Arlo Pro 5 ger oss utmärkt färgseende på natten och förbättrat batteritid i ett kompakt format
Efter att under en tid premierat de olika XL modellerna för att maximera batteritiden så har Arlo nu tagit ett mycket välkommet steg och till nya Arlo Pro 5 optimerat kameras AI integration och batterianvändning vilken nu ska ge upp mot 30 procent längre batteritid jämfört med föregående Pro 4 modell. Detta trots att enheten fått ett par nya och förbättrade funktioner och vi kan redan här avslöja att vi fått en ny favoritkamera sett till dess helhetsbild.
Dubbla WiFi band
Vi börjar med enhetens yttre där vi får det lite mer klassiska Arlo formatet som även är detsamma som föregående modell. Enheten mäter 89 x 52 x 78,4 millimeter och väger 316 gram och detta i ett chassi som gör modellen IP65 klassificerad vilket gör att den passar lika bra inne som ute där den fungerar i ett temperaturintervall på mellan -20 och +45 grader. Modellen drivs av ett löstagbart laddningsbart batteri vilket gör att alltid kan ha ett extra batteri att byta ut med när det ena är slut, eller så kan vi så klart ladda kamera med det medföljande magnetfästet som på sedvanligt vis placeras på undersidan.
Installationen av enheten är föredömligt enkel och allt vi behöver göra är att stoppa i batteriet, vänta någon sekund till det främre blåa ledljuset blinkar och sedan från den nya appen, välja att lägga till en kamera. I detta läge så kommer det upp en ruta där vi, lite omvänt, ska använda kameran för att skanna av en kod som genereras på mobilen. När detta är gjort så får vi välja WiFi och sedan vänta på att kameran eventuellt får en firmware uppdatering. Hela processen tar cirka fem minuter och sedan är vi redo för att utföra vidare inställningar, mer om dessa nedan.
Vi fortsätter först att kika på kamerans uppbyggnad och nyheter där vi direkt hittar en uppskattad lösning i ett Arlo 5 kommer med stöd för både 2,4 och 5 gigahertzbandet vilket ger en perfekt balans mellan räckvidd och prestanda. Vi får en 2K lins som på upp till sju meters avstånd, tillsammans med den integrerade LED lampan ger oss fullt färgseende även under komplett mörker. Linsen har ett 160 graders visningsläge och kameran kommer som vanligt med en kraftfull integrerad Siren som vi antingen kan utlösa manuellt eller som vi kan koppla till något event från appen. Kameran erbjuder upp till tolv gångers zoom och automatisk HDR, de flesta av dessa delar kan ändras i appens inställningar. Sammantaget så får vi en mycket bra bild med tydliga kontraster och hög detaljrikedom som är en av de absolut bästa vi sett i klassen.
Vi får även en mycket bra duplex lösning där vi med en av de mest tydliga kommunikationslösningarna som vi testat både kan prata med objudna gäster och exempelvis paketbud eller varför inte med våra husdjur som är hemma när vi jobbar eller för att väcka barn som ligger och sover när de borde vara i skolan. Alternativen är många med oavsett vilket så både hörs och hör vi tydligt vad som försiggår.
Påtvingad, nästa generations, app
Vi kommer så till en viktig del när det gäller valet av säkerhetskamera och det i form av appen. Arlo har alltid haft en, enligt undertecknad, bra app, som till viss del kanske sett lite ålderdomlig och delvis kunnat ses som lite för rörig för nya användare. Men i samband med Pro 5 så får vi även en helt ny app. Om du är ny användare så kommer detta troligen bara att vara av godo men om du redan innan använder Arlos lösningar så kommer appen, så fort vi lägger till Pro5, säga att programmet måste uppdateras till en nyare version.
Detta kan så klart låta toppen, och med tiden så kommer alla användare av Arlos kameror att få gå över till det nya gränssnittet, men vi ska ärligt talat säga att vi inte är helt sålda på lösningen. Appen är visserligen renare med större bilder på det som händer. Eller rättare sagt programmet baseras på så kallade widgetar för varje kamera som vi lägger till vilka vi kan välja att få som stora eller små. Vi kan även komma åt alla inställningar men på lite annorlunda sätt och det är faktiskt lite som att lära om på ungefär samma sätt som när vi växlar mellan ett ergonomiskt och ett vanligt tangentbord.
Dessutom så är det nya gränssnittet inte lika flexibelt som den gamla och vi kan inte göra riktigt alla delar som vi är vana vid vilket är lite störande. Som exempel kunde vi hantera delar i det gamla systemet på hubbnivå, det vill säga de kameror som var kopplade till en lokal hubb och här ”masshantera” dessa. Detta går inte längre.
Men som sagt, detta är troligen dels en viss ovilja att byta samtidigt som Arlo hela tiden utvecklar appen och när den väl kommer ut till alla på bred front så finns säkert även dessa funktioner även här och så länge som vi kan ställa in våra zoner och vad varje del ska reagera på så har vi en bra grund för de flesta. Lägg här till att kameran fungerar perfekt med såväl Alexa och Google som Smart Things och IFTTT så får du som användare att perfekt komplement till ditt smarta hem.
Den enda verkliga nackdel som vi kan känna med Arlo, och det har vi sagt tidigare, är prenumerationskostnaden. För ska vi få full nytta av kameran så krävs ett abonnemang vilket kostar 39 kronor i månanden per kamera för 2K upplösning eller 159 kronor i månaden för obegränsat (med viss reservation) antal kameror på upp till 4K upplösning. Arlo erbjuder en fri månad men med tanke på att kameran kostar knappa 2800 för en enhet så hade vi gärna sett en 6-12 månaders bundlad lösning för att det skulle bli en fullpoängare.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: arlo, www.arlo.com
- Cirkapris: 2 790 kr inkl. moms, 2 232 exkl. moms
- Mått: 89 x 52 x 78,4 mm
- Vikt: 316 gram
- Lagring: molnet + frivillig hubb
- Upplösning: 2K
- Synfält: 160 grader diagonalt
- Mörkerseende med färg: upp till 7 meter
- Zoom: 12 ggr
- Ljud: högtalare och mikrofon
- Nätverk: 802.11 b/g/n/ac 2,4 + 5GHz
-
Säkerhet: 128-bitars SSL, AES-128, TSL, tvåfaktorautentisering