MSI MEG Z590 Ace är ett prisvärt high end-moderkort med extrem stabilitet. En riktigt vass stomme i ditt nästa datorbygge helt enkelt.
Trots att vi testat flera Z590-baserade moderkort har dessa tester fram till nu varit baserade på Intels tionde generations-processorer. Det har gjort att i princip samtliga haft vissa arkitektoniska begränsningar framför allt kopplade till PCIe Gen 4.
Men till detta kort har vi för fösta gången kunnat testa den fulla kraften från Intels elfte generation Core i9-119900K, och vi kan redan nu avslöja att det blir en magisk symbios som lyfter både gaming och arbetsprestanda, men som framför allt lösgör en otrolig diskprestanda.
E-ATX-funktionalitet i ATX-format
MSI MEG Z590 Ace ska utan tvekan klassas som ett high end-kort, men till skillnad från förra årets testvinnare Meg Godlike har det ett betydligt mer attraktivt pris som borde tilltala en bredare skara av användare på både gaming- och mer prosumersidan. Dessutom har MSI lyckats med konststycket att klämma in funktioner och komponenter ATX-kortet som många gånger kräver ett fullstort A-ATX-format för att få plats. Det gör att vi slipper använda ett större chassi, något vi verkligen uppskattar.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Kortet är riktigt snyggt och ska helst användas i ett chassi med minst ett fönster. Det använder en färgsättning som har en svart bas men detaljer i guld och silver som tack vare en snygg, täckande intern passiv kylning och en matchande IO-panel ger ett mycket exklusivt intryck. Och till skillnad från vissa alternativa modeller är den passiva kylningen riktigt effektiv.
Denna börjar på baksidan med en stor aluminiumbaserad bakplåt som ger extra stabilitet och fördelar värmen för snabb borttransportering från känsliga områden. På framsidan får vi en rejäl, aluminiumbaserad, fast monterad IO-panel med underliggande värmeavledningsrör som binder ihop den övre placerade, likaledes massiva kylflänsen som skyddar kortets VRM-uppsättning. Tittar vi nedåt på moderkortet finns här även tre, löstagbara, platta flänsar som hjälper till att kyla även de mest prestandaintensiva M.2-enheterna, mer om det senare. Slutligen har MSI MEG Z590 Ace en utökad kylfläns över kortets Z590-chip. Förutom att ge en mycket effektiv passiv kylning harmoniserar lösningen perfekt med kortet i sin helhet vilket är minst lika viktigt ur ett estetiskt perspektiv.
LÄS OCKSÅ: Så överklockar du ditt MSI-moderkort
Välbalanserad IO-Panel
Ett moderkorts IO-panel är alltid lite extra intressant. I detta fall har MSI, som vanligt på lite bättre kort, valt att satsa på en fast integrerad panel vilket alltid är att föredra. Tittar vi på panelen från toppen möts vi först av dubbla knappar. En Clear Cmos- och en Flash Bios-knapp. Den senare är mest intressant. Vi kan nämligen uppgradera Bios utan att installera vare sig processor eller minne. Du laddar helt enkelt ned den senaste Bios-filen, lägger den på ett USB-minne och döper den till MSI.ROM innan du ansluter den till kortets Flash BIOS-port. Det är en extremt användbar funktion både vid felsökning eller om vi som med detta kort använder en helt ny processor som kanske inte stöds av tidigare Biosversion.
Härefter följer fyra USB 3.2 Gen 1-portar, dubbla USB 2-portar tillsammans med en HDMI-anslutning för användande av processorns eventuella inbyggda grafiklösning. I nästa led får vi en 2,5 gigabits Lanport som baseras på Intels I225V-kontroller vilket är en stabil, och allsidig Lan-lösning. Under denna finns dubbla USB 3.2 Gen 2-portar av Typ-A-format och det är den understa av dessa som används för att uppdatera Bios.
I nästa led hittar vi nästa underbara lösning. Här finns nämligen dubbla Thunderbolt 4-portar med stöd för hastigheter på upp till 40 gigabit per sekund. Till dessa finns även dubbla miniDP-ingångar för att skapa en så kallad passthrough för våra diskreta grafikkort som via denna lösning enkelt kan skapa en seriekopplad TB-kedja med både skärmar och lagringsenheter.
Vi fortsätter och möter dubbla anslutningar för trådlös kommunikation vilka baseras på en förmonterad M.2-lösning. Denna använder Intels Wi-Fi 6E AX210 tillsammans med stöd för Bluetooth 5.2. Kortets trådlösa mottagning via den externa antennen är mycket bra med en stabil anslutning och klart bra genomträngning av väggar samt snabb växling mellan olika accesspunkter och frekvensband. Som bokstaven E i beteckningen visar har kortet även stöd för senaste 6-gigahertz spektrat och teknik för minimerad störning och ökad prestanda över mindre belastade frekvenser.
Tack vare medföljande mjukvara får vi även perfekt kontroll över kortets ljudprofil
IO-panelen avslutas med fem guldpläterade analoga- och en optisk S/PDIF-anslutning vilka drivs av kortets Realtek ALC4082 Codec vilken kompletterats med ESS SABRE9018Q2C Combo DAC/HPA vilka leverera ett kristallklart ljud på upp till 32-bit/384 kilohertz och som stöder upp till 600 ohms hörlurar. Tack vare medföljande mjukvara får vi även perfekt kontroll över kortets ljudprofil där vi kan optimera ljudet för allt från musik och film till olika typer av spel. MSI MEG Z590 Ace har även senaste Nahimic 3 för perfekt surroundkontroll i alla lägen.
Blixtsnabb lagring
Vi fortsätter med kortets lagringsmöjligheter där vi till att börja med får sex SATA 3-portar vilka är placerade i den nedre regionen av kortets högra långsida. Anslutningarna är vinklade i 90 grader för att underlätta döljande av kablar som nu direkt kan dras ut bakom moderkortets fästplåt.
Till dessa finns hela fyra M.2-platser varav tre är Gen 3-baserade och en, den översta, är Gen 4-baserad och bara blir tillgänglig när vi använder den senaste, elfte generationens Intel Core-processorer. Detta ger oss en lösning där den översta anslutningen har en teoretisk maximal prestanda på 64 gigabit per sekund. Denna anslutning, såväl som de övriga tre, har som nämnts ovan en fast monterad passiv kylfläns. Från början var vi lite oroliga för att det skulle innebära en viss begränsning när vi använder någon av de mer extrema diskar som finns tillgängliga på marknaden.
Men här hade vi fel. Vår testenhet, en Samsung 980 Pro-disk (ANNONS: Se aktuellt pris), kan prestera på maximal nivå under i princip 100 procent utan att prestandan stryps av värmeproblematik vilket är ett mycket gott betyg. I siffror innebär detta en maximal läsprestanda på hela 7000 MB/s och en skrivprestanda på dryga 5100 MB/s vilket i kombination med slumpmässig datahantering på upp mot en miljon IOPS ger oss en dold Formel 1-lösning.
Smart och enkel Raid-lösning
Med det roliga stannar inte här utan vi får som sagt även tre M.2 Gen 3-platser vilka är optimerade för Intels Optane-teknik (som framför allt kommer till nytta om vi vill använda mekaniska diskar för att maximera lagringsutrymmet). Men kanske viktigaste av allt, dessa tre platser stödjer MSI:s M.2 Raid-lösning kallad M.2 Genie som enkelt låter oss använda samtliga tre platser till en extremt snabb R0-konfiguration. Detta är ett klockrent alternativ om du har tre lite äldre enheter liggande och vill maximera prestandan.
Nu är det inte bara diskarna som drar nytta av fjärde generationens PCIe-gränssnitt utan även våra grafikkort får sig en rejäl boost när lite mer krävande lösningar används. MSI MEG Z590 Ace har trippla, stålförstärkta, X16-platser vilka kan köras i x16/x0/x4, x8/x8/x4 eller x8/x4+x4/x4 för upp till tvåvägs SLI eller trevägs Crossfire.
Då båda Gen 1-platserna sitter under den översta x16-platsen så finns risken att vi inte kan använda dessa
Till dessa får vi även dubbla PCIe x1 Gen 3-platser. Ska vi vara lite kritiska mot moderkortet så gäller det just placeringen av dessa. Då båda Gen 1-platserna sitter under den översta x16-platsen så finns risken att vi inte kan använda dessa beroende på val av grafikkort. För att undvika detta skulle den ena porten placerats överst. Detta är normalt sett en bagatell och kommer troligen inte att bli något problem för de flesta, men kan ändå vara värt att tänka på inför ett eventuellt köp.
Maximal stabilitet
MSI MEG Z590 Ace har totalt 19 digitala strömfaster och använder förutom den standardiserade ATX-anslutningen även dubbla P8-anslutningar. Dessa är som vanligt placerade uppe i vänster kant. Tack vare en smart placering av kylflänsarna är de mycket lätta att nå och ansluta strömmen till. Vi ska tillägga att kortet även har en separat sexpinnars PCIe-anslutning för att ge grafiken maximal stabilitet.
Tillsammans ger detta oss ett kort med jämn och stabil strömmatning som är som byggt för kraftfull överklockning. Både gällande minne och processor. Vi använde oss av MSI:s slutna vattenkylare, MPG Core Liquid K360, och kunde vid 1,39 volt köra samtlig kärnor i 5,4 gigahertz vilket är ett rejält lyft från basfrekvensen på 3,5 gigahertz.
Men som sagt, även minneshanteringen på detta kort är extremt tacksam. Med dubbla minnesbanker nådde vi en stabil nivå på 5000 megahertz vilket är något som så klart även gynnar IGPU-delen som använder delat minne.
Vi ska tillägga att vi var tvungna att kliva ner en hel del när vi valde att använda samtliga fyra minnesbanker. Högsta stabila frekvens var här 4266 megahertz. Även det är ett bra värde och vi skulle gissa på att båda dessa resultat kan komma att pushas ytterligare uppåt med kommande Bios-optimeringar.
Interna anslutningar i MSI MEG Z590 Ace
Vi avslutar med att titta närmare på kortets interna anslutningar och börjar med fläkthanteringen. Totalt finns sex fyrapinnars fläktanslutningar, en fyrapinnars CPU- och en fyrapinnars vattenpumps-anslutning. Samtliga fläktar kan övervakas och styras via MSI:s mjukvara som till detta kort är ett samlat gränssnitt kallat MSI Center. Tack vare kortets integrerade sensorer och AI-motorn kallad Frozr finner systemet hela tiden den optimala balansen mellan kylning och ljudnivå på fläktarna.
MSI Center är för övrigt lite av en efterträdare till Dragon Center och detta är den andra delen med MSI MEG Z590 Ace som vi inte är helt förtjusta i. Vi upplever en hel del, vad vi hoppas är, barnsjukdomar när de olika insticksmodulerna ska laddas vilket gör att vi mer än en gång måste starta om hela systemet. Detta händer primärt när vi jobbar med optimering av prestanda och mer sällan med kylningen. Vi hoppas att det kommer en uppdatering inom kort.
För att underlätta felsökning, framför allt under bootprocessen, har MSI:s kort även ett Debugg LED placerat i kortets övre kortsida.
Bra lösningar för smidig optimering
Vi fortsätter med insidan där vi även får både frontplacerad Typ-C och USB 3.2 Gen 1. Här finns även dubbla USB 2-anslutningar. Till dessa finns flera funktioner som hjälper oss när vi ska optimera systemet. Vi tänker här på interna knappar för ström och Reset och på Slow mode booting-jumpern för att lättare kunna starta systemet vid extrem överklockning. Men här finns även extra anslutningar för termiska mätpunkter, V-Check punktanslutningar för realtidsmätningar av ström samt en multibios-switch som låter oss komma åt systemet om vi lyckats låsa standardbios under överklockning.
För dig som vill pimpa ditt system lite extra kommer kortet även med såväl RGB- som dubbla ARGB-anslutningar samt den allt vanligare Corsair-anslutningen som ger oss möjlighet att koppla Corsairs Fläkt och RGB-hubb till moderkortet för att på detta sätt synkronisera all belysning från en plats.
Kort och gott är MSI MEG Z590 Ace ett grymt trevlig moderkort med enorm potential för sin prisklass. Och med kommande uppdateringar av MSI Center hoppas vi verkligen att MSI ser till att det blir enklare för alla typer av användare att få tillgång till kortets fulla potential.
SPECIFIKATIONER MSI MEG Z590 Ace:
- Tillverkare: MSI, www.msi.com
- Cirkapris: 5 800 kr inkl. moms, 4 640 kr exkl. moms
- Sockel: LGA1200
- Minne: 4 banker DDR4 @ 5600 MHz (över 1 bank)
- Expansionsplatser: 3 st PCIe x16 + 2 st PCIe x1
- Thunderbolt: Dubbla Thunderbolt 4 via Intel JHL8540-kontroller
- Lagring: 6 st SATA 3, 1 st Gen 4 M.2, 3 st Gen 3 M.2
- USB: 3 st USB 3,2 Gen 2, 6 st USB 3.2 Gen 1, 6 st USB 2
- Audio: Realtek ALC4082 Codec + ESS SABRE9018Q2C Combo DAC/HPA
- Lan: Intel I225V 2,5 Gbps
- Trådlöst: Intel Wi-Fi 6E AX210 + Bluetooth 5.2
- Format: ATX
2 kommentarer
Lägg inte annonser mitt i texten!!!
Google misslyckas tyvärr med den automatiska placeringen av annonser ibland. Även om det inte borde behövas kan du alltid stänga annonsen genom att trycka på krysset i övre högra hörnet.