Gigabyte krossar sitt föregående flaggskepp med kraft i överflöd, men priset är lika förödande. RTX4090 Gaming OC kostar skjortan.
Steget från GTX2000-serien till RTX3000- innebar att en helt ny värld öppnades för extrem gaming. Med steget till senaste RTX4000-serien ser vi kanske inte nya innovativa lösningar på samma sätt, men prestandaklivet och effektiviteten är minst lika imponerande och i ett nafs formligen krossar RTX4090 Gaming OC 24G föregående flaggskeppsmodell RTX 3090 Ti GAMING OC 24G.
Massivt grafikkort med extra stöd
Att grafikkort i de övre prestandasegmenten blivit allt större känner nog
alla till och att detta skulle gälla även RTX4090 Gaming OC 24G var vi beredda på från både bilder och förhandsinformation. Vi vet även att det många gånger är en sak att se bilder på något för att sedan uppleva det i verkligenheten och det är verkligen fallet med detta kort. För trots att kortet tack vare sin rektangulära, symmetriska boxliknade konstruktion ser hanterbar ut så handlar detta om ett kort som med sitt mått på 340 x 150,2 x 75,2 millimeter kräver fyra expansionsplatser.
Detta ställer så klart stora krav på det chassi som du planerar att använda, både sett till kortets längd och dess bredd. För trots att kortet i sig bara har två expansionsplatser för fästa i chassit så upptar trippelfläktslösningen ytterligare två platser vilket kan göra det svårt eller till och med omöjligt att placera kortet vertikalt utan att riskera att lufttillförseln stryps.
Med det stora formatet så följer så klart även en hög vikt och Gigabytes kort väger nästan 2,9 kilo. För att detta inte ska förstöra moderkortets PCIe socklar så har gigabyte tagit fram ett special ställ som monteras i korets bakkant för att på detta sätt fördela vikten. Men trots detta så skulle vi verkligen rekommendera att du från början har ett moderkort där vald slot är förstärkt med en extra stålsköld och fästning.
Det som är orsaken till den höga vikten är så klart kortets kylning och denna är den mest imponerade, luftbaserade, lösning som vi sett från Gigabyte. För i grunden så är själva RTX4090, precis som sin föregångare, ett ganska diskret grafikkort men som på grund av sin höga värmeutveckling kräver mer extrem kylning.
Denna har sin grund i en stor ångkammare som är direkt ansluten till GPUn och som sedan via tio, kraftiga, kopparbaserade, värmeavledningsrör snabbt förflyttar värmen ut till en stor tvådelad, fenbaserad, kylfläns som sträcker sig betydligt längre än själva grafikkortet. Utanpå denna fläns så finner vi en lite kraftigare plastbaserad sköld som i sin tur hyser tre 110 millimeters bladfläktar med integrerad RGB i sin yttre kant.
Fläktarna är konstruerade för en alternativ rotation där de båda yttre fläktarna roterar åt ett håll medan den mittersta roterar åt motsatt håll för att på detta sätt maximera luftflödets tryck och kylförmåga. När vi sedan jobbar med mindre krävande uppgifter och grafiken inte belastas lika hårt så kommer fläktarnas rotation att minska för att under en vald temperatur sedan stängas av helt för en helt ljudlös upplevelse.
Att kylningen är effektiv märks rätt snabbt och vi är aldrig över 62 grader under maximal belastning. Kortet har även en liten switch på den övre långsidan som låter kortet växla mellan ett normalt OC läge och ett tystare läge. Det senare behöver sällan då kortet redan från start är ovanligt tyst men skulle vi trots allt använda detta läge så får vi även en aningen högre temperatur som når en maxnivå på 67 grader vilket fortfarande är riktigt bra.
3090Ti krossen
I kortets övre kant så hittar vi sedan den så omtalande nya 16-pinnars anslutningen som vi antingen får vi a nyare ATX baserade moderkort eller genom att använda den medföljande omvandlaren som tar fyra åttapinnars PCIe anslutningar och gör om till korrekt 16-pinnars lösning. Gigabyte rekommenderar att ett PSU på minst 1000 watt används för bästa stabilitet. Vi använde både ett kraftfullare aggregat men passade även på att testa Coolermasters senaste 850 watts modell som fungerade alldeles utmärkt, men som sagt, planerar du att överklocka systemet vidare så bör du nog ändå kliva upp ett steg.
Kortet baseras på Nvidias senaste grafikkrets Ada Lovelace med fjärde generationens Tensor- och tredje generationens RT kärnor. Kortet är utrustat med 24 gigabyte GDDR6 minne vilket använder en 384 bitars minnesbuss och körs i 21 gigabit per sekund. GPUn har en lätt fabriksöverklockning jämfört med FE korten då Gigabytes modell körs i en basfrekvens på 2535 megahertz vilket ska jämföras med 2520 megahertz för FE.
Denna frekvens kan vi sedan så klart pressa ytterligare ett par steg och via Gigabytes programvara så når vi 2765 megahertz vilket är full godkänt men där det mest imponerade ändå är kortets effektiva kylning och låga ljudnivå i dessa hastigheter.
Vi körde sedan ett flertal tester där vi i, för övrigt samma rigg, växlande mellan RTX4090 Gaming OC 24G och föregående toppmodell RTX 3090 Ti GAMING OC 24G. Vi började här med lite mer krävande Metro Exodus i med Ultra inställningar. I 4K upplösning så presterade 4090 ett snitt på 96,8 bilder per sekund vilket ska jämföras med 82,3 för 3090Ti. Komiskt nog så presterade både korten nästan identiska resultat i FHD upplösning där de nådda 116,8 respektive 116,2.
Tittar vi sedan på Borderlands 3 så var skillnaden större, framför allt sett till högre upplösning där 4090 nådde 133,6 vid 4K vilket ska jämföras med 88,1 för 3090Ti. I FHD var skillnaden 177,3 jämfört med 115,8. Vi fortsatta med mer klassiska benchmarktester där vi i 3DMark FireStrike Ultra nådde ett totalresultat på 22 972 för 4090 och 13 851 för 3090Ti. För 3DMarks Raytracing tester så skillnaden än större med ett resultat på 135,5 jämfört med 60,9.
Intressant nog så ser vi även likande resultat och skillnader när vi växlar över till Nvidias Studiodrivrutiner där 4090 springer i åttor runt 3090Ti när det kommer med olika form av kreativa appar. Detta är något vi hoppas kunna återkomma till längre fram då tiden för tester var relativt begränsad. På anslutningssidan så hittar vi tre DP1.4 samt en HDMI 2.1 och om det är något kort som lämpar sig för att köra en flerskärmsuppsättning så är det RTX4090.
Det vi däremot kan säga redan nu är att oavsett hur du planerar att använda kortet, se till att du har en skärm som kan dra nytta av kraften för men en mer standardiserad gamingskärm så blir det lite som att kasta pärlor för svin. Men med någon av de nyare högfrekventa och högupplösta UW skärmarna som finns ut så kommer du att få en helt ny, och magisk, spelupplevelse.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.com
- Cirkapris: 25 534 kr inkl. moms, 20 427 kr exkl. moms
- GPU: GeForce RTX4090
- Klockfrekvens: 2535 Mhz
- Cudakärnor: 16 384 st
- Minne: 24 GB GRRD6
- Minnesfrekvens: 21 Gbps
- Busstyp: 384-bitar
- Gränssnitt: PCIe Gen 4 x16
- Storlek: 340 x 150,2 x 75,2 mm
- Vikt: 2,9 kg
- Rekommenderat PSU: 1 000 Watt
- Strömmatning: 16-pinnars
-
Anslutningar: 3 st Displayport 1.4 + 1 st HDMI 2.1