LG släpper en underbar OLED-TV i ”mellanklassen” med mycket hög bildkvalitet. 55C16LA är en riktig höjdare .
För att börja med en slutgiltig reflektion av LG:s nya mellanklass-TV, så märks det tydligt hur fort tiden går. För bara fem, sex år sedan hade detta nämligen varit en TV som varit snudd på omöjligt att konstruera eller åtminstone – för gemene man – en ouppnåelig dröm då dess prislapp varit allt för hög. Men i skrivande stund kostar OLED 55C16LA bara, om vi nu får säga så, runt 15000 kronor, vilket nästan måste ses som ett fynd sett till den bildkvalitet du får för pengarna.
LG 55C16LA har en slimmad design
LG 55C16LA bygger vidare på samma design som LG använt på sina senare modeller. Vi får en extremt tunn bildskärmsdel med en knappt synbar ram vilken sedan fäster i en lite bredare ”elektronikdel” som är placerad i den undre delen av TV:ns baksida. I denna finns alla anslutningar samt modellens VESA-fästen. På grund av designen är dessa fästen placerade lite lägre ned än på många andra modeller, vilket i sin tur gör att du inte ska räkna med att kunna byta din gamla väggmonterade TV mot LG:s modell utan att ändra placeringen på fästet du monterat sedan tidigare.
Modellen kommer annars med LG:s klassiska och mycket snygga bordsställ – ett silverfärgat, långsmalt metallstycke i en vid V-form vilket ger en bra avlastning och stabilitet samtidigt som det tar minimalt med plats.
Massor av anslutningar – men ingen USB 3
Anslutningarna är placerade på modellens vänstra bakre sida. Här finns totalt fyra HDMI 2.1, tre USB 2, en LAN-port, en CI-plats, linje ut, hörlurar, SPDIF och RF in. Det är synd att vi inte får stöd för USB 3 eller en USB-C-port då vi till och från kommer till tillfällen när vi vill spela upp filmer eller söka efter bilder på ett USB-minne eller en extern disk, och då går det helt klart snabbare med någon av USB 3-varianterna.
Ytterligare en del där vi tycker att LG snålat in är fjärrkontrollen. Vi vet att alla tillverkare vill särskilja sina modeller åt, där premiummodellerna ofta säljs med bättre fjärrkontroller. Vi kan förstå det, men fjärren som följer med LG-TV:n känns aningen för plastig även för en mellanklassare.
LG OLED 55C16LA bjuder på underbar bild
Vår test-modell är en 55-tummare med 4K-upplösning och LG:s så kallade SELF-LIT OLED. TV:n styrs av fjärden generationens Alpha9 AI-processor och erbjuder en uppdateringsfrekvens på 120 hertz samt stöd för HDR10 Pro.
Vad innebär då detta i praktiken? Jo vi får en bild som erbjuder en extremt hög grad av realism där både färgåtergivning, svärta och kontraster harmoniserar på ett unikt sätt och lyfter bildkvaliteten till en helt ny nivå. Då varje pixel lyses upp individuellt får vi dessutom en bild som håller samma höga nivå över hela skärmen oavsett betraktningsvinkel. Med 100 procents täckning av DCI-P3-spektrat skapas även en bild som behåller samma levande färger och djupa mörker oavsett om vi tittar på filmer i mörker eller direkt dagsljus, vilket är oerhört imponerande.
ANNONS: Se aktuella OLED-priser på Webhallen
Tack vare den höga uppdateringsfrekvensen och stödet för HDMI 2.1 får vi även en unik lösning att använda modellen som skärm för spelkonsoler eller en dator. Det sistnämnda är en funktion som verkligen kommit till nytta under perioder då vi jobbar mer hemifrån.
Konsolspel och datorjobb i all ära, denna modell kommer verkligen till sin rätt när vi ska se på film eller olika typer av sportarrangemang som fotboll eller Formel 1. Med blixtsnabb respons, magisk svärta och 100-procentig färgäkthet bjuds vi in i filmerna på samma sätt som på bio.
Perfekt operativsystem
För att förstärka film- och spelupplevelsen ytterligare har LG delvis gjort om ljudsystemet från föregående modell. Själva högtalarelementen verkar vara desamma men ljudbilden har blivit mer öppen med en bättre omslutande upplevelse. Nackdelen med denna ompositionering är att vi upplever att djupet tagit lite stryk och vi får inte samma stuns i effekter som tidigare. Så ett gott råd är helt klart att komplettera med antingen ett surroundsystem eller någon av de mer kompletta soundbars som finns. Vi testade exempelvis med Creatives nya Stage 360 vilket gav ljudet ett märkbart lyft.
Vi avrundar med att lyfta fram LG:s operativsystem som enligt oss är ett av de mest kompletta och lättanvända. Här får vi förutom en uppsjö av appar för allt från nyheter och spel till strömmande tjänster för både film och musik. Dessutom kan vi från samma OS även styra flera av hemmets smarta produkter, men främst då enheter från LG:s ThinQ-sortiment.
Sammantaget är LG OLED 55C16LA en av de fem bästa 4K-TV-modellerna vi testat där framför allt bildkvaliteten och det lättanvända operativsystemet är klara plus. Sedan ska vi vara ärliga och säga att steget upp från föregående års CX-modeller inte är speciellt stort och har du en sådan är det knappast värt att uppgradera.
SPECIFIKATIONER:
- Tillverkare: LG, www.lg.com
- Cirkapris: 14 990 kr inkl. moms, 11 992 kr exkl. moms
- Skärmtyp: 4K OLED
- Skärmstorlek: 55 tum
- Uppdateringsfrekvens: 120 hertz
- CPU: α9 Gen4 AI Processor 4K
- Ljud: 40 watt front firing med Dolby Atmos
- Anslutningar: 4 st HDMI 2.1, 3 st USB 2, CI-plats, SPDIF, Bluetooth 5, Wi-Fi 5
- Mått: 1228 x 706 x 46,9 mm