Artikeln är en del av ett kommersiellt samarbete mellan MongoDB och Datormagazin.
Vi berättar historien om MongoDB. Om hur företaget grundandes och snabbt utvecklade en av världens mest flexibla moln- och on-prem-baserade databaslösningar. Vi bjuder även på en genomgång av dagens utbud.
MongoDB grundades 2007 av Dwight Merriman, Eliot Horowitz och Kevin Ryan, och har sitt huvudkontor i New York, USA. Trion såg ett konkret behov av att lösa flera av de begränsningar som merparten av dåtidens databaser kämpade med – det handlade framför allt om bristande skalbarhet och agilitet. Grundarna hade själv brottats med problemen då de vid denna tidpunkt drev det amerikanska reklamföretaget DoubleClick.
De blivande MongoDB-grundarna hade även startat DoubleClick, som tillhandahöll internetbaserade annonseringstjänster från starten 1995, till dess att företaget förvärvades av Google 2008.
Kärnan till problematiken låg i ett, för tiden, högt antal annonsträffar per sekund som toppande över 400 000, vilket ledde till både onödigt långa svarstider och problem med skalbarhet. För att kunna fortsätta att växa som planerat var Merriman, Horowitz och Ryan mer eller mindre tvungna att komma fram till en lösning, och då de själva hade utvecklingskunskaperna som behövdes föddes tanken på att skapa en egen databas.
Den första kommersiella versionen av det då mer renodlade dokumentorienterade databasprogrammet MongoDB lanserades året efter att Google förvärvat DoubleClick, den 11 februari 2009. Efter starten har spridningen av MongoDB gått stadigt framåt och i dag finns företagets lösningar – som bland annat omfattar marknadens största så kallade NoSQL-databashanterare – i stora delar av världen.
Regelbundna uppdateringar
De första versionerna av MongoDB gick under namnen 1.x till 2.6 och lanserades mellan 2009 och 2014. Åren kan beskrivas som lite av inkörningsperioden för MongoDB. Det var en tid då företaget primärt fokuserade på att säkerställa att den nya databasdesignen – vid tidpunkten i stort sett oprövad, som i grunden byggde på en JSON-liknande dokumentdatamodell – fungerade som önskat och att den uppnådde den stabilitet, flexibilitet och agilitet de ville uppnå.
Tack vare att designen var nydanande lockade databasen till sig allt fler både nya och befintliga företag. När MongoDB:s ingenjörsteam såg att deras planer höll måttet började även tankarna på en bredare lösning växa fram, en lösning som kunde expandera systemet bortom en nischad NoSQL-databas till branschens första utvecklardataplattform. I och med detta var fröet till MongoDB Atlas sått.
Med MongoDB Atlas tas steget från operativa och transaktionella arbetsbelastningar med integrerad fulltextsökning till realtidsanalys och mobil datoranvändning till enklare Edge-enheter, där plattformen accelererar och förenklar hur utvecklare bygger med data för alla typer av moderna applikationer. Och allt kan nås via ett enhetligt API. Allt enligt MongoDB:s så kallade misson:
MongoDB empowers innovators to create, transform, and disrupt industries by unleashing the power of software and data
MongoDB Atlas är den molnbaserade modellen av MongoDB och bygger alltså på samma grundplattform som sedan 2016 har en kontinuerlig uppdateringsfrekvens med en ny version varje år, samt en mindre, men ändå signifikant uppdatering varje kvartal sedan 2021. Uppdateringarna kompletteras med ytterligare patchar ungefär en gång per månad. Upplägget gör att användarna snabbt får tillgång till de senaste funktionerna med snabba säkerhetsuppdateringaringar. I skrivande stund innebär det att vi sedan den 15 augusti 2023 använder MongoDB version 7, samt från och med den 9 november även har fått den tredje ”patchningen” i form av version 7.0.3. I samband med lanseringen av versionen har MongoDB passerat över 265 miljoner nedladdningar från utvecklare över hela världen.
Vill även du, kostnadsfritt, testa MongoDB Atlas, med möjlighet att arbeta direkt med din data som kod – och fokusera på byggandet av applikationer och inte hanteringen av dessa och underliggande databaser – samtidigt som du direkt kan skala upp, utan att ändra på någon, så snart behovet uppstår? I så fall besöker du med fördel startsidan för MongoDB Atlas.
En familjär gemenskap
Förutom att MongoDB laddats ned miljontals gånger växer företaget både på global basis och här i Norden och Sverige. I skrivande stund består teamet i Norden av dryga 35 medarbetare vilka leds av företagets regionala vice president för Norden, James Wood.
– Vi ser ett enormt ökat intresse för framför allt MongoDB Atlas här uppe i Norden där vi i dag har mer än 2 300 kunder, vilka spänner över allt från mindre startups till stora globala aktörer som Wolt, DSV, Vainu, AstraZeneca och Electrolux, säger Wood, och berättar att det totalt finns över 20 000 utvecklare som använder MongoDB i olika former.
– Med över en miljon nedladdningar av programmet och mer än 170 startupföretag som är del i MongoDB:s program för nystartade företag, ser vi en mycket positiv utveckling och en enorm potential där vi kommer att fortsätta växa, säger James Wood.
Precis som många andra företag i den nordiska tekniksektorn har det varit en utmaning för MongoDB att hitta rätt personal.
– Vi har en mycket hög andel teknikorienterade bolag som slåss om mer eller mindre samma kompetens, men jag tycker att vi har lyckats mycket bra med våra rekryteringar, både sett till kompetens och att våra anställda väljer att stanna kvar i företaget, säger Wood, som beskriver MongoDB som en stor familj, som de byggt genom att skapa en kultur där de anställda – med olika ursprung, bakgrund och erfarenhet – känner sig värdefulla och hörda.
James Wood berättar att MongoDB lär av och respekterar varandras likheter och olikheter och att det är ett förhållningssätt som de håller både internt samt mot kunder och partners
– Det skapat en hållbar konkurrensfördel inom en annars relativt tuff bransch, säger Wood.
Som de flesta förstår är det inte möjligt att endast locka kunder genom ett öppet och respektfullt bemötande. Det krävs även en bra produkt med vass support och en tilltalande prisbild.
Precis som alla större företag har MongoDB en supportavdelning som hjälper kunder vid eventuella problem och när de söker efter potentiella lösningar till funktioner som vid tidpunkten inte finns, i den svit av lösningar som MongoDB erbjuder. Då stommen till plattformen bygger på open source (öppen källkod), har kunderna möjlighet att skapa unika anpassningar och tillägg som passar just dem. I dessa lägen kan även utvecklare från MongoDB hjälpa till.
Men den del som, enligt kunderna själva, lockar mest är den omfattande och nära gemenskap (Community) som plattformens utvecklare har. På företagets medlemssidor kan de hitta lösningar på eventuella problem tillsammans, eller bara diskuterar önskvärda framtida funktioner.
Dessutom finns MongoDB University, som erbjuder videobaserade lektioner inom samtliga områden, vilka kompletteras med över 150 ”labbar”, där deltagarna kan ladda ned och testa sina kunskaper, samt slutgiltiga certifieringar med digitala examensbevis som visar på erhållen kunskap. Dessa kurser är gratis och kan även kompletteras med instruktörsledda kurser eller utbildningar på en fysisk plats för den som behöver eller önskar denna lösning.
Smidig pris- och licenshantering
När det gäller prissättningen erbjuder MongoDB flera lösningar. Som nämnts ovan finns en grundmodell som är helt kostnadsfri för både molnbaserade Atlas och on-prem-lösningen, där utvecklare kan testa sina kunskaper och prova idéer innan de går vidare med primärt två olika modeller:
- Serverless, där användare betalar för antalet läs-, och skrivoperationer och där det även finns vissa tillägg som backup och extra lagring. Denna modell passar bäst för applikationer med varierande eller mer oväntad datatrafik. Detta är även en modell som bara kräver minimalt med konfiguration.
- Dedikerad, är den rekommenderade modellen för de flesta användare, som även erbjuder högst flexibilitet. Modellen är avsedd för produktionsapplikationer med mer sofistikerade krav på arbetsbelastning. Lösningen erbjuder avancerade konfigurationskontroller. Här finns alternativa lösningar från tio gigabyte till fyra terabyte lagring och upp till 768 gigabyte RAM, samt stöd för både multiregional och multi-cloud-hantering. Användaren kan även välja mellan att basera plattformen i AWS, Microsoft eller Googles molnlösningar för högsta flexibilitet. Prisbilden är direkt kopplad mot ett fast timpris och mängden lagring, arbetsminne och antal beräkningskärnor.
Det finns även möjlighet till självmanagerade databaser och tjänsteuppsättningar vilka körs on-prem via MongoDB Enterprise Advanced, vilken bland annat omfattar enterpriseklassade säkerhetsfunktioner, BI integration och visualisering, Kubernetes Operator (som enkelt uttryckt är ett verktyg för att hantera och distribuera containerapplikationer i stor skala) samt Ops Manager som är gränssnittet för att hantera alla aspekter av MongoDB. Det sistnämnda omfattar bland annat distribuering, övervakning, säkerhetskopiering och automation. Priset för Enterprise Advanced varierar baserat på företag och dess storlek.
Oavsett vilken lösning du väljer är det enkelt att både dela upp data mellan olika modeller och snabbt skala både upp och ned eller flytta mellan olika molntjänster, baserat på vad företaget i övrigt har för behov. Det ger oss en enormt flexibel modell.
Ständigt växande verktygsbas
Som nämndes tidigare var de första versionerna av MongoDB fokuserade på att förfina den nya databasdesignen och att uppnå de funktioner och den stabilitet som grundarna önskade. Men med åren har MongoDB utvecklats till så mycket mer än bara ett dokumentorienterat databasprogram.
Ett av de viktigaste tilläggen, som även är en naturlig del i plattformen, är sökfunktionen. För vilken nytta har vi av vår data om vi inte kan söka i den för olika ändamål? I MongoDB Atlas Search kombineras tre system i ett, då modellen omfattar databasen, sökmotorn samt synkroniseringsalternativ i en tjänst vilket resulterar i upp till 50 procent snabbare, relevansbaserade sökfunktioner direkt i applikationer. Eftersom MongoDB Atlas Search använder en enhetlig API över både databasen i sig och tänkta sökoperationer, blir frågeställningen enklare och utvecklingstiden kortare.
Dessutom hanterar MongoDB Atlasplattformen en automatiserad provisionering, patching, uppgraderingar, skalning, säkerhetsaspekter samt en komplett DR (disaster recovery/katastrofåterställning), samtidigt som den ger utvecklare en komplett insyn i prestanda och belastning för både databasen och sökningarna.
För att ta sökfunktionen ytterligare ett steg och bygga en modell som är bättre lämpad för generativ AI (artificiell intelligens) och semantisk sökning, lanserade MongoDB nyligen även en publik förhandsversion av vad som heter MongoDB Atlas Vector Search, vilken den fjärde december 2023 övergick till så kallat GA och blev allmänt tillgänglig.
– Med MongoDB Atlas Vector Search kan utvecklare bygga AI-drivna lösningar samtidigt som de får tillgång till all data de behöver från olika databaser och datatyper, genom en enhetlig och konsekvent utvecklarupplevelse i form av MongoDB Query API. Tack vare vårt nya $vectorSearch-aggregationssteg blir det dessutom ännu enklare för dem som redan använder MongoDB, säger Boris Bialek, företagets field CTO.
Bialek berättar att MongoDB Atlas Vector Search låter utvecklare söka fritt i ostrukturerade data. Att de kan skapa vektorinbäddningar med olika maskininlärningsmodeller som OpenAI och Hugging Face och lagra dem i Atlas för så kallad RAG, semantisk sökning, rekommendationsmotorer, dynamisk personifiering och många andra användningsfall, effektivt och enkelt.
En minst lika intressant nyhet, som presenterades i en publik ”preview” under MongoDB .local-turnén är MongoDB Atlas Stream Processing. Genom att kombinera dokumentmodellen med flexibla scheman och ett rikt aggregeringsspråk kan MongoDB Atlas Stream Processing ge en ny nivå av kraft och underlätta när utvecklare bygger applikationer som kräver bearbetning av komplexa händelsedata i stor skala.
Alla utvecklare vet att schemahantering är avgörande för datakorrekthet och produktivitet när de arbetar med strömmande data. Tack vare MongoDB Atlas Stream Processing ges de kraftfulla möjligheter och produktivitetsvinster som de inte hittar i alternativa modeller för strömbearbetning. Detta tack vare att utvecklare, för första gången, kan använda en unifierad plattform – över API, frågespråk (query language) och datamodeller – för att kontinuerligt bearbeta strömmande data tillsammans med de kritiska applikationsdata som lagras i deras databas, vilket enar data i rörelse med data i vila.
Så med bara några API-anrop och rader kod kan en utvecklare sätta upp en strömprocessor, databas och ett API-baserat servicelager – allt fullt managerbart på någon av de större molnleverantörernas plattformar.
Ett alltmer komplett ekosystem av partners
Tjänsterna ovan är bara ett axplock av vad MongoDB erbjuder, och till de egenutvecklade lösningarna finns även ett kontinuerligt växande och alltmer komplett utbud av integrationslösningar från MongoDB:s Partnerbaserade Ekosystem. Här finns ett brett utbud av plugins (insticksprogram) eller anslutningar som gör det möjligt för utvecklare att köra och använda data från olika miljöer och olika leverantörer.
Här finns bland många flera exempelvis:
- Microsoft Power Platform
MongoDB Connector vilket är en ”low code-, no code-lösning” för apputveckling och arbetsflödesautomation i Azure. - Amazon CodeWhisperer
En AI-lösning som tränas på miljarder rader kod och kan generera kodförslag – allt från enklare förslag till fullständiga funktioner – i realtid, baserat på utvecklarens kommentarer och befintlig kod. - StratoZone with Google Cloud
Ett datadrivet ramverk för att migrera befintlig IT-infrastrutkur till Googles molnlösning. - Slack
Integrerar MongoDB Atlas med företagets Slack-kanaler för att få meddelanden och varningar från Atlas direkt i valda flödeskanaler. - Ada Support: AI-Automation
En plattform som använder artificiell intelligens för att automatiskt lösa kundtjänstkonversationer oavsett språk och kanal. - Accenture Mainframe Modernization
En integrationslösning som hjälper företag att modernisera sina mest affärskritiska appar från on-prem stordator till molnet.
Alternativen ovan är som sagt bara ett axplock av de tredjepartslösningar som finns tillgängliga och fler tjänster ansluts fortlöpande, vilket gör MongoDB till en av de mest kompletta databas- och tilläggstjänstplattformarna på marknaden. För att kort sammanfatta några av fördelarna med MongoDB vill vi lyfta:
- Skalbar arkitektur
MongoDB är byggd på en skalbar arkitektur som blivit allt mer populär bland utvecklare för att skapa skalbara applikationer med föränderliga datascheman. - Flexibla dokument
MongoDB lagrar data i flexibla, JSON-liknande dokument, vilket innebär att fält kan variera från dokument till dokument och att datastrukturen kan ändras över tid. - Objektmappning
Dokumentmodellen mappar till objekten i din applikationskod, vilket gör det enkelt att arbeta med data. - Kraftfulla frågor och analys
Ad hoc-frågor, indexering och realtidsaggregering ger kraftfulla sätt att komma åt och analysera data från både moln- och on-prem-lösningar. - Högpresterande, skalbar och tillgänglig
MongoDB är en högpresterande, skalbar och ”alltid” tillgänglig databasplattform, vilket gör den till ett populärt val för allt fler företag. - GridFS
MongoDB erbjuder även ett filsystem, vilket är känt som GridFS. - Aggregeringsoperationer
MongoDB erbjuder olika sätt att utföra aggregeringsoperationer på data, som aggregeringspipeline, map reduce eller enkla aggregeringskommandon. - Lagring av alla typer av filer
MongoDB kan lagra alla typer av filer, oavsett storlek, utan att påverka stacken i sig.
Är du intresserad av att få mer information om MongoDB eller vill komma i kontakt med något av företagets kontor – i Sverige, eller i andra länder – så finner du en sammanställning av dem här. Är du utvecklare eller tycker att du har andra kvalifikationer som kan vara till nytta för MongoDB finner du företagets lediga tjänster här.