Med lokal slutkonfiguration, testning och paketering uppnår Panasonics Toughbook enheter extremt hög driftsäkerhet och lägsta tänkbara felfrekvens inom mobil datoranvändning
Panasonic Corporation är som de flesta känner till ett japanskt elektronikföretag som grundades redan 1918. Företaget erbjuder flera olika vertikaler som sträcker sig över de flesta elektronikbaserade konsumentlösningar som TV, kamera/video, hörlurar, kök värmepumpar med mycket mera till storskaliga mer professionella lösningar som täcker inte allt från mobila datorlösningar till kompletta smarta fabriksledningar och allt där emellan. Oavsett område så arbetar Panasonic efter sju principer vilka tydligt återspeglas såväl på global som lokal nivå. Dessa principer kan sammanfattas i: bidragande till samhället, rättvisa och ärlighet, samarbete och lagande, arbete om förbättring, respekt och ödmjukhet, anpassningsbarhet och tacksamhet. Utifrån dessa deviser fick vi möjlighet att besöka Panasonics site i Cardiff, Wales, under lanseringen av senaste Toughbook 40, en lansering som även sammanfaller med 25 års jubileum för Toughbook i Cardiff.
Ett nav för Europa
I Cardiff så har Panasonic cirka 29 000 kvadratmeter av lokalyta vilka fungerar som ett nav för Europa när det kommer till allt från slutgiltig konfiguration, teknisk utveckling och support. Men här finns även lösningar för designutveckling och olika former av bilintegration. Att vi här säger slutgiltig konfiguration så beror detta på att Panasonic bygger stommen till varje system, det som är samma för alla tänkbara konfigurationer, så som chassi, skärm CPU, minne med mera i företagets fabriker i antingen Japan eller Taiwan. Men den sista anpassningen såsom ytterligare portar, tangentbord eller andra integrerade tilläggsfunktioner som kunder väljer till både monteras och testas, tillsammans med datorn i helt, på plats i Cardiff.
Under denna process så märks varje enhet upp med en unik kod som gör att varje steg, inklusive den slutgiltiga paketeringen kan följas upp in i minsta detalj. Denna rigorösa process är även grunden till att Panasonic enligt VDC har den lägsta uppmäta felfrekvensen på mobila enheter med en procentsats på dryga en procent vilket kan jämföras med näst bästa tillverkare som ligger på motsvarande 4,6 procent. Trots den höga tillförlitligheten så händer det så klart att enheter till och från går sönder. För att maximera nedtiden för berörd användare så har Panasonic även lokal service och reparation vilket gör att enheter från Europa kan servas och fixas inom 48 timmar vilket även omfattar reparationer av enheternas PCB och BGA utbyte.
En enhet för alla väder
Vi fortsätter så med att titta närmare på vad vi kan se som den primära delen för besöket i Cardiff och detta i form av det senaste tillskottet på den bärbara sidan Toughbook 40. Detta är en högpresterande 14 tums så kallad rugged bärbar som tack vare en väl genomarbetat ingenjörskonst kan anpassas och uppgraderas nästan helt efter slutkundens önskemål. Målgruppen för denna enhet hittar vi inom allt från militär användning till alla former av uppdragskritiska blå-ljusarbeten eller andra arbeten i mer extremt krävande miljöer.
Stommen i denna modell hittar vi i Intels Core I5-114G7 vPro eller I7-1185G7 vPro processor. I grunden så kommer enheterna med 16 gigabyte DDR4 men de kan uppgraderas till 64 gigabyte. Som lagring hittar vi en 512 gigabytes NVMe OPAL SSD och som grafik används Intels integrerade UHD/Iris Xe lösning. Detta kompletteras med en 14 tums Active Matrix TFT skärm med touch vilken har en högsta upplösning på 1920 x 1080 och en ljusstyrka på hela 1200 cd/m² vilket gör att vi kan använda och se skärmen i fullt dagsljus. Men på samma vis kan vi även sänka ljusstyrkan ner till låga 2 cd/m² vilket gör det möjligt att använda den i lägen där extra uppmärksamhet inte är önskvärd.
Skärmen har dessutom fem olika skärmlägen som enheten känner igen och växlar mellan automatiskt. Dessa är klassiskt tio-punkters tryckkänslighet, kapacitiv penna, användande av skärmen med handskar samt såväl multikänslighet som kapacitiv penna i våta miljöer vilket gör det möjligt att stå med skärmen i direkt regn och använda dess touchfunktioner. På samma sätt som vatten normalt kan göra det svårt eller till och med omöjligt att använda skärmen så kan omgivningen även påverka möjligheten att både höra delar från en bärbar dator samt prata via dess mikrofoner när vi är på fältet.
För att lösa detta så kommer senaste Toughbook med fyra mikrofoner som med mycket hög precision lyckas fånga upp vår röst samtligt som omgivande ljud stängs av. Dessa kompletteras sedan men ett par stereohögtalare baserade på Waves MaxxAudio som erbjuder ändå upp till 95 decibels ljudnivå vilket gör att vi kan höra ett digitalt samtal även i riktigt störande omgivningar. Självklart kommer enheten även med såväl trådlös anslutning baserad på Intels Wi-Fi6 AX201 som möjlighet till 4G LTE eller 5G eSIM för bästa tänkbara anslutning
Dessutom så erbjuder det integrerade positioneringssystem stöd för GPS, GLONASS, Beidou och Galileo samt att vi från start får följande externa gränssnitt: USB3.1, Thunderbolt 4, mSDXC, HDMI, 3,5 millimeters audio och en port Replicator. Allt packat i ett chassi som är IP66 skyddad mot damm och vatten och som dessutom är certifierad att fungera helt normalt under extrema väderförhållanden från mellan -29 och 63 grader samt uppfyller både MIL-STD-810H och IEC 60529 för skydd mot tappskador på upp till 180 centimeter.
Datorvärldens Victorinox
Men nu är detta långt ifrån allt. För som med det mesta i livet så är det sällan så att alla vill ha samma funktioner och för att kunna tillgodose de flestas behov så är Toughbook 40 utrustad med hela sju olika expansionsplatser vilka kan konfigureras med mängder av olika tillbehör. För att lyfta några av dessa så kan vi bland annat ansluta ett sekundärt Lithium-Ion 10,8 volts, 6 500 milliampertimmar batteri för upp till 36 timmars fortlöpande drift. Då batterierna dessutom är bytbara under drift så kan vi ha med oss flera batterier för att hela tiden ha en aktiv enhet när vi inte kommer åt fast nätdrift.
Bland övriga tillbehör så hittar vi även en sekundär SSD, smartkortsläsare, DVD/BluRay, tre olika trippelanslutningar för USB, VGA, Lan, HDMI eller RS232 i olika kombinationer. Men här finns även möjlighet att ansluta Windows Hello kapabla fingertrycksläsare med eller utan stöd för multianvändare samt kontaktlösa smartkortsläsare. Samtliga tillägg och byten av desamma sker via kraftfulla dockningslösningar där användaren snabbt kan öppna en skyddande lucka och ansluta nödvändig extramodul på bara sekunder. Förutom att lösningen ger hög flexibilitet så blir den på detta sätt även delvis framtidssäkrad samtidigt som vi en lösning som blir enklare att laga eller även felsöka.
Till allt detta så erbjuder Toughbook 40 en extra hög säkerhetsnivå där Panasonic, Intel och Microsoft tillsammans tagit fram en lösning som kombinerar skyddet från Windows 11 mot såväl rootkit och boot attacker med en säker bios som skyddas av Intels CPU samt ett mer personligt skydd via biometrisk hantering och som tidigare nämnts den förinstallerade OPAL baserade SSD enheten.
Som nämnt så är detta en modell som är tänkt att användas även i de tuffaste miljöer och ett sätt att göra detta möjligt är att enheten stödjer användande av KIL 38999 monteringsplatta och anslutning för placering exempelvis utryckningsfordon. För att sedan göra det hela än bättre så har Panasonic även ett program som kallas för Revive där företaget samlar in använda Toughbook enheter, tömmer dess data och renoverar dem för att sedan antingen donera enheterna till olika välgörenhetsorganisationer i Europa eller återsälja dem till ett reducerat pris till icke kommersiella organisationer vilket bidrar till en cirkulär ekonomi hållbarare miljö.