Creative lägger till stöd för Smartcomms i Sound blaster X4. Det externa ljudkortet är riktigt bra, men för vissa kan föregångaren X3 vara ett bättre köp.
I takt med att integrerade ljudkort blivit allt bättre har det direkta behovet av en extern ljudlösning som Sound blaster X4 rent generellt minskat. Men givetvis finns det tillfällen där de passar bra. I de fall vi har ett lite enklare ljudkort, när vi har för få anslutningar, när vi vill få bättre ljud från vår konsol eller bärbara dator eller när vi enkelt vill kunna mixa olika in- och utgångar på enklat möjliga vis. Det är i detta läge Creatives senaste externa DAC – Sound blaster X4 – kommer till nytta. Vi testade föregångaren X3 för några år sedan med mycket gott resultat, så det var med stort intresse vi gav oss an denna modell
Smidigt format
Sound Blaster X4 är en svart liten enhet som mäter cirka 130 x 130 x 41 och bara väger 384 gram vilket gör det lätt att flytta och ta med där vi som bäst behöver enheten.
Ser vi till det yttre så får vi samma rundade former som föregående modell – de känns nästan som tvillingar – med anslutningar på både fram- och baksidan vilka kompletteras med ett större, LED-försett volym-/mixreglage samt tre knappar som gör att vi snabbt får tillgång till alla delar och kontakter.
Börjar vi med den bakre sidan av Sound blaster X4, här finns fyra analoga 3,5 millimeters ljudutångar vilka är fördelade på främre-, bakre-, sido- och centerhögtalare. Till dessa får vi optiska både in- och utgångar där den första är en kombinerad optisk och linje in-ingång vilket är en nyhet sedan X3. Slutligen finns även en Typ-C-port vilket både fungerar som en audioport när enheten ansluts till en PC eller Mac och som strömmatning.
Sound blaster X4 går att hantera via mobilen
På framsidan finner vi en mikrofonanslutning samt ett hörlursuttag med stöd för headset på upp till 600 Ohm. Ser vi till de övre knapparna har den stora vridbara volymknappen ett par olika funktioner. Dels har vi den som en traditionell volymratt, dels används den som en knapp när vi vill para Bluetooth-enheter med vår DAC. Denna funktion är däremot inte för att strömma ljud utan för att utföra vissa kontroller och uppladdningar av nya X-Fi-profiler.
Vi kommer så till de runda tryckknapparna där den första är en mikrofonknapp som dels används för att aktivera eller inaktivera ansluten mikrofon samtidigt som vi med denna knapp intryckt ändrar det primära volymreglaget till att justera mikrofonnivån. Knappen har ytterligare en funktion som kallas audio balance. Denna aktiveras genom att vi trycker och håller nere knappen en stund vilket kommer att ändra LED-ringens ljus till ett ljusgrönt sken. I detta läge kan vi reglera volymen mellan två in-källor vilket kan vara användbart när vi exempelvis vill växla mellan spelande på en konsol och ljud från vår dator.
Förstärker fiendernas fotsteg
Nästa knapp är lägesknappen som låter oss växla mellan SXFI EQ-lägen. För varje tryckning går vi mellan: av, musik, film och spel som i det senare skedet förstärker ljud som fotsteg och skapar en mer exakt positionering av dessa ljud. Även denna knapp har en dubbelfunktion och vi kan genom att trycka och hålla inne knappen släppa igenom allt ljud utan några effekter.
Den sista knappen är Super X-Fi knappen. Med denna kan vi aktivera eller inaktivera den profil som vi sedan tidigare, via mobil och Bluetooth, laddat ned till enheten. Knappen kan även användas för att växla mellan hörlurs- och linje ut-utgången.
FLER SOUND BLASTER-NYHETER OCH TESTER
X3-modellen har vassare specifikationer
Vi går vidare och tittar lite på de interna specifikationerna där vi ser vissa skillnader jämfört med tidigare X3. Modellerna bygger på samma grundteknik i form av Sound Blaster Acoustic Engine, Super X-Fi, Crystalvoice och Scout Mode. X4 har sedan en DAC som stannar vid 114 decibel DNR jämfört med marginellt bättre 115 decibel för X3.
Vad som dock är lite mer anmärkningsvärt är att musikuppspelning och inspelning från X4 stannar vid 96 kilohertz vid 7.1 ljud ut samt alla samtliga ingångar medan X3 hanterade ändå upp till 192 kilohertz över dessa. Varför Creative har gjort detta val är svårt att förstå eller förklara, utan det är bara att konstatera. Det som delvis väger upp detta är att vi med X4 får tillgång till Creatives nya smarta app som har fullt stöd för Smartcomms Kit vilket underlättar och delvis automatiserar anslutning av olika externa enheter som exempelvis automatisk mute eller unmute vid konferenssamtal och smart reducering av störande omgivningsljud.
Kan höja ljudkvaliteten rejält
Vi kommer så till ljudet i sig som precis som vanligt när det kommer till Creatives lösningar håller en mycket hög nivå. Sound blaster X4 ger sämre integrerade ljudlösningar en rejäl boost och en extremt lättanvänd och flexibel lösning. Även om vi kan tycka att konfigurationen av Super X-Fi är lite väl omständlig är systemet, när det väl är installerat och konfigurerat, extremt trevligt. Vi får en grymt bra 360-graders ljudbild vid musik och ett imponerande surroundljud för både spel och film där vi tydligt hör varifrån varje steg eller rörelse kommer ifrån och kan känna avståndet till bilar som sprängs med mera. Vi får även en mycket lättanvänd och kraftfull mjukvara för att optimera ljudet beroende på användning.
Om Creative Sound blaster X4 är ett bra köp eller ej beror helt på dina behov. Har du olika enheter som ska anslutas på ett smidigt sätt är X4 en klockrenlösning, likaså om du vill höja ljudkvaliteten från ett sämre ljudkort. Men om du redan har ett lite bättre ljudchip och bara använder en stationär dator så är det mer tveksamt. Tänk även på att X3-modellen fortfarande finns i butik och att dem (åtminstone delvis) har bättre specifikationer till ett lägre pris. Då får du dock inte Smartcomms.
SPECIFIKATIONER Creative Sound blaster X4:
- Tillverkare: Creative, www.creative.com
- Cirkapris: 1 695 kr inkl. moms, 1 357 kr exkl. moms
- Mått: 130,5 x 130,5 x 40,6 mm
- Vikt: 384 gram
- DAC: DNR 114 dB
- Ljudteknik: Sound Blaster Acoustic Engine, Super X-Fi
- Inspelnings upplösning: 16 / 24-bit / 48.0, 96.0 kHz
- Hörlursanslutning: 32–600 Ω
- Anslutningar: 1 st Toslink optisk ut, 1 st 3,5 mm ut, Center/Sub, hörlurar, Mic-in, Front ut, Sida ut, 1 st USB-C för PC/Mac, 1 st optisk/Line-in ”combojack”