Z690 Aero G från Gigabyte är ett prisvärt moderkort för kreatörer, med smart anslutning av externa enheter.
Gigabyte och Aorus har som vanligt lanserat ett stort antal moderkort baserade på Intels senaste chip. De nya Z690-korten har lite olika inriktningar. Vi har tittat närmare på en intressant modell i Aero-serien vilken består av moderkort optimerade för kreatörer som söker kort med maximal stabilitet och möjlighet till enkel anslutning av externa tillbehör. Z690 Aero G ska ses som mellanmodellen i denna serie och kommer med ett attraktivt pris på strax över 3 000 kronor. Värt att redan initialt notera är att Z690 Aero G finns både som DDR4- och DDR5-kort, så det gäller att välja rätt vid en eventuell beställning. Vi testar det sistnämnda kortet.
Massiva kylflänsar
Kortet som är av ATX-format har en relativt spartansk layout vilket oftast är fallet för kort som inriktar sig mer åt workstation- eller serverhållet. Däremot har Gigabyte inte sparat in på kylningen som har en grund i en större, enhetlig fläns som sträcker mellan kortets två övre PCIe-platser och in över styrchippet. På detta sätt täcks även tre av kortets totalt fyra M.2-platser. Vi får sedan en separat fläns över kortets översta M.2-plats, den senare är extra kraftfull för att kunna hantera mer krävande diskar.
Det är lite synd att kortets stora fläns är enhetlig, den gör det omöjligt att använda en kraftfullare egen kylare om vi så skulle önska. För trots att den passiva flänsen hjälper till, så blir M.2-enheterna varma framför allt när vi använder multipla toppresterande enheter i en raidkonfiguration.
LÄS OCKSÅ
Test: Asus Rog Maximus Z690 Hero
Test: MSI MPG Z690 Carbon WiFi
Test: Intel i9-12900K
Moderkortet har en stor fläns som länkar samman den fasta IO-panelen med kylning av kortets strömfaser och MOSFET:s vilka knyts samman via Direct Touch värmeavledningsrör och denna lösning är verkligen mycket effektivt då temperaturen runt processor och strömfaser är bland den lägsta vi uppmätt på de Z690-kort vi har testat.
Dessutom har kortet en bra fördelning av fläktanslutningar med totalt fyra systemfläktar, dubbla anslutningar för vattenpumpar, en för luftbaserad processorkylare och en för vattenbaserade processorkylarens fläktar. Alla dessa sammanlänkas via Smart Fan 6 som är Gigabytes program för att kontrollera värme, hantera fläktar och ställa in olika triggerpunkter där fläktarna kan gå från helt passiva till full prestanda baserat på värmeutvecklingen.
Outnyttjad IO-panel
Vi går från kylning till anslutningar och börjar med IO-panelen. Denna har en snygg vit täckplatta men är relativt gles med massor av ledigt utrymme. Panelen börjar med dubbla USB 2-portar. Härefter kommer dubbla SMA-anslutningar för externa antenner för kortets Intel Wi-Fi 6 AX201 med stöd för 160 megahertz samt Bluetooth 5.2. Den trådlösa nätverksprestandan är fullt godkänd med snabb anslutning och bra täckning.
I nästa led får vi fyra USB 3.2 Gen 1-portar vilka sedan följs av dubbla grafikanslutningar: en HDMI och en Displayport-ingång. Den senare används för att omvandla ett diskret grafikkorts Displayport ut till en Typ C-anslutning som i detta fall är placerar i nästa kolumn på IO-panelen. Denna Typ-C-port, som Gigabyte marknadsför som VisionLink då den låter oss ansluta ett stort antal olika digitala enheter, stöder även upp till 60 watts strömleverans. Ovanför denna finns en USB 3.2 Gen 2 Typ A-port.
Vi fortsätter med panelens RJ45-port som är baserad på Intels 2,5 gigabit LAN-chip. Under denna finns ytterligare en USB-A 3.2 Gen 2-anslutning och en USB-C 3.2 Gen 2 x2-port. Tyvärr saknas Thunderbolt 4-portar.
Panelen avslutas med två analoga ljudportar och en digital S/PDIF vilka drivs av Realteks ALC4080-chip. Då det finns gott om utrymme på panelen hade vi gärna sett en lösning med fem analoga anslutningar för att bättre matcha befintliga högtalarsystem.
IO-panelen kompletteras sedan med ett antal interna anslutningar vilket bland annat omfattar en COM-anslutning, dubbla USB 2, en USB 3.2 Typ-A och en USB 3.2 Gen 2 x2 Typ-C samt dubbla RGB- och dubbla aRGB-anslutningar.
Z690 Aero G har bra minnesstöd
Z690 AERO G kommer med 16+1+2 strömfaser med stöd för upp till 70 ampere per fas och får sin matning via en P8- och en P4-anslutning. Detta ger oss en stabil grund för både minne och CPU där framför allt minneshanteringen är riktigt bra. Vid tidpunkten som vi testade dessa minnen hade vi i för sig bara sex olika modeller tillgängliga, men samtliga identifierades helt korret oavsett om vi körde en, två eller fyra banker och vi hade inga bekymmer med att köra samtliga minnesbanker i 5200 megahertz. Däremot är kortet inte lika flexibelt när det kommer till att optimera timings och latenser, utan här får vi i nästan samtliga fall förlita oss på XMP-baserade värden.
När det gäller processorn testade vi här både Intels i9-12900K och i5-12600K och trots att vi kunder köra i9-modellen i 5,1 gigahertz över samtliga prestandakärnor så var det i5-modellen som imponerade mest. Vid full överklockning låg den mellan 5,1 och 5,2 gigahertz med ett klart intressantare pris, vilket kanske även är mer i fas med moderkortets nivå.
Något som inte är lika positivt är kortets expansionsplatser vilka består av en Gen 5 x16-plats och dubbla Gen 3 x16-platser som dock är låsta till x4-läge. Gen 5-platsen saknar även den stålförstärkning som vi är vana vid att hitta på den primära grafikplatsen. Detta skulle i och för sig kunna bero på att kortet vänder sid till just kreatörer som primärt använder sig av mer professionella grafikkort vilka i sin tur oftast är lättare, men vi kan som sagt tycka att Gigabyte borde har tänkt lite annorlunda här, för att tilltala en bredare användarskara.
Avslutningsvis kommer vi till kortets lagring. Här får vi sex SATA 3-anslutningar vilka är vinklade 90 grader för enkel kabeldragning. Vi får även totalt fyra Gen 4 M.2-platser. En ligger ovanför övre expansionsplatsen och de övriga tre mellan denna och den första Gen 3-expansionsplatsen. Som nämnts ovan är vi inte helt förtjusta i denna lösning då vi inte kan välja egen kylning på dessa, men även att vi behöver ta bort både grafikkort och hela flänsen för att byta en enhet.
Sammantaget bjuder Gigabyte på ett intressant kort som helt klart vänder sig mot en mer specifik målgrupp där fokus ligger på stabilitet och funktionalitet i sin ursprungliga form i stället för att optimera kortet för överklockning eller gaming.
SPECIFIKATIONER Gigabyte Z690 Aero G:
- Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.com
- Cirkapris: 3 005 kr inkl. moms, 2 404 exkl. moms
- Formfaktor: ATX
- Minnesstöd: 4 banker DDR5@6000+ MHz
- Ljud: Realtek ALC4080
- Lan: Intel 2,5 GbE
- Trådlöst: Intel Wi-Fi 6 AX201 + Bluetooth 5.2
- Expansionsplatser: 1 st PCIe Gen 5 x16 + 2 st Gen 3 x16@x4
- Lagring: 4 st M.2 + 6 st SATA 3
- USB: 8 st USB 2, 2 st USB 3.2 Gen 2, 8 st USB 3.2 Gen 1, 2 st USB 3.2 Gen 2.2
- RGB: 2 st RGB + 2 st aRGB
- Fläktanslutningar: 7 st PWM