Allt fler program tar steget från att bara finnas som desktop-program till att även finnas som Windows-appar.
Det är många utvecklare som har släppt app-versioner för Windows 10 och Windows 11 av det som tidigare enbart har funnits som traditionella desktop-program. Det inkluderar bland annat Zoom, Firefox, Discord, Adobe Creative Cloud Express med flera. Nu sällar sig ytterligare två stycken program till app-skaran, nämligen ljudbearbetningsprogrammet Audacity samt terminalemulatorn PuTTY som bägge lanserades 1999.
Bägge apparna är tillgängliga för Windows 10 och Windows 11 i Microsoft Store.
9 kommentarer
Jag är programmerare sedan 1982. Jag tycker verkligen illa om när man kallar programvara för ”app”. Jag kan acceptera det i telefonerna men när eländet även dragits in i datorerna är det illa.
Artikelns överskrift här ovan börjar med att säga fullt korrekt ”program” men när det kommer till datorn byts det ut mot ”app”. Varför?
En mycket tråkig utveckling som började med Iphon!
Vad är fördelen med app versioner ?
– Följer de met ditt microsoft konto, pa alla datorer?
är ganska trött pa appar
APPAR får det ibland att krylla sig i nacken; men inte på ett positivt sätt.
Jag har också svårt just för _ordet_ ”appar”. Det låter som barnspråk. Jag har svårt att själv ta ordet i mun!
Annars är väl ”app” i dag snarast synonymt med datorprogram, även om det fortfarande finns en klar mobil underton (”mobilapp”). På samma sätt känns det lite som om en ”app” är ett lite enklare datorprogram, som en junior utvecklare kan skriva på några dagar. Men jag tror att bruket är på väg att göra ”app” till en modern synonym till ”applikationsmjukvara” (”datorprogram”). Även Microsoft Word, Photoshop o.s.v. kallas ju numera ”appar”.
Angående fördelarna med Windows Store-versioner: Jag vet inte själv säkert, men antar att sådana versioner också medger förenklad installation och högre säkerhet. Men jag gissar mest. Ove kanske vet?
Det finns många olika definitioner av app och vad som inte är app så det är inte solklart, men jag kan i alla fall presentera en av del. App är ju som bekant en förkortning för ”application” eller applikation på svenska, vilket helt enkelt betyder program, så på sätt och vis är app och program samma sak. Däremot görs det en viss åtskillnad även om den är ganska generell och inte huggen i sten. Den åtskillnaden är att en app är ett program som man hämtar i en butik (Microsoft Store, Google Play Butik, Apple App Store etc) medan de ”vanliga” programmen brukar benämnas som desktopprogram, i varje fall när man förklarar skillnaderna. Den beskrivningen omfattar även exempelvis mobiler där allting är appar eftersom det saknas desktopprogram. Så appar kommer från en app-butik, program gör det inte. Men det är so sagt bara en av förklaringarna som svävar omkring.
Angående fördelarna med Microsoft Store-versioner/app-versioner så är det i mångt och mycket en fråga om vad man föredrar, men om man ser objektivt på Store-appar rent generellt så har de många fördelar jämfört med traditionella desktopprogram. De registreras till exempel på ens Microsoft-konto så att de är enkla att installera på fler än en enhet, man behöver aldrig bry sig om serienummer (eftersom de är registrerade på kontot), de uppdateras automatiskt även om man inte startar dem vilket desktopprogram aldrig gör, de tar mindre plats på hårddisken jämfört med ”samma” program i desktopversion, de är enklare att avinstallera, plus att de är säkrare eftersom de screenas efter malware/virus och sånt skräp innan de publiceras i Store. Det är inget perfekt skydd, lika lite som det är det på Android och Ios, men det är betydligt bättre än inget.
Den enda egentliga fördelen med desktopprogram är att det finns ett större utbud av dem, men det enligt min personliga åsikt den enda fördelen med dem. Om jag personligen får välja så väljer jag appar i hundra procent av fallen där det är möjligt.
Tack för utförligt svar!
Ja, det är väl ungefär den bilden jag också har.
Frågan om vanliga Windowsprogram vs. ”appar” kan man också betrakta från andra sidan, d.v.s. från mjukvaruutvecklarens sida.
Själv har jag utvecklat program för Windows sedan slutet av 90-talet, men jag har aldrig gjort en Windows Store-applikation.
Alla mina program, t.ex. Algosim (https://algosim.org), har varit — och är fortfarande — vanliga Windows-program i form av EXE-filer, lite DLL:er och andra hjälpfiler och ett installationsprogram som likaså är en EXE-fil.
Det fantastiska med Microsoft Windows är bakåtkompatibiliteten. Det jag lärde mig om Win32 kring millennieskiftet gäller till största delen fortfarande, och måttligt avancerade 32-bitarsprogram gjorda för Windows XP fungerar ofta utmärkt även i Windows 11.
Jag tycker det är en enormt stor fördel med Windows. Jag tycker inte om ”slit och släng”.
Däremot är jag, som utvecklare, inte så förtjust i Windows Store, eftersom det är uppenbart att Microsoft vill att allt skall hamna där. Om jag inte misstar mig är det rent av omständligt att installera en vanlig skrivbordsapplikation i Windows 11 Home p.g.a. systemets standardinställningar. Det tycker jag förstås är tråkigt för egen del.
Skulle jag kunna göra app-versioner av mina program? Jag vet inte. Från början var det väl så att vanliga Win32-applikationer för skrivbordet inte ens kunde hamna i Windows Store? Jag vill minnas att detta dock har ändrats.
Dessvärre har jag själv ingen kunskap om hur Windows Store fungerar, hur man publicerar program där. Eftersom jag fortfarande kör Windows 7 på min 12 år gamla dator (som fortfarande har samma klockfrekvens som när den var helt ny!) kan jag inte heller experimentera med det.
Så jag får tills vidare leva med att gemene man hindras från att installera mina program. 🙁
Tidigare hade Microsoft krav på att program i Windows Store skulle utvecklas på ET speciellt sätt. Så är det inte längre. Om man bara följer deras nya riktlinjer hur man installerar program så kan man lägga det mesta där.
Väldigt mycket kommer till Winget också som är inbyggt i Windows 10 och 11 nu
App är INTE en förkortning av applikation i form av programmen i mobiler. Det är en förkortning av ”App Store” varifrån Iphoneägarna laddar ner sina program. I form av program på dator KAN app vara en förkortning av applikation men jag som programmerat sedan 1982 och jobbat med datorer sedan 70-talet har aldrig någonsin hört eller sett någon förkorta applikation till app. Så, ”app” är en förkortning av App store och Windows använder nuförtiden förkortningen av sin konkurrents namn barnsligt överdrivet mycket i Windows 11 för det mer riktiga ordet ”program”.
Det känns befriande att läsa denna artikel eftersom ni benämner program som det är, dvs program.
Jag är så himla trött på det barnsliga ordet ”app” att jag börjat så smått tröttna på Windows.
Enligt Svenska Datatermsgruppen betyder det applikation (egentligen egentligen application som förkortas app), men eftersom application heter applikation på svenska har även förkortningen app följt med.
Jag skulle istället säga att App Store i sig är en indirekt förkortning av Application Store, och inte att App kommer från App Store.
Termen app för application är dessutom betydligt äldre och började användas i början av 1980-talet när det handlade om vanliga datorprogram.