Texten nedan är en krönika från LTTS
Ett perspektiv från Amit Chadha, CEO & Managing Director, L&T Technology Services
I dagens föränderliga tekniklandskap har det blivit en prioritet för organisationer att vårda
gränsöverskridande talanger. Det handlar bland annat om att hitta rätt kandidat i olika geografiska områden samt att behålla och kompetensutveckla befintlig arbetskraft för att möta kundernas krav.
I takt med att tekniska färdigheter integreras konvergerar även ingenjörsfunktionerna. Talangpoolen är inte begränsad till ett enda land, utan vi ser snarare ingenjörer med olika bakgrund som samarbetar för att leverera framgångsrika kundberättelser.
Genom att använda en GLOCAL-modell (Global + Local) kan teknikföretag ta till sig kulturen och värderingarna i en region. Detta stärker i sin tur lokala team som arbetar inom ett globalt ramverk och främjar en gynnsam miljö. Det kommer även bidra till att locka lovande lokala ingenjörstalanger som lockas av ett ekosystem som placerar medarbetarna i centrum för innovation och tillväxt.
Den svenska fördelen
Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige – som utgör de nordiska länderna – är till största delen engelsktalande länder, vilket tacklar den språkbarriär som finns i vissa andra europeiska länder.
Förutom att vara progressiva och ledande inom innovation lockar dessa länder utländska medborgare att bosätta sig och göra karriär, med tanke på bristen på nischade talanger inom digital teknik. Trots EU:s riktlinjer är detta en prioriterad region eftersom dessa länder gör det lättare för människor att flytta.
Sverige satsar mycket på FoU med budgetar som översteg 3 procent av BNP år 2020, och sedan dess har ökat varje år. Tiden är helt rätt för svenska företag att utnyttja den globala tekniktalangpoolen för att kompensera för en potentiell brist på ingenjörsexamina i landet inom en snar framtid. Det ger också utländska studenter möjlighet att skriva in sig på ingenjörshögskolor i Sverige och göra karriärer i ett dynamiskt och levande ekosystem.
Genom att utnyttja de svenska ingenjörernas mångsidiga kompetens och expertis kan teknikföretag bidra avsevärt till den lokala talangpoolen för ingenjörer. Sverige är trots allt hem för välkända teknikjättar såväl som lovande startups, vilket gör landet till en attraktiv outsourcingdestination.
Landets progressiva och inkluderande arbetskultur är en annan del som lockar utländska ingenjörstalanger, vilket bidrar till mångfalden i Sveriges talangpool. Olika offshoring-insatser med fokus på aktiviteter som produktutveckling har kommit i förgrunden. Vi ser branschövergripande ramverk för samarbete som utnyttjar expertisen hos renodlade mjukvaruaktörer, leverantörer och OEM-företag. Det som krävs av organisationerna är att knyta dessa ingenjörer till sig och locka dem att arbeta för dem. Detta kan uppnås genom en kombination av interna initiativ som främjar karriärutveckling och en tydlig beskrivning av de möjligheter som finns inom företaget.
Teknikföretagens spelbok för att rekrytera talanger – fördelar med ingenjörs- och FoU-företag
Att arbeta för ett renodlat ingenjörsbolag som L&T Technology Services (LTTS) innebär att ingenjörerna kan arbeta med faktiska POC:er (proof of concepts) och lösningar i en etablerad FoUmiljö. LTTS mångsidiga sektorsexpertis inom elektriska och autonoma fordon (EACV), nästa generations kommunikation, medicinteknik, digital tillverkning, artificiell intelligens och digitala produkter samt hållbarhet, ger ingenjörer möjlighet att välja en specialisering och sedan kunna uppvisa resultat. Företagets närvaro inom flera vertikala domäner i en rad olika sektorer gör det möjligt för ingenjörer att korspollinera lärdomar och innovationer från en sektor till en annan, vilket gynnar dem och deras kunder.
Särskilda program som Leaders League Program på L&T Technology Services, som identifierar medarbetare med hög potential att bli framtida ledare inom både teknik och ledarskap, uppmuntrar dessutom unga och blivande ledare i deras karriärutveckling.
Dessutom har workshops med kund en betydande inverkan på teamets resultat. Specifika utmaningar kan hanteras och möjligheter utforskas, vilket främjar lärande och utveckling över tid. Genom att integrera tvärkulturell utbildning i dessa workshops säkerställer LTTS att våra ingenjörer är rustade för att samarbeta i olika team.
Samarbete med den akademiska världen är en annan aspekt av att utveckla globala ingenjörstalanger. Genom samarbete mellan industri och universitet kan vi ta del av den senaste forskningen och de senaste innovationerna. Hackathons fungerar som ett ”skyltfönster” för nya talanger och ger unga ingenjörer möjlighet att visa sin talang. Genom att aktivt stödja dessa plattformar kan företagen identifiera topptalanger och bidra till tillväxten av ingenjörskåren på global nivå. Dessa främjar en konkurrenskraftig men ändå stödjande miljö där man kan utveckla färdigheter, få mentorskap av branschproffs och få exponering för verkliga utmaningar.
Nyrekrytering genom Global Engineering Academy – att anställa bra talanger är inte slutmålet
Det är viktigt att hitta rätt balans mellan talang och kompetens för att säkerställa att kompetensen matchar de senaste tekniska framstegen. I den riktningen är Global Engineering Academy (GEA) en möjliggörare för våra ingenjörer. LTTS GEA arbetar till exempel med att utbilda och utrusta sin ingenjörspersonal med de senaste teknikerna och färdigheterna, så att de kan arbeta med banbrytande projekt för några av de bästa varumärkena i Sverige och större delen av Europa.
Fokuserade aktiviteter för kompetenshöjning och tvärkompetens pågår ständigt för att stärka och utöka ingenjörernas djupa kompetens. Genom att tillhandahålla en strukturerad läroplan med en rad inlärningsresurser gör akademin det möjligt för ingenjörer att utöka sina färdigheter, delta i banbrytande forskning och få kontakt med sina kollegor över hela världen.
Sverige som världens globala tekniknav
Sammanfattningsvis hjälper LTTS svenska ingenjörer att bidra till utvecklingen av globala ingenjörstalanger genom kompetensutveckling, mentorskap och utbildning. Initiativ som GEA, hackathons, workshops med kund och akademiska partnerskap är avgörande för att skapa en stark och sammankopplad ingenjörsarbetskraft. För att attrahera de bästa och mest begåvade måste företagen erbjuda det senaste inom avancerad FoU och teknik. LTTS teknikcenter i Göteborg arbetar till exempel för stora fordons- och tillverkningsföretag i Sverige, med specialkompetens inom elektrifiering, autonom körning, mobilitet och industriell uppkoppling.
Genom att vårda talanger och främja samarbete kan teknikföretag i Sverige se till att de fortsätter att ligga i framkant när det gäller tekniska framsteg, vilket gör Sverige till det globala navet för teknisk innovation samtidigt som de bidrar till den globala poolen av skickliga ingenjörer.