Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.
AV PATRIK WAHLQVIST
Vad är Chrome OS/chromebook?
Testade enheter |
|
Samsung Chromebook 4 |
Från att i det närmaste bara varit enkla bärbara datorer med lång batteritid där prestandan ofta hamnade lite på efterkälken har chromebook-marknaden verkligen utvecklats. Dagens enheter har blivit mer kraftfulla och kompletta, både sett till hårdvaran som ekosystemet i sig, med appar och tillbehör. Till detta har även företagsfunktionerna av Googles operativsystem blivit bättre.
Chrome OS är enkelt utryckt datormotsvarigheten till Android i mobilvärlden. Ett operativsystem som baseras på öppen källkod och kan fungera som en enklare ersättare till en fullfjädrad Linuxdistribution, Windows eller Mac OS.
Funkar bäst för dig som är uppkopplad
Chrome OS är snabbt, enkelt och säkert och fungerar bäst för dig som primärt jobbar över internet. Lösningen kan passa både skolor och företag, men fungerar lika bra som en fristående dator för privatpersoner.
Det är primärt operativsystemet som skiljer en Chromebook mot en PC eller Mac när det kommer till kraven på datorn i sig. Med lägre hårdvarukrav kan tillverkare skapa billigare datorer som ändå i flera avseenden kan konkurrera med en Windows-/Mac OS-dator. Detta gäller även programmen där vi, tack vare Chromes applikationsbutik, enkelt kan ladda ned applikationer. Precis som i mobilvärlden finns det gott om appar som är billiga eller helt gratis.
Och med rätt chromebook kan du dessutom ladda ned och använda Android-applikationer. Samtliga chromebook-modeller har dock inte stöd för detta, så det gäller att läsa på vad som gäller innan köp.
Googles operativsystem har utvecklats rejält sedan introduktionen. I dag kan Chrome OS dra nytta av den kraftfullare hårdvara som finns i vissa enheter.
Googles operativsystem har utvecklats rejält sedan introduktionen. I dag kan Chrome OS dra nytta av den kraftfullare hårdvara som finns i vissa enheter. Till detta har även enterpriseversionen öppnat upp dörrarna till företagssidan med en högre säkerhet och stabilitet.
Nästa del som är värd att tänka på är att en chromebook är konstruerad för ett uppkopplat liv och en synkronisering/lagring av våra filer i molnet. Av denna anledning är lagringsutrymmet i datorerna generellt klent tilltaget. Detta gör att det kan vara extra viktigt att kontrollera om modellen du funderar på att köpa har en kortläsare eller snabba USB-anslutningar så att du enkelt kan lägga till lagring.
Viktiga egenskaper
Trots att chromebook-datorer oftast är mer spartanska jämfört med PC/Mac finns det några delar som vi definitivt vill ha från start. Framför allt med tanke på att i princip samtliga chrombooks har fast monterade komponenter som inte går att uppgradera. Hårdvarukraven beror så klart på vad du vill använda datorn till, men med utgångspunkten att datorn ska vara en mobil, tålig enhet med bra batteritid som vi ska kunna använda till alla former av skol- eller kontorsarbete och enklare typer av spel, har vi en grund som vi vill att samtliga uppfyller.
Internminne:
för att vår enhet ska kunna hantera multitasking och lite mer krävande appar är fyra gigabyte ett minimum, men vi ser gärna dubbla mängden.
Lagring:
Grunden för alla enheter är en eMMC-lösning, och för att kunna installera appar och lagra filmer och musik lokalt finns två scenarion. Om datorn har en kortläsare kan vi nöja oss med 32 gigabyte intern lagring. Utan kortläsare är 64 gigabyte ett absolut minimum. Man kan givetvis utöka lagringen med en USB-sticka, men det är oftast mycket smidigare att ha ett mSD-kort sittande i datorn.
Anslutningar:
Datorn bör ha minst två USB-portar varav en bör vara Typ-C, då detta ger oss möjlighet att ansluta en extern docka om detta stöds. Vi ser även gärna en 3,5 millimeters ljudanslutning, samt en anslutning för extern skärm.
Kamera:
Då en av de primära funktionerna med en Chromebook är videokonversationer vill även se en kamera samt flera högtalare för att garantera en tydlig kommunikation.
Batteri:
Som mobil arbetare förväntar vi oss ett bra batteri och här mer eller mindre kräver vi att datorn ska klara en full arbetsdag utan att vi laddar datorn.
Övrigt:
Två delar som vi ser som högst önskvärda, men inte som direkta krav, är dels en pekskärm (vilket Android-plattformen givetvis är konstruerad för) och ett bakgrundsupplyst tangentbord.
Baserat på detta har vi tittar närmare på sju modeller som passar lika bra för studenter som mobila yrkes- eller hemanvändare.
Acer Chromebook CB314
Först ut i detta jämförande test hittar vi en enhet från Acer kallad Chromebook CB314. Detta är en mer klassik enhet där fokus ligger på stabilitet och lång drift framför slimmande former och hög prestanda. Det ger i sin tur ett lägre ingångspris.
Modellen är stilrent silverfärgad och baseras på en skärm på 14 tum. Enheten mäter 32,5 x 23,1 x 2 centimeter och väger 1,7 kilo vilket innebär att den befinner sig i det tyngre segmentet. Det är inte helt optimalt, speciellt med tanke på att den interna bestyckningen inte är den mest kraftfulla. Däremot är CB314 extremt stabil i sin konstruktion vilket gör att vi aldrig behöver vara oroliga när vi snabbt behöver kasta ner datorn i väskan när vi är på språng.
Godkänd skärm
Vi börjar med att titta på skärmen som består av en IPS-panel med en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel. Denna är omgiven av tunna ramar längs sidorna, en kraftigare ram i botten och en mittemellan-variant i överkanten. Med lite god vilja hade Acer antagligen kunnat klämma in en 15-tummare i samma format. I mitten på den övre ramen sitter en webbkamera som gör ett fullgott arbete för enklare videokonferenser utan att glänsa något extra.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Trots en maximal ljusstyrka på bara 220 nits upplevs skärmen i CB314 förvånansvärt ljusstark. Den har en bra färgåtergivning både när vi ser på film eller jobbar i olika typer av appar. Ska vi vara lite petiga är modellen aningen dov i färgerna vilket delvis är en bidragande anledning till en klart godkänd batteritid på strax över 11,5 timmar. Även batteriet i sig är så klart en stor del i detta och på denna modell har Acer lyckats med att använda ett fyracellsbatteri på 48 wattimmar, vilket brukar vara en bra grund för en lång livslängd. Ett plus här även för enhetens relativt snabba laddning som sker via den ena Typ-C-porten och ger oss en fulladdad enhet på under två timmar.
Suger åt sig fingeravtryck
Chassit är som nämnts mycket stabilt med ett bra grepp. Tyvärr täcks dess yttre snabbt av fingeravtryck vilket inte är lika snyggt. Vi saknar även möjligheten att vika upp den övre delen baserat på hur vi håller datorn i vårt knä eller annat sätt. Tittar vi till anslutningarna sitter samtliga av dessa på tangentbordsdelen. Här hittar vi, jämnt fördelat över kortsidorna, dubbla USB Typ-C-portar och dubbla USB Typ-A-anslutningar. Här finns även en mSD-plats som håller riktigt bra prestanda och som utan problem kan användas för att utöka lagringskapaciteten eller som en backupenhet.
Vi får även ett 3,5 millimeters kombo-uttag och detta är nog tur då det integrerade ljudet är riktigt klent och helt saknar det omfång vi vill ha i en bärbar dator – även i en billigare modell som denna. Tyvärr får vi vare sig skärm- eller RJ45-anslutning, trots att det finns utrymme för det.
Klenare insida
Vi går vidare till insidan där modellen baseras på en Intel Celeron N4020-processor. Detta är en tvåkärnig processor som körs i mellan 1,1 och 2,8 gigahertz vid en låg TDP, thermal design power, på sex watt och en integrerad grafik i form av Intel HD Graphics 600 som körs i mellan 200 och 650 megahertz. Processorn lanserades i slutet av 2019 och har en litografi på 14 nanometer, men dess positiva egenskaper äts snabbt upp av att den allt för ofta blir för klen för alla former av mer krävande multitasking.
Till processorn får vi fyra gigabyte RAM och 32 gigabyte eMMC vilket även detta ligger på ett absolut minimum vad vi tycker är lämpligt i en nyare Chromebook. På insidan finns en integrerad Wi-Fi 5-lösning som fungerar helt okej utan att ge något extra. Enheten saknar både möjlighet till SIM-kort och E-SIM vilket varit ett trevligt komplement.
CB314 har ett riktigt bra tangentbord
Till den positiva sidan hör modellens tangentbord som ger ett klart bra gensvar när vi jobbar och som har riktigt bra avlastning vid tryck. Detta ger oss möjlighet till både snabbt och precist skrivande vilket borde tilltala bland annat studenter. Samma sak gäller pekplattan som både är snabb och har ett precist gensvar och som är lätt att arbeta med gester på. Det vi däremot saknar här är någon form av fingeravtrycksläsare för en högre säkerhet.
Vad räcker då denna typ av modell till? Primärt skulle vi säga att detta är en perfekt dator för den som vill kunna utföra enklare skrivande eller jobba med webbaserade program vilket ofta är fallet i dagens grundskolor. När det kommer till mer krävande uppgifter eller då vi regelbundet behöver växla mellan olika appar och funktioner är den allt för klen.
Specifikationer Acer Chromebook CB314
- Tillverkare: Acer, www.acer.se
- Cirkapris: 3 290 kr inkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Skärm: 14 tum, 1 920 x 1 080 pixel
- CPU: Intel N4020
- RAM: 4 GB
- Lagring: 32 GB eMMC
- Batteritid: 11,5 timmar
- Mått: 325,4 x 232 x 19,7 mm
- Vikt: 1,7 kg
- Wi-Fi: AC
- Anslutningar: 2 st USB-C + 2 st USB-A + mSD + 3,5 mm
Acer Chromebook Spin 713
Även nästa modell kommer från Acer, men Chromebook Spin 713 är en betydligt modernare dator som verkligen lyfter den totala känslan flera nivåer.
Den kanske mest påtagliga skillnaden jämfört med CB314 är att skärmen på denna modell, lite som namnet antyder, går att rotera 360 grader. Det gör att den både fungerar som en traditionell bärbar dator, en datorplatta eller som en vikt presentationsenhet vilket öppnar upp helt nya möjligheter.
Vad som gör det hela ännu bättre är att Acer, trots att Spin 713 har betydligt kraftfullare bestyckning, lyckats kapa vikten till 1,4 kilo, vilket gör den märkbart lättare att bära med sig.
Imponerande skärm
Trots en lägre vikt har Spin 713 en mycket gedigen konstruktion med ett stilrent metallchassi som förstärkts på utsatta platser utan att den blir klumpig. Datorn mäter 300,6 x 235 x 16,8 millimeter och är hållbar enligt MIL-STD-810G-klassningen, så vi behöver inte vara speciellt oroliga för att enheten ska gå sönder.
Nästa stora del som direkt skiljer denna modell jämfört med testets första enhet är skärmen. När vi öppnar locket möts vi av tunna, mer symmetriska ramar runt en skärmyta på 13,5 tum.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Skärmen har dessutom utrustats med senaste Corning Gorilla-glas vilket skyddar den mot repor och sprickor vid de tillfällen vi är lite oförsiktiga. Upplösningen ligger på 2 256 x 1 504 pixel och tillsammans med IPS-panelen ger det en ljusstark upplevelse på 415 cd/m² med klara och tydliga färger och en mycket bra kontrasthantering som passar utmärkt till alla former av arbete och underhållning.
Skärmen är dock inte helt optimal för mer korrekt bild- eller filmbearbetning, men detta är inte heller dess ändamål. Däremot erbjuder den ett bra pekstöd som fungerar perfekt när du använder fingrar eller penna.
I ramens övre kant finns en integrerad kamera som ger en tydlig bild. Även i lite sämre ljusförhållanden lyckas med att inte upplevas för pixlig.
Trista högtalare men bra mickar
Som komplement till kameran finns dubbla mikrofoner som gör ett riktigt bra jobb med att fånga upp korrekt ljud för tydliga konversationer. Enheten har enklare högtalare som ger ett rent om än väldigt klent ljud. Detta räcker dock gott och väl när vi sitter hemma i ett tyst rum, men i andra fall rekommenderas helt klart att ett headset används. Du kan antingen välja att ansluta det via enhetens 3,5 millimeters kombouttag eller använda blåtand av version 5.
När vi så pratar trådlöst kommer enheten även med senaste Wi-Fi 6-standarden baserat på Intel AX201 via ett M.2-kort. Täckningen är riktigt bra och vi får omedelbar anslutning till och växling mellan olika accesspunkter. Tyvärr sakar modellen stöd för vanligt SIM-kort och E-SIM, vilket hade gjort anslutningssidan komplett.
Bra hårdvarubas i Spin 713
Vi går över till insidan där vi möter Intels 10:e generationens Core i3 10110U-processor vilket är en tvåkärnig HT-modell som körs mellan 2,1 och 4,1 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Processorn kommer även med Intels senaste UHD-grafik som körs i en frekvens på upp till en gigahertz. Till detta får vi åtta gigabyte DDR4-minne som nyttjar dubbla kanaler för bästa prestanda. Dessutom finns här en 128 gigabytes SSD vilket ger enheten en hög prestanda och enkelt klarar även mer krävande multitasking och tyngre appar med en hög hastighet.
Acer Spin 713 har även ett mycket trevligt, bakgrundsupplyst tangentbord med en bra nedslagskänsla och en hög precision vid snabbt arbete. Under tangentbordet finns en pekplatta som även den är lättanvänd med hög precision. Den är dock lite väl känslig då vi ofta får musflyttningar när vi sitter och skriver, vilket är störande.
På anslutningssidan har Acers enhet en USB-A-port och dubbla USB-C-portar vilka även stöder Displayport.
Funkar med tre skärmar
Vi får även en separat HDMI-port vilket gör att vi kan använda tre skärmar samtidigt. Enheten har ett litiumbatteri på 48 wattimmar vilket i standardutförande ger oss cirka 8,5 timmars drift, något som snabbt kan minska om vi maximerar Wi-Fi-användningen.
Vi hade gärna sett någon form av integrerad säkerhetslösning som exempelvis en fingeravtrycksläsare. Dessutom skulle någon form av de senare snabbladdningsteknikerna suttit fint, för att på minimal tid kunna få ytterligare ett par timmars drift.
Specifikationer Acer Chromebook Spin 713
- Tillverkare: Acer, www.acer.se
- Cirkapris: 8 990 kr inkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Skärm: 13,5 tum, 2 256 x 1 504 pixel
- CPU: Intel i3-10110U
- RAM: 8 GB
- Lagring: 128 GB SSD
- Batteritid: 8,5 timmar
- Mått: 300,6 x 235 x 16,8 mm
- Vikt: 1,37 kg
- Wi-Fi: AX
- Anslutningar: 1 st USB 3-A + 2 st Typ-C + 3,5 mm + HDMI
Asus Chromebook Flip C436FA
Vi går från en toppmatad modell till nästa. Med Asus Flip C436 får vi många likheter med föregående testdator, men denna gång kliver vi upp ytterligare ett pinnhål när det gäller såväl prestanda som pris.
Asus dator kostar närmare 11 000 kronor, något som bara Googles egna toppmodeller gjort tidigare. För pengarna får du en extremt gedigen enhet som andas premiumkänsla rakt igenom och som med ett mått på 319,5 x 205,3 x 13,7 millimeter och en vikt på låga 1,14 kilo verkligen visar att Asus vet hur man ska kombinera det bästa av det bästa i ett och samma paket.
360-graders toppskärm
Locket kan roteras360 grader via två stabila gångjärn. Detta ger oss möjlighet att använda modellen både som en laptop, som en platta eller i olika former av presentationslägen.
Hela enheten är omsluten av ett magnesiumlegerat chassi som har snyggt slipade kanter som ger en lyxig känsla. Ytterligare en fördel med gångjärnen som Asus kallar Ergolift är att de, när enheten används som en laptop, höjer upp den bakre kanten för att skapa en mer ergonomisk skrivvinkel.
Flip C436FA har testets bästa tangentbord
Det senare blir än bättre tack vare testets i särklass bästa tangentbord som dels har en perfekt, jämn, bakgrundsbelysning men som framför allt, tack vare en slaglängd på 1,2 millimeter, ger ett exakt nedslag och fysisk återkoppling när vi skriver. Det är till och med så att detta är det enda tangentbord vi kan hålla maximal skrivhastighet på vilket är imponerande för en laptop.
ANNONS: Köp din Asusdator på Webhallen
För att göra detta ännu bättre har Asus även valt att integrera en fingeravtrycksläsare i enhetens strömknapp vilket gör det snabbare och enklare att logga in samt att använda sparade lösenord i appar.
Under tangentbordet finns en likaledes perfekt pekplatta som är som byggd för multigestarbete och som tack vare smart teknik inte reagerar när vi går emot den med handflatan när vi skriver.
Skärmen uppfyller 100 procent sRGB-färgrymd och har en bra ljusstyrka och en grymt bra kontrasthantering
Vi går så tillbaka till skärmen som är en 14-tummare omgiven av mycket tunna ramar för att ge ett skärm till chassit-förhållande på 85 procent. Skärmen uppfyller 100 procent sRGB-färgrymd och har en bra ljusstyrka och en grymt bra kontrasthantering, samtidigt som den presenterar levande färger som framför allt gör sig bra vid arbete med bilder och/eller film.
Trevliga högtalare
Asusdatorn levererar dessutom testets bästa ljud som både ger oss en tydlig bas och klara höga toner som bibehåller sin klang även vid högre volym. Ljudet är till och med så bra att vi utan att känna att vi blir lidande kan nöja oss med att använda högtalarna som ensam lösning vid filmtittande eller spelande, vilket sällan händer på denna typ av enhet. Vi får även en fullt godkänd kamera och tydlig mikrofonupptagning vilket gör enheten till en perfekt stomme för alla former av livekonferenser eller andra digitala möten.
Balanserad, hög, rå kraft
Vi fortsätter med enhetens insida där vi stöter på tionde generationens Intel Core i5 10210U-processor som är lite av en ”sweet spot” för chromebooks. Modellen har fyra kärnor och åtta trådar vilka körs mellan 1,6 och höga 4,2 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Tack vare mycket effektiv kylning presterar denna processor otroligt bra även under lång, tung belastning. Intels UHD-grafik har en dynamisk maxfrekvens på 1,1 gigahertz som tack vare det snabba (delade) minnet räcker till mer än bara standardiserat kontorsarbete. Totalt har vår testenhet åtta gigabyte RAM, det hade varit intressant att se datorn laddad med än mer som ett alternativ. Den integrerade SSD:n rymmer 256 gigabyte vilket tillsammans gör detta till testets snabbaste och mest effektiva enhet.
En minst lika viktig del som prestandan i sig är möjligheten att balansera denna mot batteri-utnyttjande, och detta lyckas Asus med till fullo. Under våra tester får vi ut dryga 10,5 timmar på en laddning vilket kan ökas på med ett par timmar vid mer moderat användning. Men batteritiden kan även kapas med timmar när vi maxbelastar datorn.
Stabil och snabb nätverksanslutning
Asus chromebook har stöd för Wi-Fi 6 och Bluetooth 5 vilka båda erbjuder en stabil anslutning med hög prestanda. Datorn är försedd med dubbla USB-C-portar med stöd för laddning och skärm. Tyvärr finns här ingen HDMI eller några Typ-A-portar vilket är synd. Vi får däremot en riktigt snabb mSD-kortläsare och ett 3,5 millimeters kombojack.
Trots ett högt pris är detta definitivt en enhet värd att investera i då vi med Googles resurssnåla operativsystem verkligen får extremt hög prestanda sett till hårdvaran. Detta är helt klart en modell vi kommer att ha nytta av under många år framöver.
Specifikationer Asus Chromebook Flip C436FA
- Tillverkare: Asus, www.asus.com
- Cirkapris: 10 990 kr inkl. moms
- Skärm: 14 tum, 1 920 x 1 080 pixel
- CPU: Intel Core i5-10210U
- RAM: 8 GB
- Lagring: 256 GB SSD
- Batteritid: 10,5 timmar
- Mått: 319,5 x 205,3 x 13,7 mm
- Vikt: 1, 14 kg
- Wi-Fi: AX
- Anslutningar: 2 st Typ-C + mSD-läsare + 3,5 mm
Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise
Dell var tidigt inne på chromebook-marknaden. Modellen för dagen heter Latitude 5400 Chromebook och är testets enda enterprise-enhet.
Vad är en enterprise-enhet? Egentligen behöver det inte innebära mer än att datorn kommer förkonfigurerad med en av Googles företagslicenser som underlättar fjärradministrering med mera. Men ofta får vi även ”bieffekter” i form av enklare hantering för byte av komponenter och möjlighet till fast anslutning till företagets nätverk med mera. Vissa modeller har även stöd för ECC-minnen, något som dock inte gäller Dell-datorn för dagen.
Modellen i sig är annars en klassisk Dell-laptop i lite mörkare silvergrå färg som är tillverkad i ett stabilt metallhölje för bästa hållbarhet. Enheten mäter 323 x 216 x 19,6 millimeter och väger nästan 1,5 kilo. Värt att notera är att denna modell i det närmaste går att konfigurera helt efter egna behov både sett till processor, minne, lagring, skärm och batteri med mera.
Åttonde generationens Intel-propp
Lite som vanligt med företagsmodeller, oavsett om vi pratar om traditionella datorer eller chromebooks, kommer de ofta med en eller ett par generationers äldre hårdvara. Anledningen till detta är främst att enheterna förväntas ha högsta möjliga stabilitet och genom detta förfarande slipper tillverkarna eventuella barnsjukdomar från ny teknik.
Latitude 5400 har sin bas i Intels åttonde generations Core i5 8265U-processor, en fyrkärnig HT-variant som körs mellan 1,6 och 3,9 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Processorn stöder både Secure Key, Intel SGX och OS Guard för ökad säkerhet.
Vi får åtta gigabyte DDR4-RAM i ett tvåkanalsutförande. Modellen kan utrustas med upp till 32 gigabyte men tyvärr är den maximala frekvensen 2 400 megahertz vilket delvis påverkar grafikdelen som är långsammare jämfört med den i senaste generationens Intel-processorer.
Saknar tyvärr Wi-Fi 6
På lagringsfronten får vi en 128 gigabytes NVMe-baserad SSD vilket för en relativt låg extrakostnad kan uppgraderas till 512 gigabyte. Som trådlös anslutning hittar vi Intels AC 9560-krets med Bluetooth 5. Detta är en av de bättre lösningarna för Wi-Fi 5, men den når så klart inte fram till samma prestanda som senaste Wi-Fi 6.
Enheten har stöd för mobilt WWAN-kort men vår modell kommer inte utrustad med detta. Även på batterisidan finns en del varianter att välja mellan. Vår datorn har ett trecells 43 wattimmars batteri vilket ger oss strax under 7,5 timmars användning.
Modellen stöder snabbladdning som ger oss 80 procents laddning på en timme, så vi har inga problem att klara en full dag med kortare laddtillfällen. Ett klart plus måste vi ge till Dell för hanteringen av enhetens värmeutveckling, för vi kan utan problem maxbelasta datorn samtidigt som vi kör en snabbladdning utan att den vare sig känns för varm för att jobba med i knät eller att processorn får strypt prestanda.
Anslutningar till det mesta
Vi fortsätter med utsidan och kommer till datorns fysiska anslutningar. På höger sida finner vi en mSD-plats som håller godkänd prestanda utan att glänsa något extra. Här finns även ett uttag för ett mSIM-kort men denna del är alltså inte aktiv i vår modell.
Vidare finns dubbla USB-A-portar följt av en HDMI-port och en fullstor RJ45-anslutning som delvis viks ner när den ska användas. På vänster sida hittar vi strömanslutningen, en USB-C Gen 2-port med stöd för strömförsörjning och användande av Displayport. Denna port är perfekt att använda när en extern docka ska anslutas. Sidan avslutas med ytterligare en USB-A-port vilket ger oss en bred uppsättning av anslutningar.
Bra skärm utan pekstöd
Vi går så över till skärmen som är en modell på 14 tum med tunna sidokanter och en lite kraftigare övre ram. Skärmen har en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel och har en effektiv antireflexbehandling vilket gör att den kan användas i direkt solljus utan att detta stör.
Tyvärr har vår modell inte pekstöd, men även detta kan läggas till från start till en låg kostnad. Skärmen har en god kontrast och färghanteringen är bra även om färgerna tenderar att bli lite dova med en hög grön ton. Detta är dock inget som stör direkt utan märks främst när våra testenheter står intill varandra.
I skärmens övre mitt finner vi en integrerad kamera som är en av testets bättre med tydlig och klar bild även vid sämre ljusförhållanden. Till denna får vi en bra mikrofonlösning och fullt godkända högtalare. Tillsammans skapar detta en perfekt grund för digitala möten eller samtal med vänner och bekanta. Högtalarna räcker även långt för olika former av underhållning, i varje fall när vi har relativt tyst omkring oss då ljudbilden är tämligen komplett men lite för svag.
Vi avslutar med tangentbordet som är bakgrundsupplyst och ger ett tåligt intryck. Däremot ger det inte samma skrivkänsla som vi är vana vid från Dells övriga bärbara sortiment.
Pekplattan är i normal klass och har en hög precision.
Specifikationer Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise
- Tillverkare: Dell, www.dell.com
- Cirkapris: 8 769 kr inkl. moms
- Skärm: 14 tum, 1 920 x 1 080 pixel
- CPU: Intel i5-8265U
- RAM: 8 GB
- Lagring: 128 GB SSD
- Batteritid: 7,5 timmar
- Mått: 323 x 216 x 19,6 mm
- Vikt: 1,47 kg
- Wi-Fi: AC
- Anslutningar: mSD + 3,5 mm + 3 st USB-A + HDMI + RJ45 + USB-C
HP Chromebook X360 14 G1
Nästa modell kommer från HP och heter Chomebook X360 14 G1. Även detta är en chromebook som finns i flera olika hårdvarukonfigurationer, så det kan vara värt att kika närmare på de olika alternativen om du finner att detta är rätt lösning för dig.
HP:s chromebook finns som enterprisemodell, men i vårt fall testar vi enheten med vanliga Chrome OS.
HP har valt att satsa på en robust 14-tumsmodell som mäter 325,5 x 227 x 16 millimeter och väger 1,6 kilo. Enheten har en silvergrå finish med mjuka hörn och är lätt att greppa. Den står stabilt på alla underlag tack vare längsgående gummerade fötter. Modellen känns även klart stryktålig, det återspeglas i att den uppfyller kraven för MIL-STD-810G.
Som produktnamnet antyder går skärmen att rotera 360 grader och tack vare detta kan vi använda datorn som både laptop, platta eller vinklad för olika former av visning.
Matt bild
Vi lyfter på locket och börjar titta på skärmen. HP har gjort ett godkänt arbete med att använda tunna ramar för att maximera bildytan. I den övre ramens mitt finns en enklare webbkamera med 720p-upplösning som trots en lite kornig bild fungerar bättre än väntat i svagt ljus, vilket är ett plus när vi jobbar på kvällen. Skärmen är en WLED-bakgrundsbelyst IPS-baserad 14-tummare med en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel med en ljusstyrka på 220 cd/m².
ANNONS: Köp din HP-chromebook på Komplett
Skärmen har en integrerad pekfunktion som är riktigt bra med snabb respons och hög precision. Vi upplever även att den har en bra hantering av kontrast och en bra optimering av ljusstyrkan när vi växlar mellan olika miljöer. Däremot lämnar enhetens färghantering en hel del i övrigt att önska. Bilderna blir dova och matta, nästan som att vi ställt ner alla inställningar i ett lågenergi-läge. Detta gör att det blir jobbigt att sitta för länge vid datorn och ska vi vara riktigt kritiska känns skärmen snudd på deprimerande i vissa lägen.
X360 14 G1 har bra B&O-högtalare
Vi tar ett litet kliv ner och precis i enhetens vinkel finner vi en långsmal högtalare som, precis som vanligt när det gäller HP, är utvecklad av B&O. Vi har tidigare tittat på HP:s G5-modell där vi kände att ljudet var en begräsning för modellen, men så är det inte här utan ljudbilden är ren och tydlig och ger en riktigt bra rymdkänsla. Basen är lite klen om än tydlig.
Vi tycker att lösningen, tillsammans med kameran är klockren för alla former av digitala möten eller samtal där de dubbla mikrofonerna och brus- och ekoreduktion ger oss exceptionellt tydliga konversationer, men lösningen fungerar även bra till spel och film.
Felbalanserad hårdvara
Modellen drivs av en Intel Core i3-8130U-processor. Detta är en tvåkärnig HT-processor som jobbar över ett frekvensspann på 2,2 till 3,4 gigahertz vid en TDP på 15 Watt. Processorn kommer med Intels HD620-
grafik som delar minne med det övriga systemet. Därför är det tacksamt att vi får åtta gigabyte RAM från start, även om vi gärna sett den maximala konfigurationen med 16 gigabyte. Som lagring finns 64 gigabyte eMMC-minne vilket känns klart snålt med tanke på enhetens prisbild och val av processor.
Vi får visserligen en mSD-kortplats, men den har inte samma prestanda som övriga modeller i testet vilket delvis begränsar dess funktionalitet som extra lagringsplats. Modellen har dubbla USB-C-portar och en USB-A-anslutning men då samtliga är av Gen 1-typ blir inte heller denna lösning optimal som extra lagring.
Kan inte anslutas till en extern skärm
Vi saknar även möjlighet att ansluta externa skärmar via HDMI eller använda en fast nätverksanslutning. HP har istället valt att förlita sig på Intels AC7265-nätverk med Bluetooth 4.2 vilket är ett av de bättre integrerade trådlösa chippen med en snabb anslutning och stabil överföring. Vi hade dock gärna sett någon form av SIM-lösning.
Tyvärr är prislappen för hög för att vi ska känna att HP:s dator är ett konkret alternativ
Vi avslutar med två av de bästa delarna med HP:s modell – tangentbordet och HP Classroom Manager. Det förstnämnda är spilltåligt men framför allt har det en behaglig bakgrundsbelysning som underlättar vid arbete under sena kvällar. Tangentbordet är dessutom riktigt behagligt att arbeta på med snabb och perfekt respons. Den andra delen är alltså HP Classroom Manager, en lösning som gör att vi både kan övervaka och delvis fjärrstyra enheten. Det kan vara av intresse både i ett klassrum och hemma eller varför inte på kontoret. Tyvärr är prislappen för hög för att vi ska känna att HP:s dator är ett konkret alternativ.
Specifikationer HP Chromebook X360 14 G1
- Tillverkare: HP, www.hp.com
- Cirkapris: 8 799 kr inkl. moms
- ANNONS: Köp din HP-chromebook på Komplett
- Skärm: 14 tum, 1 920 x 1 080 pixel
- CPU: Intel i3-8130U
- RAM: 8 GB
- Lagring: 64 GB eMMC
- Batteritid: 9 timmar
- Mått: 325,5 x 227 x 16 mm
- Vikt: 1,61 kg
- Wi-Fi: AC
- Anslutningar: 2 st USB-C + 1 st USB-A + mSD + 3,5 mm
Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook
Lenovo fortsätter trenden med roterbara skärmar med nya Ipeapad Flex 5. Modellen går alltså att använda både som en traditionell bärbar dator, en platta eller i olika former av presentationslägen.
Flex 5 tillhör testets lättaste och mest kompakta enheter med ett mått på 288 x 202 x 16,7 millimeter och en låg vikt på 1,35 kilo. Vi ska direkt säga att datorn är så pass ny att den saknade svenskt pris vid test-tillfället, därför är omdömet baserat på den amerikanska prissättningen.
Uppgraderad eMMC
Vi börjar med att titta på enhetens hårdvarukonfiguration. Basen ligger i tionde generationens Core i3-10110U-processor. Detta är en tvåkärnig HT-modell som körs i mellan 2,1 och 4,1 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Processorn har även Intels UHD-grafik som jobbar med en högsta dynamisk frekvens på en gigahertz och som delar grafikminne med övriga systemet.
Detta gör att vi tycker det är lite synd att Lenovo valt att dels stanna vid fyra gigabyte RAM dels att bara använda DDR4@2 666 då processorn klarar LPDDR4@2 933. Minnet är dessutom fäst på moderkortet så det går inte att uppgradera. Till detta får vi även 64 gigabyte eMMC av den uppgraderade standarden 5.1 vilket jämfört med version 5 har en ökad skrivprestanda på upp till 125 megabyte per sekund. Det är ett lyft men ligger fortfarande klart under en traditionell SSD eller PCIe-baserad M.2-modell. Och trots att vi förstår tanken med att hålla kostnaden nere kan vi tycka att det är en lite dumsnål besparing (som vi även ser hos många andra tillverkare). Skulle lagringen inte räcka till, vilket 64 gigabyte sällan gör, har enheten en snabb mSD-kortläsare och vi får även tillgång till dubbla USB-C-portar och en USB-A-port. Tyvärr är dessa bara av Gen 1-standarden som inte når samma prestanda som nyare varianter.
Bäst trådlös prestanda tillsammans med Asus
Ideapad Flex 5 har däremot stöd för senaste Wi-Fi 6 AX201 i kombination med Bluetooth version 5. Lösningen är riktigt bra och vi får en omedelbar anslutning och perfekt växling mellan accesspunkter och band. Tillsammans med Asus modell erbjuder Lenovo den bästa trådlösa prestandan, tyvärr saknar enheten någon form av mobil anslutning vilket varit önskvärt.
Vi fortsätter med ljudet som kommer från dubbla högtalare på två watt och som är klart godkänt med en ren och tydlig ljudbild som håller samma nivå oavsett volym. Vi saknar dock lite tryck i basen.
Tillsammans med enhetens HD-kamera (som även den ligger något över medel i bildkvalitet) och de integrerade dubbla mikrofonerna är det här ett riktigt bra val för alla former av digitala möten eller samtal. Framför allt vill vi lyfta fram den rena ljudupptagningen som skiljer på störande omgivningsljud och fångar rösten på bästa sätt. Det senare är ett även ett klart plus när vi använder Googles assistent på lite avstånd.
Ideapad Flex 5 har en smidig pekskärm
Vi är så framme vid skärmen som är en FHD IPS-modell på 13,3 tum, som har en mycket bra tryckkänslig yta som utan tvekan är en av de bättre i detta test. Vi kan med enkelhet jobba med både fingrar och penna med hög precision och omedelbar respons vilket framför allt var användbart när vi skrev anteckningar på skärmen i plattläge och när vi redigerade bilder.
Skärmen har en bra kontrasthantering och färgerna är levande och fylliga med en naturlig färgåtergivning som bitvis kan upplevas ha lite väl klara gröna toner. Men trots att vi inte har några Adobe RGB-värden är upplevelsen att skärmen presterar riktigt bra vid alla former av bild- och filmarbete. Detta hade troligen blivit än trevligare med en mer komplett hårdvarugrund.
Tangentdelen är behagligt bakgrundsupplyst för arbete under sämre ljusförhållanden
Vi tar ett kliv ner till enhetens tangentbord som har ett integrerat skydd mot spill och väta vilket är klart tacksamt på modeller som ska kunna användas i alla sammanhang. Tangentdelen är behagligt bakgrundsupplyst för arbete under sämre ljusförhållanden och dessutom perfekt nedsänkt för att ge en bra slaglängd och skrivkänsla.
Pekplattan har stöd för alla former av gester och har en bra precision vid bland annat zoomning.
För att avrunda tittar vi på datorns konstruktion som har en ovandel i aluminium och en underdel i PC/ABS-material vilket gör enheten både lätt och stryktåligt samtidigt som vi får en bra värmeavledning. Den senare kunde dock varit lite effektivare då modellen trots en låg frekvens blir aningen varm när vi har den i knät.
Specifikationer Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook
- Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
- Cirkapris: 4 995 kr inkl. moms
- Skärm: 13,3 tum, 1 920 x 1 080 pixel
- CPU: Intel i3-10110U
- RAM: 4 GB
- Lagring: 64 GB eMMC
- Batteritid: 9 timmar
- Mått: 310 x 212,5 x 17,9 mm
- Vikt: 1,35 kg
- Wi-Fi: AX
- Anslutningar: 2 st USB-C + 1 st USB-A + mSD + 3,5 mm
Samsung Chromebook 4
Vi avslutar detta test med en lite enklare enhet från Samsung med det likaledes enkla namnet Chromebook 4.
Chromebook 4 är testets minsta dator med ett yttermått på 288 x 202 x 16,7 millimeter och en vikt på 1,2 kilo. Trots den låga vikten uppfyller enheten kraven för MIL-STD-810G inom åtta områden i form av transportfall, vibrationer, höga temperaturer, kraftiga temperatursvängningar, kyla, damm, fuktighet och lågt tryck. Datorn har rundade hörn och en lätt rundad baksida där Samsung dolt skruvarna som håller samman underdelen bakom gummeringar som ser till att datorn står stabilt även på sluttande underlag.
Bärbar DVD-känsla
Skärmen mäter 11,6 tum med en upplösning på 1 366 x 768 pixel. Den omges av en relativt tjock ram vilket direkt för tankarna till de bärbara DVD-spelare som bland annat användes i bilar för cirka ett decennium sedan. Hade Samsung valt att utnyttja den totala ytan i locket hade de troligen fått rum med åtminstone en 12,5-tummare i samma chassi.
Skärmen i sig är inte lika optimerad som vi är vana vid med enheter från Samsung. Ljusstyrkan känns på tok för klen och går dessutom inte att justera. Om det beror på vår testdator eller enhetens antireflex-skydd låter vi vara osagt, men oavsett är datorn svår att jobba med i starkare omgivande ljus.
Chromebook 4 dras med eftersläpningar
Problemen fortsätter med kontrasten där vi ofta upplever släpningar eller lämningar av ljusare eller mörkare toner när skärmen snabbt ska växla bild, vilket i vissa lägen är riktigt irriterade. Tittar vi sedan till färghanteringen är även denna lite flummig och det känns nästan som att vi fått en felaktig skärm då både bilder och filmer eller spel i vissa lägen får en onaturlig färgsammansättning, nästan på samma sätt som när vissa bläckstråleskrivare blöder igenom på vissa papper. Det komiska är att det inte är ett konstant problem utan bara uppstår med oregelbundna mellanrum. Skärmen saknar även pekstöd vilket är ett minus, men då vi ändå inte kan rotera runt skärmen till ett plattläge gör det inte lika mycket.
det optimala är helt klart att använda ett separat headset. Däremot är den interna mikrofonen desto bättre
I den övre ramens mitt hittar vi en standardkamera som är fullt duglig för digitala möten eller enklare bildtagning utan att bilderna blir för gryniga.
Till denna får vi även två mindre 1,5 watts högtalare vilka framför allt hanterar mellanregister och diskant bra men utan att ha den rätta ljudnivån för att användas som primära underhållningshögtalare. Dessutom är basen märkbart svag så det optimala är helt klart att använda ett separat headset. Däremot är den interna mikrofonen desto bättre och vi kan enkelt kommunicera med Goggles assistent.
För enklare uppgifter
Vi går över till insidan som har sin bas i en Intel Celeron C4020-processor. Detta är en tvåkärnig processor som körs mellan 1,1 och 2,8 gigahertz vid låga sex watts TDP. Med en lägre TDP kommer även en lägre grafikfrekvens. Här levererar Intels UHD 600-krets en maxfrekvens på 650 megahertz. Detta kompletteras med fyra gigabyte LPDDR4-minne och en 32 gigabytes eMMC-disk vilket blir en relativt klen och begränsad kombination som i första hand passar för enklare uppgifter eller multitasking mellan få, inte allt för krävande, appar. Modellen har även en mSD-läsare som tyvärr inte håller samma prestanda som andra lösningar i testet.
Som nätverk hittar vi en godkänd Wi-Fi 5-lösning som är snabb på att ansluta till accesspunkter men som har en noterbar fördröjning vid växling mellan 2,4- och 5-gigahertz-bandet. Det är till och med så att vi vissa gånger helt tappar anslutningen. Enheten saknar både nätverksport och en mobil anslutning.
Har få anslutningar
På anslutningssidan får vi nöja oss med en USB-C- och en USB-A-anslutning vilket vi tycker är på tok för begränsat, framför allt som de jämntjocka sidorna har gott om plats för ytterligare anslutningar.
Vi kommer så till tangentbordet som trots att enheten är relativt slimmad rymmer fullstora, lätt skålade tangenter som ger en bra respons utan att erbjuda något extra.
Vi får till detta även en liten pekplatta som håller bra precision och ger snabb respons. Batteriet är på 39 wattimmar vilket ger oss dryga tio timmars användning. Detta kan låta helt okej men vi hade förväntat oss mer med tanke på den begränsade hårdvaran och svagare/mindre skärmen. Enheten stöder dock USB-C-laddning upp till 65 watt vilket ger oss snabba laddtider.
Specifikationer Samsung Chromebook 4
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
- Cirkapris: 3 495 kr inkl. moms
- Skärm: 11,6 tum, 1 366 x 768 pixel
- CPU: Intel C4020
- RAM: 4 GB
- Lagring: 32 GB eMMC
- Batteritid: 10 timmar
- Mått: 288 x 202 x 16,7 mm
- Vikt: 1,18 kg
- Wi-Fi: AC
- Anslutningar: 1 st USB-C + 1 st USB-A + 3,5 mm + mSD
Vårt omdöme
Med rätt chromebook kan du skippa Windows
Vi har testat chromebooks allt sedan de första enheterna började dyka upp på marknaden för snart tio år sedan. Äntligen är både hård- och mjukvara tillräckligt utvecklade för att datorerna ska kunna ersätta en traditionell Windowsmaskin.
Trots att det alltid funnits ett spann sett till både konstruktionskvalitet, finesser och hårdvarubestyckning är det först till detta test vi verkligen upplever att en kraftigare hårdvara kan utnyttjas till fullo av Googles operativsystem, viket känns väldigt roligt.
Bra hårdvara kommer till sin rätt
Detta gör även att bedömningen av de olika modellerna sker på lite andra premisser än vanligt. Tidigare har en påkostad hårdvara inte kunnat belönas på ett rättvist vis som med en PC eller bärbar Mac, men till denna gång har vi till fullo kunnat utvärdera hur enheter presterar under tyngre multitasking eller vid arbete med appar som drar nytta av multipla trådar.
Avigsidan av att appar har blivit bättre på att utnyttja resurser jämfört med tidigare blir av samma anledning även det motsatta, där enheter som för bara dryga året sedan var klart över medel numera knappt blir godkända.
Tre kategorier
Vi har i detta test datorer ur tre olika kategorier: en med två riktigt bra modeller som i de flesta fall till fullo kan ersätta en normal laptop, sedan har vi två enheter som presterar över medel för att avsluta med tre enheter som landar på ett godkänt resultat. Ingen modell är således ett direkt dåligt val utan fyller alla sina funktioner för rätt användare och prisgrupp.
Detta är en extremt trevlig enhet med gott om kraft tack vare basen i en fyrkärnig HT-processor tillsammans med åtta gigabyte RAM
Bäst i test blev till slut faktiskt testets dyraste modell i form av Asus Chromebook Flip C436FA. Detta är en extremt trevlig enhet med gott om kraft tack vare basen i en fyrkärnig HT-processor tillsammans med åtta gigabyte RAM och en 256 gigabyte stor SSD.
Enheten har en mycket bra skärm och en lång batteritid, lägg sedan till att modellen bara väger lite mer än ett mjölkpaket så är det inte svårt att förstå att vi har en vinnare här.
Lika klar tvåa är Acer Spin 713 som även denna baseras på tionde generationens Core-
processor och som erbjuder åtta gigabyte RAM samt 128 gigabyte lagring.
Acer-datorn har en mycket trevlig skärm med hög ljusstyrka och ett optimerat format, vi får även gott om anslutningar och en tålig konstruktion i kombination med både snabbt Wi-Fi och bra ljud.
Som tredje enhet och en modell som vi även ger vår rekommendation hittar vi Lenovo Flex 5 som är en prisvärd dator med bra Wi-Fi och tionde generationens Core-processor. Men vi saknar en äkta SSD och vi hade även helst sett lite mer RAM. Då hade den kunna blir en vinnare.
Så testade vi
Användningen av en chromebook skiljer sig lite jämfört med en PC eller Mac. Inte för att arbetssättet är direkt annorlunda utan mer för att program och appar är annorlunda uppbyggda. De senare är mer optimerade för de lägre hårdvarukraven och flyter normalt snabbare jämfört med liknande lösningar för en normal dator.
Däremot har vi till detta test sett en tydlig tendens att det även finns en växande skara applikationer som drar nytta av den allt högre prestanda som dagens topputrustade chromebooks erbjuder, vilket gör att vi både kan köra tyngre program och snabbt växla mellan många appar.
Vi har valt att fokusera på hur respektive modell fungerar med Googles förintegrerade program som Drive, Docs, Mail, Photo, Movies, Music och Evernote med flera.
Vi har sedan kompletterat dessa med några olika spel och alternativa Office-appar samt Adobes Lightroom och Spark samt Kinemaster och Wevideo för videoredigering.
Till detta har vi kört Google Duo, Meet och Zoom för video- och ljud-konversationer samt använt enheterna för att spela in ljud för att simulera exempelvis en föreläsning.
Vi har i samtliga lägen och för alla appar fokuserar på denna funktionalitet och multitaskinghantering, men vi har även granskat skärmen för att bedöma hur färger och kontrast hanteras och återges. Vi har jämfört de integrerade högtalarna, bedömt kvaliteten på utgående ljud och även tittat närmare på hur snabbt program laddas och växlas emellan.
När det gäller mobiliteten har vi fokuserat på dels Wi-Fi-lösningen och dess genomträning av olika material och i olika miljöer samt hur snabbt respektive enhet växlar mellan olika band eller accesspunkter vilket är ett vanligt förekommande scenario både på skolor och arbetsplatser.
Till detta har vi även kontrollerat batteritiden vilket gjorts genom att loopa samma videofil på respektive enhet tills denna stängdes av.
I de lägen som penna har medföljt har precision och funktionalitet testats medan vi på alla enheter har testat tangentbord och pekplatta genom att skriva samma texter och använda samma gester och dragövningar.
Vi har inte testat vare sig droppskydd eller vätsketålighet utan här förlitar vi oss på de uppgifter vi fått från respektive leverantör.