Gigabyte Z590 Aorus Master är ett stabilt, välkylt moderkort med hög överklockningspotential.
Gigabytes mer spelorienterade dottermärke Aorus har till lanseringen av Intels senaste Z590-chip lanserat ett stort antal moderkort. Aorus Master är ett kort ur den högre prestandaskaran med gott om funktioner för att lyfta vårt spelande till nya nivåer. Men i samband med dessa val har Aorus även valt att inte inkludera vissa funktioner som exempelvis Thunderbolt 4-portar. Det kan vi tycka borde vara standard i denna prisklass. Troligen beror detta på att gränssnittet kanske i första hand är inriktat mot den mer professionella marknaden, men det är ändå lite synd då det kan vara en avgörande faktor för alla som använder sitt system för både arbete och spelande.
Extrem stabilitet
Aorus Master är ett ATX-baserat moderkort med en stilren design som kombinerar svart, silver och Aorus röd-orange-baserade färg på ett snyggt sätt. Runt processorsockeln hittar vi kortets 18+1 strömfaser vilka var och en kan leverera upp till 90 ampere och som kontrolleras av en digital PWM-kontroller för exakt nivåhantering. För att maximera kortets stabilitet och precision vid strömmatningen använder Aorus en ny form av Tantalbaserade polymerkondensatorer som tillsammans med dubbla P8-anslutningar ser till att leverera den kraft som behövs även under kraftfull överklockning, samtidigt som eventuella strömspikar minimeras.
Gigabyte Z590 Aorus Master bjuder på effektiv kylning
För att vidare optimera kortets möjligheter till hög överklockning och maximal stabilitet har Aorus satsat på en mycket effektiv passiv kylning. Denna har en grund i en ny form av värmeavledningsrör på åtta millimeter, där avståendet mellan rören och flänsarna minimerats via den så kallade Direct TouchII-tekniken. Detta gör att värmen snabbare avlägsnas från de kritiska områdena och fördelas ut över den nyutvecklade fenbaserade flänsstukturen i kortets övre kant. Detta är en lösning som ökar den effektiva värmeavledningsarean med upp mot 300 procent jämfört med traditionella lösningar.
ANNONS: Shoppa Z590-moderkort på Webhallen
Till detta använder kortet extra effektiva plattor med hög värmeledningsförmåga och en PCB med dubblerad mängd koppar för lägsta impedans och effektivaste värmeavledning. Men lösningen stannar inte bara vid hantering av strömmatning utan omfattar även den fasta IO-panelen och kortets tre M.2-platser vilka är utrustade med en dubbelsidig passiv värmeavledning. Det underlättar när vi använder högpresterande M.2-enheter med kretsar på kortets båda sidor.
”Allt detta hanteras sedan av det lättanvända programmet Smart Fan6”
För att göra kylningen komplett kommer Aorus Master med hela tio PWM-baserade fläktanslutningar vilka är fördelade på: en CPU-fläkt, en vattenkylningsanslutning, fyra kombinerade fläkt- och vattenpumpsanslutningar och fyra renodlade fläktanslutningar. Till detta får vi även åtta integrerade temperatursensorer och dubbla externa anslutningar för egenplacerade sensorer och en kabelanslutning för att mäta den interna ljudnivån från våra fläktar. Allt detta hanteras sedan av det lättanvända programmet Smart Fan6 där vi antingen manuellt kan styra varje anslutning eller låta programmet i sig automatiskt optimera kylning och ljudnivå.
Snabb lagring
Vi går vidare till kortets expansionsplatser vilka består av tre stålförstärkta PCIe x16-platser. Dessa är uppdelade i en topplacerad Gen 4 x16-plats, en mittplacerad Gen 4 x8-plats (som när den avvänts delar banor med den översta vilket ger en x8 + x8-konfiguration) och den understa som är en Gen 3 x4-plats. Detta gör att vi kan använd en tvåvägs grafikortslösning som tack vare slottens placering tillåter kort som upptar tre kortplatser. Hade vi fått önska något lite extra så hade det varit någon extra brygga med ytterligare Gen 4-banor för att kunna maximera grafiken till tre kort. Och vi hade gärna sett en separat P6-anslutning för expansionsplatserna för garantera bästa stabilitet när även grafiken ska överklockas.
Längs höger långsida på Gigabyte Z590 Aorus Master sitter sex vinklade SATA 3-portar vilka kan konfigureras för Raid 0,1,5 eller 10, men framför allt kan de användas i kombination med en Intel Optane-lösning via de tre M.2-platserna. De 22110-baserade anslutningar är placerade mellan PCIe-slotten där den översta är Gen 4-kapabel och de understa två är Gen 3-baserade. Med vår elfte generations Intel Core-processor kan vi få ut en överföringshastighet på upp mot 7 000 megabyte per sekund. Tyvärr måste vi konstatera att Gigabyte fortfarande inte kommit fram till någon enklare lösning för att sätta upp en M.2-baserad Raid, vilket flera av konkurrenterna erbjuder.
LÄS OCKSÅ
Till denna lagring erbjuder kortet även ett flertal interna USB-anslutningar. Vi får en frontansluten Typ-C-port, dubbla USB 3.2 Gen 1-anslutningar och dubbla USB 2-anslutningar. Hade vi fått önska något även här så hade det varit en medföljande omvandlare som gör om en intern USB 3.2 till dubbla interna USB 2-portar då det trots allt är ganska få chassin med fyra frontplacerade USB 3-anslutningar.
Godkänd IO-panel
Kortets IO-panel är förhållandevis fullmatad. Från vänster sida såfinns en Clear Cmos-knapp tillsammans med en Q-flash plus-knapp. Den senare låter oss uppdatera kortets Bios även när en CPU inte används genom att vi först placerar en ny Biosfil som döpts till GIGABYTE.bin till ett USB-minne. Vi startar processen genom att ansluta USB-minnet och trycka på knappen, därefter är det bara att vänta ett par minuter. Om processen lyckas kommer kortet, efter lyckad omstart, att även uppgradera kortets sekundära Backupbios.
Efter dessa knappar finner vi dubbla antennanslutningar vilka är kopplade till Intels Wi-Fi 6E AX210 och Bluetooth 5.2. Den första ger oss en stabil trådlös nätverksanslutning med hög prestanda och den senare låter oss bland annat ansluta och strömma musik till två helt olika Bluetooth-källor simultant. I nästa kolumn hittar vi fyra USB 3.2 Gen 1-portar vilka efterföljs av dubbla USB 3.2 Gen 2 och en DP 1.4-anslutning vilken kan användas med processorns eventuella iGPU-lösning.
I nästa led så finns ytterligare en USB3.2 Gen2 port i par med en Typ-C anslutning. Härefter så får vi panelens sista två USB3.2 Gen2 anslutningar samt en AQUANTIA AQC107 port vilken även har fullt stöd för 1, 2,5 och 5 gigabits kommunikation. Panelen avslutas med en optisk och fem guldpläterade analoga audioanslutningar. Dessa drivs av Realteks ALC1220-VB codec i kombination med ESS SABRE ES9118 DAC chip vilka levererar äkta HighRes audio med 32bit och 192 kilohertz PCM och som tack vare DTS :X Ultra ger riktigt bra surroundljud för både musik, filmer och framför allt spel.
Tyvärr så finns här inga Thunderboltportar vilket helt klart drar ner betyget. Vi hade även gärna sett ytterligare en lan-port då panelen har gott om utrymme för detta.
Smidig överklockning
Som nämnts ovan så är Gigabyte Z590 Aorus Master ett kort som framför allt optimerats för överklockning både sett till minne men framför allt gällande processorn. På minnessidan får vi fyra minnesbanker med en extra sköld runt om. Det ska ge en hög stabilitet och optimera kontaktytan mellan minnets ben och sockeln i sig. Som vanligt med Aorus moderkort kommer även detta med en kompetent mjukvara för att automatisera överklockningen. Vi brukar alltid börja med att låta kortet göra grovjobbet och hitta en basnivå som vi kan utgå ifrån.
Ser vi först till minneshanteringen kunde vi antingen köra dubbla minnesbanker i 4 000 megahertz vid ett Casvärde på 16. Eller så kunde vi köra dubbla minnen i 5 000 megahertz vid CL18, den senare vid 1,5 volt.
Gigabyte Z590 Aorus Master har även en mycket effektiv XMP-lösning där samtlig av våra testminnen identifieras korrekt redan från start, vilket även gäller minnen som inte finns med på HCL-listan. När det gäller processorn, en Core i9-11900K, nådde vi 5,4 gigahertz över samtliga kärnor vid 1,41 volt vilket var aningen högre spänning än vi hoppats på. Men med tanke på kortets effektiva och värmeavledande VRM-lösning så var det inte något problem.
Det känns även som att kortet har potential för att nå än högre och vi sitter redan och planerar tester baserade på vår kommande 480 millimeters radiator och kommer med stor sannolikhet att få möjlighet att uppdatera dessa värden inom kort.
Avslutningsvis ska vi nämna att Gigabyte Z590 Aorus Master kommer med en lättanvänd programlösning kallad App Center vilken samlar samtliga av Aorus program och funktioner i ett gränssnitt. Detta omfattar även en medföljande OEM-licens av Norton Internet Security.
SPECIFIKATIONER Gigabyte Z590 Aorus Master
- Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.com
- Cirkapris: 5 195 kr inkl. moms, 4 156 kr exkl. moms
- Format: ATX
- Chipset: Z590
- Minnesstöd: 4 banker DDR4 upp till 5400 MHz
- Grafikport: Displayport
- Ljud: Realtek ALC1220 + ESS ES9118 DAC
- Lan: Aquantia 10GbE
- Trådlöst: Intel Wi-Fi 6E AX210 + Bluetooth 5.2
- Expansionsplatser: 1 st x16 Gen 4 + 1 st x16@x8 Gen 4 + 1st x16@x4 Gen 3
- Lagring: 6 st SATA 3 + 3 st M.2 (en Gen 4)
-
USB: 4 st USB 2 + 8 st USB 3.2 Gen 1 + 7 st USB3.2 Gen 2
i samarbete med PriceRunner