Tour Pro 2 från JBL har ett nydanande batterifodral med touch och gott om funktioner, men ljudet är inte fullt lika imponerade.
Genom åren som JBL lanserat äkta trådlösa i örat-lurar (true wireless) har företaget alltid presterat ett mycket bra ljud till ett pris som hållit sig någonstans i mellansegmentet, vilket gjort att vi nästan alltid fått väldigt mycket pengarna. Med Tour Pro 2 tar företaget ett stort prismässigt kliv uppåt, då dessa lurar kostar runt 2 800 kronor vilket är cirka tusen kronor mer jämfört med tidigare toppmodellen Live-Flex. Frågan vi ställer oss när vi börjar testerna är om det ökade priset även åtföljs av en likvärdig kvalitetsökning.
Det magiska fodralet
Som alla trådlösa i örat-lurar kommer även Tour Pro 2 med ett tillhörande laddfodral. Men till skillnad mot i princip alla andra tillverkare så sticker detta verkligen ut och är den del av Tour Pro 2 som definitivt kommer att väcka störst uppmärksamhet bland vänner och bekanta. Fodralet som mäter 58 x 26 x 55 millimeter och väger 73 gram är ganska avlångt med rundade kanter, men på framsidan finns även en tryckkänslig färgskärm på 1,45 tum. Förutom att kunna hantera alla delar som hör till hörlurarna och som vi normalt justerar i mobilappen (som att justera ljudet, aktivera aktiv brusreducering, ANC, eller koppla in omgivande ljud) även kan aktiva olika former av skärmsläckare, styra om meddelanden ska visas på skärmen eller ej samt aktivera en av ytterligare sju olika snabbgenvägar som ska synas på skärmen. En funktion undertecknad använt regelbundet har varit möjligheten att ställa in alarm direkt från fodralet, vilket varit toppen både på kvällar och när man vill vila under en tågresa.
Lösningen är riktigt bra och även om vi normalt justerarar det mesta via olika tryck eller pekningar på utsidan av snäckorna, alternativt använder mobilen, så tillför skalet så mycket mer än bara ett häftigt utseende. Undertecknad blev näst intill beroende av lösningen under tiden den testades. Som exempel slipper vi ta fram mobilen eller ha en klocka på oss för att direkt se meddelanden, utan kan i stället bara ha fodralet liggande på bordet intill. Detta har även haft den positiva bieffekten att skärmtiden med mobilen minskat och detta rejält. Tidigare har det lätt blivit så att när vi ska bläddra mellan album och något annat även ”passar på” att göra andra, för stunden onödiga, saker på mobilen vilket vi nästan helt slutat med under tiden vi använde JBL:s lösning.
LÄS OCKSÅ: OnePlus Buds Pro 2
Självklart fungerar fodralet även som batteri- och laddkälla och här har JBL lyckats mycket bra. På en full laddning får vi ut knappa åtta timmars speltid med aktiv brusreduktion påslagen. Till detta så erbjuder fodralet ytterligare tre laddningar där vi framför allt får en effektiv snabbladdning där 15 minuter ger cirka fyra timmars ytterligare batteritid.
Men som de flesta förstår handlar dessa tider om hur vi använder lurarna och framför allt fodralet och i det senare fallet vilken ljusstyrka som används. För vi märkte att när vi från början hade den senare maximerad samtidigt som nyhetens behag gjorde att vi använda fodralet betydligt mer än vi ”borde” göra så var det inte några problem att dränera batteriet betydligt snabbare.
Omslutande ljudbild
Vi fortsätter med snäckorna som har en lite högre vikt än vi är vana vid med sina 12,2 gram. Detta är däremot inte något som direkt märks utan väl på plats så tänker vi inte på det. Snäckorna har lite av en tredelad lösning där vi ytterst hittar den klassiska ”pinnen” som här är aningen bredare jämfört med snittet. Denna pinne fäster i en ganska kraftig elementdel som faktiskt kan vara lite väl kraftig för vissa öron.
Vi är normalt fem personer som testar och bedömer just passform och komfort och utav oss var det en som direkt ansåg att de inte alls passade utan lite av trycktes ut, och en som upplevde att de var något för stora på ena sidan.
Längst ut har vi sedan ljudutgången som är portad med en lätt vinkling för att kunna rikta ljudet på bästa sätt i örongången. Utgången är även försedd med en klassisk gummitopp som ger en viss passiv brusreduktion och hjälper till att hålla snäckorna på plats. Vi hade däremot gärna sett ett bredare utbud av dessa toppar som nu bara kommer i tre storlekar.
På insidan av respektive snäcka hittar vi ett element på tio millimeter som har ett dynamiskt frekvensomfång på mellan 20 och 20 000 hertz. Tour Pro 2 ansluts via Bluetooth 5.3 och stöder blåtandsprofilerna: A2DP V1.3.2, AVRCP V1.6.2 och HFP V1.7.2. Till detta kommer respektive snäcka med tre mikroner som används både för att hantera en aktiv brusreduktion och för att optimera vår röstupptagning under samtal samtidigt som störningar från exempelvis vinden stängs ute.
Börjar vi då med det sistnämnda gällande samtalskvaliteten så är denna riktigt bra. Vi får en tydlig röstupptagning som effektivt stänger ute omgivande sorl och motparten hör oss nästan lika bra som när vi pratar direkt i mobilen vilket är ett mycket bra betyg. Lurarna har vissa bekymmer när vinden växlar och kommer från olika håll där lurarna hela tiden försöker kompensera för detta vilket i stället resulterar i en försämrad ljudbild. Men i övriga lägen är den digitala kommunikationen perfekt.
Vi fortsätter med musikkvaliteten där lurarna stöder JBL Spatial Sound som ger oss ett omslutande ljud som helt klart lyfter både filmer och spelande, men där även ljudet gynnas av detta. Vi får även ett riktigt bra djup i basen, helt enligt klassiskt JBL-manér, men däremot känner vi att ljudbilden delvis kan bli lite platt, beroende på vad vi lyssnar på. Framför allt märks detta där stycken sträcker sig och växlar snabbt mellan höga och låga toner där dynamiken inte riktigt infinner sig som vi önskat, framför allt inte när vi pratar om lurar i denna prisklass.
Kolla in fler tester av JBL:s lurar
Det hela vägs dock till viss del upp av en mycket bra och komplett app där det finns gott om finesser som Personi-fi 2.0 som låter oss bygga en mer unik ljudbild baserad på exakt vad och hur mycket vi hör på respektive öra eller den anpassningsbara equalizern som gör att vi delvis kan styra ljudet som vi önskar. En del vi däremot inte upplever som lika bra är den aktiva brusreduktionen, ANC:n. För trots att vi som nämnts får riktigt bra mikrofoner så lyckas dessa inte helt harmonisera med ANC-lösningen och vi tycker att snäckorna släpper igenom allt för mycket ljud för att vi ska vara helt nöjda.
SPECIFIKATIONER JBL Tour Pro 2
- Tillverkare: JBL, www.jbl.com
- Cirkapris: 2 790 kr inkl. moms, 2 232 kr exkl. moms
- Anslutning: Bluetooth 5.3
- Ljudprofiler: A2DP V1.3.2, AVRCP V1.6.2, HFP V1.7.2
- Laddning: Fodral
- Batteritid: 8–10 per laddning
- Elementstorlek: 10 mm
- Kontroller: På snäckorna samt fodral
- Vikt: Snäcka – 12,2 gram, fodral 73 gram
- Färg: svart