Med bättre bild i FHD, stabilare uppkoppling och ny design lanserar Arlo en länge efterlängtad uppföljare
Det har nu gått cirka fyra år sedan Arlo lanserade sin, och faktiskt även världens, första helt trådlösa, 4G baserade säkerhetskamera för utomhusbruk. Med uppföljaren, kort och gott kallad Go 2 så har Arlo för det första anammat samma externa design som övriga av företagets säkerhetskameror men framför allt så har enhetens stabilitet förbättrats. Däremot så finns här inte stöd för 5G vilket några säkert kommer att ha synpunkter på men med tanke på att kameran inte jobbar med något högre och mer krävande upplösning kommer detta inte att bli något problem.
Flexibel uppkoppling
Ser vi till det yttre så är Go2 standardkonfigurerad med ett yttre mått på 120 x 64.2 x 86 millimeter och en vikt på 490 gram. I detta så får vi ett klassiskt vitt yttre hölje med ett svart inre som rymmer både teknik och laddbart batteri. I baksidan av kameran så finns ett skruvfäste som gör att vi enkelt kan fästa kameran på det medföljande stället som i sin tur skruvas fast på valfri plats. På kamerans undersida så finner vi Arlos klassiska magnetfäste för den trådlösa laddningen samt en knapp för att trycka ut kameran ur det yttre höljet.
På fronten så finner vi enhetens lins som har blivit uppgraderad till FHD format och som har ett 130 graders diagonalt perspektiv. Kameran stödjer upp till tolv gångers digital zoom och en singelaktiverad rörelsesensor. Precis över linsen hittar vi enhetens integrerade LED belysning vilken består av dubbla 850 nanometers LED som effektivt lyser upp dryga 7,6 meter framför kameran. Slutligen så finns här även en integrerad mikrofon och högtalare för möjlighet till en fjärrbaserad dialog via kameran samt samma integrerade siren som vi vant oss vid från övriga enheter i serien.
För att stoppa i ett simkort så tar vi ut kameradelen i höljet och på enhetens bakre sida så finns en plats för ett micro sim. Bredvid denna så finns även möjlighet att stoppa i ett micro SD kort vilket gör att vi kan lagra inspelat data direkt på enheten för att på detta sätt spara mobildata eller helt enkelt för att inte missa några event i det läge som den mobila mottagningen skulle vara nere.
Nu behöver vi inte använda en mobil anslutning utan kameran har även integrerat WiFi och vi kan ansluta enheten antingen direkt till ett trådlöst nätverk eller till någon av Arlos olika trådlösa hubbar vilket gör modellen flexibel. Som övriga av Arlos nyare kameramodeller så är även denna enhet IP65 klassificerad vilket tillsammans med en acceptabel driftstemperatur på mellan -20°C to 45°C gör att enheten kan användas i de flesta väderförhållanden året runt.
En kamera för alla platser
Arlo Go2 är en kamera som i första hand är tänkt att användas på platser som är lokaliserade i bit ifrån våra normala hem eller kontor, platser där vi primärt kanske saknar både WiFi och fast strömanslutning. Detta ställer så klart lite extra krav på enhetens batteri och här hittar vi den del som är kamerans svagaste del. Med ett fulladdat batteri så ska kameran klara mellan två och tre månaders användning. Men skulle vi säga verkligen är under optimala förutsättningar och minimal inverkan av triggers som startar inspelning och skickar notifieringar.
Vi testade kameran i undertecknads sommarstuga där den placerades i ett träd för att täcka de yttre områdena av tomten. Men tack vare relativt mycket både djur, och även närliggande träd som i blåsten triggade kameran att starta en inspelning så klarade kameran knappa en månads användning. Då ska här även tilläggas att vi hade en mycket bra mobilanslutning för skulle även denna vara mer knapphändig så hade den totala batteritiden kapats ytterligare.
Utifrån detta hade vi gärna sett samma modell men med Arlos nyare XL batterier som ger minst en dubblerad kapacitet. Som tur är så använder Go2 ett utbytbart, laddbart, batteri vilket gör att vi rekommenderar att införskaffa ytterligare minst ett batteri och i stället för att plocka ner kameran för att ladda, helt enkelt bara byta batteriet när det är dags.
Alternativt, och detta är troligen ett bättre alternativ, är att komplettera kameran med en av Arlos solcellsladdare som sedan hela tiden är ansluten till kameran. Vi tittar närmare på denna möjlighet i skrivandes stund och återkommer när vi har ett faktiskt resultat på hur väl lösningen fungerar.
Ser vi till prestandan och bildkvalitén i övrigt så är Go2 ett klart lyft gentemot första modellen. Vi får här en siktlinje på upp mot dryga 90 meter och ett bra färgmörkerseende. Så fort något händer så får vi sedan automatiska e-post- och/ eller pushnotiser i appen beroende på hur vi väljer att konfigurera denna. Precis som övriga av Arlos kameror så ingår en provperiod där alla funktioner inklusive molnlagring är inkluderad. Vill sedan fortsätta använda dessa funktioner så kräver kameran en prenumeration som kostar från 29 kronor per månad. Ett plus med denna prenumeration är däremot att även kameran i sig inkluderas i avgiften så skulle denna bli stulen eller förstörd så ersätter Arlo den.
För att underlätta hanteringen av kameran så har Arlo dessutom ett brett stöd för smarta anslutningar där vi kan använda såväl Alexa och Google assistent som Samsungs Smart Things eller IFTTT system. Tyvärr saknas däremot stöd för Apple HomeKit.
SPECIFIKATIONER:
- Tillverkare: arlo, www.arlo.com
- Cirkapris: 3 490 kr inkl. moms, 2 792 exkl. moms
- Mått: 120 x 64.2 x 86 mm
- Vikt: 490 gram
- Lagring: mSD + molnet
- Upplösning: 1080p
- Synfält: 130 grader diagonalt
- Mörkerseende: upp till 7,62 meter
- Zoom: 12 ggr digital
- Aviseringar: e-post eller notifieringar i app
- Drifttemperatur: -20°C to 45°C
-
Ljud: högtalare och mikrofon