Med nya, mindre och snyggare tillbehör blir Rings hemlarm mer komplett. Vi testar företagets senaste nummerplatta, rörelsedetektor, fönster-/dörrsensor, siren och extender.
I början av februari, 2021, testade vi säkerhetsföretaget Rings snudd på kompletta hemlarm. Cirka tio månader senare presenterar företaget en efterlängtad uppföljare där framför allt nummerplattan fått ett par nya funktioner men där även tillbehören fått ett nytt, lite snyggare utseende. Vi har tittat närmare på de olika delarna, hur de fungerar tillsammans med första generationens system.
Ring Keypad – mindre med smartare knappar
Vi börjar med enhetens keypad som används för att larma eller larma av alla eller delar av anslutna enheter. Den nya modellen har fått en ny, mer kompakt form för att enklare smälta in i hemmets olika platser. Enheten mäter 14,9 x 10 x 2,3 centimeter och kan precis som första generationens lösning antingen placeras på ett bord eller fästas på väggen. Panelen kan både drivas med fast AC-adapter eller ett integrerat laddningsbart batteri som ska ge upp mot åtta månaders drift på en laddning. För kommunikation med basenheten använder panelen Z-Wave som ger upp mot 75 meter baserat på eventuellt omgivande störande objekt.
LÄS OCKSÅ: Kamerabevakning hemma – det här gäller
Den stora skillnaden, förutom måtten, jämfört med första generations nummerplatta är att den ring med tre snabbknappar för olika lägen av vårt larm har ersatts med tre runda små knappar placerade över den numeriska delen. Lägenas funktioner är däremot desamma: I det första läget inaktiveras samtliga sensorer och vi kan röra oss fritt i hemmet. I läge två inaktiveras interna sensorer medan externa brytpunkter som fönstersensorer förblir aktiva. På detta sätt är tanken att vi ska få en säkrare hemupplevelse. Den sista knappen aktiverar samtliga sensorer och slås på när vi lämnar hemmet
Det har även tillkommit tre så kallade panikknappar vilka placerats längst till vänster. När vi trycker på någon av dessa kommer dels anslutna sirener att ljuda, dels kan knappen ha länkats till olika former av säkerhetstjänster som polis eller brandkår. Det senare kräver dock att vi har tecknat ett separat Ring Protect Plus-avtal vilket kostar från cirka 100 kronor i månaden. Men då får vi även med en redundant GSM-baserad backup ifall vår normala internetanslutning skulle gå ner eller kapas av eventuella inbrottstjuvar.
För större hem eller hem med flera ingångar går det enkelt att bygga ut vårt larmsystem med fler nummerplattor för enklare hantering. När vi så pratar om hanteringen är detta en av de stora fördelarna med hela systemet. Enheten är enkel att sätta upp, konfigurera och hantera och vi får med tydliga instruktioner som visar på hur allt ska anslutas.
Cirkapris per Keypad: 699 kr
Ring Motion detector – mindre och bättre rörelsedetektor
Vi fortsätter med de nya rörelsesensorerna, Ring Motion detector, som även dessa har fått ett helt nytt utseende och som nu är utformade som små kvadrater som mäter 6,6 x 6,6 x 3,6 centimeter med en större rund kupol på ovansidan som rätt placerad, helst uppe i ett hörn, täcker ett helt rum. Förutom ny design har Ring även förbättrat precisionen. De nya enheterna är riktigt bra med snabb och precis detektering. Framför allt märker vi detta när vi ställer in modellen att undvika att larma för exempelvis husdjur, där vi på tidigare modell hade vissa problem men som nu fungerar i det närmaste helt perfekt. Däremot saknar vi fortfarande möjlighet att kunna ställa in olika zoner för att på ett effektivare sätt skräddarsy vårt larm.
Nästa nyhet är att denna andra generations detektor drivs av dubbla AA-batterier. Hur länge de räcker är svårt att säga och beror så klart delvis på hur mycket de får jobba och vilken typ av batterier du använder, men efter en månads tester hade vi tappat cirka tio procent, så en gissning är att du behöver byta någon gång per år.
Enheten ansluter via Z-wave-protokollet till första eller andra generationens basstation och klarar, beroende på bland annat väggar, avstånd på upp till 76 meter. I vårt testlabb var det maximala, fullt fungerade avståndet 42 meter, men då har vi flera väggar som stör denna förbindelse. Själva anslutningen sker med hjälp av appen och går mycket smidigt och det bör inte vara några som helst problem för någon att koppla upp en, eller flera, sensorer på egen hand.
Cirkapris per detektor: 399 kr
Ring Window and alarm contact sensor – övervakar dörrar och fönster
Nästa förbättring hittar vi i form av kontaktsensorerna som tidigare hade ett ganska trist utseende och var lite väl höga. Till denna generation har Ring gett enheten en mjukare form som, trots att den är aningen bredare, bättre smälter in på fönster eller dörrar. Modellen mäter 4 x 5,3 x 1,4 centimeter och består av en lite större del med sändare och elektronik vilken fästs på dörren eller fönstret och ett mindre magnetfäste som fästs på en karm eller liknade. För att underlätta installationen har det maximalt tillåtna avståndet mellan de båda sensorerna ökats till dryga 2,4 centimeter.
För att kunna hålla sensorernas storlek nere använder de dubbla CR2032-batterier vilket ska ge upp mot tre års drift. Även kontaktsensorerna kommunicerar via Z-wave och här uppmätte vi ett högsta avstånd till basstationen på cirka 38 meter, vilket alltså är något kortare jämfört med rörelsedetektorn. Det skulle till exempel kunna bero på att enheten är mindre eller själva placeringen. Normalt är detta ändå inget problem.
När något bryter denna sensor, självklart förutsatt att larmet är aktiverat, kan vi ställa in så att både siren aktiveras och att vi får en notifiering i appen. Det vi inte testat, men som vi hoppas få möjlighet att återkomma kring, är hur mycket olika sensorer eventuellt stör varandra. Det vill säga om det är många fönster och dörrar som ska övervakas och som är placerade nära varandra.
Cirkapris per sensor: 299 kr
Ring Outdoor siren – blinkar och tjuter för att avskräcka
Vad är egentligen ett larm utan något som skrämmer i väg objudna gäster? Ingenting! Till andra generationens övervakningspaket har Ring inkluderat en utomhusanpassad siren som även kombineras med en visuell effekt för att dra till sig uppmärksamhet och avskräcka objudna gäster. Modellen mäter 23,5 x 23,5 x 5,7 centimeter och har en åttakantig form. Fronten på sirenen är blå med Ring tyckt i vitt. På sidorna är sirenen normalt vit, men när ett alarm triggas kommer den både att låta och blinka i starkt rött sken vilket gör att den helst bör placeras relativt högt upp.
Sirenen drivs primärt av tre D-batterier vilka i standardkonfiguration räcker i upp till tre år, såvida inte larmet går på regelbunden basis. Men enheten stöder även permanent anslutning till en extern strömkälla. Denna kan antingen vara kopplad direkt till ditt hus eller lägenhet men även anslutas till Rings solcellsladdare vilket även ger en större flexibilitet sett till placering.
I det läge vi har någon form av fast strömmatning kan vi även aktivera en funktion som heter Dusk to dawn (”gryning till skymning”). När denna aktiveras kommer sirenen att följa omgivande ljus och automatiskt tända upp den ljusa Ringtexten på enhetens framsida och även de vita sidorna när solen går ned, vilket gör att alla kan se enheten även under natten, en funktion som säkert kommer att ha en positiv effekt i att hålla potentiella inbrottstjuvar borta.
Funktionen som sådan fungerar även när vi enbart kör på batterier, men batteritiden minskas då drastiskt och när vi testade, visserligen under årets mörkare period, klarade vi oss strax över två veckor. Själva sirendelen har ett gällt ljud som definitivt hörs på långt håll. Skulle vi ha ett lite större hus eller flera sidor som står fria kan det ändå vara smart att installera flera enheter vilka strategiskt placeras ut runt om huset. Anslutningen sker via Z-Wave och här nådde vi dryga 58 meter i räckvidd vilket normalt bör räcka.
Cirkapris per sensor: 899 kr
Ring Extender – ökar täckningen enkelt
Förr eller senare kommer vi kanske till ett läge då avståndet mellan basenhet och tillbehör blir för långt. Detta kan både bero på det faktiska avståndet och på att omgivningen har för många störande element i olika former. För att då kunna använda larmsystemets alla enheter kan vi mycket enkelt utöka avståndet med hjälp av en Extender. Detta är en liten enhet som mäter 8 x 4,6 x 2,8 centimeter och som placeras direkt i ett strömuttag.
Enheten ska placeras inom maximalt 76 meter från basenheten och kan sedan utöka räckvidden med ytterligare maximalt 76 meter. Med tanke på våra uppmätta värden får du räkna med att det verkliga avståndet är kortare, men lösningen fungerar förvånansvärt bra och enheten är extremt enkel att ansluta och använda. Givetvis kan du installera flera extenders i ditt system, hur väl det fungerar har vi tyvärr inte haft möjlighet att testa den här gången.
Cirkapris per Extender: 349 kr
Sammantaget är Rings andra generations enheter ett lyft jämfört med första generationens enheter, framför allt visuellt. Men även funktionerna i sig har blivit stabilare och då de båda systemen är helt kompatibla med varandra är det enkelt att bygga på och kombinera de olika enheterna precis som vi önskar vilket är ett klart plus. Dessutom kan vi bygga vidare på Rings system och inkludera någon eller några av företagets kameror eller ringklockor för ett än mer komplett system. Det vi däremot saknar är stöd för både Googles och Apples digitala assistenter, vilka är betydligt vanligare i Sverige jämfört med Amazon Alexa, som systemet stöder. (Amazon äger Ring, så skam vore väl annars.)
SPECIFIKATIONER:
- Tillverkare: Ring, se-en.ring.com
- Kommunikationssätt: Z-Wave
- Enheter i systemet: Basstation, Keypad, Rörelsedetektor, kontaktsensor, Extender, utomhus siren
-
Extra funktion: GSM baserad fallback med liveövervakning
priser listas i samarbete med PriceRunner