Lenova Yoga Slim 7 ProX är en kraftfull, stabil laptop i ett kompakt format till ett intressant pris. Datormagazin Rekommenderar.
Med Slim 7 ProX har Lenovo tagit fram en mycket intressant bärbar dator som gör något så ovanligt som att kombinera imponerande hög prestanda, ett stabilt och stilrent chassi med mycket effektiv kylning och till ett pris som är relativt överkomligt. Dessutom går modellen att få baserad på antingen Intels tolfte generations processorer eller AMD:s 6000-alternativ, allt beroende på vad du som slutanvändare önskar. Värt att notera är även att enheten heter Lenovo Slim 7 ProX på den amerikanska marknaden medan samma modeller heter Lenovo Yoga Slim 7 ProX på den europeiska marknaden.
Mjuka, starka former
Som vanligt börjar vi med det yttre där modellen mäter 328,2 x 221,4 x 15,9 millimeter och väger 1,45 kilo. Hela datorn är tillverkad i två stycken solida aluminiumdelar, en tangentbords- och en skärmdel där respektive del verkligen är som just två separata delar med unikt, mjukt formade kanter som inte bara sträcker sig runt hörnet utan även fasar runt alla sidorna för att skapa ett mycket tilltalande utseende och som framför allt underlättar när vi öppnar och stänger locket.
På lockets utsida finner vi i den högra kortsidans övre kant en lite nättare utfasning där Yoga-loggan gnistrar i den blågråa finishen. På den motsvarande kortsidans nedre kant finns en lite djupare utfasning där det rena aluminiumet skapar en sorts ram runt Lenovo-loggan som även den skiner i en blågrå ton, vilket ger ett exklusivt utseende när datorn ligger på bordet.
Tangentbordsdelen har samma mjuka yttre former som i bakkanten fyllts med ventilationshål. Dessa gör, tack vare en på undersidan långsmal gummerad fot som lyfter modellen ett par millimeter från bordet, att värmen fördelas mycket effektivt vilket i sin tur tillåter en långvarig hög belastning. Det ska tilläggas att enheten inte är helt tyst och vid hög belastning, i en annars tyst omgivning kan fläktljudet faktiskt upplevas lite störande.
På sidorna finns anslutningarna som är uppdelade på dubbla Typ-C Thunderbolt 4-portar med PD-stöd och en HDMI 2.0-anslutning på den västra sidan och en USB 3.2 Gen 1 Typ-A-port samt en 3,5 millimeters audioport på höger sida. Bredvid den senare finns även en fysisk switch för att aktivera eller inaktivera enhetens integrerade kamera, vilket är en lösning som vi verkligen uppskattar. Däremot saknar vi en integrerad kortläsare vilket hade varit pricken över anslutningarnas I.
Tangenter med perfekt nedslag
Som synes finns inte någon LAN-port utan enheten får förlita sig på den integrerade Wi-Fi 6E-lösningen som dock är riktigt bra med snabb anslutning och mycket bra växling mellan de olika banden. Till detta får vi även Bluetooth 5.1 som erbjuder en bra trådlös räckvidd.
På insidan ryms ett batteri på 70 wattimmar vilket tillhör de bättre av de vi testat i denna klass, och vid våra tester når vi dryga tio timmar. Skulle inte det räcka stöder modeller även snabbladdning där vi på 15 minuters laddning får ytterligare tre timmars användning vilket är helt underbart när vi har korta pauser på ett kafé eller liknade.
LÄS OCKSÅ – Test: Dell Inspiron 16 2-in-1
Vi lyfter sedan på locket och kommer till tangentbordet där vi finner en uppsättning med fullstora, perfekt bakgrundsbelysta, tangenter som dessutom ger ett mycket bra gensvar och känsla vid skrivande viket i sin tur leder till en ökad produktivitet. Det vi däremot kan sakna är att enheten inte erbjuder någon fingeravtryckläsare utan förlitar sig på den i skärmen integrerade Windows Hello-baserar IR-kameran som bitvis kan vara lite kinkig med att hitta rätt.
Under tangentdelen finner vi en fullstor pekplatta vilket stöder arbete med gester och som har en mycket hög precision när vi behöver jobba med mer exakta uppgifter som vid lagerbaserat arbete inom bildredigering. I höger kant sitter samma urfasade Lenovo-logga som på locket.
Dolby Atmos-ljud
Vi fortsätter med skärmen, en 14,5 tums så kallad PureSight IPS-variant med en upplösning på 3072 x 1920 pixel och med andra ord använder ett 16:10-förhållande vilket är mer vanligt för kreativt arbete då vi får bättre utrymme för flytande paneler eller andra programspecifika paneler. Skärmen uppfyller 100 procent sRGB och har ett ΔE<1 då den är fabrikskalibrerad. Skärmen håller en hög ljusstyrka på 400 nits och kommer med en ställbar uppdateringsfrekvens på 60/120 hertz. Detta ger oss en skärm med underbara färger och ett bra flyt när vi antingen jobbar med filmer eller spelar, för detta är lite av den perfekta, bärbara hybridlösningen för arbete och underhållning, mer om detta nedan.
När vi så pratar om olika justeringar så har Lenovo tagit fram ett brett utbud av specialkommandon som gör att vi kan växla exempelvis just uppdateringsfrekvens, olika prestandalägen eller inaktivera enhetens pekplatta om så önskas, eller genom att kombinera Fn-tangenten med olika andra knappar. Detta omfattar även Lenovos SmartKey-tangent som ger direkttillgång till flera alternativa program för datorunderhåll och övervakning av systemet.
I skärmen finns även en godkänd Full HD-kamera som tillsammans med en uppsättning av riktigt bra dubbla mikrofoner gör modellen till en perfekt lösning för alla former av digitala möten. Mikrofonerna är dessutom optimerade för att fungera med Amazons Alexa som ligger förinstallerat. För uppspelning finner vi dubbla Harman Kardon-högtalare på vardera två watt. Lösningen är Dolby Atmos-certifierad och ger en ren och klar ljudbild som däremot saknar en del tyngd från de lägre tonerna.
Vi avslutar med enhetens hårdvarubas. Vår testmodell har en grund i Intels i7-12700-processor. Denna kompletteras med 32 gigabyte DDR5-minne på 6000 megahertz samt en snabb PCIe Gen 4-baserad M.2-disk på en terabyte. Som grafik kompletteras Intels iGPU med ett RTX3050-kort med fyra gigabyte dedikerat GDDR 6-minne vilket ger oss en utmärkt och bred stomme för alla typer av belastning. Värt att vara observant på är att minnet är fastlött på moderkortet vilket gör att vi inte kan byta eller uppgradera senare om en mindre minnesmängd väljs.
Exempelvis snittar vi 73 bilder per sekund i Full HD för Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands eller 86 bilder per sekund i Metro Exodus vid samma upplösning. Vi når även 11 520 poäng i 3DMarks Fire Strike samt 2531 poäng i Unigine Superposition benchmark samt 5 803 poäng i Cinebench 20s CPU-test. Även våra egna scriptbaserade tester visar på enhetens höga prestandanivå för sin prisklass och detta är helt klart en av de topp tre mest intressanta bärbara vi testat på senare tid, sett till pris, prestanda och allsidighet.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
- Mått: 328,2 x 221,4 x 15,9 mm
- Vikt: 1,45 kg
- CPU: Intel Core i7-12700
- Minne: 32 GB DDR5-6000
- Lagring: 1 TB PCIe Gen 4×4
- Grafik: Nvidia RTX3050
- Trådlöst: Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.1
- Portar: 2x Type-C (USB / DP / Thunderbolt 4), 1x Type-A USB 3.2 Gen 1 HDMI, 3,5 mm
- Batteri: 70 Wh
- Högtalare: 2×2 watt
- Skärm: 14,5 tum, IPS
- Upplösning: 3 072 x 1 920 pixel, 120Hz