Montera nätaggretaget – åt rätt håll
Vi skulle här kunna fortsätta med övriga interna komponenter som minne och lagring, men vi föredrar att installera systemets nätaggregat först. Anledningen är att vi inte alltid får en exakt bild över hur kablarna från vårt aggregat kommer att behöva dras innan det monterats och då vill vi ha så få komponenter som möjligt i vägen.
Vi har till detta system valt ett fullmodulärt PSU från MSI kallat MPG A750GF vilket är ett 80 Plus Gold-certifierat aggregat med en standardiserad storlek på 150 x 160 x 86 millimeter. PSU:n får sin kylning via en tystgående 140 millimeters fläkt.
Vad är upp och vad är ner?
En fråga många ställer sig är hur denna fläkt ska monteras i chassit. Vad är upp och vad är ner?
Svaret är att det egentligen inte spelar någon roll utan delvis beror på chassit och det interna luftflödet. Vi brukar rekommendera att fläkten placeras nedåt för att på detta sätt suga in kall luft från golvet, den plats som normalt är kallast i ett hem, för sedan kyla insidan och passera ut på baksidan. Detta hindrar att vi tar den, oftast lite varmare, luften från datorlådans insida, vilket ger en extra belastning på aggregatet.
De gånger vi väljer den alternativa placeringen är antingen om chassit har en isolerad kammare för aggregatet där vi kan få in kall luft från en egen frontmonterad fläkt i datorlådan, eller i de fall som undersidan inte har ett bra dammskydd för luftintaget.
Fäst kablarna först
För att underlätta installationen av ett modulärt aggregat brukar vi alltid, såvida inte utrymmet för aggregatet är extra tilltaget, fästa de kablar vi behöver redan innan vi stoppar in aggregatet i chassit. Anledningen är att utrymmet bredvid aggregatet nästan alltid är mycket knappt tilltaget vilket gör det onödigt svårt att i ett senare skede fästa kablarna.
I vårt fall handlar det om matning till moderkortets ATX-anslutning, kablar till moderkortets extra P8-matning, anslutningar för grafikkort och för övriga tillbehör vilket i detta fall redan från start omfattar matning till de förmonterade interna hubbarna för fläkt och RGB samt för matning till vår kylningspump med mera.
Efter att vi har anslutit de kablar vi behöver vinklar vi in aggregatet från chassits vänstra sida, sett från baksidan. Väl inne i chassit fästs aggregatet med fyra skruvar, vilka alltid medföljer. Beroende på vilket håll vi vänt PSU:n finns flera fästpunkter. Var noga med att använda de hål som har gängor innanför.
Vi börjar med pumpen
Den första kabel vi ansluter är den som är till pumpen. Detta är en ganska lång och platt anslutning som är samma som används till Sata-enheter. Kabelns ena ände har en liten L-form i ena kanten. Denna ska matcha motsvarande L på anslutningen från nätagget. Försök att dra denna kabel så snyggt det går genom någon av chassits genomgångar till baksidan där vi kopplar samman dem.
När vi har denna del klar ser vi att även Corsairs fläkthubb kräver samma anslutning, så vi kopplar in även denna på samma sätt. Då vi inte kommer att använda några Sata-diskar försöker vi gömma undan resterande del av denna tillbehörskabel.
Sedan brukar vi ansluta enhetens P4/P8-kontakter. De sitter normalt på moderkortets övre vänstra kant, så vi drar våra kablar från aggregatet längs bakplåten till genomgångarna i den övre kanten. Vi ansluter P8-kontakterna vilka ska tryckas fast så att den lilla haken fäster på moderkortets anslutning. Tittar du närmare på dessa kontakter syns att de inte är helt fyrkantiga, vilket man kan tro, utan de har en lite rundad sida vilket gör att de bara passar åt ett håll.
När P8-kablarna sitter fast brukar vi försiktigt vika dem uppåt och mata ut så mycket som möjligt av dem på chassits baksida.
Som många andra high end-moderkort har även detta en P6-kontakt vilken är placerad i kortets nedre kortsida bredvid de båda USB 2-portarna. Till denna kontakt tar vi lämpligast en PCIe-anslutning från aggregatet och drar detta via en av de nedre genomgångarna för att sedan, även här lätt vinkla kabeln mot moderkortet.
Härnäst ska vi så ansluta huvudmatningen i form av ATX-kontakten vilken vi drar in via en av chassits högerställda genomgångar.
Då det blir ganska mycket kablar som dras över bakplåten och vissa av dessa, precis som med ATX-anslutningen kan bli lite tunga och dra anslutningen snett nedåt, brukar vi alltid fästa alla kablar på bakplåtens sida i en så rät vinkel som möjligt. Det kan låta lite överdrivet men kommer att minska slitaget över tid.
1 kommentar
Uppdatera BIOS så fort som datorn startar, innan installation av ett operativsystem, så att man redan då i värsta fall kan konstatera om datorn blev oanvändbar.
”Kylningen” var inte mycket att hänga i julgranen. Varför inte en rejäl kylning med en ”MORA” (Monster Radiator), med 5 av möjliga 9 fläktar monterade, som stryps till 7 Volt för att bli ljudlösa? VAd är det här för trams med att förutsätta att datorlådan alltid har en glasdörr, och att det ska spelas tivoli med LED på moderkortet, i fläktar,etc.? Nej, tacka vet jag en RYMLIG Lian-Li aluminiumlåda utan sådant tjafs. Jag vill titta på skärmen, inte liksom en 17-åring glo på larviga ljuseffekter. VArför förutsätter/gillar du sådant trams?