Dyson presenterar en uppdaterad modell med avskalad funktionalitet till samma pris, men luftreningen är utmärkt
För några år sedan lanserade Dyson sin Purifier Cool, en luftrenare med klassiskt Dyson utseende och grymt bra luftrening. Till 2022 så lanserar företaget enhetens uppföljare med samma namn men med ett litet tillägg i form av autoreact. Det går även att skilja dem åt på modellnamnet som för denna enhet är TP7A, medan första modellen heter TP07. Det mest intressanta med detta och som även förvånade oss storligen var att när det flesta tillverkare lanserar en ny modell så har nya funktioner lagts till eller förbättrats men här har faktiskt Dyson valt att plocka bort WiFi chippet som fanns i första modellen som gjorde det möjligt att hantera och styra enheten från Dysons app. Varför Dyson har gjort detta val är svårt att sia om. Det kan vara så att allt för få använde lösningen, vilket känns lite tveksamt. Det skulle däremot kunna vara så att i takt med allt högre priser och delvis fortsatta materialbrister så har Dyson gjort ett strategiskt val att ta bort funktionen för att kunna bibehålla prisnivån.
Enkel hantering
TP7A är en av Dysons större eller i varje fall högre luftrenare med ett maximalt yttre mått på 105 x 20,4 x 22 centimeter och en vikt av knappa fem kilo. Denna delas sedan upp i två huvuddelar: en undre där vi hittar filer och motor och en övre ovalformad fläktdel med dubbla luftutsläppskanaler, mer om dessa sedan. Till enheten så medföljer även Dysons klassiska fjärrkontroll vilket är en liten titanfärgad enhet som enkelt fästs med magnet på fläktens ovansida för att inte komma på avigvägar, något som blir än viktigare till denna modell då vi inte kan styra den via mobilappen.
Fjärrkontrollern är i övrigt mycket lättanvänd med en strömknapp, en informationsknapp, en dubbelknapp för att styra fläktens hastighet, en autolägesknapp, en rotationsknapp, en knapp för val av utblås samt avslutningsvis en nattlägesknapp som när den aktiveras tar ner luftrenaren i lägsta ljudnivå.
Som vanligt för Dysons luftrenare är hanteringen mycket enkel. Vi öppnar upp den nedre delen för filtret med hjälp av två skjutreglage på sidorna. När dessa trycks ner så öppnas två rundade, hålbelagda skyddsplattor, på insidan av dessa finns det helt förseglade filtreringssystemet som kombinerar ett aktivt kolfilter med ett glas HEPA-filter som tar bort upp till 99,95 % av mikropartiklarna.
Detta filter både installeras och byts på mindre än en minut och kan genomföras helt utan förkunskaper. Precis över dessa skyddsplattor så finns en liten display som ger fortlöpande information om luftens kvalité baserat på olika parametrar. Detta är samma information som vi normalt ser i appen för de enheter som kan anslutas till Internet och WiFi.
Den övre delen, själva fläkten, har maximalt luftflöde på 390 kubikmeter per timme och som tack vare sin generösa yta skapar en mycket bra luftström med en kylande effekt. Tack vare den stora ytan så kan fläkten även hålla en låg ljudnivå som vid högsta belastning aldrig överstiger 61,5 decibel men som till största tid jobbar i ett knappt hörbart läge. För att skapa än bättre spridning av luften så kan tornet rotera fram och tillbaka för att sprida luften i dryga 300 grader.
Ny angreppsvinkel
Trots att fläkten går under namnet Cool så finns inte någon direkt aktiv kylning utan det är luftflödet i sig som kyler vilket är lite synd. Framför allt under de mer extrema värmedagarna. Men så till den mer intressanta delen med enheten och det gällande luftreningen. Som tidigare Dyson produkter så detekterar denna enhet pollen, allergener, industriella utsläpp, rengöringsprodukter eller doftljus och NO2, vilket sedan rapporteras via displayen.
Vi har vid tidigare tester primärt utgått från den subjektiva känslan då undertecknad är pollenallergiker och direkt har märkt en enorm skillnad i rum där luftrenare varit aktiv. Men till denna gång så har vi samarbetat med ett team på det lokala universitet där en grupp forskare studerat både pollen och allergier mot hundare och katter.
Under våra tester så användes så kallade normvärden för när en allergisk reaktion triggas oavsett vad den utlösande faktorn var. Dessa mättes genom att en sensor i realtid analyserade partiklar i luften på specifika platser. I nästa skede så placerades en motsvarande utlösande trigger med en viss mängd partiklar, exempelvis pollen ut på olika platser för att efterlikna öppnade av fönster, en hund som går genom ett rum med mera. Fortlöpande så mättes mängden allergener vid våra mätpunkter. Exakt samma tester utfördes först utan luftrenare och därefter med luftrenare, vilken var placerad längs mitten på ena väggen, se bild.
Utan att gå för djup in på respektive område så kan testerna enkelt sammanfattas enligt följande.
- Utan luftrenare:
Utan luftrenare så utlöser sensorn direkt i ett rum där ett husdjur vistats eller när fönster alternativt ytterdörrar varit öppna en kortare stund och på detta sätt släppt in pollen från utsidan. Sensorerna har mätt på olika platser i rummet med mer eller mindre identiska resultat vilket ger en indikation på att de olika allergenerna fördelas över hela den tillgängliga ytan. - Med luftrenare:
Vi anslöt sedan luftrenaren och i vårt rum på cirka 30 kvadratmeter tog det dryga sex minuter att komma ner under gällande nivåer för att sensorerna skulle utlösas. Efter denna tid kunde en person med någon av kända allergener vistas i rummet utan att få en reaktion. För att vara extra tydliga i detta fall så var mätvärdena baserade på en standardnorm och det finns så klart alltid olika nivåer av känslighet.
I nästa läge så simulerades öppnade av fönster och ytterdörrar. I detta fall så triggades de punkter som låg närmast öppningen men platser som var placerade mer än två meter från dessa behöll sina nivåer under gränsvärdet och klassades således som säkra. Efter att fönster/dörr stängts så tog det cirka 75 sekunder innan hela rummet återigen låg under gränsvärdet.
Slutligen så simulerades husdjurs rörelse och placering. Dessa gav flera olika värden och resultat men för att även här delvis förenkla och kort sammanfatta så kunde personer med allergier mot såväl hund som katt vistas utan reaktion så länge djuren höll ett avstånd på cirka en och en halv meter eller mer. Sedan ska även här tilläggas att olika raser kan ha olika stor inverkan och ett djur som springer runt i rummet, helt naturligt, får en helt annan inverkan på resultaten.
För att kort sammanfatta kan vi konstatera att Dyson Purifier Cool Autoreact erbjuder en effektiv luftrening som definitivt underlättar vardagen för alla som är pollenallergiker och som även gör det möjligt för personer med djurallergier att vistas i samma rum som djuren så länge avståndet inte är för nära. Vi såg även en tydlig bild över hur luftrenaren helst ska arbete och detta är i stängda rum utan öppna fönster eller ytterdörrar. Vi såg även att vi med en tidsintervall på mellan fem och tio minuter snabbt kan optimera luftförutsättningarna för känsliga personer vilket gör att modellen även kan vara värd att ta med till exempelvis sommarstuga eller till vänner och bekanta om vi redan innan vet att det kan finns risk för negativa allergiska reaktioner i annat fall. Tyvärr så får vi då inte med WiFi integrationen vilket annars hade underlättat den förebyggande hanteringen och gjort det möjligt att fjärraktivera reningen.
SPECIFIKATIONER:
- Tillverkare: Dyson, www.dyson.se
- Cirkapris: 4 990 kr inkl. moms, 3 990 kr exkl. moms
- Vikt: 4,99 Kg
- Mått: 105 x 20,4 x 22 cm
- Kabellängd: 1,8 meter
- Svängvinkel: från 45° till 350°
- Luftflöde: 390 kubikmeter per timme
- Filter: HEPA med 99,95% rening
- Styrning: fjärrkontroll