standardutförande eller 64,9 millimeter höga i maximal position, vilket täcker merparten av nyare, högpresterande moduler.
Dark Rock Pro5 kommer med en nickel pläterad basplatta vilken gör det möjligt att använda flytande metal som termisk pasta. Detta ökar på värmeledningen och underlättar överklockning. Från basplattan så går det totalt sju högpresterande värmeledningsrör som effektivt transporterar bort värmen från plattan ut över fenorna vilka i sin tur har försetts med en speciell keramisk behandling som ytterligare optimera kylningen.
På ovansidan av kylaren så har be quiet inkluderat en liten switch som låter oss växla mellan två maxlägen för de installerade PWM fläktarna. I det ena, tysta, läget så är maxhastigheten begränsad till 1500 varv per minut medan fläktarna i prestandaläget kan snurra med upp till 2000 varv per minut.
Frågan som de flesta då ställer sig är så klart hur detta påverkar på ljudnivån. Det enkla svaret på denna fråga att det styrs av chassit och vald processor. Men i vår standardkonfiguration baserad på Intels I-14900K processor i ett, långt ifrån ljudoptimerad chassi i form av Corsairs iCUE 7000X chassi så är båda dessa lägen i det närmaste likvärdiga i det att vi inte hör något från kylaren ens under full belastning.
När vi däremot testade med samma uppsättning i vår testbech som är helt öppen så var den uppmätta ljudskillanden vid maximal belastning 4,3 decibel vilket är riktigt imponerande och den lägsta ljudnivå som vi uppmätt från en luftkylare under maximal belastning.
Enkel installation
Kylaren passar samtlig av Intels socklar från 1150, 1151, 1155 till 1200 och 1700 samt till såväl AM4 som AM5 gällande AMD. Installationen i samtliga fall är enkel och oavsett om vi använder Intels bakplåt eller AMDs monteringsram så är processen tydligt beskriven i medföljande installationsblad. Hela processen tar cirka fem till tio minuter beroende på hur vad du är att installera kylare.
Den enda lilla tanke som dyker upp under installationen är att om du skulle använda ett lite billigare moderkort från någon av de lite mindre kända märkena som i vissa fall kan använda en lite tunnare moderkortsramverk så skulle vikten kunna innebära en belastning som över tid ger problem. Men detta är något som vi sällan ser numera.
Väl installerad så sätter vi gång med våra tester. Som vanligt så händer det inte så mycket när systemet bara belastas med normala kontorsapplikationer, ett läge där troligen bara flänsarna räckt för att kyla processorn. Men när vi maximerar belastningen så får vi en bättre bild över kylarens prestanda och kapacitet. Med normal maxbelastning så har vår processor en TDP eller rättare sagt MTP på dryga 250 watt vilket är en bit under kylarens maximala kylkapacitet på 270 watt.
Men steget hit är inte så stort och börjar vi titta lite på att överklocka processorn så tar det inte lång tid innan vi kliver över denna gräns och prestandan stryps. Vi ska även säga att vi upplever en lite högre temperatur vid normal maxfrekvens då vårt system i detta läge ligger runt 87 grader vilket är ett par grader varmare jämfört med de luftkylare vi testat med högst kylkapacitet.
Det är däremot aldrig något direkt problem och som kylare i ett system som inte ska överklockas men som ändå ska ge en mer än tillräckligt bra kylning så är Be quiet Dark Rock Pro5, med tanke på sin extremt låga ljudnivå, vår nya favorit. Tyvärr måste vi även säga att priset på kylaren ligger lite väl högt för att vi ska vara helt nöjda.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: bequiet, www.bequiet.com
- Cirkapris: 1 175 kr inkl. moms, 940 exkl. moms
- Mått: 145 x 136 x 168 mm
- Vikt: 1,29 kg
- Maximal TDP: 270 watt
- Sockelstöd: Intel 1700 / 1200 / 1150 / 1151 / 1155 & AMD AM4 + AM5
- Fläktar: 2st (135 + 120 mm)
- Garanti: 3 år