Ett magiskt bra chassi för alla typer av mer krävande riggar
Allt sedan Cooler Master lanserade sitt första HAF chassi 2008 har namnet varit synonym för maximal prestanda, optimal kylning och design som sticker ut. Under första halvan av 2022 tog Cooler Master detta till sin spets med ett extremt överhypat chassi kallat HAF 700 EVO där företaget samlade det bästa som fanns att erbjuda i en och samma produkt. Som med alla mer extrema lösningar blev även priset högt för detta lyxchassi vilket blev grunden till ett lite mer nedbantat chassi kallat HAF 700 The Bersker. När vi nu säger nedbantad så menar vi inte att det på något sätt är ett enkelt chassi utan vi får kort och gott ett extremt väl genomtänkt chassi som passar ypperligt för alla highend riggar.
Maximal kylpotential, minimal ljudnivå
Vi ska börja med att säga att detta är ett stort chassi vilket gör att det helt klart kräver sin plats där det ska användas. Till det yttre så mäter chassit 666 x 291 x 626 millimeter och med en gedigen konstruktion som kombinerar stål, plast och härdat glas så uppgår vikten till imponerade 19,6 kilo. Men trots detta så upplevs chassit inte som så stort som måtten antyder vilket till viss del kan förklaras av det lite ovanligt breda formatet men kanske framför allt av att vi i chassits framkant bara får två fläktar.
Dessa är dock inte vilka fläktar som helst utan HAF 700 kommer med dubbla 200 millimeters så kallade SickleFlow ARGB PWM Performance Edition fläktar vilka förutom att ha en imponerade snygg ARGB integration som verkligen kommer till sin rätta tack vare storleken även lyckas flytta stora mängder luft med minimal ljudnivå.
Fläktarna kompletteras med dubbla bakre placerade SickleFlow 120 millimeters ARGB PWM fläktar samt ytterligare en placerad i botten vilka tillsammans skapar ett riktigt bra grundflöde som dessutom är i det närmaste helt tyst.
För dig som vill maximera luftflödet så går det dessutom att lägga till upp till sex 120 millimeters fläktar i toppen, upp till tre 140 millimeters fläktar i botten samt antingen tre 140 millimeters eller fyra 120 millimeters fläktar på höger sida.
Skulle du i stället föredra vattenkylning så kommer du inte att bli besviken. Chassit stödjer upp till dubbla 360 millimeters eller en 420 millimeters toppmonterad radiator, upp till 240 millimeters bakre monterad, en 360 eller 420 millimeters nedre samt en sidoplacerad radiator på upp till 480 millimeter. Det som sedan gör allt detta än bättre är att Cooler Master har valt att inkludera en löstagbar topp samt en roter- och vinkelbar ställning för antingen fläkt- eller radiatormontering – allt utan behov av externa verktyg och med extremt enkel hantering.
Till detta så erbjuder chassit även en PWM och ARGB hub med plats för sju PWM anslutningar och fem ljusanslutningar som gör att vi enkelt kan synka våra fläktar och eventuell alternativ RGB integration från ett gränssnitt. För att testa kylkapaciteten och väga denna mot ljusnivån så valde vi att komplettera befintliga fläktar med fyra topplacerade och två bottenplacerade fläktar. Vi byggde sedan upp vårt system med tre långa instickskort, en kraftigt överklockad Threadripper processor och maximalt antal mekaniska diskar. Trots denna konfiguration så låg HAF 700 hela sju grader längre jämfört med vårt referens, fulltowerchassi och detta med en ljudnivå som höll sig fyra decibel lägre vilket är mycket imponerande.
Yttre i fyra delar
Vi går så över till det yttre där chassit kan ses som att ha fyra delar. Till vänster så finner vi en heltäckande härdad glaspanel som fästs med en smart lösning i form av en vinklad överdel i svart metall. Samma svarta del ramar sedan in hela sidan och skapar en snygg helhet.
Ser vi till höger sida så är denna i heltäckande metall med två stora zoner med damm skyddade luftintag. Även denna sida har samma snygga vinklade kant för enkel installation och visuellt symmetri. På ovansidan av så finns ytterligare en metallpanel som knyter samman de båda sidorna. Till stora delar av denna yta så finns ett finmaskigt nät för att skydda innanför placerade fläktar.
Sista delen är fronten som verkligen lyfter chassit. För framför de dubbla 200 millimeters ARGB fläktarna så finns först ett heltäckande damm skyddande nät. Framför detta så finns vad som påminner om en krockbåge på en rallybil vilket ger ett helt unikt utseende. I kanterna på fronten så finner vi samma vinkling som upptill men här har Cooler Master tagit fram en mycket smart lösning genom att integrera den främre IOPanelen uppdelad på var sin sida. Till vänster så finner vi både ett kombinerat fyrpolers 3,5 millimeters audio/mikrofon uttag samt ett dedikerat 3,5 millimeters mikrofonjack. Här finns även en LED upplyst strömknapp och en resetknapp. På den högra sidan så finner vi hela fyra USB3.1 Typ-A portar och en USB3.2 Gen2 Typ-C port.
Vi måste så klart även beröra baksidan på detta unika chassi. Här finns dels en av, och kanske även den smartaste lösning för montering av PSU som vi stött på. Aggregatet placeras nämligen lodrätt på chassits bakre vänstra nederkant genom att skjutas på plats från utsidan för att sedan smidigt fästas med två tumskruvar. Detta gör det mycket enkelt att när så behövs kunna lägga till eller byta kablar på ett modulärt PSU. Den maximala längden på ett aggregat är dessutom 200 millimeter vilket gör att mer eller mindre alla PSU kan användas.
Till höger om PSU platsen så finns utrymme för expansionsplatser och här presenteras nästa smarta lösning med åtta vågräta platser och en unik fast lösning för vertikal montering av grafikkort. Den senare kommer med en extra förstärkning och en säkerhetsspärr som håller även tyngre kort på plats. Precis som med PSU monteringen så kan grafikkortet här monteras helt utan extra verktyg och hela konceptet är extremt lättanvänt.
I övrigt så rymmer baksidan även gott om ventilationshål, en bra placeras bakre IO panel, och en topplacerad vinkling som matchar ovansida och de båda sidopanelerna, en liten detalj som gör så mycket och verklgien visar på att Cooler Master har tänkt hela vägen.
Insida med plats för allt
Vi fortsätter med insidan som har en smidig zonuppdelning. Den primära av dessa är det rymliga utan bakom det vänstra, glasbaserade, sidofönstret. Här möts vi av en helt öppen yta med färdiga moderkortsfästen för allt från ITX till fullstora EATX och SSI EEB moderkort. Vi kan även placera XL-ATX, de lite längre moderkorten här men vad som kan vara värt att notera är att vissa moderkort i detta fall kan krocka med en lite kraftigare radiatorlösning som placeras i botten så det kan vara värt att mäta upp hur mycket respektive komponent upptar i mått innan en beställning görs. Normalt sett så är detta däremot inte något problem och vi testade chassit med Aorus fullstora XL-ATX kort TRX40 Aorus Xtreme vilket passade perfekt i detta chassi.
Tack vare att vi får en fri inre yta så kan vi här även till fullo utnyttja fullstora diskreta kort oavsett om detta handlar om grafik-, lagrings eller andra former av kort och med ett moderkort som vårt XL-ATX kort så får vi här plats med dubbla två-slots kort för extrem prestanda. Då chassit även hanterar kort på upp till 490 millimeters längd så finns knappast några begränsningar.
Vi fortsätter till nästa zon, den bakom moderkortsplåten där vi normalt drar alla kablar. Här får vi nu ett mycket generöst utrymme på mellan 90 och 101 millimeter beroende på mätpunkt. Förutom att ha plats för chassits aggregat så finns här även plats för totalt nio diskplatser vilka fördelas på både kassettbaserade snabbfästen och multifunktionella plattor med gummifästen där vi antingen kan placera diskar eller fästa pumpar och / eller vattentankar till ett eventuellt vattenbaserat kylsystem vilket är helt genialt. För den som är lite händig är det även möjligt att fästa extra 2,5 tums kassetter på dessa plattor och på detta sätt utöka antalet lagringsplatser än mer.
Något som vi från början var lite oroliga för var att kabeldragningen mellan PSU och valda enheter skulle kunna bli tight med tanke på det breda chassit. Men tack vare att aggregatet monteras lodrätt och dessutom en bit upp så blir detta aldrig något problem utan allt att är extremt lättarbetat.
Ytterligare en sak som vi verkligen uppskattar är de olika genomgångar som finns där vi enkelt kan dra igenom såväl multipla toppmonterade P8 anslutningar som bottenplacerade Molex eller SATA kontakter. Dessutom har de en lite kraftigare gummerad ram runt genomgångarna vilken skyddar tunnare kablar från att nötas av.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Cooler Master, www.coolermaster.com
- Cirkapris: 4 995 kr inkl. moms, 3 996 kr exkl. moms
- Vikt: 19,6 kg
- Moderkortsstöd: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX, SSI-CEB, SSI-EEB
- Material: Stål. Plast och härdat glas
- Expansionsplatser: 8st
- Diskplatser: 9st
- IO-Panel: 1st USB3.2 Gen2 Typ-C, 4st USB3.2 Gen1 Typ-A, 1st 3,5mm 4-polers audio, 1st 3,5 mm mikrofon
- Förmonterade fläktar: front:2st 200mm ARGB, bak:2st 120 mm ARGB nedre:1st 120 mm ARGB
- Radiatorstöd: topp: 2×360/st 420 mm, bak: 240mm, nedre: 420/360 mm, sida: 480 mm
- Högsta CPU kylare: 166 mm
- Längsta PSU: 200 mm
- Längsta instickskort: 490 mm
- Utrymme för kabelkontering: 90-101mm
-
Tillbehör: 1st roterbart radiatorställ, 1st ARGB2 kontroller, 1st ARGB/PWM hub
1 kommentar
Men varför måste det se ut som ett rymdskepp ur någon 90-talsfilm?
Jag tycker det är tråkigt att kvalitetshårdvara i dag främst tillverkas med s.k. gamers i åtanke. Jag vill själv ha hög kvalitet och lägger gärna extra pengar på bra hårdvara eftersom jag nästan sitter all min vakna tid framför datorn, men jag tilltalas inte alls av den här ”tonårsgrabbsdesignen”.