Maximal prestanda och hög flexibilitet i minimalt format
Det har nu gått cirka tio år sedan Intel presenterade sina första NUC enheter. NUC står som många kanske känner till för Next Unit of Computing och symboliseras av små stationära datorer som vi enkelt kan ta med oss ungefär som en bärbar dator, men då utan skärm så klart. De första NUC modellerna var relativt kompakta och de mest slimmande modellerna, om vi undantar Intels PC on a Stick lösningar, var ungefär tre CD skivor staplade på varandra. Under åren så har dessa sedan utvecklats och vi har sett både högre dito samt olika typer av specialmodeller som långsmala Hades Canyon eller de lite större Promodellerna med Xeon processorer. Till 2022 tar så Intel nästa steg och tar fram sin till skrivandes stund kraftfullaste konsumentlösningen i form av Nuc 12 Extreme, även kallad Dragon Canyon.
Gott om anslutningar
Intel NUC 12 Extreme – Dragon Canyon är som sagt en betydligt större NUC än vi är vana vid och enheten mäter faktiskt 357 x 189 x 120 millimeter vilket kan jämföras med 117 x 112 x 51 millimeter för de mer klassiska boxarna. Men Intel har verkligen använt det större utrymmet på bästa sätt och erbjuder en på alla sätt fullmatad enhet med den senaste tekniken och goda möjligheter till individuell anpassning.
Börjar vi titta till det yttre så möts på fronten av den från bland annat Hades Canyon välkända döskallen med integrerad RGB vilket utan tvekan drar blickarna till sig när datorn står på skrivbordet. RGB integrationen har dessutom utökats och sträcker sig nu även längs med enhetens undre långsidor vilket skapar bättre harmoni.
På framsidan, under döskallen, så finns ett mindre fack, vilket även detta är upplyst. I detta fack så finner vi en TB4 port, en USB-A port samt en SDXC kortläsare med UHS-II stöd. Då placeringen delvis är skyddad så är denna plats perfekt för mindre USB donglar som Logitechs nya Bolt anslutning. Vänder vi sedan runt till baksidan så ser vi att själva datordelen även denna är placerad som ett instickskort vilket är placerad i den vänstra sidan sett bakifrån.
På detta kort så finner vi totalt sex USB 3.1 Gen2 portar, Dubbla TB4/USB-C, en HDMI 2.0B för totalt tre skärmar. Här finns även dubbla Lanportar: en 2,5 gigs baserad på Intels i225-LM krets och en 10 gigs baserad på AQC113 kretsen. De senare kompletteras med Intels Wi-Fi 6E AX211 krets för högsta trådlösa överföring.
I övrigt så har chassit en nätbaserad struktur som sträcker sig från framsidan runt om döskallen, längs både långsidorna och även över ovansidan för att på detta sätt kunna garantera maximalt luftflöde och bästa tänkbara kylning.
Kraftfull insida
Vi går så över till insidan som här tack vare enhetens konstruktion ser väldigt annorlunda jämfört med de klassiska NUC modellerna. Börjar vi med att titta på grundförutsättningarna för vår testmodell så finner vi ett moderkort baserat på Intels Z690 chip kallat NUC12EDBi9. Till detta så får vi en Intel I9-12900 processor vilken kommer med 16 kärnor och 24 trådar som kan köras i en maxfrekvens på 5,1 gigahertz vilket är den med råge kraftfullaste processor som suttit i en konsument NUC.
Processorn använder Intels Intel 7 litografi och har stöd för dubbla DDR4 minnen av antingen 1,2 eller 1,35 volt där XMP minnen är kravet för att kunna dra nytta av full strömmatning. Som grafik hittar vi Intels UHD Graphics 770 men som den kraftenhet denna Nuc är så finns här även en PCIe Gen5 x16 plats där vi kan placera grafikkort med upp till två expansionsplatser och en maximal längd av 30,48 centimeter. Trots det kompakta formatet så finns här även tre M2 platser för Gen4x4 diskar.
För att driva allt detta så kommer enheten med ett 650 watts 80+ guldaggregat vilket räcker till att med full säkerhet och samtliga diskar aktiverade driva ett RTX3070Ti eller även ett RTX3080 om du vill ligga på gränsen. Vi har valt att köra våra tester med ett RTX3060Ti och bara två M2 enheter och ligger i detta läge på en toppförbrukning på 497 watt vilket är klart godkänd marginal.
Installation och prestanda
Tittar vi lite kort på själva installationen av hårdvaran så börjar vi från baksidan där vi skruvar bort totalt fyra skruvar. Efter detta så kan vi skjuta ut en del av bakstycket vilket gör det möjligt att i nästa skede även dra plåtarna från sidorna bakåt och sedan ta bort dessa.
Härefter finns två snäppfästen på lockets vänstra långsida (sett framifrån) som efter att de tryckts in gör att vi kan vinkla upp locket. Nästa steg blir att plocka bort den bakre placerade plåten som håller fast våra expansionskort vilket i detta fall även gäller själva datorkortet. Vi måste sedan först ta bort det extra luft-utkastet och därefter lyfta bort datorkortet.
Först när detta kort är bort kan vi öppna dess sida för att komma åt minnesbanker och M2 platser. Vi testade enheten med flera olika modeller, både från enhetens HCL och utanför och samtliga moduler fungerade klockrent så även om det är rekommenderat att följa minnen från Intels product compability tool så verkar enheten relativt okänslig. Detsamma gäller M2 enheter. Vi testa som sagt bara med två enheter, detta då dessa är direkt synliga på samma plan som minnesbankerna. Vill vi använda den sista platsen så måste vi montera bort ytterligare en del vilket vi lät bli.
När sedan alla delar sätts tillbaka i omvänd ordning så avslutar vi med att koppla in grafikkortet, viker ner toppen, monterar sidorna och fäster bakstycket och vi är klara att köra i gång. En sak som vi bara kort vill kommentera då vi reagerade på detta är att enhetens initiala uppstart tar betydligt längre tid jämfört med en normal stationär dator. Vi skulle gissa på att det är kopplat till att enheten består av ett separat kort. När väl enheten är i gång så är det inte några som helst bekymmer och enheten är grymt trevlig. Vilken prestanda som du får ut beror så klart på vilka diskar och minnen samt grafik som används men med vår konfiguration med 32 gigabyte DDR4-3200 minnen och dubbla WD SN770 diskar om 1TB vilket var den enda modell som vi hade två enheter av så nådde vi följande resultat.
I PCMark 10 produktivitet landade vi på 8 023, i dess lagringstest blev det imponerade 2831. I 3Dmark TimeSpy blev det 11803 och i Night Raid 65 307 vilket samtliga är imponerade värden. För dig som vill kombinera spelande med produktivt arbete så kommer du inte att bli besviken och trots att vi gärna haft ytterligare minne så flyter allt på otroligt bra även med tung redigering i DaVinci Resolve 18.
Det enda två, tre saker som vi håller lite emot enheten är för det första formatet, för många Nuc användare har vant sig vid att kunna gömma enheten bakom en skärm eller TV och det går inte med denna modell. Vi hade även gärna sett en snabbknap för att stänga ner/sätta på RGB effekterna då det inte alltid passar samt att priset för basen ligger högt. Men har du möjlighet att investera dessa pengar så kan det prestandamässigt inte bli mycket bättre än så här.
SPECIFIKATIONER:
- Tillverkare: Intel, www.intel.com
- Cirkapris 16 695 kr inkl. moms, 13 556 kr exkl. moms
- Socket: FCLGA1700
- Litografi: Intel 7
- Antal kärnor/trådar: 16/24
- Max frekvens: 5,1 GHz
- Minnesstöd: 2 banker DDR4@3200 1,35V XMP
- Expansionsplatser: 1st PCIe Gen5 x16
- Lagring: 3st M2 Gen4x4
- Grafikutgång: 2st TB4 + HDMI
- Kortläsare: SDXC med UHS-II
- Nätverk: Intel Wi-Fi 6E AX211 + AQC113 + I225-LM
- USB: 6st USB3.2 Gen2
- PSU: 650 Watt 80+ Guld