Logitech presenterar tillbehör som skapar optimala förutsättningar för digitala möten
I början av hösten 2022 lanserade Logitech ett par nya produkter under samlingsnamnen Brio för webbkameror och Vibe för headset. Båda serierna kommer i ett par olika utförande och såldes även namn eller i detta fall sifferkombinationer, där de med det längre numret är riktade mot konsumenter medan de med ett högre har fokus på företag. Vi har denna gång tittat närmare på en modell från varje segment i form av Brio 500 samt Vibe 100 för den privata marknaden och Brio 505 samt Vibe 125 för företag eller hemmakontor. Vi ska direkt säga att båda modellerna så klart kan kombineras och användas i alla sammanhang men uppdelningen är för att få en lite bättre grundbild av Logitechs syfte med dem.
Perfekt AI optimerad bild
Vi startar med de båda webbkamerorna Brio 500 respektive Brio 505. Men innan vi börjar så vill göra klart att dessa modeller inte alls är lika de ursprungliga Briomodellerna vilka erbjöd både 4K upplösning och stöd för Windows Hello så varför Logitech valt att använda samma namn känns lite märkligt.
Oavsett vilket så är de både nya modellerna utformade som en tub med kameralinsen i mitten. Denna tub, som finns i off-white, Graphite eller Rose, mäter 31,5 x 110 x 31,5 millimeter. Kameradelen fäst sedan i ett ställ som enkelt kan placeras på både en vanlig skärm eller en bärbar dator och där den övre delen av stället kan justeras både i höjdled samt låter kameran roteras för att även fånga sidorna om det skulle behövas. Tillsammans väger kamera med ställ 121 gram.
Linsen i Brio 50X serien är på fyra megapixel med en diagonal synvinkel på 90, 78 eller 65 grader. Detta gör att vi kan strömma media i antingen 1920×1080 vid 30 bilder per sekund eller 720 med 60 bilder per sekund. Detta låter kanske inte så imponerande men tack vare en kombination av en högklassig glaslins och mycket kompetent AI baserad programvara som i realtid identifierar och optimerar bilder av ansikten vilket gör att slutresultaten som presenteras för motparten blir bättre än vad linsen i sig självt kan prestera.
Med optimeringarna stannar inte här utan modellerna har även stöd för automatisk ljuskorrigering med HDR som ser till att skapa bästa visningsläge även vid sämre omgivande ljus. Dessutom så har kameran en smart autofokusering som ser till att vi alltid kommer i centrum av bilden vilket är tacksamt om vi har en tendens att ofta flytta eller luta oss åt olika håll under ett samtal. Som en extra liten finess så har kamerans högra sida ett rullhjul, som när vi roterar detta vrider ner en täckskiva över kameralinsen för att på detta sätt garantera vår privata integritet när vi så önskar.
Tydlig ljudupptagning med avståndsbegränsning
På sidorna om linsen så finns två långsmala håligheter vilka rymmer kamerans dubbla brusreducerande mikrofoner. Dessa har en tydlig och ren ljudupptagning som gör ett utmärkt jobb med att fånga och förstärka vår röst samtidigt som den stänger ute mer störande omgivande ljud. Tyvärr så känns avståndet som dessa mikrofoner jobbar med lite begränsad. Logitech uppger ett avstånd på 1,22 meter vilket säkert kan stämma och som även fungerar bra när vi har en bärbar dator. Men med allt större skärmar både hemma och på kontor så finns risken att vi placerar skärmen längre bort och då finns risken att omgivande ljud tar överhand och vår röst drunknar i sorlet.
En funktion som vi däremot tycker är både trevlig att använda och extremt hjälpsam är kamerans nya visningsläge. Med detta så kan vi vinkla kameran 90 grader nedåt för att fokusera på det vi har på skrivbordet. Låt säg att vi vill visa en skiss eller ett diagram som vi för stunden inte kan dela eller visa digitalt, då är detta en dröm. Detta kan vara allt från en coach som vill diskutera taktik med laget och placering till en arkitekt eller designer som vill ventilera sina tankar och idéer samtidigt som hen skissar fram dem.
Brio 50X kamerorna är direkt certifierad för användning med Microsoft Teams, Google Meet och Zoom men fungerar så klart med det flesta digitala mötesplattformar. Om vi sedan även laddar ner programmet Logi Tune så kan vi även utföra flera olika inställningar som att manuellt hantera bildvinkel, stänga av ljudet eller även uppdatera enhetens firmware.
När vi så pratar firmware och uppdateringar så är det just på detta område som vi hittar skillnaden mellan Brio 500 och Brio505 där den senare även kommer med stöd för Logitech Sync som gör det möjligt för IT administratörer att på distans pusha ut olika typer av uppdateringar men även för att fjärrhantera olika typer av problem.
SPECIFIKATIONER – Brio500/505
- Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
- Cirkapris: 1 499 kr inkl. moms, 1 199 kr exkl. moms
- Anslutning: USB
- Mått: 51,5 x 110 x 45 mm
- Vikt: 121 gram
- Kabellängd: 1,5 meter
- Upplösning: 1080p/30 fps, 720p/60 fps
- Fokustyp: Autofokus
- Objektivtyp: Glas
- Mikrofon: Stereomikrofon
- Hårdvaruzoom: 4 x digital zoom
- Diagonal bildvinkel (dFoV): 90°/78°/65
Lättvikts ljud för hem & kontor
Vi fortsätter så med de båda headseten Vibe 100 och Vibe 125 som även de har ett stort antal gemensamma huvudegenskaper. Båda headseten är över öronen baserade modeller som mäter 183 x 169,7 x 173 millimeter och väger låga 185 gram. Båda erbjuds i färgen grafit men till detta så går det även att få Vibe 100 i både rosa och naturvit.
Lurarna har en tyginklädd huvudbåge där anslutningen mellan de båda kåporna är placerad i mitten av densamma och kommer skruvad ut för att på detta sätt kunna justera passformen för olika huvuden. Lösningen ger ett exklusivt utseende och nästan lite studiokänsla vilket är ett klart plus.
När vi kommer till själva kåporna så är dessa bestyckade med generösa öronkuddar vilka mäter 98,6 x 75,4 x 19,3 millimeter. Till det yttre så har dessa kuddar samma mjuka, stickade, tygklädsel som huvudbågen och på insidan så finns ett bekvämt minnesskum som ger en perfekt avlastning som även hanterar glasögon på ett mycket bra sätt.
Då lurarna inte stödjer aktiv brusreduktion så måste vi förlita oss på att lurarna slutar tätt för att minimera störningar från omgivningen och detta lyckas Vibe riktigt bra med även om vi helst hade sett en aktiv lösning för att bättre kunna sitta i mer öppna landskap och arbeta.
Däremot så kommer båda headseten med en vikbar, brusreducerade, mikrofonarm som rymmer dubbla riktningsoberoende MEMS-mikrofoner med riktningsstrålformning och DSP vilka jobbar med en frekvensåtergivning på mellan 100 och 8 000 hertz. Denna ger oss en mycket tydlig röstupptagning där motparten slipper höra vårt omgivande ljud. Det enda vi märkte med dessa var att när vi satt nära en kolla som plötslig blev lite högljudd så kunde mikrofonen i stället fånga upp denna röst vilket gav lite roliga effekter.
Godkänd ljudbredd
På kåporna hittar vi respektive headsets kontrollers vilket omfattar möjlighet att spela upp och pausa musik, starta och avsluta ett samtal, parkoppla med Bluetooth enheter och justera volymen. Här hittar vi så även en av skillnaderna mellan de båda enheterna. Vibe 100 bara kommer nämligen med standardiserad BT koppling för anslutning till dator eller mobil medan Vibe 105 även kommer med en separat USB dongle som gör att vi kan ansluta både dator och mobil simultant och snabbt växla mellan dessa båda enheter vilket är en klart smidig lösning.
Med en trådlös anslutning så drivs lurarna så klart av ett integrerat batteri och på en full laddning så får vi ut mellan 18 och 20 timmars användning och med fem minuters laddning så klarar vi oss ytterligare en timme vilket är godkänt sett till lurarnas låga vikt.
Vi går så över till hörluranas drivenhet som består av ett 40 millimeters element som ger en bra balans mellan de lägre bastonerna och mer distinkta höga frekvenser samt framför allt lyfter mellanregistret och röster på ett föredömligt vis. Detta gör att båda headseten är perfekta som stomme för digitala samtal men även att de hanterar musik på ett för prisklassen mycket bra sätt. De går självklart inte att jämföra med musikorienterade motsvarigheter men som en hybrid arbetslösning håller det utan tvekan måttet.
Vi kommer så till nästa skillnad mellan de båda enheterna och det i att Zone Vibe 125 är certifierat för Google Meet, Google Voice och Zoom vilket kan vara ett krav på vissa företag. Nu ska sägas att både modellerna fungerar med de flesta digitala plattformar men för de organisationer där en certifiering är ett krav så finns dessa.
Precis som med Briokamerorna ovan så kan vi även ladda ner och använda Logi Tune med våra headset. Från detta gränssnitt så kan vi bland annat justera biljud, mikrofonnivå och EQ för att får fram just vår optimala ljudbild. Men vi kan även uppdatera firmware och ansluta till möten direkt från appen. Avslutningsvis så noterar vi även att båda modellerna är tillverkade av minst 25 procent certifierat återvunnen plast samt är certifierat koldioxidneutrala vilket är en trevlig bonus.
SPECIFIKATIONER – Vibe 100/125
- Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
- Cirkapris (100/125): 1 245 / 1 499 kr inkl. moms, 996 / 1 199 kr exkl. moms
- Anslutning: BT5.2
- Mått: 183 x 169,7 x 173 mm
- Vikt: 185 gram
- Element: 40 mm
- Frekvensrespons (musik/samtal): 20-20KHz/100-8KHz
- Mikrofon: Dubbla rundupptagande MEMS med DSP
- Batteritid: 18-20 timmar
-
Laddning: USB-C