Är Sony WF-1000XM4 är de bästa in ear-propparna på marknaden just nu? Ja, antagligen. Åtminstone om du är ute efter extremt bra brusreducering – och har andra öron än undertecknad.
I sommar har jag knallat runt med Sonys senaste (äkta) trådlösa headset i öronen. Oftast två proppar, men ibland bara med den högra snäckan och andra gånger med den vänstra. För till skillnad från många av konkurrenterna fungerar Sony-propparna var för sig, det gör att du i stort sett aldrig behöver oroa dig för att batterierna ska ta slut när du snackar i telefonen. Börjar kraften sina kan du lugnt stoppa ner valfri propp i laddningsetuiet och fortsätta prata i den andra. Snäckorna är bekväma att bära under långa stunder och ljudkvaliteten vid samtal är riktigt bra, jag har aldrig fått några klagomål från de jag pratat med, oavsett väder och vind.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Det lilla laddfodralet känns hållbar, är relativt kompakt och inte speciellt störande i byxfickan. Det laddas trådlöst eller via USB-C. Batterierna räcker sammanlagt 16+8 timmar med brusreduceringen aktiverad, vilket är mer än godkänt, men med tanke på hur lätt etuiet är, känns det som att Sony borde kunnat få plats med ett ännu större batteri.
Bra mobilapp på svenska
Du hanterar headsetet via Sonys mobilapp. Den är enkel att använda och hyfsat självförklarande. Här kan du konfigurera allt från hur lurarna ska svara på pekningar på den rörelsekänsliga ytan till att uppgradera firmware eller ställa in någon av alla specialfunktioner. Du som använt ett nyare Sony-headset kommer att känna igen funktionerna. Och är du som jag kommer du knappast att använda dem.
Headsetet kan till exempel aktivera mickarna automatiskt när du börjar en konversation, så att du slipper plocka ut dem ur öronen eller aktivera funktionen manuellt. Tanken är bra, men lösningen fungerar ”sådär”. Åtminstone inte för mig. Jag hanterar det hellre själv genom att peka en gång på den vänstra proppen.
Avaktiverar alla auto-funktioner
Detsamma gäller den anpassningsbara ljudkontrollen som kan ändra headsetets inställningar automatiskt baserat på var du befinner dig och/eller vad du gör. Den sistnämnda funktionen ska detektera om du promenerar, springer, reser eller softar hemma i soffan. För varje profil kan du till exempel ställa in om brusreduceringen ska vara på eller av, om omgivningsljud ska släppas in (och hur mycket) och om headsetet ska försöka blockera bakgrundsljud men släppa igenom röster.
LÄS OCKSÅ
Test: Sony WH-1000XM4
Tanken är riktigt, riktigt bra. Men det finns två problem. För det första är det inte alltid headsetet identifierar rätt aktivitet, för det andra är det inte säkert att jag alltid vill ha samma inställning vid den specifika aktiviteten. Även här hanterar jag hellre headsetets funktioner manuellt.
WF-1000XM4 bjuder på en härlig ljudbild och suverän brusreducering
Hur låter de då? Förvånansvärt stort. Jag har lyssnat mycket på radio och på många poddar i sommar, och första veckan jag använde Sony-propparna hände det flera gånger att jag vände mig om i tron att något lät bakom mig, när det i själva verket var bakgrundsljud från en intervju eller liknande. Förmågan att leverera en väl separerad ljudbild känns även när du lyssnar på musik, framförallt vid mer akustiska inspelningar.
Ljudbilden i sig är hyfsat detaljrik och varm som standard med en behaglig bas som ändå aldrig blir övermäktig. Jag låter EQ:n i appen vara i stort sett orörd, men du som vill kan välja mellan ett gäng förinställningar eller komponera egna.
Sonys äss i rockärmen är dock som vanligt den aktiva brusreduceringen. Deras traditionella headset är bland de bästa på marknaden och det visar sig att företagets teknik fungerar lika bra i deras WF-serie. WF-1000XM4 är utan tvekan de bästa ANC-propparna jag testat. Dessutom är den så kallade hear through-funktionen lika klassledande. Det är inga som helst problem att föra samtal med snäckorna i öronen. Faktum är att man inte ens tänker på att de sitter i.
Problem med passformen
Men. Jo, alla tester av det här slaget har minst ett ”men”. Sony gillar inte mina öron. Åtminstone inte mitt vänstra. Oavsett vilken storlek jag väljer på själva gummiproppen har jag svårt att få enheten att sluta tätt. I appen kan man göra ett test för att se att propparna sitter som de ska och mitt vänsteröra får alltid underkänt. Även utan applikationens test är det inget snack om att ljudet läcker en aning och hur jag än vrider och vänder på snäckan sitter den inte lika bra som proppen i högerörat. Jag har inte testat med tredjepartsproppar, men det hade jag helt klart investerat i om inte testperioden snart var slut.
Jag lär sakna det mesta med XM4-propparna när jag väl packat in dem i den miljövänliga produktkartongen och returnerat dem till Sony. Samtidigt blir jag alltid lika glad över mina Airpods Pro, när det är dags att växla ljudanslutningen mellan mobilen, datorplattan och datorn, där har Sony mycket kvar att lära.
Specifikationer Sony WF-1000XM4:
- Tillverkare: Sony, www.sony.se
- Cirkapris: 2 790 kr
- Vikt: ca 41 g
- Trådlös anslutning: Bluetooth 5.2
- Profiler: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
- Ljudformat: SBC, AAC, LDAC
- Element: 6 mm
- Frekvensåtergivning: 20–20 000 Hz (44,1 kHz sampling)/20–40 000 Hz (LDAC-sampling på 96 kHz, 990 kbit/s)
- IP-klassning: IPX4
- DSEE Extreme: Ja
- Batteritid: cirka 8 timmar med ANC, 12 timmar utan