TP-Link Archer AX6000 är en prisvärd högpresterande Wi-Fi 6-router med matchande PCIe-kort för stationära datorer. Vi hårdtestar båda – tillsammans och var för sig.
TP-link är ett företag som allt för ofta underskattas när det kommer till routerlösningar, vilket till viss del kan beror på att företagets enheter ofta ligger steget under de mer klassiska toppmärkena. Vi har denna gång tittar närmare på en kombination av företagets Wi-Fi 6-router Archer AX6000 och den PCIe-baserade Wi-Fi/Bluetooth-lösningen TX3000E, vilket ska ge optimal dataöverföring även för lite äldre system, eller stationära datorer som helt saknar trådlös anslutning. Men här finns en hake som det gäller att vara observant på.
En router för allt
Vi börjar med att titta på routerns yttre där vi känner igen TP-links numera välkända design. Enheten liknar ett fyrkantigt tefat med vinklade hörn och som mäter 261,2 × 261,2 × 60,2 millimeter där vi i varje hörns sidor hittar två fast monterade antenner. Det ger oss åtta antenner som arbetar med en 4X4 MU-MIMO och 4T4R-strömmar för bästa badbreddsutnyttjande. Självklart stöder enheten även OFDMA vid kommunikation med multipla Wi-Fi 6-kapabla klienter.
LÄS OCKSÅ – Test: Asus RT-AX89X – suverän router med stöd för Asus AI Mesh
Archer AX6000 är uppdelad i vad som från sidan skulle kunna vara två delar: ett lock där antenneter utgår från och en undre, lite dold del där vi hittar enhetens anslutningar. På ena sidan finner vi en 2,5 gigs WAN-port samt hela åtta gigabit LAN-portar. Två av dessa kan länkas för att skapa en tvågigabits LAG-lösning. Vi hade gärna sett ett par fasta multigigsportar vilka kunnat användas för exempelvis en lokal NAS och en eller flera klienter som kräver maximalt överföring och stabilitet. Hälften av porterna är vinklade uppåt vilket är irriterande eftersom det gör det riktigt bökigt att ta bort kablar. Vi fick använda oss av en kniv som kunde vikas in och trycka ned piggen som håller RJ45-kontakten på plats.
På vänster sida om de fasta portarna finner vi dubbla USB 3-anslutningar: en Typ-A och en Typ-C. dessa kan användas för att ansluta skrivare eller extern lagring. Den senare kan användas som en central lagringsplats för bland annat Apples Time Machine, en Media- eller en FTP-server med mera, vilket gör Archer AX6000 relativt allsidig.
Standardiserad hårdvarubas
Vi fortsätter med enhetens insida som baseras på Broadcoms BCM43684-chip med en 64-bitars fyrkärnig processor som körs i 1,8 gigahertz. Till detta får vi en gigabyte RAM samt 128 megabyte flashminne för firmware. Den senare kan faktiskt vara en intressant fingervisning om hur avancerad routerns gränssnitt och firmware är, där ett högre värde oftast ger bättre möjligheter.
Läs också: Årets bästa routrar 2019
På den trådlösa sidan hittar vi ett 5 gigahertz- och ett 2,4 gigahertz-band vilka använder både UW 160-kanaler och så kallad beamforming-teknik. Tillsammans ger detta routern en teoretisk maximal bandbredd på 4 804 plus 1 148 gigabit per sekund. Tyvärr saknas ett extra femgigahertzband som vissa routrar använder, vilket ger en bättre totalprestanda och enklare bandseparation och som framför allt hade förbättrat prestandan i de lägen en extender används.
Archer AX6000 levererar en jämn prestanda utan toppar
Som alltid när det kommer till routrar kan de ha lite olika fokus där vissa premierar en hög toppgenomströmning medan andra väljer att prioritera en jämn och stabil bredd för flera anslutna enheter. Efter drygt tio dagars testkörning av Archer AX6000 kan vi enkelt konstatera att TP-Links router tillhör det senare segmentet. Vi kan även konstatera att enheten gör sig bäst i konfigurationer med, ursäkta det svenska favorituttrycket, lagom långt till klienterna.
Högst prestanda vid singelström uppnådde vi, helt naturligt, vid ett avstånd på cirka fem meter där enheten toppar dryga 843 megabit per sekund, ett värde som ligger ganska långt ifrån andra testade enheter. När vi tredubblar avståndet behåller dock enheten datagenomströmningen riktigt bra och ligger här på cirka 400 megabit per sekund vilket är ett av de bästa värdena vi uppmätt bland Wi-Fi 6-routrar.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
När vi sedan tar ytterligare ett kliv förändras allt igen och vid ett avstånd på cirka 35 meter är hastigheten i det närmat obefintlig, så i dessa lägen behövs utan tvekan en extender.
Gillar inte väggar
Vi återgår till just mittläget, vilket även är den mest logiska placeringen i ett hem, och här ger modellen en mycket stabil anslutning. Vi kan utan problem ha tio datorer, lika många mobiler och ett antal säkerhetskameror anslutna och strömma data från en NAS till TV utan att bilder eller digitala livemöten blir lidande.
Men så kommer vi till nästa lilla aber. Av någon anledning har Archer AX6000 ett ovanligt högt signaltapp genom väggar vilket ligger på hela 14 procent högre bortfall jämfört med näst sämsta router vi testat. I detta läge hade vi gärna sett att vi kunna vinkla antennerna fritt för att optimera prestandan, men det går tyvärr inte.
Säkerhetsfokuserad firmware
Installation och konfiguration av routern kan antingen utföras från en mobil applikation eller från en webbläsare. Båda varianterna är lätta att följa men vi rekommenderar utan större tvekan att det senare alternativet används då vi får betydligt större möjligheter att anpassa routern och dess inställningar. Appen ser vi främst om ett gränssnitt för enklare hantering eller monitorering.
Som för de flesta routrar erbjuder TP-Link Archer AX6000 både ett enklare och ett avancerat gränssnitt. Det enklare är som namnet antyder för de mest grundläggande delarna som att namnge nätverk och kontrollera antalet ansluta enheter. När vi växlar över till det avancerade dyker det upp mängder av möjligheter att optimera och skydda anslutna enheter.
Vi kan exempelvis sätta upp en egen VPN eller aktivera routerns integrerade virusskydd som kommer från Trend Micro
Vi kan exempelvis sätta upp en egen VPN eller aktivera routerns integrerade virusskydd som kommer från Trend Micro. Det intressanta med denna lösning är att detta skydd följer enheten och inte behöver förnyas varje år, vilket flera alternativa lösningar kräver. Självklart finns även ett mycket bra föräldraskydd som kan konfigureras per barn.
LÄS OCKSÅ: Wi-Fi 6-mesh med Alexa – ”Världens första”
Vi får även mycket bra övervaknings- och statistikloggning samt möjlighet att styra delar som automatisk uppdatering av firmware, automatiska omstarter eller konfigurera enheten för Alexa. En del vi däremot saknar är möjligheten att antingen automatiskt eller manuellt ställa ner enhetens strömförbrukning under tider där belastningen är låg. Som det fungerar nu finns inget energisparläge vilket är synd. Men i övrigt får vi en överlag riktigt bra router och ett gränssnitt som verkligen innehåller något för alla.
SPECIFIKATIONER:
- Tillverkare: TP-Link, www.tp-link.com
- Cirkapris: 3 446 kr inkl. moms, 2 757 kr exkl. moms
- Antal band: 1 st 2,4 GHz + 1 st 5 GHz
- Maximal teoretisk hastighet: 4 804 + 1 148 Mbps
- Antenner: 8 st fast monterade
- Mått: 261,2 × 261,2 × 60,2 mm
- CPU: 4-kärnig 1,8 GHz
- Portar: 1 st 2,5 WAN + 8 st 1 gigabits LAN
- USB: 1 st Typ-A + 1 st Typ-C
priserna ovan presenteras i samarbete med PriceRunner
TP-Link TX3000E – en matchande klientlösning
Som nämnts initialt inkluderar detta test även det trådlösa instickskortet Archer TX3000E. Kortet mäter 95,2 x 120,8 x 21,5 millimeter och ansluts via en PCIe X1-slot, men kan så klart även placeras i X4-, X8- eller X16-slot. Tack vare sin låga profil passar kortet både i fullstora och mindre chassin och med i förpackningen får vi även med en extra bracket för att kunna växla till en lågprofils dito.
Väl på plats ansluter vi enhetens externa, magnetiska antennställ med hjälp av två skruvkopplingar. Dessa förs sedan via den en meter långa RF-kabeln upp till stället där vi får två nya anslutningar där de medföljande, roterbara 5 dBi-antennerna placeras. Detta är en smart lösning som även gör det möjligt att byta till än effektivare antenner om så önskas.
Bra kylning, mindre bra anslutning
Kortet i sig består nästan uteslutande av en massiv röd kylfläns som ser till att effektivt fördela värmen från kortets kretsar över en större yta. Men i bakkanten av denna finns även en anslutning för en kabel vilken ska kopplas till en F-USB-port på moderkortet. Denna lösning är för kortets Bluetooth-integration och alltså inte nödvändig för Wi-Fi-hanteringen. Men har du inte en ledig intern anslutning måste du antingen lösa detta via en intern hubb eller en omvandlare till någon av de bakre USB-portarna från moderkortets IO-panel.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Detta är långt ifrån optimalt och för att göra det hela än värre är den medföljande kabeln allt för kort för att den ska passa i alla chassin och moderkort. Av våra fem testmaskiner var det bara i två vi kunde ansluta kabeln utan att först placera om grafikkort eller andra interna komponenter.
TP-Link TX3000E bjuder på kraftfull prestanda
Tittar vi på kortets kretsar styrs de av Intel AX200 WLAN-kontroller och kommer med två band. Ett 5 gigahertz med en teoretisk maxprestanda på 2 402 megabit per sekund och ett 2,4 gigahertz med en teoretisk maxprestanda på 574 megabit per sekund. Kortet stöder både 64- och 128 bitars WEP, WPA/WAP2/WPA3, WPA-PSK/WPA2-PSK och 802.1x säkerhet.
Vi testar TX3000E både med TP-Links egen Archer AX6000 (som vi testar ovan) och med tre ytterligare lösningar vilket även omfattar två olika meshnätverk. Vi har testat både med en anslutning i samma rum för att sedan testa genom väggar och olika våningar.
Ett klart plus med kortet var även att det hade en mycket snabb anslutning
Trots att vi inte nådde upp i de teoretiska maxgränserna ligger kortet stabilt i ett intervall på mellan 780 och 850 megabit per sekund oavsett router vi ansluter till. Det är riktigt bra. Vad som var mer intressant var att kortet hade mindre påverkan från väggar och även golv utan det var primärt avståndet som spelade den avgörande rollen. Självklart fick vi en viss prestandasänkning, men denna var helt i paritet med tidigare testade lösningar. Ett klart plus med kortet var även att det hade en mycket snabb anslutning. Så i det lägen vi kombinerade vanlig RJ45 med trådlös överföring kunde vi snabbt växla mellan de både näten, en funktion som även lämpar sig när vi kanske har en enhet som vi behöver ha ansluten till två helt olika nätverk samtidigt.
SPECIFIKATIONER:
- Tillverkare: TP-Link, www.tp-link.com
- Cirkapris: 511 kr inkl. moms, 409 kr exkl. moms
- Antal Band: 1 st 2,4 GHz + 1 st 5 GHz
- Maximal teoretisk hastighet: 2 402 + 574 Mbps
- Antenner: 2 st utbytbara
- Mått: 95,2 x 120,8 x 21,5mm
- Chip: Intel AX200
- Anslutning: PCIe X1
i samarbete med PriceRunner