Ett säkert USB minne med integrerad nummerknappsats
Säkerheten för vår digitala data blir alltmer viktig och förutom att se till att all data finns säkerhetskopierad så behöver vi även ha lösningar som gör att inte tredje part kommer åt dessa data både när de finns på våra fasta system men framför allt när vi har vårt data på mobila media. Med IronKey Keypad 200 tar Kingston den senare delen till helt nya, och säkrare nivåer, utan att behöva tumma på prestandan.
Skyddad manual
Enheten som finns i kapacitet från 8 till 128 gigabyte består av en långsmal USB sticka som mäter 78 x 18 x 8 millimeter som, när den inte används, placeras i ett snyggt blåmetalliskt fodral med de yttre måtten 80 x 20 x 10,5 millimeter. Själva stickan fästs i fodralet med en gummerad tätning som gör att modellen blir IP57 klassificerad.
I den övre kortsidan så finns en förmonterad metallring vilken vi kan rotera upp för att fästa i exempelvis en väska eller nyckelkedja. Drar vi ut stickan så ser vi att den ansluts via en USB-A kontakt som är av typ USB3.2 Gen1 vilket lägger en bra grund för hög potentiell prestanda. På den ena långsidan så hittar vi sedan enhetens fysiska knappsats vilken används för att både låsa och låsa upp minnen men även för att utföra olika konfigurationer. Denna knappsats består av elva knappar; 0 till 9 samt en nyckelsymbol.
Här finns dessutom tre mindre LED. Den ena av dessa är blå och talar om att enheten är ansluten till en USB port och kommer att blinka när data överförs till eller från minnet. Här finns även ett rött och ett grönt LED som talar om ifall disken är låst respektive upplåst. Dessutom kan dessa blinka i olika kombinationer för att bekräfta olika former av lägen eller som svar på kommandon som vi ger.
En del att vara observant på är att då enheten har sin skyddande intelligens placera på stickan i sig så drivs den med ett laddbart batteri så innan vi börjar använda minnet på något sätt så bör det placeras i en dator eller USB laddare under cirka en timme för att bygga upp tillräcklig laddning.
Nästa lite komiska del är att disken från början kommer i en form av låst läge som gör att vi måste skapa en kod för att kunna komma åt enhetens data. Det är normalt sätt inte så märkligt men när det sedan visar sig att manualen som talar om detta, är placerad på minnet, så känns det inte helt genomtänkt 😊.
Multipla användarlägen
Fördelen med att använda en nummersats på minnet i sig är att enheten blir oberoende av operativsystem samtidigt som säkerheten blir högre då koderna som används för att komma åt minnet knappas in innan enheten ansluts till vald dator vilket i princip gör det omöjligt att logga och på detta sätt hacka. Kodsystemet och data i sig är sedan skyddad av XTS-AES 256 bitars kryptering som kräver mellan sju och femton tecken för att aktivera. Minnet är dessutom under väntande klassificerat enligt FIPS 140-3 nivå 3 vilket är den i skrivandes stund högsta nivå för mer normal företagsanvändning.
Förutom att ha en hög grundsäkerhet så har Kingston även lyckats lösa en fleranvändare hantering. Detta gör att vi kan sätta en adminkod och till denna även en användarkod. Genom detta upplägg kan ett företag dela ut minnen till sina anställda och sedan, om användaren antingen glömmer sin kod eller trycker in fel kod tio gånger och på detta sätt låser sin access, med hjälp av adminkoden öppna upp minnen igen.
Skulle det däremot vara så att vi även glömmer adminkoden eller trycker denna fel tio gånger så kommer disken att så kallat kryptoraderas och alla data förstöras för att sedan återställa disken till ursprungsläge. Till detta så erbjuder disken även dubbla typer av skrivskydd. Ett som kan sättas av administratören och skydda all data samt en som kan sättas av användaren för i detta läge skydda data på enheten när stickan används i system som inte är säkra.
Vi avrundar med att titta lite närmare på prestandan. När disken ansluts till ett USB2 uttag så toppar den runt 30 megabyte vid lösning och 20 megabyte vid skrivande. Växlar vi upp till en USB3 port så ökar denna på till runt 44 respektive 40 megabyte vilket sedan med en USB3.2 port når 170 kontra 144 megabyte vilket är klart imponerade och en bra bit över utlovade 145 kontra 115 megabyte. Det som däremot är mest imponerade är den jämna prestandan som även gör det möjligt att faktiskt jobba med och redigera högupplösta bilder eller film direkt från minnet.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
- Cirkapris: 2 799 kr inkl. moms, 2 239 kr exkl. moms
- Mått: 80 x 20 x 10,5 mm
- Kapacitet: 64 GB
- Säkerhet: FIPS 140-3 Level 3 med XTS-AES 256-bit hårdvarukryptering
- Anslutning: USB-A
- Högsta prestanda (läs/skriv): 170 / 143,8 MB/s
- Väderskydd: IP57