Qnap Koibox-100w ger dig möjlighet att skapa säkra, privata digitala möten med brett plattformstöd och lokal lagring.
För den breda massan är Qnap förknippat med ett mycket brett utbud av NAS-modeller för alla ändamål, från billiga centrala lagringslösningar för hem till redundanta företagslösningar i enterpriseklass. De som är lite mer familjära med företaget känner säker även till satsningen på olika nätverksprodukter som routrar och switchar samt breda utbud av tillbehör till desamma. Med Koibox öppnar Qnap ytterligare en produktdörr då företaget ger sig in på den snabbt växande marknaden för hårdvara för digitala möten.
Multipla anslutningar
Vi börjar med att kika på det yttre. Koibox-100w mäter inte mer än 45 x 232 x 152 millimeter och väger knappa 1,1 kilo. Enheten är tillverkad i plast och känns lite som de första halvbilliga, regionsfria DVD-spelare som fanns en gång i tiden. För er som inte känner till dessa skulle vi även kunna säga att den känns och ser ut lite som en billig plastleksak.
På ovansidan finner vi en del som är upphöjd, där vi även hittar Qnap-loggan. Runt om denna finns gott om lufthål för effektiv kylning. På fronten hittar vi en LED-försedd IR-mottagare som används tillsammans med den tillhörande fjärrkontrollen. På baksidan finner vi enhetens samtliga anslutningar vilka består av en strömanslutning, en HDMI 1.4b-port, fyra USB3.2 Gen2 typ-A-portar och en gigabit LAN-port.
Det finns även en fästpunkt för ett Kensingtonlås och på insidan finns en integrerad Wi-Fi/Bluetooth-modul med stöd för Wi-Fi 6 (inte sexgigahertzbandet) samt Bluetooth 5.2, det finns även möjlighet att installera en 2,5 tums lagringsenhet för lokal inspelning. Som drivkraft bakom allt detta döljer sig en tvåkärnig Intel Celeron-processor på 1,8 gigahertz, fyra gigabyte RAM och en M.2-baserad SSD på 30 gigabyte som är till för operativsystem och de appar som används.
Värt att notera är att enheten bara drivs via den medföljande AC-adaptern på 36 watt vilket gör det till en energisnål lösning. Nästa del som är viktig att tänka på är att två av de fyra USB-portarna kommer att vara upptagna av tangentbord och mus vilka används för att kunna kommunicera via de olika digitala molnplattformarna, mer om detta nedan.
Från förpackning till videokonferenser
En av de största fördelarna med Koibox-100w är enkelheten. Detta omfattar både installationen och användande av det integrerade operativsystemet KoiMeeter. Själva installationen omfattar att vi ansluter ström, kopplar in vald bildenhet via HDMI-porten, ansluter till internet via antingen RJ45 eller den trådlösa anslutningen. Den enda extra utrustning som sedan krävs är en kamera, och här har Qnap tagit fram olika modeller som rekommenderas, merparten av dessa är Logitechenheter, men vi lyckades även att få alternativa modeller att fungera lika bra. Det senare är så klart inte någon garanti och för att vara helt säker så bör den så kallade HCL-listan efterföljas.
Beroende på kameralösning kan det även vara smidigt att ansluta en kombinerad högtalare och mikrofon, och här rekommenderar Qnap att vi använder någon av Jabras enheter. Självklart går det även att redan från start kombinera både video och ljud i en enhet och även i detta fall rekommenderas Logitechs lösningar.
När valda enheter är anslutna startar vi Koibox-100w som med hjälp av en steg för steg-guide låter oss välja språk, ansluta till internet, konfigurera valda ljud- och bildkällor samt kontrollera uppdateringar och en mindre guide som visar hur medföljande fjärrkontroll används. Hela proceduren tar knappa fem minuter och kan utföras av i princip vem som helst.
KoiMeeter, SIP videokonferenssystem eller molnmötestjänster
För att börja använda Koibox för att ansluta till videokonferenssystem finns tre olika basalternativ vilka alla har sina egenskaper och även krav. I sitt enklaste utförande har vi helt enkelt två, eller flera, Koibox-enheter uppkopplade på olika platser direkt mot en monitor, TV eller projektor. Mötet startas sedan genom att länka samman dessa enheters IP-adresser på ett enkelt sätt.
För det mindre kontoret eller hemanvändaren fungerar det även att använda den mobila appen Koimeeter eller godkänd webbläsare för att ansluta och delta från valfri palts. En mycket intressant aspekt av detta är att vi även kan ladda ned och använda mjukvaran på flera av Qnaps olika NAS-modeller och på detta sätt använda denna som en typ av Koibox. Här finns även möjlighet att, om NAS:en har denna funktion, använda dubbla HDMI-portar för att dela upp våra mötesdeltagare. Till denna grundplattform går det även att ansluta till och länka samman flera av de större SIP videokonferenssystem som finns för att kunna integrera redan befintliga lösningar.
Slutligen har Koibox även stöd för flera molnbaserade tjänster där vi dels kan ansluta som gäst till bland annat Zoom, Skype, Microsoft Teams, Cisco Webex och Google Meet eller så kan vi sätta upp och vara host/värd för egna möten i Zoom, Skype och Microsoft Teams. Detta ger oss som användare en hög grad av flexibilitet till en förhållandevis låg initial kostnad. Som nämnts tidigare så kräver de olika molnbaserade tjänsterna att vi har anslutit ett tangentbord och mus för att vi ska kunna hantera kommunikationen på rätt sätt och för att underlätta detta ytterligare så är det smart att använda trådlösa enheter som redan från start matchats mot sin sändare/mottagare. Anledningen till detta är att vi inte kan koppla multipla enheter till en ”dongle” som vi kan på en dator.
Enkel integration
Nu omfattar Koibox inte bara gränssnittet för att ansluta till eller hosta ett digitalt möte utan enheten har även flera andra smarta funktioner. Dels kan deltagare mycket enkelt själva ansluta sina enheter som mobiler eller datorer för att visa sitt innehåll under en presentation. Detta görs genom att skanna in en QR-kod som plattformen visar för användaren eller genom att ansluta till samma IP-adress som visas på presentationsskärmen. Båda alternativen går snabbt och enkelt oavsett plattform som användaren har. Totalt kan fyra gäster ansluta och dela sin skärm samtidigt.
Nästa brillianta lösning hittar vi i Insight View. Detta är en tjänst som låter användare ansluta till vår presentation trådlöst och få upp samma innehåll på sin egen bärbara dator. Dessutom kan användaren via denna tjänst även delta i chatt med mötet. Lösningen är perfekt för lite större samlingar som skolor eller konferenser där den primära skärmen blir för liten för alla att se tydligt.
Som nämnts ovan kan vi även styra vilka möten som vi direkt vill spela in för att senare enkelt kunna dela ut dess innehåll till de som inte närvarat. En lösning som är perfekt för både skolor som håller distansundervisning och för olika former av möten.
För att kunna spela in våra möten krävs att vi ansluter en disk till vår box där det enkelt uträknat går åt 13 megabyte per minut inspelat material. Det är även värt att notera att när det gäller möten skapade via Zoom, Skype, Microsoft Teams, Cisco Webex och Google Meet så kommer inspelningen att följa deras regler för molninspelning.
SPECIFIKATIONER Qnap Koibox-100w
- Tillverkare: Qnap, www.qnap.com
- Cirkapris: 6 995 kr inkl. moms, 5 596 kr exkl. moms
- Mått: 45 x 232 x 152 mm
- Vikt: 1,09 kg
- Anslutningar:
- 4 st USB3.2 Gen2 Typ-A
- HDMI 1.4a
- RJ45
- Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.2
- CPU: Tvåkärnig Intel Celeron
- Ram/Flash: 4 GB DDR4/30 GB M.2 SSD
- AC-adapter: 36 watt
- Operativsystem: Koimeeter
- Intern lagring: 2,5 tum SSD/HDD