Asus uppgraderar sin TUF-serie med stöd för äkta Gen4 och extremt snabb minneshantering. Vi testar TUF Gaming Z590-Plus WiFi.
Vi har under en längre period använt oss av föregångaren till detta kort, TUF Gaming Z490-Plus WiFi, i vår rigg och det är ett moderkort som vi verkligen gillat tack vare dess utmärkta stabilitet och prisbild.
Under den senaste tiden har vi alltså fått möjlighet att testköra den uppdaterade modellen, och vi kan direkt avslöja att vi inte blev besvikna. Men det finns ett par områden som vi gärna sett ett lite annorlunda upplägg på.
Z590-chippets fördelar
Vi börjar med moderkortets layout och vi möter här ett ATX-baserat kort i ett mattsvart färgschema där vi direkt lägger märke till den nya TUF Gaming-loggan över Z590-chippets kylare. Loggan sitter även på den integrerade Realtek S1200A-ljudkretsen och den fast monterade IO-panelen.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
I kortets nedre kortsida finner vi en långsmal kylfläns som i det närmste går från kant till kant. Denna kylare är till kortets två PCIe M.2 Gen3-baserade platser. Dessa kompletteras med ytterligare en kylfläns som är placerad precis ovanför den översta PCIe-platsen. Under den finner vi den senaste PCIe Gen4 x4 M.2-anslutningen. En mycket smart funktion med detta kort är vad Asus kallar Q-Latch, vilket är ett sorts snabbfäste som gör att vi inte behöver skruva fast våra M.2-diskar utan helt enkelt viker över ett litet snäppfäste. Värt att notera är även att kortet kommer med stöd för NVMe SSD RAID för extrem prestanda.
När vi så ändå pratar om PCIe-platser har Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi en stålförstärkt Gen4 x16-plats, en Gen3 x16-plats som dock körs i x4-läge och dubbla Gen3 x1-platser. Som kompletterade lagringsgränssnitt finns även sex SATA 3-portar. Två av dem är placerade i en liten utfasning på kortets inre långsida, vilket underlättar kabeldragningen, och fyra är placerade stående nere till höger på moderkortet, vilket är en lösning som vi inte är lika förtjusta i.
Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi fixar riktigt snabba minnen
Ser vi till minnesbankerna så kommer kortet med sedvanliga fyra DDR4-platser. Men vad som är grymt imponerande är att dessa minnesplatser stöder minnen på upp mot 5133 megahertz varav vi med våra testminnen kunde pressa kortet till 5000 megahertz över två minnesbanker. Kortet har även stöd för Asus senaste version av Optimem II som underlättar användande av minnen som inte redan är validerade.
Bredvid minnesplatserna finner vi dubbla ARGB Gen2-anslutningar och dubbla RGB-anslutningar. Ett par steg under dessa hittar vi både en USB 3.2 Gen1- och en USB 3.2 Gen1 Typ-C-anslutning. Dessa kompletteras med dubbla USB 2-anslutningar och en Thunderbolt-anslutning på kortets nedre kortsida.
Inte ultimat för dig som överklockar
I kortets övre del finns en 14+2 DrMos strömfaslösning med en Digi+ VRM-integration för bästa hållbarhet och stabilitet. Kortet kommer sedan med en P8 och en P4 vilket vi kan tycka är aningen snålt, och vi hade gärna sett dubbla P8-matningar. För trots att vi kan köra kortet med Intels 11900K och adaptive boost aktiverad så märks det, när vi ger oss på manuell överklockning, att det saknas lite kraft. Ett plus för kortets integrerade VRM-kylare som trots att den inte är överdrivet stor har en stor total area och ger en mycket bra kylning.
Lätt att kyla och övervaka
När vi ändå pratar kylning så är TUF Gaming Z590-Plus WiFi utrustad med hela sex 4-pinnars PWM-anslutningar, en anslutning för att driva en AiO vattenkylning och sex mätpunkter för temperatur. Det gör det lätt att både kyla vår rigg och hålla koll på värmeutvecklingen.
Godkänd IO-panel
Vi fortsätter med kortets IO-panel som kanske inte är riktigt så fullmatad som vi hoppats på. Från ovansidan finns dubbla USB 2-portar tillsammans med en kombo PS/2-port. Härefter följer en HDMI och en Displayport, DP, vilka fungerar perfekt tillsammans med den integrerade grafiken i Intels 11:e generation processorer. Ytterligare ett steg ner finner vi dubba USB 3.2 Gen1-portar samt en USB 3.2 Gen2 x2 Typ-C-port för hastigheter på upp mot 20 gigabit per sekund.
I näste led får vi dubbla Typ-A USB 3.2 Gen2-portar och en 2,5 gigs LAN-port baserad på Intels I225-V-chip. Detta kompletteras med Intels senaste Wi-Fi 6-chip och dubbla externa antenner för trådlösa hastigheter på upp mot 2,4 gigabit per sekund. Panelen avslutas med fem analoga och en digital ljudport vilka drivs av Realtek S1200A. Lösningen erbjuder en mycket effektiv AI-baserad tvåvägs brusreduktion samt en integrerad DTS-lösning för ett mycket bra ljud oavsett om vi lirar, ser på film eller lyssnar på musik av valfri typ.
TUF(F) konstruktion och smarta program
Grunden med hela kortet baseras så klart på Asus TUF-koncept som ska ge användaren bästa tänkbara stabilitet och konstruktion. Detta omfattar bland annat en stålförstärkt så kallad SafeSlot för den övre PCIe-platsen vilken ger upp mot 1,8 gånger högre stabilitet för att motverka skador baserade på tyngre diskreta grafikkort. Men det omfattar även ett komplett ESD-skydd över IO-panelens anslutningar, ett utökat spänningsskydd för LAN-porten och ett överspänningsskydd för minnesbankerna vilket är extra användbart vid överklockning. Lägg här till användande av bästa kondensatorer och militärklassade TUF Chokes samt solida anslutningspinnar för strömmatningen för absolut stabilitet och driftsäkerhet så får vi ett moderkort som är byggt för många års användning.
LÄS OCKSÅ
Jämförande test: Vi utser vårens bästa chromebook
För att på enklast möjlig vis kunna dra nytta av alla delar kommer kortet bundlat med en uppsjö av smarta program. Grunden i dessa är Armoury Crate som till att börja med redan ligger som en del av moderkortet, så även när vi installerar om vår rigg kommer vi åt de drivrutiner som behövs för att komma åt internet och uppdatera samt installera resterande program.
Från Armoury Crate kan vi styra kortets RGB-integration, vi kan kontrollera, ladda ned och uppdatera såväl drivrutiner som program och BIOS eller hantera inställningar för spel. Till detta får vi även AI Suite 3 som hjälper oss optimera prestanda, kylning och strömförbrukning, vi får Deamon tools och DTS för hörlurar med mycket mer. Kort och gott får vi ett riktigt bra moderkort till ett bra pris och har du inte behov av exempelvis tiogigabits LAN-anslutning eller speciallösningar för multipla Gen4 M.2-enheter eller grafikkort så är Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi bland det bästa du kan hitta.
SPECIFIKATIONER Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi
- Tillverkare: Asus, www.asus.com
- Cirkapris: 2 493 kr inkl. moms, 1 994 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Formfaktor: ATX
- Sockel: LGA1200
- Chipset: Z590
- Minnesstöd: DDR4@5133 MHz
- Expansionsplatser: 1 st PCIe Gen4 x16 + 1 st PCIe Gen3 x16@x4 + 2 st Gen3 x1
- Lagring: 6 st SATA 3 + 1 st M.2 Gen4 + 2 st M.2 Gen3
- Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5
- USB: 1 st 3.2 Gen2.2 + 2 st 3.2 Gen2 + 4 st 3.2 Gen1 + 2 st USB 2
- Ljud: Realtek ALC S1200A