Asus sätter ribban för övre mellanklassen av Z690-moderkort. Rog Maximus Z690 Hero är en riktig höjdare.
Uppdatering:
Datormagazin har, precis som så många andra, uppmärksammat det olyckliga felet med Asus moderkort. Det handlar om en felmonteringen som förekommer i tre batcher (där serienummer börjar med MA, MB, eller MC) vilka levererats till kanalen i Nordamerika. Leveranser till EMEA där vi ingår är således ej påverkade. Har man köpt sitt moderkort från en svensk återförsäljare behöver man med andra ord inte oroa sig. Vi kan även bekräfta att det kort som körs på redaktionen har rullat 24/7 sedan testet helt utan bekymmer eller tendenser till överhettning av något slag.
Har man däremot importerat ROG Maximus Z690 Hero, eller om du som läsare bor i USA eller Kanada, är det möjligt att kontrollera serie nummer för eventuellt påverkade kort här: https://www.asus.com/support/rog-maximus-z690-hero-checking
Vi har sagt det förut men säger det igen. Det är få företag som har en så exakt känsla för vilka funktioner och komponenter som ska inkluderas i olika moderkorts-prisklasser som Asus. Detta är något som märks tydligt med Rog Maximus Z690 Hero som är ett kort i den prismässigt övre mellanklassen, baserat på Intels senaste styrkrets. Modellen är ett av få kort i detta prissegment som redan från start gör det möjligt att dra nytta av alla nyheter från såväl styrkrets som tolfte generationens Intel Core-processorer.
LED med retrokänsla
Asus kort är av ATX-format och har som så ofta en svart layout som till stora delar täcks av smart passiv kylning som täcker allt från styrchip till M.2-platser och strömfaser med mera. Rog Maximus Z690 Hero använder 20+1 strömfaser vilka drivs av dubbla P8-anslutningar. Dessa har kylflänsar placerade både undertill och på höger sida vilket gör att du bör ansluta dessa kablar innan moderkortet sätts på plats så vida du inte har ett lite större utrymme i chassits överkant. Då allt fler tillverkare använder allt kraftfullare flänsar hade det varit intressant om någon tagit fram en enklare lösning för att montera P8-kontakterna även när kortet är på plats, kanske med en liten vinklad tång eller likande.
Asus har även inkluderat ytterligare en P6-anslutning för att garantera en stabil strömtillförsel när kraftigare, dubbla, grafikkort används eller framför allt när vi vill använda kortets USB-baserade snabbladdning, se nedan. Då vi ändå pratat grafikkort kommer kortet med dubbla PCIe Gen 5 x16-platser vilka är förstärkta med en stålsköld för maximal stabilitet. Dessa platser kan antingen köras i x16 eller x8/x8.
De båda anslutningarna är strategiskt placerade med ett brett utrymme mellan sig, vilket gör att vi kan använda dubbla diskreta kort vilka vart och ett upptar tre expansionsplatser. Den övre porten kommer dessutom men en extremt smart lösning i form av Q-Release vilket är en sorts förlängning för att kunna lösgöra det övre grafikkortet från moderkortets bakre kant i stället för att försöka klämma ner fingrar eller något verktyg för att komma åt den lilla vippbrytaren i expansionsplatsens bakre kant.
LÄS OCKSÅ
Test: intel i9 12900K
För att göra det hela ännu lite bättre har Asus även skickat med en extra hållare som hjälper till att avlasta tyngre, långa grafikkort. Denna hållare fästs i chassits expansionsplatser på ett smidigt sätt. Längst ner på kortet finns även en PCIe Gen 4 x16-plats vilket bland annat kan användas för att ansluta Asus Hyper M.2-kort, mer om detta nedan.
Rog Maximus Z690 Hero bjuder på retrokänsla
Tillbaka till kylningen så kommer kortet som vanligt med en fast monterad IO-panel som även kopplas samman med en kraftfull värmefläns för kortets VRM. Ovansidan på denna panel finns en grymt häftig så kallad Polymo-ljusintegration vilken med hjälp av LED-punkter ger en retrokänsla när ljusen tänds. Det känns nästan som att vi tar ett steg tillbaka till de tidiga TV.spelen. LED-ljusen kompletteras med totalt tre 3-pinnars ARGB-anslutningar och en 4-pinnars Aura RGB-anslutning.
Även gällande mer aktiv kylning är Maximus Z690 Hero ett i det närmaste komplett kort med totalt fyra 4-pinnars chassifläktsanslutningar, dubbla CPU-fläktanslutningar, en vattenpumpsanslutning, anslutningar för att mäta vattenflöde samt vatten in- och uttemperaturer med mera. Allt kompletteras med flera mätzoner för temperaturen och hanteras av programmet Fan Xpert 4 eller direkt från Bios.
Gen 5-Lagring
Vi fortsätter med att titta på kortets lagringsmöjligheter. Direkt på moderkortet finns tre M.2-platser, två Gen 4 och en Gen 3. Samtliga kommer med en kraftig överliggande kylfläns medan de båda Gen 4-platserna dessutom har utrustats med en extra, underliggande, kylfläns för att garantera att även de mest krävande diskarna kan prestera på högsta nivå.
Till detta medföljer även ett ROG Hyper M.2-kort vilket är ett separat instickskort med egen, högeffektiv, kylning. På detta kort finner vi två separata M.2-platser varav en redan är anpassad för PCIe Gen 5 x4 för en dubblerad hastighet jämfört med Gen 4. Den andra platsen är just en Gen 4 x4 plats vilket gör att vi totalt får fem M.2-platser.
Dessutom har Rog Maximus Z690 sex SATA 3-portar vilka är vinklade i 90 grader för en enklare och snyggare kabeldragning. Moderkortet har så klart även ett flertal USB-portar på moderkortet. Dels finner vi en frontmonterad USB 3.2 Gen 2 x2 med stöd för hastigheter på upp till 20 gigabit per sekund, dels med stöd för Quick charge4+ som erbjuder upp till 60 watts laddning. Här finns även dubbla USB 3.2 Gen 1-anslutningar. Även dessa är vinklade 90 grader. Slutligen finns även dubbla USB 2-anslutningar vilka primärt är tacksamma för att ansluta och hantera exempelvis vattenkylning.
I moderkortets nedre vänstra sida hittar vi ljudkretsarna vilka basers på senaste ALC4082-chippet med ROG SupremeFX 7.1 HD surroundljud. Kretsarna skyddas av SupremeFX Shielding teknik och kompletteras med ESS SABRE9018Q2C DAC/AMP för bästa tänkbara, omslutande, ljud både över externa högtalare eller headset. Detta är troligen en av mest allsidiga och välljudande integrerade ljudlösningar som finns i denna prisklass och oavsett om vi spelar, ser på film eller jobbar med film eller ljud får vi en grymt bra ljudbild.
IO-panel med Thunderbolt 4
Ljudet kan så klart antingen kopplas till de främre audioportarna eller via IO-panelen. På den senare som alltså är fast monterad och kommer med integrerat ESD-skydd får vi fem analoga, guldpläterade anslutningar samt en digital S/PDIF ut-port. Bredvid dessa finns dubbla antennutgångar vilka drivs av Intels Wi-Fi 6E med 2 X2 och stöd för både 2,4-, 5- och 6-gighertbandet. Till detta får vi även Bluetooth 5.2. För det fasta nätverket finns Intels 2,5-gigslösning. Tyvärr finns inte en kompletterade gigabitport vilket hade varit önskvärt antingen för redundans eller för att ansluta till olika subnät.
Vi tar ytterligare ett kliv in på panelen och möter här totalt sex USB 3.2 Gen 2-portar av Typ-A samt en av Typ-C. Vidare finns två USB 2-portar varav den ena är länkad till Asus smarta uppdateringslösning för Bios som låter oss uppdatera moderkortet även utan en processor installerad. En funktion som är perfekt vid de lägen som en ny processorserie lanseras och moderkortet från start inte har stöd för densamma.
Här finns dessutom dubbla Thunderbolt 4-anslutningar vilka bland annat stöder både Thunderbolt- och Displayport 1.4-anslutning av skärmar. Till dessa finns även en HDMI. Längst upp på panelen finns både Bios flashback-knappen och en Clear CMOS-knapp. Skulle vi stället vara inne i chassit och felsöka finns en FlexKey-knapp som antingen kan användas för att starta om systemet eller som kan programmeras för andra uppgifter. Här finns även Asus ReTry-knapp vilken används vid överklockning där ett tryck tvingar systemet att starta om med samma inställningar, även om det orsakat en krasch tidigare. Slutligen finns även en av/på-knapp på moderkortet för enkel uppstart inifrån chasssit.
Magisk AI-baserad överklockning
Vi kommer så till det kanske mest intressanta med Asus Rog Maximus Z690 Hero och det gäller processor och minnesstödet. Som det Z690-baserade kort detta är finns här en LGA1700-sockel anpassad för tolfte generationens Intel Core-processorer. Till detta finns fyra minnesbanker med stöd för DDR5 på upp till 6 400 megahertz. Självklart stöder kortet XMP3 för automatisk optimering samt Asus egna AEMP eller Asus Enhanced Memory Profile som tar automatisk överklockning till ytterligare en nivå.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Det är just den automatiserade hantering som vi här verkligen vill lyfta fram. Asus erbjuder en tjänst som kallas för AI Overclock tuner som vi kommer åt från Bios eller även kan aktivera från Asus program AI Suite 3. Oavsett vilken av dessa vägar vi väljer kan vi med mer eller mindre bara ett klick låta vårt system använda artificiell intelligens för att analysera moderkort, processor, minnen och den miljö som systemet är byggt i sett till ventilation och värmeutveckling.
Baserat på detta påbörjas en process för att optimera varje parameter samtidigt som systemet ska vara helt stabilt. Efter ett par omstarter har vi ett system som normalt sett är grymt mycket snabbare jämfört med innan. I vårt fall, med en Intel i9-12900K lyckas moderkortet pressa upp processorns prestandakärnor till 5,4 gigahertz med en temperatur som aldrig översteg 87 grader. Vi använde Asus egen 360 millimeters vattenkylare för detta ska tilläggas.
Vad som sedan blev än bättre var att processen även optimerar de mer effektiva kärnorna vilka normalt jobbar med en frekvens på 2,4 gigahertz. Efter att vi kört AI Overclock tuner landade dessa på 4,1 gigahertz vilket var en nivå som de behöll även under full belastning. Nu kommer denna forcering så klart till ett pris i form av ökad strömförbrukning och vår enhet toppade här på nästan 310 watt vilket så klart är mycket, men trots allt inte extremt.
Massor av extra prestanda i både program och spel
Vad innebär då denna överklockning sett till användbarheten? Till att börja med ska vi säga att Windows 11 krävs för att dra full nytta av de effektiva kärnorna och sedan beror även prestandavinsten på vika spel som liras eller vilka appar som används. Under våra relativt korta testkörningar märkte vi störst vinning när vi använde appar som Adobes programserie med olika plugins och filter vilket till stora delar behåller full prestanda även i bakgrunden. Men även flera spel fick sig en rejäl knuff vilket även flera benchmarkprogram vittnade om.
LÄS OCKSÅ
Test: MSI MPG Z690 Carbon WiFi
Så sammantaget är vi smått lyriska, både över den prestanda som Intels tolfte generations processorer erbjuder och av hur Asus Rog Maximus Z690 Hero verkligen lyfter fram alla bitar och får ut den sista droppen av prestanda. Och med kommande Biosuppdateringar och uppdateringar såväl appar och spel som Windows 11 kan det bli än bättre.
SPECIFIKATIONER Rog Maximus Z690 Hero:
- Tillverkare: Asus, www.asus.com
- Cirkapris: 6 990 kr inkl. moms, 5 592 kr exkl. moms
- Mått: 30,5 x 24,4 cm
- Chipset: Intel Z690
- Minne: 4 banker DDR5 @6400 MHz
- Grafik: 2 st Thunderbolt 4 + 1 st HDMI
- Expansionsplatser: 2 st PCIe Gen 5 x16 + 1 st Gen 4 x16
- Lagring: 5 st M.2-varav en Gen 5 + 6 st SATA
- Lan: 2,5 Gig
- Trådlöst: Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.2
- USB: 4 st USB 2, 9 st USB 3.2, 1 st USB 3.2 Gen 2 x2, 2 st Thunderbolt 4
-
Ljud: ROG SupremeFX 7.1 med ALC4082 och ESS SABRE9018Q2C