Qnap gör det mesta helt rätt med TVS-675. Det är en intressant NAS laddad med en relativt okänd processor. Trots viss minnesbrist gör prislappen att det här kan vara en vettig investering.
Allt fler kinesiska företag etablerar sig på den svenska marknaden. Det första vi tänker på är nog generellt mobiler men vi ser även vitvaror, TV-apparater, el-sparkcyklar, datorer och skärmar med mycket mera. Men trots det måste vi erkänna att vi både blev förvånade och klart positivt överraskade när vi såg att Qnaps senaste företagsanpassade NAS vare sig baserades på Intels eller AMD:s processorer, utan på en kinesisk variant kallad ZhaoXin KX-U6580.
Processor från ZhaoXin
Nu ska vi direkt säga att ZhaoXin inte är nya när det kommer till att ta fram x86-chip, företaget har producerat och lanserat olika modeller under flera år i Kina, men primärt i datorer för den inhemska marknaden. Men med den globala lanseringen av den företagsanpassade QNAP TVS-675 flyttas gränserna ganska markant. Processorn i sig, KX-U6580, är en åttakärnig modell (utan HT) med integrerad FPU och hårdvarukrypteringsmotor i form av AES-NI. Det är svårt att göra en jämförelse med mer kända CPU-modeller, men en lite grov uppskattning är att modellen ligger klart efter såväl Intel Pentium Gold G6500T som AMDs Athlon 220GE. Vi får nog gå tillbaka till något i stil med AMD:s A10-6800 APU:er för att hitta en jämförbar modell.
Processorn kommer även med en iGPU i form av ZhaoXin C-960 vilket gör det möjligt att ansluta en extern skärm direkt till NAS:en, mer om detta nedan. Som komplement till detta får vi i grundutförande en åttagigabytes DDR4 SODIMM, men enheten har stöd för dubbla minnesplatser och upp till 64 gigabyte minne.
Känslig minneshantering
Värt att notera med minnen är att processorn bara stöder upp till 2666 megahertz-minnen och att NAS:en dessutom är extremt känslig för att samma modell och kapacitet används i båda minnesbankerna. Vi provade med flera olika minnen och i vissa fall botade NAS:en men kände bara av det ena minnet, eller så fick vi felkoder och modellen startade inte över huvud taget. Men så fort vi använda samma SKU fungerade TVS-675 perfekt och i detta läge spelade inte heller tillverkare någon roll.
LÄS OCKSÅ
Ska du köpa en NAS – tips för dig som tvekar
Integrerat i enheten finns även ett flashminne på fem gigabyte för lagring av enhetens operativsystem vilket även inkluderar en redundant lösning med automatisk fallback vid eventuella fel vid uppdateringar. Som lagring hittar vi sex lodräta 3,5/2,5 tums platser vilka stödjer hotswapping och vi får även dubbla M.2-platser vilka kan användas för cachning. Tyvärr är dessa platser begränsade till PCIe Gen 3 x1 vilket gör att vi inte kan dra nytta av lite snabbare M.2-enheter.
Bra kylning
Qnap TVS-675 mäter 188,2 × 263,9 × 280,8 millimeter och väger, utan diskar och eventuella insticksort, 6,2 kilo. På framsidan hittar vi sex lodräta hårddiskkasseter som går att låsa på kassettnivå. De har en enkel och smidig konstruktion där vi drar ut respektive disk via en sorts snäppfäste. Ovanför varje kassett finns ett LED som indikerar aktivitet och/eller eventuella fel. Till dessa finns även en mindre, textbaserad, LED uppe till vänster som visar på status, nätverk, USB- och M.2-aktivitet. I den övre mittersta delen finns en större skärm som visar såväl lite djupare information som låter oss hantera/kontrollera vissa delar från NAS:en.
I den högra främre vänsterkanten finns dels en strömknapp, dels Qnaps klassiska USB Typ-A-anslutning med tillhörande snabbkopieringsknapp. Porten är av typen USB 3.2 Gen 2 och erbjuder 10 gigabits hastighet vilket snabbar på överföringen av stora mängder data.
Koll på baksidan
På baksidan finns ytterligare en USB 3.2 Gen 2-port som kompletteras med två USB 3.2 Gen 1-portar, tyvärr är alla Typ-A-varianter och vi hade gärna sett i varje fall ett Typ-C-alternativ. I vänster kant hittar vi enhetens HDMI-port vilken stöder direktuppspelning av video på upp till 4K@60 hertz.
Lite till höger finner vi dubbla 2,5 gigabits LAN-portar vilka kan användas för att ansluta till olika subnät, skapa redundans eller som kan teamas och skapa en snabb 5 gigabits port. Ovanför sitter tre 80 millimeters fläktar. Två av dessa har till uppgift att primärt kyla diskarna medan den sista primärt är till för att kyla den annars passivt kylda processorn, minnena och enhetens M.2-platser vilka samtliga är placerade längs ena kanten. Fläktarna är både effektiva och tystgående och enheten ligger på en högsta ljudnivå på strax över 20 decibel. Det är riktigt bra.
I toppen finner vi dels ett slimmat nätaggregat på 250 watt – som är extremt enkelt att byta eller uppgradera om så skulle behövas – dels dubbla PCIe Gen 3 x4-platser med stöd för fullhöjds instickskort. Dessa kan vara kort för ytterligare multigigsportar, trådlöst nätverkskort, M.2-expansionskort, Fibre channel-kort eller andra expansionskort för lagring. Observera att enheten inte stöder användande av grafikkort. Det ryktas om att det ska lanseras en patch som gör detta möjligt, men i skrivande stund fungerar det alltså inte.
Integrerad säkerhet
Vi går så över till insidan och enhetens operativsystem och appar. När vi först startar enheten möts vi av Qnaps operativsystem QTS som standard. Men vi får redan under den initiala installationen möjlighet att växa över till det nya ZTS-baserade QuTS Hero som använder ett 128-bitars filsystem för flexibel lagringshantering, omfattande dataskydd, optimerad prestanda och bra tillförlitlighet.
Oavsett val av operativsystem erbjuder enheten, som vanligt för Qnap, ett enormt utbud av integrerade tjänster och ett mycket stort utbud av valbara appar som kommer från Qnaps egen utvecklingsavdelning eller olika partners eller tredjepartslösningar. Ett par av alla tjänster TVS-675 erbjuder är iSCSI-integration med upp till 256 LUN och stöd för iSCSI Extensions för RDMA (iSER) med VMware ESXi.
Självklart stöder modellen tjänster som fil-server med lagring för både Windows, Mac OS och Linux/Unix. Vi får en integrerad FTP-server, Qnaps smarta File Station som bland annat ger oss möjlighet att direkt granska och redigera Microsoft och Google office-dokument samt låter oss montera upp till 256 ISO-filer för enkel delning.
Anslut till NAS:en via molnet
Via MyQnapCloud kan vi få molnbaserad åtkomst till vår NAS på enklast möjliga vis och en hög nivå av säkerhetsfunktioner som: kontrollerad nätverksaccess, kontroll av anslutna användare, 256-bitars AES-kryptering som valideras av FIPS 140-2 CAVP, 256-bitars AES kryptering av externa enheter, tvåstegs-validering med mycket mer.
För att lyfta fram några av alla appar som finns får vi Qsync för synkronisering mellan enheter, HBS vilket är en grymt bra hybridbaserad backupsynkronisering som kopplas mot exempelvis Alibaba Cloud, Amazon Drive, Amazon S3, BackBlaze B2, Box, Dropbox, OneDrive, Google Drive, HiDrive, hubiC, OneDrive, OneDrive For Business, ShareFile, Yandex Disk och som även stöder Apple Time Machine, Veeam Backup & Replication, Acronis True Image, Arcserve Backup, Retrospect, Nakivo Backup & Replication, samt Veritas Backup Exec.
För underhållning får vi grymma lösningar för både bilder, musik och film där vi via QuMagie får en integrerad AI-motor som hjälper oss att klassificera våra bilder efter personer med mera. För (primärt) enterprisesidan finns Virtualization Station för skapande och hantering av virtuella maskiner, Container Station med stöd dör LXC och Docker samt Ubuntu Linux Station som låter vår Nas agera som en Linux-baserad dator.
Det finns även ett flertal appar som går under huvudnamnet QVR och som på ett enkelt sätt låter oss ansluta och administrera flera säkerhetskameror. Beroende på hårdvara och val av app finns stöd för upp till 192 kamerakanaler. Även här har Qnap integrerat AI i appen Smart Search vilket optimerar sökningen av stora datamängder och låter oss hitta specifika händelser från våra inspelningar på kortats möjliga tid.
Vi måste även lyfta fram appen Security Counselor som är lite av en samlingsportal för allt som rör säkerhet där vi får smarta, realtidstips på hur vi kan förbättra och optimera säkerheten på vår Nas och för vår data. Denna del har även integrerad antivirus- och anti-maleware-skanning.
Mer minne krävs direkt
Vi avrundar med att titta närmare på enhetens prestanda, men innan vi går in på olika prestandamätningar finns ett par delar som vi direkt skulle vilja sammanfatta våra tester med. Enheten kommer från start med åtta gigabyte RAM. Att vi får just denna mängd beror enbart på att QuTS Hero kräver det. För att allt ska flyta på någorlunda skulle vi säga att ett absolut minimum är 16 gigabyte och att du som planerar att använda flera tjänster och appar simultant, eller använda tjänster som Data Deduplicering, bör du satsa på 32 gigabyte.
Vi rekommenderar även att båda integrerade M.2-platserna används för cachning av de mekaniska diskarna, såvida du inte planerar att bygga en al-flash-lösning då detta spelar mindre roll. Om planer finns på att använda ett tiogigabits instickskort bör detta kompletteras med ytterligare ett M.2-baserat instickskort för att säkerställa att optimal prestanda uppnås. Detta då Gen 3 x1-platserna inte riktigt förmår att ge den boost som tiogigs-gränssnittet kräver. Detta beror även delvis på den lite klenare processorn, för med alternativa lösningar vi testat har prestandan varit högre redan från start, även med mindre mängd RAM.
Prestandatester av Qnap TVS-675
Så till våra tester. Vi använde här western Digitals Red Pro NAS-diskar med en kapacitet på fyra terabyte styck. Vi konfigurerade dem som en RAID5 och valde att accelerera dessa med två SA500 NAS M.2-diskar om vardera 500 gigabyte. Vi vet att de senare borde haft en lite högre kapacitet för att nå maximal prestanda, men det var de som fanns tillgängliga under testet. Med grund i resultaten i övrigt tror vi dock inte att en högre kapacitet tillfört någon extraordinär ökning av prestandan.
I vårt utförande, med enhetens grundkonfiguration och båda LAN-portarna teamade, landade vi på en snittprestanda på mellan 575 och 595 megabyte per sekund för både läsning och skrivning till enheten vilket är klart bra. Men än mer intressant var att TVS-675 klarade av att hantera vårt testkontor med 25 simultana användare utan märkbart prestandatapp.
Priset väger upp bristerna
Men när vi aktiverade molnbaserad replikering och olika mediatjänster sjönk prestandan direkt. Vi ökade i detta läge på minnensmängden och vid 32 gigabyte hade vi en mycket trevlig upplevelse som även klarade av att köra multipla virtuella maskiner simultant. Adderar vi sedan att enheten går att köpa för cirka 14 000 kronor, vilket är nästan 4 000 kronor lägre än motsvarande modell baserad på Intels i3-processor måste vi säga att lösningen var en positiv överraskning som troligen kommer att lyfta med kommande uppdateringar och utökat stöd för instickskort.
SPECIFIKATIONER Qnap TVS-675:
- Tillverkare: Qnap, www.qnap.com
- Cirkapris: 13 995 kr inkl. moms, 11 196 kr exkl. moms
- CPU: ZhaoXin KX-U6580
- RAM: 8 GB, max 64 GB
- Flash: 5 GB
- Anslutningar: 2 st 2,5 GbE + 2 st USB 3.2 Gen 1 + 2 st USB 3.2 Gen 2 + HDMI
- Expansionsmöjligheter: 2 st PCIe Gen 3 x1 M.2 + 2 st PICe Gen 3 x4 instickskort
- Antal hårddiskplatser: 6 st
- Grafik: ZhaoXin C-960 Graphics
- Mått: 188,2 × 263,9 × 280,8 mm
- Vikt: 6,2 kg
- Fläktar: 3 st, 80 mm
-
Ljudnivå: 20 dB