Cooler master Mastercase EG200 låter dig omvandla din bärbara dator till en uppdaterad gamingrigg eller arbetsstation med ett rejält grafikkort och extra lagring.
Under flera år har vi kunnat följa en trend där bärbara datorer fått processorer med allt fler och snabbare kärnor, mer och snabbare minne och integrerade PCIe-baserade diskar som gett lagringsprestandan en rejäl boost. Men trots att såväl iGPU-kretsar och diskreta grafikkort blivit allt bättre, har de sällan räckt till för att spela de senaste spelen eller för att verkligen göra den bärbara datorn till en värdig ersättare till en rejäl arbetsstation, när vi jobbar med mer professionell grafik.
Dessutom tenderar nya generationer av program och spel att snarare kräva än mer från grafiksidan jämfört med processorsidan, vilket gör att även en fem till sex år gammal dator kan ha tillräckligt med CPU-, minne- och lagringsprestanda men att grafiken blir en bromskloss som kanske tvingar oss att byta dator.
Gedigen konstruktion
Med Mastercase EG200 från Cooler master kan vi på ett enkelt och flexibelt sätt blåsa liv i både enklare och lite äldre bärbara datorer. EG200 är ett externt, relativt slimmat chassi som mäter 383 x 140 x 208 millimeter som gör det möjligt att ansluta ett diskret, fullstort grafikkort till din bärbara dator och på detta sätt ge dig prestandan du behöver. Du ansluter den till lådan via Thunderbolt 3-anslutning.
LÄS OCKSÅ – Test: Cooler master V850 SFX Gold
Längst fram på chassit finns en solid metallplatta med Cooler master-loggan placerad i mitten. Denna front kan vikas framåt och ge åtkomst till en SATA-anslutning på insidan. Där kan du installera en hårddisk på 2,5 eller 3,5 tum och alltså utöka den bärbara datorns lagring rejält. Här kan du lagra de spel som vi lirar när EG200 ansluts eller material som 3D-bilder och filmer om vi använder enheten som ett arbetsstation.
Ovansidan av enheten har en solid fram- och baksida med en större nätbaserad mittdel som gör att luft kan sugas in från enhetens vänstra sida. Ett dammfilter håller insidan ren. Även höger sida har en nätbaserad panel, den kan förses med en hållare eller ett ställ för vår bärbara dator.
I ovankanten på baksidan sitter strömanslutningen. Under den finns tre USB 3.2 Gen 1 Typ-A-anslutningar. Dessa drivs av en Micro-B 3.2 Gen 1-anslutning som ligger ytterligare ett steg ner. I den nedre kanten finner vi en USB-C-baserad Thunderbolt 3-anslutning som hanterar en datagenomströmning på maximala 40 gigabit per sekund och samtidigt klarar upp till 60 watts laddning av USB-C-ansluten enhet. Thunderbolt 3-anslutningen baseras på Intels JHL7440-kontroller.
Strax ovanför finns en strömbrytare för chassit. Längs till höger på baksidan hittar vi slutligen dubbla expansionsplatser där grafikkortet, eller andra diskreta instickort placeras.
Mastercase EG200 smarta insida
Om vi öppnar enhetens sidopaneler och tittar på insidan hittar vi enhetens nätaggregat – ett Cooler Master V Gold SFX på 550 watt. Det är monterat uppe i chassits framkant och har en intern förgreningskabel till strömanslutningen på baksidan. Det kan tyckas lite klent med bara 550 watt, men vi ska komma ihåg att nätaggregatet inte ska driva ett normalt moderkort med alla dess komponenter, minnen och processor, utan i princip bara hantera grafiken, USB och en eventuell disk. Detta gör att vi faktiskt har kraft nog att även driva ett RTX3090-kort. För att få plats får det dock inte vara längre än 325 millimeter och bredare än 54 millimeter. Dessutom får vi bara totalt dubbla 6+2-anslutningar, så vill du använda kort med exempelvis tre 6-pinnars anslutningar måste du använda en skarv. Du som vill ha större frihet att välja komponenter kan byta till ett nätaggregat med högre flexibilitet och även mer kraft om det skulle behövas.
För att underlätta kylningen har lådan en förmonterad 92 millimeters PWM-kontrollerad fläkt som är både tystgående och effektiv.
Vi har testat med massor av datorer och grafikkort
Vi testade modellen med ett stort antal grafikkort vilket bland annat inkluderade RTX3080, RTX3090 samt proffsorienterade RTX A6000. Lösningarna matchades mot ett brett utbud av bärbara datorer vilka sträckte sig från enklare Core i3-baserade enheter till Intels senaste elfte generationens ultratunna modeller. Utan att gå in på varje konfiguration för sig var det ett par saker som verkligen stack ut och som är viktiga att tänka på för att dra full nytta av Mastercase EG200.
Den första gäller lagringen. Se till att du har en dator med någon form av flashbaserad lagring. En SATA SSD fungerar, men med en PCIe baserad M.2-enhet kan vi verkligen förvandla en mellanklassdator till en Formel 1-maskin. Har du en dator med en lågroterande mekanisk disk kommer denna att vara en stor flaskhals och prestandavinsten blir betydligt mindre. Här rekommenderar vi att du uppgraderar den bärbara datorns disk, innan det externa chassit används.
Processorn har mindre betydelse och denna del styrs mer av vilka spel eller program som ska användas. Vi fick ett ofantligt lyft även på vår äldre i3-dator. Det vi däremot märker om vi jämför en traditionell stationär dator med i det närmaste samma specifikationer som en bärbar med EG200 ansluten är att den bärbara datorn alltid kommer att prestera aningen sämre.
En imponerande men dyr lösning
Sammantaget måste vi ändå säga att Mastercase EG200 är en klart imponerade lösning som kanske är lite för dyr för att passa alla, men som helt klart fyller en mycket viktig funktion i vår nya verklighet där vi allt oftare jobbar hemifrån.
SPECIFIKATIONER Cooler master Mastercase EG200
- Tillverkare: Cooler master, www.coolermaster.com
- Cirkapris: 3 790 kr inkl. moms, 3 032 kr exkl. moms
- Mått: 383 x 140 x 208 mm
- Volym: 9,7 liter
- IO-panel: 3 st USB 3.2 Gen 1 Typ A
- Datoranslutning: Thunderbolt 3 med upp till 60 watts laddning
- PSU: 550 watt Guld-certifierat
- PCIe anslutningar: 2 st 6+2 pin
- Medföljande fläkt: 92 mm slim
Kolla även in
pris presenteras i samarbete med PriceRunner