Vi kollar in LG Probeam BU50NST, en laserprojektor med 4K-upplösning för företag och alla former av ProAV-applikationer. Enheten är laddad med WebOS, men i en begränsad version.
LG har som de flesta känner till en mycket bred produktportfölj. Du hittar allt från vitvaror och mobiler till ljudlimpor och tv-apparater. Ett område som är förhållandevis nytt är laserprojektorer för företag och offentliga miljöer där vi hittar denna mycket intressanta enhet. Projektorn ger oss knivskarp skärpa och hög ljusstyrka kombinerat med mängder av smarta lösningar i ett kompakt format. Projektorn är, precis som tillverkarens tv-apparater, laddad med LG:s prisade operativsystem WebOS. Tyvärr i begränsad form.
En enhet för framtiden
LG Probeam BU50NST har ett traditionellt utseende med ett vitt chassi som mäter 370 x 290 x 155,7 millimeter. Vikten ligger på närmare tio kilo. Runt enhetens sidor finner vi gott om luftgenomsläpp för att hålla projektorn sval samtidigt som ljudnivå från interna fläktar hålls nere, och även vid full ljusstyrka ligger ljudnivån under 30 decibel. Det är riktigt bra.
Linsen i fronten går att hantera manuell eller med fjärrkontrollen för fokus och zoom som sträcker sig upp till 1,6 gånger. Det innebär att du kan skapa en bildyta som sträcker sig mellan 40 och 300 tum över ett avstånd på cirka 2 meter upp till 7,5-8 meter. Bilden som projiceras har en upplösning på 3 840 x 2 160 pixel med en kontrast på upp till 3 000 000:1 och en ljusstyrka på hela 5 000 ANSI lumen. Det gör att vi kan använda laserprojektorn även i rum med fullt dagsljus utan att behöva ge avkall på tydligheten i bilden.
Probeam BU50NST är laddad med långlivad laser
LG-projektorn använder en laserljuskälla vilket inte bara ger en extremt hög precision utan även lång livstid med bibehållen bildkvalitet som sträcker sig upp till över 20 000 timmar. För att sätta detta i ett mer vardagligt perspektiv så kan vi använda projektorn åtta timmar om dagen i sju år eller två timmar om dagen i hela 28 år, och till skillnad från en normal projektorlampa där ljusstyrkan och bildkvaliteten har en beräknad snittlivslängt på max 5 000 timmar behåller laserkällan större delen av sin ursprungliga bildskärpa under hela livslängden.
Smarta anslutningar
Vi kan välja mellan att placera projektorn på ett bord genom att använda de integrerade fötterna för att nå rätt visningshöjd eller så kan modellen enkelt monteras i taket. På baksidan hittar vi bland annat en ljudutgång, dubbla HDMI-anslutningar, dubbla USB 2-portar, en RS232C, en RJ45 och en HDBaseT-anslutning. Den sistnämnda är en klart intressant integration då den tillåter sändning av 4K UHD video och ljud – samt både nätverk, USB och övriga kontrollers och upp till 100 watts ström – över en kabel som dessutom bibehåller den högsta bildkvaliteten i upp mot 70 meter. Det underlättar såväl montering som anslutningar.
LÄS OCKSÅ: GS2 – en bärbar utomhusprojektor från BenQ
Till detta har LG:s laserprojektor även stöd för trådlösa anslutningar i form av både Wi-Fi och Bluetooth som gör att vi dels kan ansluta externa Bluetoothhögtalare med stöd för LG:s soundsync-teknik mot företagets ljudlimpor samtidigt som vi kan använda trådlös skärmdelning eller Miracast för enkel anslutning av mobiler, plattor eller bärbara datorer.
Välkommet med WebOS ”light”
Då Probeam BU50NST kommer med LG:s WebOS kan vi även använda flera av företagets andra smarta funktioner som direktuppspelning från anslutna USB-enheter, använda den inbyggda webbläsaren, se på Youtube eller Netflix. Värt att notera är att, till skillnad från LG:s tv-apparater, så kommer projektorn inte med stöd för tredjepartsappar för andra tjänster utan vi får förlita oss på webbläsaren. Däremot kan vi enkelt koppla ett tangentbord eller mus till projektorn för enklare hantering. Tyvärr har modellen inte stöd för Airplay.
Lägesoptimerad bild och grymma funktioner
När vi kommer till bilden i sig så kommer Probeam BU50NST med mängder av smarta lösningar. Till att börja med får vi stöd för HDR10, och med hela tolv punkters justering av bildförvrängning så får vi alltid en perfekt bild. Vi kan från enhetens lättanvända menysystem, vilket hanteras med den medföljande fjärrkontrollen, bland annat välja och växla mellan flera olika förprogrammerade färglägen vilket bland annat omfattar film-, presentation-, spel-, HDR-, mörkt respektive ljust rum-läge.
Samtliga av dessa lägen tillför en optimering av ljusstyrka, färger och kontrast baserat på dess ändamål och till skillnad från många alternativa lösningar vi testat medför växlingen mellan LG:s varianter en klart märkbar skillnad där den enda del vi inte upplever som helt optimal är spelläget. Det ska bland annat optimera dynamiken och responsen men når inte riktigt hela vägen. Å andra sidan är detta inte en spelorienterad projektor utan läget ska mer ses som en extra funktion.
Laserprojektor som levererar perfekta presentationer – och röntgenbilder
Två lägen vi däremot verkligen vill lyfta fram lite extra är dels presentationsläget som ger en sjukt imponerande ljusstyrka när vi tittar på olika typer av presentationsmaterial som diagram, PDF:er eller powerpointbilder. Detta läge är klockrent när enheten används i konferensrum, i skolor eller i andra miljöer där blandat material ska visas.
Det andra är DICOM-läget som primärt är för bildvisning, men som tack vare en ny teknik som optimerar bilder för att lyfta fram vad vi kan kalla för röntgenbildkänsla gör att Probeam BU50NST blir perfekt för sjukhus eller andra medicinska institutioner.
Givetvis kan vi, som sagt, även använda projektorn för att se på film eller TV och även här måste vi säga att vi blir imponerade över bildkvaliteten. Speciellt med tanke på att detta inte är huvudändamålet. Filmer och serier får, efter en initial kalibrering, en mycket bra färghantering som dock delvis kan sakna lite av den djupa svärta som vi får på en TV.
Vi testade LG:s laserprojektor på flera olika typer av dukar och även direkt på en vit vägg och för att kort summera intrycken skulle vi säga att LG:s projektor fungerar i det närmast perfekt oberoende av duk. Men absolut bäst resultat får du med en lite mattare variant med ”ljusogenomtränglig” baksida för att på detta sätt få bättre hantering av just svärtan.
SPECIFIKATIONER LG Probeam BU50NST:
- Tillverkare: LG, www.lg.com
- Cirkapris: 29 999 kr inkl. moms, 23 999 kr exkl. moms
- Anslutningar: 2 st HDMI, audio, 2 st USB 2, RS-232C, RJ45, HDBaseT, Wi-Fi och Bluetooth
- Mått: 370 x 290 x 155,7 mm
- Vikt: 9,7 kg
- Bildtyp: DLP
- Ljusstyrka: 5000 ANSI-lumen
- Ljudnivå: 25-29 dB
- Bildstorlek: 40-300 tum
- Livslängd lampa: 20 000 timmar
- Upplösning: 4K
- Kontrast: 3 miljoner:1
Priser presenteras i samarbete med PriceRunner