Artics Nova från Steelseries är en komplett serie högkvalitativa gaminglurar för både nybörjare som fullblodsproffs. Vi testar!
Steelseries är ett danskt företag som grundades 2001 med visionen att ta fram e-sport-lösningar baserade på högsta kvalitet med en teknik som ligger i framkant av vad som är möjligt, allt för att ge slutanvändaren möjlighet att höja ribban för sitt spelande inom sin budgetnivå. Under åren har företaget vuxit till ett av de mest aktade märkena inom gaming och e-sport, med flera världskända profiler i sitt stall. Företaget erbjuder flera olika serier av headset och vi har denna gång testat tre olika modeller i Arctos Nova-serien, där vi tack vare en prisbild från låga 550 kronor till cirka 1500 kronor hittar modeller som passar de flesta budgetar och typer av användare. Oavsett om du är nybörjare eller en mer ”casual gamer” eller tillhör en grupp användare som vill ha det bästa tänkbara utan att behöva betala en förmögenhet, hoppas Steelseries kunna leverera en lur för dig.
Gemensamt för samtliga modeller i Arctis Nova-serien är att lurarna är utrustade med tillverkarens Nova Acoustic System, som kombinerar hårdvara och mjukvara i vad Steelseries kallar den nya superkraften – Almighty Audio.
Artics Nova 1 – high fidelity i sin enklaste form
Nova 1 är seriens ingångsmodell med ett pris på under 550 kronor. För pengarna får vi ett par lättviktslurar på 236 gram med roterbara omslutande öronkåpor försedda med en typ av minnesskum som kallas för Airwave, vilket skapar en riktigt bra komfort och en bra värmeavledande hantering för långa gamingpass. Som så ofta använder Steelseries ett elastiskt band kring huvudbågen för att justera storleken (de brukar jämföra det med ett band du hittar i dina skidglasögon). Detta är en godkänd lösning med bra tryckavlastning som ändå inte ger samma flexibilitet som mer traditionella justeringar.
LÄS OCKSÅ: Sennheiser Momentum 4
I vänster kåpa finner vi lurarnas utdragbara mikrofon som vi tycker är riktigt bra då vi aldrig riskerar att tappa bort den samtidigt som vi smidigt kan skjuta in den när den inte används. Själva mikrofonen kommer med aktiv brusreduktion baserad på Clearcast Gen 2 som ska reducera bakgrundsljud med upp till 25 decibel. Mikrofonen har en frekvensrespons på mellan 100 och 10 000 hertz och gör ett utmärkt jobb vid alla typer av konversationer.
På vänster kåpa hittar vi enhetens anslutning som består av en 1,2 meter lång 3,5-millimeters kabel. Denna kan anslutas direkt till en analog ljudport i din dator, mobil eller konsol (om den har det), men vi kan även ansluta en omvandlare för att få till dubbla 3,5 millimeters portar för de system som har separata anslutningar för ljud och mikrofon. Ovanför denna anslutning finns även enhetens kontroller vilka består av ett volymhjul och en muteknapp.
Sonaroptimerade high fidelity-element
Vi fortsätter med drivkraften bakom dessa lurar och hittar här ett par neodynamiska high fidelity-klassade element på 40 millimeter vilka jobbar med en frekvensrespons på mellan 20 och 22 000 hertz med en känslighet på 93 decibel SPL. Med en impedans på 36 ohm är de extremt lättdrivna. Ser vi till ljudet så är det för prisklassen förvånansvärt omslutande med en bra balans över hela registret där vi framför allt vill lyfta fram de rena, störningsfria höga och mellanregisterbaserade tonerna som ger ett brett användningsområde, som sträcker sig från alla typer av musiklyssnande till gaming.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
När det kommer till spelandet har Nova 1 stöd för Sonar Audios programsvit som gör att vi kan justera ett särskilt ljud i spelet för att höra fotsteg, laddning av gevär eller bomber som sätts ut tydligare än tidigare, i realtid. Så trots att Nova 1 inte är några värstinglurar så ger de väldigt mycket kraft och ljud sett till prislappen.
Steelseries Artics Nova 3 – med RGB och Typ-C
Vi kommer så till nästa modell kallad Nova 3, vilken prismässigt innebär ett kliv upp då dessa lurar är prissatta till 849 kronor. Modellen inriktar sig lite mer mot den grupp gamers som både vill ha ett riktigt bra ljud samtidigt som de vill synas. Det senare genom att lurarna utrustas med vad Steelseries kallar Prismsync RGB som är en RGB-lösning med två zoner på lurarnas utsida som vi kan styra och konfigurera via företagets app GG.
Ytterligare en skillnad jämfört med Nova 1 är att dessa lurar ansluts med hjälp av en Typ-C-anslutning vilket gör att vi även kan använda lurarna med nya Androidmobiler, plattor och datorer som bara använder denna anslutning. För att inte utesluta andra plattformar medföljer både en USB-C till USB-A-adapter och en USB-C till 3,5 millimetersadapter.
Konstruktionen av de två modellerna är i det närmaste identisk i övrigt. Nova 1 har ett lite kortare band som fäst i huvudbågen vilket gör dessa lurar passar aningen bättre för mindre huvuden. Även när vi tittar till enhetens drivenhet har de samma specifikationer och frekvensomfång. Däremot upplevs en mer detaljerad rymd och omgivande ljud både fylligare och mer precist med Arctis Nova 3. Om detta beror på anslutningen i sig eller andra optimeringar som vi inte har tekniska detaljer på låter vi vara osagt, och skillnaden är förhållandevis liten.
Vi upplever i princip samma känsla när det kommer till mikrofonen vilken passar perfekt för olika former av spelchattar men inte är den optimala lösningen för företagsmöten. Även här presterar Nova 3 något bättre, läs högre, vilket vi även här tillskriver USB-anslutningen. Arctis Nova 3 väger 253 gram, det är något mer än ”lillebror” men inte så att det blir jobbigt på något sätt.
Då de sammantagna skillnaderna mellan headseten är så liten skulle vi säga att Nova 1 med sitt lägre pris är ett bättre val för de flesta, med du som redan har en RGB-baserad rigg gör rätt i att spendera ett par hundralappar extra för Nova 3 och dess ljusintegration.
Artics Nova 7 Wireless – dubblerad trådlös anslutning
Vi avrundar med den helt nya toppmodellen Nova 7 Wireless som rent generellt skulle kunna tyckas omfatta allt från tidigare modell för att sedan addera funktioner på samma sätt som mellan Nova1 och Nova 3. Detta stämmer till stora delar men med ett undantag, Nova 7 har inte RGB-integration. Vi skulle gissa att detta beror på att Steelseries vill optimera batteritiden samtidigt som företaget vill hålla priset, som för dessa lurar stannar på cirka 1 500 kronor, nere.
Börjar vi med batteritiden så ligger denna på dryga 38 timmars kontinuerlig användning och vi laddar lurarna med en Typ-C-anslutning där vi på bara 15 minuters laddning får ytterligare sex timmars användning. Som en självklar följd av att lurarna är batteridrivna går även vikten på lurarna upp som här stannar på 325 gram vilket ändå måste klassas som lättviktslurar.
Konstruktionen sett till huvudbygel och kåpor är densamma som tidigare modeller vilket ger en behaglig komfort
Konstruktionen sett till huvudbygel och kåpor är densamma som tidigare modeller vilket ger en behaglig komfort där öronkuddarna gör ett bra jobb att passivt minimera ljudinsläpp utan att bli för tighta och varma.
Det stora lyftet till denna modell är såklart den trådlösa anslutningen. Och inte nog med att headsetet ansluts trådlöst kommer de med stöd för både 2,4 gigahertz till medföljande sändare/mottagare och stöd för Bluetooth. Det gör att vi kan vara ansluten till två trådlösa källor som dator och mobil simultant och sedan mixa mellan dessa med ett hjul på ena kåpan. Detta är perfekt för dig som både jobbar och spelar samtidigt, eller vill snacka med kompisarna via mobilen istället för dator eller konsol.
När det kommer till själva donglen så är denna liten och påminner om ett T som placeras i en Typ-C-port. Fördelen med detta är att den ta minimal plats. Nackdelen är att på vissa system där USB-portarna ligger för nära varandra så kan det bli svårt att få plats med donglen utan vi behöver använda en förlängning. Ett extra plus för att vi även kan använda en 3,5 millimeters anslutning som en form av ”fallback” när den trådlösa anslutningen inte fungerar eller stöds. Värt att notera är att enhetens batteritid sjunker till strax över 25 timmar när vi använder både 2,4 gigahertz och ”blåtandsanslutningen” samtidigt.
Vi fortsätter med ljudet som här baseras på samma 40 millimeters high fidelity-element som Nova 1 och Nova 3, som gör ett godkänt jobb när det kommer till musikspelande, men här måste vi säga att när du ska lyssna på musik så blir ljudkvaliteten markant bättre om du väljer att använda kabelanslutningen och sedan kopplat andra änden via en bärbar USB Dac.
Men när det kommer till spelljud är lurarna, precis som tidigare två modeller, betydligt bättre där vi redan från start får en omslutande ljudbild. Denna kan optimeras och trimmas med Sonar för att passa våra önskemål. Det enda vi kan sakna är det riktiga djupet i de lägre tonerna där bomber eller andra smällar inte riktigt får önskad tyngd.
SPECIFIKATIONER Steelseries Arctis Nova
- Tillverkare: SteelSeries, www.steelseries.com
- Cirkapris:
- Nova 1: 549 kr
- Nova 3: 849 kr
- Nova 7: 1 499 kr
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Vikt:
- Nova 1: 236 gram
- Nova 3: 253 gram
- Nova 7: 325 gram
- Kontroller: På öronkåporna
- Drivenhet: 40 mm
- Frekvensrespons: 20–22 000 Hz
- Anslutningar:
- Nova 1: 3,5 mm
- Nova 3: Typ-C
- Nova 7: 2,4 GHz, Bluetooth, 3,5 mm
- Mikrofon: Utskjutbar Clearcast Gen 2