Huawei Freebuds Studio bjuder på en effektiv brusreduktion och enastående passform. Ljudkvaliteten går inte heller av för hackor.
När vi pratat om brusreducerande över-öronen-lösningar i den övre skolan brukar de flesta säkert tänkte på märken som Bose, Sennheiser och Sony, men efter att under ett par veckor använt Huaweis första modell inom detta område kan vi konstatera att det är dags att lägga till ytterligare en tillverkare på listan. Freebuds Studio är en seriös konkurrent till de riktiga highend-lösningarna på marknaden.
Optimal balans
Vårt testexemplar är ett par champagne/guldfärgade lurar vilka består av en relativt slimmad huvudbåge som ser ut att ha en heltäckande vadderad insida, men faktum är att det bara är det mittersta tredjedelen som är vadderad medan den de övriga två tredjedelarna består av en fast del som direkt flyter samman med toppen på ett perfekt sätt. Med sin mjuka böjning och lätt kupade ovandel mynnar vardera sida ner i en öronkåpa via snygga metallben som går att justera i längd, men de kan även vikas för att skapa bästa tänkbara passform. Här har Huawei lyckats perfekt. Freebuds Studio sitter nära huvudet och ger ett snudd på perfekt avvägt tryck som ser till att hålla headsetet på plats när vi är aktiva men samtidigt ge tillräcklig avlastning för att inte bli jobbiga att använda under längre sessioner.
LÄS OCKSÅ – TEST: Sony WH 1000XM4
Självklart är även de båda kåpornas insidor försedda med ett skum som hjälper till att avlasta trycket och även ge en grundläggande brusreduktion. Utsidan av de båda kåporna ser helt identiska och släta ut, men på den högra sidan hittar vi en mycket bra touchbaserad platta. För till skillnad från många alternativa lösningar är hela yttre högra panelen en homogen tryckkänslig panel där vi kan svepa upp/ner, höger/vänster, dubbelklicka eller trycka och hålla inne på valfri plats för att justera volym, byta låtar, svara på samtal eller aktivera röstassistenten. Tyvärr gäller den senare (i skrivande stund) bara Huaweis egen lösning i godkända regioner, men det ryktas om att kommande programuppdateringar kommer att tillåta val av alternativa assistenter. Annars är lurarna mycket enkla att ansluta till valfritt mobilt operativsystem via Bluetooth och tack vare senaste ”blåtandsversionen” kan vi även vara ansluta till två enheter samtidigt.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Ett klart minus är att Huaweis app, AI life, inte alls fungerar på IOS och när det kommer till Android finns appen, men då denna inte uppdaterats under de senaste månaderna kan vi just nu inte optimera, uppdatera eller finjustera lurarna på andra mobiler än Huaweis egna.
En del som är klart mer intressent hittar vi när vi kommer till enhetens anslutning i sig. Tack vare dubbla interna antenner har lurarna en grymt bra anslutningskvalitet och vi kan röra oss fritt inom täckningsområdet med en perfekt signal. Detta märks både när vi rör oss på kontoret eller sitter i bilen med mobilen nedpackad i bagaget.
Freebuds Studio levererar ett högupplöst, detaljrikt ljud
Vi fortsätter till ljudet i sig. Lurarna drivs av 40 millimeters-membran som jobbar med en ultravid svarsfrekvens på mellan 4 hertz och 48 kilohertz vilket tillsammans med en högupplöst L2HC codec levererar ett klart ljud med ett mycket brett spann där vi erbjuds klara höga toner, ett mångfacetterat mellanregister och en bitvis magiskt bra balanserad bas. För oavsett om vi lyssnar på musik av alla tänkbara genres, ser på film eller spelar spel är ljudåtergivningen perfekt och vi får ett omfång och en renhet som vi kan jämföra med betydligt dyrare lösningar.
Lika imponerade är samtalsljudet som via enhetens totalt åtta mikrofoner fångar upp vår röst samtidigt som omgivande ljud filtreras bort. Detta ger oss en samtalskvalitet som är nära nog perfekt även när vi sitter med högljudda kollegor eller familjemedlemmar nära inpå. Tack vare denna mikrofonuppsättning i kombination med Huaweis eget AI-chipp byggs även en av de bästa brusreducerande lösningarna som vi testat.
LÄS OCKSÅ – TEST: Huawei Freebuds 3i
Nu stannar inte lurarna bara vid en mycket bra aktiv brusreduktion, de kommer även med en dynamisk lösning som via enhetens IMU-sensor skannar av vilken miljö vi befinner oss i och anpassar brusreduceringsläget efter denna miljö på ett mycket imponerande vis. Vi kan även aktivera antingen normal genomsläppning av omgivande ljud, ofta kallad hear-through, eller enhetens röstläge som automatiskt fångar upp röster medan andra ljud filtreras bort för att på detta sätt få en perfekt samtalskvalitet även under en mindre storm runt omkring oss.
det gäller att vara lite försiktig när vi använder dem ute under sämre väderförhållanden
Vi kommer så till batteriet som är på 410 milliampertimmar vilket ger oss dryga 24 timmars lyssnade utan den aktiva brusreduceringen, ANC:n, eller runt 19 timmar med ANC. Skulle batteriet ta slut kan vi med bara tio minuters laddning få mellan fem och åtta timmars användning och full laddning tar knappa 60 minuter. Tyvärr stöds inte trådlös laddning och vi får inte heller någon IP-klassning, så det gäller att vara lite försiktig när vi använder dem ute under sämre väderförhållanden.
Håller koll på om de är på skallen – men inte när du dricker
En funktion vi både tycker är grymt trevlig samtidigt som den har en viss bugg eller miss är enhetens bärdetektering. Genom denna stängs musik av när vi tar av oss lurarna, och när vi ska svara på ett samtal kommer de att känna av om vi har headsetet på huvudet eller inte och i det senare fallet direkt låta samtalet gå via mobilen. Men så har vi då den lilla roliga missen i denna detektion. När vi enda dagen är på väg mellan två möten och ska dricka direkt från en flaska märker vi att ljudet stängs av. Det visar sig att när vi vinklar huvudet bakåt för att dricka så får enhetens chip uppfattningen att vi tar av oss lurarna och kopplar således bort dem. Det är verkligen ingen stor sak men det tog en stund innan vi kom på beteendet.
Så för att kort summera måste vi säga att detta är med råge de bästa lurar Huawei tagit fram, och använder du en Huawei-mobil är detta en fullträff, men då appen som styr mycket av de extra funktionerna inte finns till IOS och i skrivande stund inte är uppdaterade för Android blir det bara en rekommenderad modell av extraordinär musikkvalitet. Vi kräver att det ska funka bra på fler plattformar för att ge dem vår åtråvärda Toppklass-utmärkelse.
SPECIFIKATIONER Huawei Freebuds Studio:
- Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
- Cirkapris: 2 990 kr inkl. moms, 2 392 kr exkl. moms
- Anslutning: Blåtand 5.2
- Laddning: USB-C
- Batteritid: 24 timmar utan ANC och 19 timmar med ANC
- Brusreduktion: Aktiv dynamisk
- Kontroller: på höger kåpa
- Vikt: 260 gram
- Färg: guld
- Element: 40 mm
- Sensorer: Mikrofon, Kapacitansgivare, IMU
i samarbete med PriceRunner