Nord CE 2 från Oneplus är en uppföljare som blandar och ger. Batteritiden är strålande, liksom huvudkameran och snabbladdningen. Men prestandan och övriga kameror imponerar inte.
Trots att OnePlus alltid haft en nära koppling till mobilföretaget Oppo är det först sedan mitten av 2021 företagen slog samman utvecklingen av sina mobila operativsystem och flera tekniska lösningar. Vi har testat OnePlus första enhet som till fullo baseras på den nya gemensamma plattformen och utan att lägga någon värdering i det så känns det som att mobilen vare sig är en ny mobil eller en uppdatering av föregående modell OnePlus Nord 2 från 2021. Faktum är att den mer känns som en kopia av Oppos Reno7-enhet (extern länk).
HDR med problem
Vi börjar med det yttre där mobilen som mäter 160,6 x 73,2 x 7,8 millimeter och väger 173 gram rymmer en 6,43 tums AMOLED-skärm med ett bildförhållande på 20:9 och en högsta upplösning på 2 400 x 1 080 pixel. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 90 hertz och stöder såväl sRGB, Display P3 som HDR10+. Den skyddas med Gorilla Glass 5.
Ser vi till det positiva får vi en skärm med bra skärpa och som ger en bra upplevelse för mer traditionell mobilhantering och surfande och som även har en fullgod hantering av ljusstyrka. När det däremot kommer till underhållning känns inte mobilen lika lämplig då vi dels saknar lite av den rapphet och respons som andra telefoner ofta erbjuder, men vi har även stora problem med HDR10-stödet som inte verkar fungera över huvud taget. Det senare är troligen något som kan rättas till med kommande firmware men i dagsläget (vi testade enheten i början av mars 2022) är det inte något vi kan lyfta fram. I skärmens nederkant finns enhetens fingeravtrycksläsare som, precis som vanligt, har en snabb identifiering och smidig inloggning.
Bra batteritid snarare än prestanda
Ser vi till insidan så bygger mobilen på MediaTek Dimensity 900-processorn som vi även sett i bland annat Oppo Find X5, Vivo X80 och några av Xiaomis mobiler. Processorn är ett klart lyft från föregående modell men av någon anledning når vi inte upp i de prestandaresultat vi sett på övriga mobiler med samma chip. I Geekbench 5 multi core respektive Singel Core nådde vi 2146 respektive 725 poäng vilket är ganska mediokert. Om detta beror på en medveten snålare hantering för att vinna batteritid låter vi vara osagt, men faktum är att just batteritiden för denna mobil är riktigt bra.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Mobilen använder sig av dubbla celler på 2250 milliampertimmar för totalt 4500 milliampertimmar vilket kanske inte är något att lyfta fram, men hanteringen är desto bättre. Med PCMarks batteritest når vi dryga 14 timmar och 20 minuter vilket är riktigt bra. Vi får även 65 watts snabbladdning vilket ger oss hela 65 procents batteri på bara 15 minuters laddning. Som tidigare OnePlus-användare kan det vara värt att veta att företaget nu lämnat sin WarpCharge-lösning och gått över till Oppos Supervooc-dito som här verkligen visar sig vara ett bra val.
Vi fortsätter med hårdvaran där mobilen kommer med åtta gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring. Den senare kan utökas med ett mSD-kort på upp till en terabyte. Dessutom har mobilen plats för dubbla SIM-kort. Vi saknar dock möjligheten till eSim.
Kameralösningen i OnePlus Nord CE 2 når inte upp till våra högt ställda förväntningar
Vi går vidare till enhetens kamera, något som nästan alltid varit ett av OnePlus stora försäljningsargument.
OnePlus Nord CE 2 har tre bakre linser och en frontplacerad dito. Huvudkamera består av en sensor på 64 megapixel med f/1.7 och elektronisk bildstabilisering. Denna ger riktigt bra bilder, framför allt i dagsljus med mycket bra skärpa och levande och äkta färger. Kameran erbjuder även en digital zoom med 2X effekt som har en bra hantering av inzoomade delar utan att tappar för mycket i bildkvalitet.
Till denna får vi en 119 graders ultravidvinkellins med f/2.2 och EIS. Upplösningen ligger på åtta megapixel. Linsen är betydligt känsligare för omgivningen bilderna blir allt för ofta märkbart grynigare så fort vi inte har snudd på perfekt omgivning sett till ljus och minimala störningar från skuggor och liknade.
Slutligen har Nord CE 2 en två megapixles macrolins med f/2.4. Denna lins är tyvärr mobilens klart sämsta del och levererar bilder som allt för ofta påminner om en bilder tagna med en bärbar dator, det vill säga spridd fokus och ojämn detaljrikedom. Kameran har även ett nattläge som inte heller detta övertygar på det sätt som vi delvis vant oss vid från OnePlus. Om detta beror på den nya mjukvaran, sämre linser eller något annat är svårt att säga, men oavsett måste vi tyvärr säga att kameradelen lämnar en hel del i övrigt att önska.
Som alla mobiler kommer även Nord CE 2 med en frontmonterad kamera vilken placerats i framsidans övre vänstra kant. Kameran använder Sonys IMX471-sensor och är på 16 megapixel med en lins på f/2.4. Lösningen ger oss godkända bilder med naturliga toner, men även denna är ganska beroende av omgivande ljus.
Klarar lurar med sladd
Vi kommer så till enhetens ljud och här kan du som använder kabelbundna lurar glädas för OnePlus-enheten har en 3,5 millimeters anslutning. Skulle du i stället satsa på trådlösa hörlurar får du Bluetooth 5.2 med stöd för aptX, aptX, HD, LDAC, AAC, SBC. Att du kommer behöva lurar av något slag råder det ingen tvekan om framför allt om du vill lyssna på musik eller se på film då mobilen bara använder en integrerad högtalare.
Sammantaget erbjuder OnePlus Nord CE 2 en prismässigt godkänd telefon med bra konstruktionskvalitet och bra huvudkamera, samt delar som dubbla SIM-platser och en mSD-kortplats, men tyvärr når mobilen inte riktigt lika långt som vi hoppats på.
SPECIFIKATIONER OnePlus Nord CE 2:
- Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 3 990 kr inkl. moms, 3 192 kr exkl. moms
- CPU: MediaTek Dimensity 900
- Lagring: 128 GB
- Ram: 8 GB
- Mått: 160,6 x 73,2 x 7,8 mm
- Vikt: 173 gram
- Skärm: 6,43 tum
- Upplösning: 2 400 x 1080 pixel (409 ppi)
- Skärmtyp: AMOLED
- Batteri: 4 500 mAh
- Kamera: 64 MP + 8 MP + 2 MP + 16 MP front
- WiFi: 2×2 MIMO Wi-Fi 6
- Bluetooth: V5.2 med aptX, aptX HD, LDAC, AAC