Med en fyllig, ren ljudbild och bra adaptiv brusreducering imponerar Huawei Freebuds Pro 2, men batteritiden kunde varit bättre.
Cirka två år efter det att Huawei presenterade första generationens Freebuds Pro lanserar företaget uppföljaren kallad Freebuds Pro 2. Propparna erbjuder lägre vikt, bättre ljud, effektivare ANC (aktiv brusreducering) och förbättrat IP-skydd, men trots att Huawei definitivt är en av de ledande aktörerna när det kommer till batteritid för sina smarta klockor så lever dessa lurar inte riktigt upp till samma nivå.
Enkel hantering
Freebuds Pro 2 finns i tre olika färger: Silver Blue, Silver Frost och Ceramic White där vi testat mittenmodellen som till det yttre har ett metalliskt sken som ger lurarna ett exklusivt utseende. Varje propp, som precis som sin föregångare bygger på en vinklad öronsnäcka med en mjukt rektangulär pinne, mäter 29,1 x 21,8 x 23,7 millimeter och väger runt sex gram. Till detta får vi ett snyggt rundat laddfodral med ett magnetiskt lock som mäter 67,9 x 24,5 x 47,5 millimeter och väger cirka 52 gram som enkelt glider ner i vilken ficka som helst.
Laddfodralet kan antingen laddas via den i underkant placerade USB-C anslutningen eller trådlöst där fodralet stödjer QI laddning på upp till två watt. Varje örsnäcka har ett batteri på 55 milli amper medan fodralet ger ytterligare 580 milli amper. Detta ska enligt Huawei räcka till cirka 4 timmars spelning per laddning med aktiv brusreduktion aktiverad och cirka 6,5 timmar med brusreduktionen av.
Nu beror batteritiden så klart inte bara på brusreduktion, för ju mer avancerade funktioner ett par lurar erbjuder och som aktiverats, desto kortar blir batteritiden. Vid våra tester, med alla funktioner och finesser aktiverade (mer om dessa nedan) så räcker batteriet på en laddning cirka två timmar och 45 minuter. Med absolut alla finesser avstängda klarar vi oss strax över fem timmar på en laddning, vilket är en bit under utlovat och klart under förväntat.
På höger sida av fodralet finns en liten knapp som används för att aktivera Bluetooth-parning. Lurarna använder Bluetooth 5.2 och kan anslutas till två enheter simultant för att sedan enkelt växla mellan dessa. Parningen går mycket smidigt oavsett om vi använder Huaweis egna mobiler, Androidbaserade eller IOS-baserade modeller.
Du kan styra Freebuds Pro 2 med ”gester”
Efter att Freebuds Pro 2 parats mot en mobil, platta eller dator så sköts merparten av hanteringen via vad Huawei kallar för gester, men där vi snarare skulle använda tryck eller svepningar på den lilla pinne som sticker ut. Genom att hålla tummen på ena sidan och sedan lätt trycka på motsatta sidan får vi en liten haptisk återkoppling där vi på detta sätt kan svara på samtal, pausa musik, byta låter med mera. Vill vi i stället justera volymen använder vi en svepande rörelse längs sidan av denna pinne. Responsen för detta är faktiskt riktigt bra och funktionen är lika bra i torrt som när vi använder lurarna i regn, vilket vi inte kan säga om flera av de konkurrenter som finns.
Här kommer vi även till en av nyheterna, då lurarna numera är IP54-klassificerade så kan vi använda dem mer eller mindre under alla tänkbara scenarion och till skillnad från andra likande lösningar sitter de riktigt bra på plats även när vi springer vilket är ett gott betyg.
Dynamisk aktiv brusreducering i Freebuds Pro 2
Ytterligare en funktion som vi kan hantera från lurarnas pinne är att växla mellan tre olika brusreduktionslägen. Genom att trycka in sidan på ena luren i två sekunder så alternerar vi mellan aktiv ANC, passiv och omgivande ljud. För att här börja med ett rent generellt omdöme gällande brusreduktionen så lyckas denna via tre ANC-fokuserade mikrofoner uppnå en maximal reduktion på 47 decibel för ljud som ligger inom intervallet 50 hertz till 3000 kilohertz. Nu säger siffror som bekant inte så mycket, men faktum är att lurarna har en riktigt bra aktiv brusreduktion som effektiv tar udden av omgivande ljud och som gör att vi verkligen kan fokusera på det vi gör eller lyssnar på.
Huawei har dessutom tagit ANC-funktionen ett steg ytterligare och skapat en ställbar hantering av brusreduktionen. Men för att komma åt denna, och många andra funktioner måste vi ladda hem appen AI Life som finns för både Android och IOS och som även med lite kunskaper inom emuleringar enkelt kan köras från en Windowsdator.
Från AI Life kan vi justera nivån för den aktiva reduktionen i fyra olika steg. Som standard används ett dynamiskt läge som dels analyserar omgivningen och dess ljud men som även tar hänsyn till det vi lyssnar på och utifrån en mix av detta skapar de bästa förutsättningarna. Vad som dessutom är unikt, vad vi vet, är att funktionen är baserad per öra. Detta gör att brusreduktionen kan vara olika inställd baserad på vad som händer runt om oss. Låt säga att en bil passera på en sida medan det är tyst på den andra så kan vi höra hur ANC:n steppar upp på den aktiva sidan och minimerar det störande ljudet.
Detta är en funktion som är bra men som även är aningen opolerad och trots att lurarna normalt har en mycket bra hantering av vind så kan just detta vara ett fenomen som blir riktigt irriterade. För när vi är ute och går, eller springer när det blåser lite mer och sedan vrider på huvudet som man normalt för att se sig runt omkring. Då kommer den dynamiska bröstreduktion att stiga och sjunka fram och tillbaka och mellan lurarna på ett sätt som blir jobbigt.
Lösningen på detta är att enkelt växla till ett av de övriga tre lägena: Mysigt, Allmänt eller Ultra som även i denna ordning har en mild till hög brusreduktion och som när läget är valt behåller samma nivå hela tiden tills vi manuellt ändrar. På samma sätt kan vi även optimera valet av omgivande ljud som ska släppas in i form av ett mer allmänt genomsläpp eller med fokus på röster. Denna funktion är riktigt bra och underlättar när vi vill lyssna på musik eller se på film men inte missa när någon pratar med oss.
Hjälper dig att välja rätt proppar
Grunden till rätt brusreduktion kommer från att vi använder rätt öronkuddar, de små plastpluttar som sitter längst ut på öronsnäckorna. Många användare nöjer sig med att använda de som sitter på från start och kan även uppleva att det är svårt att välja rätt. För att underlätta denna process har Huawei tagit fram en enkel guide som automatiskt, via integrerade mikrofoner och en AI-motor, analyserar hur väl varje sidas passform är och som, om passformen inte är optimal, ber oss byta för att sedan återigen köra guiden igen.
Ifrån appen kan vi även utföra andra saker som att konfigurera ovan nämnda gester, uppdatera lurarnas firmware, spela upp musik från vänster eller höger lur för att hitta dem om vi skulle lagt bort dem i vår närhet eller hantera allmänna inställningar med mera.
Kort trådlös räckvidd
Här har vi ytterligare en liten kommentar och det gäller ”blåtandsanslutningen”. Normalt har vi lurarna nära datorn eller mobilen vilket gör att allt fungerar som förväntat. Men när vi skulle testa att söka efter ”borttappade” lurar märkte vi att de har ett ganska begränsat avstånd för Bluetoothanslutningen. Normalt sträcker sig denna upp mot tio meter, men för Pro 2 börjar vi få störningar redan efter cirka fem meter. Detta bekräftades även när vi hade mobilen placerad på en plats och rörde oss fritt under samtal där vi även upplevde en högre känslighet för omgivande hinder som väggar eller skåp med mera jämfört med alternativa modeller.
Freebuds Pro 2 levererar en perfekt ljudbild
Vi kommer så till ljudet som verkligen är ett klart lyft från tidigare modell och som helt klart placerar Freebuds Pro 2 i det absoluta toppskiktet sett till alla trådlösa i-örat-modeller som vi testat. Detta har en grund i ett helt nyutvecklat ljudsystem baserat på separerade bas- och diskant-element som sedan jobbar tillsammans för att skapa en perfekt ljudbild. För att lyckas med detta har Huawei tagit fram världens första så kallade Quad-magnet-baserade dynamiska drivenhet på elva millimeter, vilket ger en bas med mer tryck redan vid lägre volym och som framför allt ger ett extremt rent ljud där varje aspekt av ljudspektrat harmoniserar med varandra och höga toner kompletteras med ett djup samtidigt som röster lyfts fram på ett imponerade vis.
Detta blir extra tydligt när vi lyssnar på artister som Adele med Easy on me där vi kan känna vibrationen från varje nedslag på pianot samtidigt som vi får en omslutande tyngd från basen, allt medan varje nyans i rösten är exceptionellt tydlig. Lika imponerande är det att lyssna på mer krävande, snabbare, klassiska stycken som Vivaldis De fyra årstiderna där vi kan urskilja och höra varje detalj i stråkar och övriga instrument.
Ljudbilden som ligger som standardprofil har utvecklats tillsammans med Devialet och ger en ljudupplevelse som passar de flesta. Men för dig som vill anpassa ljudet ytterligare så kan vi från AI Life välja att aktivera en av tre andra ljudprofiler: Basförstärkning, diskantförstärkning eller fokusering på röster. Till detta kan vi även via en tiograders EQ skapa helt egna profiler för olika ändamål. Men som sagt, detta är inte något som normalt behövs utan standardläget kommer utan tvekan att passa för de flesta.
LÄS OCKSÅ – Test: Huawei Freebuds Pro
För att dra full nytta av hörlurarnas ljudegenskaper bör du aktivera LDAC för din enhet. Detta görs i grunden från blåtandsinställningarna för mobilen eller plattan. Genom att klicka på inställningar för lurarna och sedan välja att aktivera antingen High sound quality eller direkt LDAC, beroende på mobil, så skapar du de bästa grundförutsättningarna.
Vi ska även kort beröra samtalsljudet som även det är bra men inte lika imponerade. Vi får i de flesta lägen en klar dialog med en tydlig upptagning av vår röst. Däremot upplever vi att rösten inte får den renhet som vi önskar, och när vi aktiverar HD-ljud uppstår bitvis mindre störningar. Men över lag är detta inget bekymmer, och ett område som Huawei lyckats riktigt bra med är samtal i en mer blåsig omgivning där dessa störningar effektivt stängs ute.
SPECIFIKATIONER Huawei Freebuds Pro 2:
- Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
- Cirkapris: 1 990 kr inkl. moms, 1 592 kr exkl. moms
- Mått lurar: 29,1 x 21,8 x 23,7 mm
- Vikt lurar: ca 6 gram
- Mått fodral: 67,9 x 24,5 x 47,5 mm
- Vikt fodral: 52 gram
- Batteri lurar/fodral: 55 / 580 mAh
- Laddning: USB-C, QI 2 watt
- Batteritid: mellan 2,45 och 5 timmar per laddning
- Kontroller: på lurarnas pinnar
- Anslutning: Bluetooth 5.2
- Drivenhet: 11 mm dynamic driver + planar diaphragm driver
- Vattenskydd: IP54
- Ljudformat: LDAC/AAC/SBC