Med en fantastisk kameralösning erbjuder Google bäst pris-prestanda bland dagens flaggskeppsmobiler. Nya Pixel 7 Pro är en suverän skapelse. Batteritiden imponerar dock inte.
Google Pixel 7 Pro har onekligen en design som sticker ut ur mängden, även om den till det yttre påminner mycket om sin föregångare. Men med ett nytt chipset, en förbättrad kamera och en mer ljusstark skärm så finns här ändå en hel del som är värt att titta närmare på.
En nätt toppmobil
Vi börjar med utsidan, närmare bestämt kameralösningen på baksidan. Google har placerat mobilens tre linser i en separat upphöjd ram av aluminium som stilrent löper samman med den likaledes aluminiumbaserade ram som länkar samman front med baksida. Mitt på baksidan finner vi även Googles G.
Telefonen mäter 162,9 x 76,6 x 8,9 millimeter och väger 212 gram vilket rymmer en 6,7 tums LTPO OLED-skärm med ett bildformat på 19,5:9 och en högsta upplösning på 3120 x 1440 pixel. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 120 hertz och är skyddad med Corning Gorilla Glass Victus. En av de intressantare nyheterna till denna modell är att Google ökat ljusstyrkan till 1000 nits för HDR eller en totalt högsta ljusstyrka på 1500 nits.
I skärmen ryms även en fingeravtrycksläsare vilken kompletteras med ansiktsigenkänning. Runt sidorna hittar vi klart godkända stereohögtalare, totalt tre mikrofoner, en USB 3.2 Gen 2 Typ-C-port, volym- och strömknapp samt plats för SIM-kort. Tyvärr stöder modellen inte SD-kort.
Utan att förringa fördelarna med en större mobil som Iphone Pro Max eller Samsungs Ultra-modeller måste vi säga att formatet som Pixel 7 Pro är stöpt i är lite av den ultimata lösningen sett till att kunna använda mobilen med bara en hand. Telefonen ligger perfekt i handen och vi får ett stabilt grepp när vi messar eller utför andra ”en-handsuppgifter”. Dessutom passar det lite nättare formatet bättre när vi tillfälligt stoppar ner mobilen i innerfickan, där framför allt kavajer eller likande kan ha lite mer slimmade fickor.
Nästa generations Tensor
Vi går så över till insidan där mobilen går att få med åtta eller tolv gigabyte LPDDR5-minne och med lagring på 128, 256 eller 512 gigabyte UFS3.1. Som alltid rekommenderar vi att från start satsa på lite mer lagringsutrymme vilket blir än viktigare då vi inte kan utöka utrymmet med SD-kort. Som motor i mobilen hittar vi Googles nya Tensor G2-chip vilket kompletteras med en Titan M2 säkerhetsprocessor.
Vi ska direkt säga att detta inte är en processor som glänser med sin höga prestanda och när vi jämför Pixel 7 Pro med Samsung S22 och Apple Iphone 14 så visar Geekbench single-core att Pixel 7 når 1055 poäng vilket ska jämföras mot 1206 respektive 1726 poäng för Samsung kontra Apple. Och vid motsvarande test i multi-core-körning landad Pixel 7 på 3022 poäng vilket ska jämföras med 3350 respektive 4554 poäng.
Just den extrema kärnbaserade kraften har inte heller varit Googles fokus vilket gör detta till delvis orättvisa tester, det är främst i andra sammanhang, som oftast har en större betydelse för användaren, som Tensor-chippet verkligen kommer till sin rätt och främst gäller detta TPU- eller ML-baserad processhantering vilket delvis kan vara svårt att direkt mäta. Men ett område där vi verkligen ser bevis på detta är när vi kommer till bilderna som enhetens kamera levererar, mer om detta nedan.
LÄS OCKSÅ – Test: Apple Iphone 14
En funktion vi väntar på är Googles egen integrerade VPN-tjänst som ska lanseras inom kort. Tillsammans med det egna säkerhetschippet kommer det att skapa en komplett nod till nod-säkerhet. I övrigt kommer mobilen med senaste W-iFi 6E, Bluetooth 5.2 med dubbla antenner för optimal signalkvalitet samt såväl GNSS med dubbelband som GPS, GLONASS, Galileo, QZSS och BeiDou bör bästa möjliga positionering.
Mobilen drivs av ett batteri på 5 000 milliampertimmar vilket borde vara helt okej, men tyvärr skulle vi säga att detta område kanske är den största besvikelsen. För undertecknad klarar telefonen knappt en full dags användning (från cirka klockan 06:00 till 23:00) vilket omfattar allt från flera samtal, mycket mailade och en hel del både fotograferande och filmande samt en viss tid av underhållning. Dessutom upplevs laddningen långsammare jämfört med likvärdiga mobiler, och trots ett uttalat stöd för 30 watts laddning når vi cirka 45 procent på 30 minuter vilket ligger under snittet.
Kamera i absolut toppklass
Kameralösningen kombinerar bra linser med ett utomordentligt smart program och AI/ML-baserad hantering. I skrivande stund levererar Google Pixel 7 Pro fotografier i toppklas och ligger på vår topp tre-lista över de bästa bilderna vi sett från en mobilkamera. På baksidan finner vi en primär vidvinkellins med en sensor på 50 megapixel och 82 graders synfält med största bländare f/1.85. Den har laserbaserad autofokus och optisk bildstabilistering. Denna kompletteras med en ultravidvinkel på 12 megapixel och ett 125,8 graders synfält med bländare f/2.2 och autofokus, samt en Quad Bayer telelins med en sensor på 48 megapixel med största bländare på f/3.5 och ett 20,6 graders synfält. Den senare stödjer fem gångers optisk zoom eller digital på upp till 30 gånger.
På framsidan finner vi en ny selfielins på 10,8 megapixel med f/2.2 och ett 92,8 graders brett synfält för att kunna fånga upp ett större antal personer på våra gruppbilder. Till dessa olika linser erbjuder sedan Google ett mycket brett utbud av kamerafunktioner vilka spänner från att optimera bilder under själva tagningen till efterarbeten på redan tagna bilder, och i båda dessa fall gör Pixel 7 Pro underverk med bilderna.
Sammantaget levererar telefonen bilder av absolut toppkvalitet med hög detaljrikedom och äkta färgåtergivning. Den senare kan i vissa fall tendera att dra lite väl mycket mot de kallare tonerna vilket framför allt märks i blandade utomhusmiljöer, men detta är verkligen inget som märks så länge vi inte har ett större antal bilder från olika källor att jämföra mellan.
Delar vi i stället verkligen vill lyfta fram är en mycket bra och effektiv autofokus som även lyckas fånga rörliga motiv riktigt bra. Vi tycker även att kamerans zoomfunktion ger skarpa och tydliga bilder som till och med klarar ytterligare förstoring vid efterbearbetning, vilket är ett bra betyg för enhetens Tensor-chip och ML-baserade delar. Men framför allt upplever vi en jämnhet i alla bilder och över samtliga linser som vi sällan gör med andra telefoner.
Vi ska även kort nämna frontkameran som även den ger mycket bra bilder och som med Googles ansiktsoptimering ger perfekta selfies. Det som är aningen känsligt med denna är fokuseringen när vi håller linsen för nära det vi vill fotografera. Men vid normala bilder på armlängds avstånd blir alltid riktigt bra.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Google, www.google.com
- Cirkapris: 9 990 inkl. moms, 7 992 exkl. moms
- Skärm: 6,7″ LTPO OLED
- Upplösning: QHD+ (1 440 x 3 120 pixel)
- Uppdateringsfrekvens: 120 hertz
- Ljusstyrka: Upp till 1500 nits
- Mått: 162,9 x 76,6 x 8,9 mm
- Vikt: 212 gram
- Batteri: 5000 mAh
- Minne: 12 GB LPDDR5
- Lagring: 128 GB
- CPU: Google Tensor G2Titan M2 säkerhetsprocessor
- Kamera: 50 + 12 + 48 + 10,8 megapixel selfie
-
Trådlöst: Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.2