Vi testar meshsystemet Netgear Orbi RBK963B. En rejält uppgraderad testvinnare, som tyvärr har en allt för hög prislapp.
När Netgear för några år sedan introducerade sin första version av Orbi WiFi så förändrades vårt sätt att se på och bygga vår nätverksinfrastruktur på ett sätt som vi inte upplevt på många år. Efter att sedan följt upp succén med lösningar för företag, olika prestandanivåer och även GSM-baserade lösningar, så var det i början av 2022 dags för den senaste uppdateringen av flaggskeppsserien för hemmen kallad RGB96X där X står för hur många enheter vi får med i paketet.
Installationen är superenkel
RBK963B, som vårt testkit heter, består således av en huvudenhet, routern, och två satelliter. Och med tillägget B har Netgear dessutom tillfört en ny svart färg som i rätt miljö verkligen är ett visuellt lyft. Till utseendet i övrigt är modellen i det närmaste identisk med föregående RGB853-enheter.
Som vissa känner till så har Netgear två primära serier för Orbi: en som bara heter Orbi och är inriktad mot hem samt en som heter Orbi Pro vars huvudsakliga inriktning är mot företag. Dessa två serier har lite olika egenskaper men en av de mest påtagliga möter vi redan under installationen där Pro kräver Netgears molnbaserade program Insight medan vanliga Orbi hanteras från Netgears app Orbi vilken gör installationen till en barnlek som alla kan klara av.
Vi börjar med att ladda ned appen, ansluter vår huvudenhet, routern, till internet och en strömkälla. Sedan kommer appen att identifiera vår router och via en enkel guide leda oss genom en installation som både omfattar uppdatering av firmware, uppsättning av Wi-Fi samt en guidning för att lägga till våra två satelliter som även dessa genomgår en uppdatering samt ger oss en indikation på optimal placering.
Bra täckning
Redan från start har RGB963 en enastående täckningsgrad som kan hantera hus/lägenheter på upp till 600 kvadratmeter, men som de flesta vet är det många olika faktorer som spelar in när det kommer till täckning och skulle du behöva täcka ett större område så går det enkelt att bygga ut systemet med extra satelliter.
Något vi verkligen tycker om med Orbi är dess tydliga med ändå diskreta LED-integration som ger oss direkt insyn i den mest grundläggande delen för nätverket i form av anslutningen till internet och mellan respektive enhet. På framsidan finns, under Orbi loggan, en avlång LED-belysning som efter att alla enheter startat upp och är anslutna kommer att lysa blått under en initial period för att sedan stängas av helt. I detta läge vet vi att allt är okej. Skulle ljuset ändras till magenta betyder det att enheten har tappar synken med huvudenhet eller att routern inte är ansluten till internet.
Ljuset kan även blinka med ett vitt sken vilket sker när vi startat om enheten eller har tryckt på enhetens sync knapp. Slutligen så kan den lysa med fast vitt sken vilket betyder att den enheten återställs till fabriksinställningar. Som komplement till detta så finns på baksidan även ett mindre Ledljus vilket även detta har olika färgkoder.
Lyser det grönt visas att strömmen är påslagen, lyser det med bärnstensfärg så startar enheten om, och blinkar det i bärnstensfärg håller enhetens firmware på att återställas till fabriksinställningar. Skulle den i detta läge börja blinka rött betyder detta att enhetens firmware är skadad.
Optimerat bandutnyttjande
På baksidan hittar vi enhetens ethernetportar som på routerenheten, som även kallas RBRE960, börjar med en tiogigabits WAN-port. Efter denna finns en 2,5 gigsport vilken antingen kan användas till en dedikerad enhet med högre bandbreddsbehov, vilket kan vara en server, en arbetsstation eller även användas för att länka till en multigigsswitch.
Men vi kan även använda denna port för att sätta upp en fysik backhaul-lösning mellan vår router och en eller flera satelliter, mer om detta nedan. Slutligen finns på baksidan tre gigabitportar samt en sync-knapp för att manuellt ansluta en satellit till routern. Ser vi till satelliterna, som kallas RBSE960, så har dessa samma uppsättning anslutningar med undantag av den första tiogigabitporten vilket gör det möjligt att även ansluta enheter utan trådlöst. En lösning vi gärna sett hade varit möjlighet att ansluta en PoE-baserad säkerhetskamera eller andra PoE-enhet till i varje fall en port på varje nod, vilket gett en markant ökad flexibilitet. På samma sätt hade vi även gärna sett att det integrerats en USB-port för att enkelt kunna dela ut media i nätverket.
Nu är det inte bara portarna som har uppgraderats sedan tidigare modeller. På insidan får vi Qualcomms toppchip Networking Pro 1610 tillsammans med en fyrkärnig processor på 2,2 gigahertz, en gigabyte RAM samt 512 megabyte intern lagring för att hantera firmware och lokala inställningar. Detta ger enheterna gott om kraft för att hantera och fördela även kraftigt belastade nätverk.
Vi kommer så till den trådlösa hanteringen, och här hittar vi den smarta lösningen som är en av anledningarna till att Orbi blivit ett av de mest uppskattade meshsystemen i form av ett dedikerat backhaul-band. Enheterna i Orbi RBK963 använder fyra band med totalt sexton samtidiga strömmar för att flytta data. Dessa band är uppdelade på ett 2,4-gigahertzband med en med en teoretisk maximal bandbredd av 1,2 gigabit, dubbla 5-gigahertzband som vardera kan hantera 2,4 gigabit samt då nyheten ett 6-gigahertzband som fördubblar denna bandbredd ytterligare till en maximal teoretisk bandbredd av 4,8 gigabit för en total teoretisk genomströmning på 10,8 gigabit.
Välj band med omsorg
Det vi måste vara helt klara med är att, precis som när vi tar klivet från 2,4- till 5-gigahertzbandet så får vi en ökad maximal prestanda, men även en mer känslig signal som har ett kortare avstånd och svårare att gå genom väggar. Samma gäller klivet från 5- till 6-gigahertzbandet och här bör enheterna som ska anslutas ligga i samma eller i sämsta fall angränsande rum för att vi ska kunna dra full nytta av bandbredden.
Nästa del som vi även ska vara observanta på är att vi, som nämnts ovan, bara kommer att kunna använda ett 5-gigahertz band då det andra används för att länka samman router och satelliter. Detta ger så klart en stabil och högpresterande backhaul men minskar således även den teoretiska maximala bandbredden för klienter till 8,4 gigabit.
Olika fysiska backhaul
För att dra full nytta av Netgears trådlösa system kan vi som sagt länka samman enheter med en RJ45-anslutning. Och här erbjuder Netgear ett antal olika konfigurationslösningar där vi har en som i alla lägen är att föredra, och vi hittar här även systemets kanske enda riktiga nackdel där vi efter en hel del testade och laborerade kommit fram till att Netgears tekniker inte gjort denna undersökning lika grundlig eller i varje fall inte tänkt tanken med en fysisk backhaul hela vägen, då systemet inte kan nå full prestanda med nuvarande bestyckning. De olika lösningar som Netgear föreslår är:
- Router till Satellit: Genom att ansluta router med en satellit via respektive enhets 2,5-gigport får vi en stabil höghastighets lösning. Nackdelen med denna lösning är att vi, när vi som i detta fall ska ansluta ytterligare en satellit kommer att behöva ansluta nästa enhet via en singelgigsport vilket gör att denna förbindelse blir långsammare och för varje extra satellit så upptar vi en plats i vår Router för denna funktion.
- Router – Satellit – Satellit: Detta är i princip samma lösning som ovan men här använder vi bara 2,5 gigporten på router och första satelliten medan övriga länkas samman i en serie via gigabitportarna. Vi skulle här teoretisk, om vi har fyra enheter, kunna länka de första två och de sista två med 2,5 giganslutning men mellan enhet två och tre blir det bara gigabitprestanda. Den senare lösningen kan vara värd att använda om vi bygger ett nätverk där merparten av enheterna inom 1–2 och 3–4 pratar mest med varandra och kanske bara primärt använder mellanlänken för att komma åt internet.
- Router – Switch – Satelliter: Detta är den smartaste lösningen. I detta fall kopplas routern via sin 2,5-gigport till en multigigswitch varefter varje satellit även de ansluter direkt till switchen via respektive 2,5-gigport. På detta sätt maximerar vi prestandan och frigör extra portar på respektive satellit. Men fortfarande blir den faktiska backhaul-förbindelsen en lösning som inte når full potential.
- ”Vår” lösning till kommande Orbikit: Det vi skulle vilja se vore antingen en lösning där varje satellit hade dubbla 2,5-gigportar som var dedikerade för en seriekopplad backhaul. Men än hellre skulle vi vilja se antingen en 5- eller 10-gigabitport på varje enhet som enbart var för fysik backhaul. Genom denna lösning skulle vi kunna koppla alla enheter via en tiogigabitswitch och på detta sätt bibehålla högsta teoretiska trådlösa överföring via den trådbundna backhaulen.
Vad som däremot fungerar riktigt bra är Netgears automatiska hantering av vald backhaul. Så fort vi kopplar in nätverkskabeln tar processen ett par minuter och sedan är allt uppe och i full drift samtidigt som det andra 5-gigahertzbandet blir tillgängligt för våra klienter.
Separerade SSID:n
När vi kommer till konfigurationen av de trådlösa nätverken så använder Netgears enheter som standard en kombinerat nätverk för samtliga band. Det vill säga, att vi döper vårt trådlösa SSID till ett namn och detta kommer sedan att sträcka sig över samtliga band och låta routern/satelliten att själva placera in respektive enhet i rätt band. Du som vill kan friställa sexgigahertzbandet och döpa detta till ett eget namn. Vid våra tester märkte vi en rätt noterbar prestandavinst genom att göra på detta sätt och flytta nyare mobiler, datorer och plattor till ett eget nätverk.
Vad vi däremot märker i detta läge är att klienter, som exempelvis plattor, bytte band med automatik baserat på vilket band som passade bäst sett till avstånd från noden utan att anslutningen bröts. När vi separerade banden innebar varje bandväxling att vi för en stund tappade synken vilket var irriterande. Ytterligare en del att tänka på med denna lösning är att om vi installerar vissa delade resurser via ett band så som en skrivare, så kommer enheter som ansluts till sexgigahertzbandet inte att kunna komma åt dessa.
Skapa separat nätverk för ditt smarta hem
För att dela upp nätverken kan vi även välja att aktivera ett gästnätverk vilket är en tacksam lösning att använda för gäster istället för att släppa in dem på det ordinarie nätverket. Vi kan även, och detta rekommenderar vi verkligen att alla gör, aktivera ett separat IoT-nätverk. Detta nätverk kan i sin tur delas upp för att bara använda 2,4-, bara använda 5- eller använda både 2,4- och 5-gigahertzbandet. Fördelen med att aktivera detta nätverk är att vi kan separera trafiken från ett oftast allt snabbare växande smart hemnätverk vilket många gånger ger en stabilare hantering av exempelvis smarta lås, smart belysning och bättre prestanda för säkerhetskameror.
Mätresultat i Paessler PRTG
Tittar vi lite närmare på enhetens prestanda så använde vi oss av Paesslers nätverksövervakning PRTG samtidigt som vi belastade systemet med lite drygt 30 klienter och mobiler, en stor uppsättning smarta enheter i form av allt från säkerhetskameror och larm till belysning, sensorer och en full vitvaruintegration och tre strömmande 4K TV samtidigt som vi flyttade oss runt med en bärbar dator (Samsung Galaxy Book Pro2) där vi mätte prestandan vid olika avstånd från våra noder.
Vi började med att mäta direkt från ena skrivbordet som är placerat i samma rum som den bärbara med ett avstånd på knappa sex meter från routern. I detta läge snittar vi 1086 megabit per sekund vilket ger en bra fingervisning om kraften i sexgigahertzbandet. Vi byter sedan rum och tillräckligt lågt bort för att datorn skulle växla över till femgigahertzbandet vilket presterar ett snitt på 263 megabit per sekund vilket även detta är mycket imponerande. Vi fortsatta sedan längre bort och vid cirka 30 meter från rutern så hade vi växlat till 2,4 gigahertz och någonstans kring detta avstånd var högsta stabila avstånd. Här snittar vi cirka 37 megabit per sekund vilket även det räcker till både digitala möten och strömmande av 4K-video.
Orbi RBK963B har ett trevligt gränssnitt och levererar hög säkerhet
Vi avrundar med att titta lite på Netgears gränssnitt som, oavsett om det gäller från en PC eller som en app, är mycket lättanvänt och stilrent samtidigt som det avancerade läget ger oss möjlighet att komma tillräckligt djupt för att utföra inställningar som även mer krävande användare söker. Detta gäller allt från att sätta upp externa anslutningar till att hantera olika former av åtkomstbegränsningar eller andra former av säkerhet.
När det däremot kommer till den mer primära säkerheten så är denna betydligt enklare att aktivera. För precis som med föregående modell stödjer Orbi RBK963 Armor Security som är ett näst intill heltäckande skydd för alla enheter som ansluter via vårt mesh-system. Tyvärr är denna funktion en separat prenumerationstjänst som efter den initiala 30 dagars testperioden kostar 999 kronor per år, vilket kan kännas lite väl dyrt. Men om vi väger in att vi förutom det meshintegrerade skyddet även får möjlighet att installera Bitdefender Security med VPN på våra mobila enheter, så måste vi säga att det är en väl värd investering.
Till detta så ska även tilläggas att Netgear har en mycket bra support som är behjälplig både vid installation och vid eventuella fel. Det senare fick vi testa på nära hand denna gång då vår ena satellit var DOA (”dead on arrival”/trasig vid leverans) och vi var tvungna att sätta upp ett supportärende. Efter en viss fördröjning som denna gång var orsakad av globala leveransproblem, så fick vi vår enhet direkt utbytt med en mycket bra efterföljande support.
Så kort och gott så är Orbi RGK963B troligen det mest högpresterande meshnätverket för fullmatade hem som du kan investera i, i skrivande stund. Tyvärr handlar det om en klart kännbar investering och det finns några delar som vi gärna ser förbättras till nästa generations system.
SPECIFIKATIONER Netgear Orbi RBK963B:
- Tillverkare: Netgear, www.netgear.se
- Cirkapris: 18 490 inkl. moms, 14 792 exkl. moms
- Mått: 279 x 190 x 76,2 millimeter
- Antal portar: 1 st 10 gig (router) + 1 st 2,5 gig + 3 st gigabit
- CPU: Fyrkärnig, 2,2 GHz
- RAM: 1 GB
- Lagring: 512 MB
- Wi-Fi-chip: Qualcomm Networking Pro 1610
- Maximalt antal satelliter: 6 st
- Band: 1 st 2,4 GHz + 2 st 5 GHz + 1 st 6 GHz
- Integrerad säkerhet: Netgear Armor Security (betaltjänst)
-
Högsta teoretiska bandbredd: 10,8 gigabit