Mountain Everest Max är den största innovationen på tangentbordssidan på mycket, mycket länge.
Vi testar regelbundet tangentbord av alla typer, former och mot alla inriktningar. Men trots att det finns klassiska kabelanslutna fullstora lösningar, minimala mobila enheter, digitala och mekaniska brytare av olika slag samt varianter på ergonomiska aspekter så är själva kärnan i hur ett tangentbord byggs upp relativt lik, med ett par utsvängningar under årens lopp där framför allt Logitechs gaming-sida har stått för nytänkandet.
Men så dyker detta tangentbord upp. Ett tangentbord som skulle lanserats för flera månader sedan och som vi nästan givit upp hoppet om, men som de säger – ”plötsligt händer det”. Mountain Everest Max har anlänt.
Snygg förpackning
Vi vet, det handlar inte om förpackningen men vi måste ändå kort lyfta fram den. För det första som händer när vi packat upp den yttre förpackningen och ställt lådan, för det är verkligen en box med en låda i, lite som en minimal hurts, är att yngsta dottern kommer in och skriker ”är det nya Nikeskor?” (vilket är hennes favoritmärke). Först fattar jag ingenting men sedan ser jag, den sneda bergstoppen som är Mountains logga, är precis som Nikes ”swoosh”, och lådan såg ut som de senaste toppmodellerna av allt för dyra skor.
Nog om detta, vi öppnar den övre luckan och möts av själva huvuddelen – tangentbordet. I locket som vi har vikt ut finns skisser som visar hur alla delar kan konfigureras, lite på samma sätt som kanske Leonardo da Vinci en gång använde sina skissblock för att rita och en sådan banal sak lyfter genast hela konceptet ett par nivåer.
Under tangentbordet ligger enhetens handlovsstöd. Detta håller samma längd som bordet och fäst med en magnet och hålls på plats med små upphöjningar. Själva avlastningsytan är mycket skön med perfekt dämpning, men vi hade gärna sett en lite kraftigare magnet då fästet har en tendens att släppa när vi kappar för snabbt/hårt och samtidigt rör händerna lite. Som när vi snabbt växlar mellan ett musgrepp för att trycka ner några tangenter till exempel, vilket är klart irriterande.
Flexibel utbyggnad
Vi fortsätter neråt på boxen och kommer till den hemliga ”Nike”-lådan, ursäkta Mountain-lådan var det. I denna finner vi fyra mindre boxar eller lådor vilka innehåller alla medföljande tillbehör. Vi börjar med enhetens numeriska tangentdel. Denna har en extremt gedigen konstruktion i samma borstade aluminium och med samma grymma tangenter som huvudtangentbordet, mer om detta nedan.
Det som däremot gör denna del helt unik är för det första anslutningslösningen. För på undersidan av nummerdelen finns ett reglage som låter oss skjuta ut en Typ-C-anslutning på valfri sida. Detta gör att vi kan välja mellan att docka delen på valfri sida av tangentbordet. Men det gör det även möjligt att använda den medföljande kabeln och placera den numeriska delen helt fritt. På baksidan finner vi även två runda gummerade tassar som håller delen på plats. Det unika med dessa, en lösning som även finns på själva tangentbordet, är att vi kan bygga på med flera tassar för att skapa exakt den vinkel vi vill ha. Då tassarna fäster med kraftiga magneter, en typ vi gärna sett till handledsdelen, så blir höjningen helt stabil.
Vi får med ett antal av dessa extra tassar i ytterligare en av minilådorna och skulle fler behövas finns ett stort utbud av extra tillbehör att köpa. Så till den roligaste delen med den numeriska enheten. I dess övre kant finns fyra så LCD-knappar. Dessa kan vi programmera själva och få både önskad symbol och funktion. Till exempel kan vi välja att starta spel, olika appar, justera volym, sätta datorn i viloläge med mera, en klart smidig lösning där vi även via fem integrerade minnesprofiler kan växla mellan exempelvis spel och kontorsgenvägar.
Två saker vi gärna hade sett är dels möjligheten att själv skapa symboler för dessa knappar i stället för att välja färdiga, dels hade vi gärna sett att den numeriska delen kunnat kommunicera via Bluetooth för att skapa maximal flexibilitet.
Mountain Everest Max bjuder på ett digitalt media-hjul
Alla lite bättre tangentbord kommer med någon form av mediaknappar. Det gör så klart även Everest Max men Mountain tar här ytterligare ett kliv. För i nästa minilåda hittar vi en lös mediadocka. Denna cirka åtta centimeter långa rundade enhet kan placeras via en Typ-C-anslutning till antingen höger eller vänster övre kant på tangentbordet. Den kan även anslutas via kabel men kommer då inte att bli så stabil som kan önskas så detta är inte att rekommendera.
Själva dockan består av fem runa knappar för bland annat byte av spår och volym. Men här finns även ett LCD-baserat hjul som ger oss åtkomst till åtta olika funktioner vilket kan vara volym, justering av integrerad RGB eller olika typer av live PC-information som CPU/GPU-belastning med mera. Lösningen är klart smart men känns inte helt färdigutvecklad. Det finns exempelvis inte någon smart back-funktion när vi väl är inne på en av hjulets menyer utan vi måste vänta tills hjulet själv går tillbaka till startläget. Vi hade även gärna sett en större flexibilitet att justera knappar och hjulets funktioner på egen hand.
Smakprov av tillbehör
I den sista lådan finns förutom nämnda tassar för att justera höjd även fem brytare. För en av de stora fördelarna med detta tangentbord är att vi själva kan byta såväl knappar som brytarna därunder och för att veta vilken modell vi ska använda får vi med en av varje av Cherry MX olika brytare samt ett verktyg för att byta dem själv. När vi väl valt vilken lösning som passar bäst kan vi sedan beställa hem en hel uppsättning.
Detta för oss så in på tangentbordet i sig. Detta har som nämnts samma stabila aluminiumstomme med en snygg RGB-integration i en urfasad del i mitten. Vi får även en, per tangent, RGB-integration som ger ett behagligt ljus. Tangenterna har en mycket bra nedslagsyta och ger ett perfekt, stabilt gensvar även när vi skriver, eller slår hårt och snabbt på tangenterna. För att göra detta ännu bättre kan vi dessutom använda samma minnesprofiler som nämnts ovan för att mappa olika tangentinställningar för olika områden. Till exempel ett för gaming och ett för arbete.
Allt detta och mycket mer hanteras från programmet Base camp som även låter oss uppdatera firmware och söka hjälp med vår produkt. Tyvärr finns det en hel del buggar i programmet. Detta kan visserligen bero på att vi använder en tidig version, men något vi råkar ut för är bland annat att de anslutna tillbehören inte känns igen eller att inställningar som har gjorts helt plötsligt ”blinkar till” och är borta. Nu ska även tilläggas att vi under vår korta testtid på knappa sex dagar redan hann vara med om tre olika firmware-uppdateringar, så när produkten väl finns i butik kan detta mycket väl vara löst.
Sammantaget ger detta oss ett riktigt intressant tangentbord. Mountain Everest Max passar både till gaming och för mer kreativt arbete även om det är en klar fördel för gaming-sidan. De delar vi framför allt hade hoppats på var en trådlös anslutning till tillbehörsdelarna för större flexibilitet. Vi ska även avsluta med att säga att tangentbordet så klart även fungerar som en USB-hubb där vi får en bakre Typ-A-port.
SPECIFIKATIONER Mountain Everest Max:
- Tillverkare: Mountain , www.mountain.gg
- Cirkapris: 2 690 kr inkl. moms, 2 152 kr exkl. moms
- Mått: 265 x 461 x 43 mm
- Vikt: 1379 gram
- Anslutning: USB 3-kabel med USB-genomgång
- Kabellängd: 2 meter
- Brytare: Cherry MX, utbytbara
- Färg: Midnatts svart
- Ljus: RGB per tangent
- Key Rollover: NKRO över USB
- Polling Rate: 1000 Hz
- Minne: upp till 5 profiler
- LCD knappar: 4 st 72×72 px
-
MediaDocka: IPS 240×204 px