Med full fokus på PCIe Gen5 och AI-baserad överklockning lägger Asus grunden för framtidens gamers. Tillverkarens nya Z790-moderkort, ROG maximus Z790 Hero, är en riktig höjdare.
Intel har så lanserat den trettonde generationens Core-processorer och till dessa även ett nytt prestandachip i form av Z790. Tyvärr innebar inte detta chip integrerat stöd för Gen5-baserad lagring utan fokus låg på bland annat DDR5 och Gen5-baserade expansionsplatser. Detta har dock inte hindrat Asus, som även till denna lansering löst lagringsbegränsningen, om vi nu får kalla Gen4 baserat lagring så, och kortet kommer med stöd för en Gen5-baserad disk samt flera andra tekniska guldkorn.
Tilltalande design
ROG maximus Z790 Hero är ett ATX-moderkort som baseras på LGA1700-sockeln vilket ger stöd för både tolfte och trettonde generationens Intel processorer. Kortet har en övergripande design som kombinerar svart och silver med en mäktig integrerad ljuseffekt placerad i kortets PMMA-platta (den del som binder samman IO-panelen med kortets VRM-flänsar).
Tack vare att Asus skapat en lösning med dubbla lager så kan två olika effekter visar simultant där den ena ligger över den andra och skapar en form av djup i kortet. Om detta sedan kombineras med en svagt rökfärgad glasdörr på chassit så uppnås en än mäktigare effekt, som inte bara tilltalar gamers utan även lyfter en mer arbetsorienterad rigg.
Kortets övre liggande, L-formade, passiva kylfläns har även den en tilltalande design som påminner om trappsteg där fenorna ligger i olika symmetriskt placerade nivåer för att på bästa sett leda bort värmen från kortets VRM och 20+1-baserade strömfaser – strömfaser som var och en klarar av 90 ampere, vilket ger en stabil grund för att maximera prestanda och överklocka godkänd processor.
Vi brukar oftast säga att det är aningen ont om plats vid modernare moderkorts P8-anslutningar och detta är verkligen något som gäller detta korts båda så kallade Procool P8-anslutningar. Använder du ett chassi där genomgången för dessa kablar ligger nära moderkortets övre kant så är det troligen en bra idé att fästa dessa kablar innan moderkortet fästs i chassit. Till dessa finns även en P6-anslutning för att skapa en stabil strömmatning till PCIe-portarna. Den senare är placerad bredvid kortets 24-pinnars ATX-anslutning så denna är enklare att ansluta. Ett tillbehör vi gärna hade sett när det kommer till just dessa anslutningar är någon form av 90 graders vinkel för de som vill och kan ha en tightare kabeldragning.
Utöver den övre placerade kylflänsen kommer kortet även med en effektiv fläns över kortets totalt tre fast placerade M.2-anslutningar samt en större som täcker kortets huvudchip. Till detta har Asus även bundlat sitt Rog Hyper M.2-kort vilket är ett PCIe-baserat insticksort med plats för en Gen5- och en Gen4-disk. Även detta separata kort kommer med en effektiv passiv kylfläns som täcker hela kortet samtidigt som det har lufthål mot expansionshållaren för att kunna släppa igenom luft från chassits naturliga luftbana. Lagringslösningen om totalt fem M.2-platser kompletteras sedan med sex klassiska SATA 3-anslutningar.
För att avrunda tankarna kring kylning kommer kortet även med multipla fyrpinnars PWM-anslutningar samt anslutningar för såväl vattenpumpar samt för att kontrollera flöde av vatten in och ut. Samtliga hanteras så klart från Asus Fan Xpert 4 som är en del av samlingsprogrammet Armoury Crate.
Bra balans av anslutningar
I övrigt har Rog maximus Z790 Hero en intern USB 3.2 Gen2 x2 för frontmonterad USB-C-anslutning vilken även stödjer 60 W PD/QC4+ för snabbladdning av mobiler, plattor eller andra tillbehör. Till denna finns även dubbla USB 3.2 Gen1- samt dubbla USB 2-anslutningar för såväl frontanslutningar som interna anslutningar av exempelvis styrning av vattenkylare eller olika interna hubbar. Kortet har även tre adresserbara RGB Gen2-anslutningar och en Aura RGB-anslutning för att skapa den perfekta ljussättningen i chassit.
Ser vi till PCIe-platser så är kortet utrustat med dubbla så kallade Gen5 x16 Safeslots vilket har förstärkta infästningar och ramar runt platserna för att kunna hantera tyngre kort. Den övre av dessa har dessutom en Q-Release-knapp som gör att vi kan lösgöra grafikkortet från moderkortets bakre kant vilket är en tacksam lösning då det nästan alltid är svårt att komma åt den bakre delen av PCIe-platsen när väl ett grafikkort är på plats. För att få rum med lite kraftigare och bredare grafikkort finns tre PCIe-platser till förfogande för det övre kortet. Till detta finns även en Gen4 x16-plats placerad längst ner.
ROG maximus Z790 Hero har en fullmatad IO-panel
Vi fortsätter med kortets bakre IO-panel vilken inte är fullmatad men näst intill, och rymmer de flesta anslutningar vi kan önska. Från ovansidan finns en Clear CMOS-knapp och en Bios Flashback-knapp vilken används för enkel uppgradering av kortets Bios. Härefter följer en HDMI-utgång och totalt fyra USB 3.2 Gen1-anslutningar. Vidare nedåt finns dubbla TB4-portar vilket klart underlättar anslutning av externa, mer prestandakrävande lösningar som extern lagring. Vi får även sex USB 3.2 Gen2-portar varav en är en Typ-C-anslutning.
Den del som vi har lite synpunkter på gäller nätverket som här består av en 2,5 gigabits Ethernet port och en mycket snabb WiFi6E lösning i kombination med BT5.3. Hade vi fått önska så hade det varit trevligt med ytterligare en fysisk anslutning.
Panelen avslutas med en klassisk ljudlösning bestående av fem guldpläterade 3,5 millimeters och en optisk S/PDIF anslutning. Dessa drivs av senaste SupremeFX ALC4082 ljud codec som tillsammans med ESS ES9218 QUAD DAC ger ett extremt bra integrerat ljud både när vi använder högtalare eller valfritt headset. Ska v lyfta något lite extra just gällande ljudet så är det dess breda användning. Vi kan gå från att få ett omslutande 360 graders spelljud med exakt positionering till att lyssna på klassiska konserter där varje stråke hörs kristallklart vilket är helt suveränt.
Ett kort för överklockning
Som nämnts kommer kortet med LGA1700-sockeln för tolfte eller trettonde generationens Intel-processorer där den senare så klart är att rekommendera. Till detta får vi fyra minnesbanker med stöd för upp till 128 gigabyte DDR5 i hastigheter på upp till 7800+ megahertz. De senare har stöd för XMP för enkel optimering men även Asus Enhanced Memory Profile (AEMP) som är en unik lösning vilken kombinerar hårdvara och firmwareoptimering för att automatiskt överklocka minnesbankerna till högsta nivå. Dessutom möjliggör lösningen i en högre utsträckning användande av olika minnesmoduler när samtliga fyra banker används. Det vill säga, vi kan använda två olika tvåkanals minneskort och sedan låta systemet sköta optimeringen på ett sätt som tidigare varit helt omöjligt. Detta gäller även minnesmoduler som inte har XMP-stöd.
Vid våra relativt korta tester av dessa funktioner så var det framför allt hanteringen av olika minnestyper som verkligen fungerade perfekt. Vi testade att matcha både Kingston, Corsair och SK Hynix minnen, med olika frekvenser och fick dessa att lira perfekt tillsammans. Vi lyckades även köra våra 5 200 megahertz Corsair-minnen i 6 000 megahertz utan några stabilitetsbekymmer. Vi kommer att fortsätta tester på detta och återkoppla med uppdaterad information så fort det blir möjligt.
Nu är det inte bara minnet som Asus plattform kan överklocka automatiskt, utan även processorns hantering har fått en ny funktion som heter AI optimerad vilken är placerad under fliken Extreme Tweaker i Bios. När detta alternativ väljs sköter Asus system analysen av datorn sett till processor och kylprestanda och skapar sedan en, enligt systemet, optimal överklockningskonfiguration. Detta är sedan en profil vi kan låta vara eller använda som en grund för ytterligare, manuell, finoptimering.
Vid våra första körningar nådde vi, eller rättare sagt Asus AI, en stabil frekvens över samtliga prestandakärnor på 6,1 gigahertz och då ska tilläggas att vi inte hade optimal kylning då vi använde en mer standardiserad 240 millimeters vattenkylning, så även här finns helt klart utrymme för högre nivåer.
SPECIFIKATIONER Asus ROG maximus Z790 Hero
- Tillverkare: Asus, www.asus.com
- Cirkapris: 6 635 kr inkl. moms, 5 308 kr exkl. moms
- Format: ATX
- Sockel: Intel LGA1700
- Chipset: Z790
- Minne: 4 banker, max 128 GB DDR5@7800+ MHz
- Grafikutgångar: HDMI + 2 st Thunderbolt 4
- Expansionsplatser:
- 2 st PCIe Gen5 x16
- 1 st Gen4 x16
- Lagring: 1 st PCIe Gen5 x4
- 4 st PCIe Gen4 x4
- 6 st SATA 3
- Nätverk: Intel 2,5 Gbps + Wi-Fi 6E
- USB:
- 1 st USB 3.2 Gen2 x2
- 8 st USB 3.2 Gen2
- 6 st USB 3.2 Gen1
- 2 st USB 2
- Audio: ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC ALC4082