Dags att bygga en egen dator!
Börja med att förbereda chassit
Vi har så äntligen kommit till delen då allt ska sättas samman.
Vi burkar alltid börja med chassit. Detta dels för att redan från start få en bra överblick hur vi bäst planerar resterade installation men främst för att vi på detta sätt enklast kan planera in all kylning som vi vill ha. Ju fler komponenter du monterar desto trängre blir det att jobba i chassit och desto jobbigare blir det att flytta runt lådan på skrivbordet eller golvet.
Till detta bygge använder vi Corsair ICUE 4000X RGB White som är ett snyggt vitt chassi med en glasbaserad front och vänstersida samt en ovandel med extra kylning.
ANNONS: Se aktuellt pris på Corsair ICUE 500X
Stuva om på insidan
Chassit är anpassat för ATX-moderkort och har bra utrymme för övriga delar vi planerat att använda. Men för att få lösningen som vi planerat, med en fullstor 360 millimeters radiator kommer vi först att stuva om lite i den befintliga planeringen – allt för att ge systemet bästa tänkbara kylning.
Då detta chassi redan har tre ARGB-fläktar i fronten börjar vi med att plocka bort dessa, för placera dem på andra platser. För att göra det måste vi först ta bort chassits främre glas vilket, om det inte är skruvat, nästan alltid är fäst med små tryckfästen som gör att vi försiktigt kan dra ut det från ena sidan. Efter detta tar vi bort det dammfilter som finns innanför för att på detta sätt komma åt skruvarna till de förmonterade fläktarna.
Härefter tar vi bort respektive sida på chassit vilket görs genom att skruva bort två skruvar per sida och sedan lyfta bort panelerna. Var försiktig så att du inte repar fönster/dörrar i hanteringen. När vi sedan plockar bort de befintliga fläktarna följer vi respektive kabel, det finns två per fläkt: en för att justera fläkthastighet och en för att hantera ARGB-belysningen och tar bort dessa var för sig.
När fläktarna är borta kan det vara lockade att direkt placera in de nya. Men här gäller det återigen att fundera på hur vi vill att kylningen ska fungera och vad och var vi vill visa våra nya fläktar och kylare. I vårt fall vill vi att fläktarna med sin integrerade RGB-belysning ska synas från framsidan, och vi vill att fläktarna ska suga in luft från fronten över radiatorn som ska monteras på insidan.
Montera fläktarna åt rätt håll
För att göra detta enkelt väljer vi att först fästa fläktarna mot radiatorn innan vi fäster allt i chassit. För att göra detta behövs oftast en lite tunnare skruvmejsel då vi måste skruva genom fläktarnas små hörnplacerade hål. När vi gör detta gäller det att tänka till. Dels ska fläktarnas kablar peka åt samma håll, vilket i detta fall är inåt i chassit för enkel och osynlig kabeldragning, dels måste vi placera själva fläktarna åt rätt håll, vilket innebär att den sida som bara visar fläktbladen och inte har en skyddade plastsköld placeras utåt. På detta sätt kommer luften att sugas in över radiatorn.
När fläktarna är fästa är det dags att placera allt i chassit. Vi viker in radiatorn på sin plats och ser till att skruva fast fläktarna från chassits framsida. Se till att använda samtliga skruvar, i detta fall tolv stycken, för att få en jämn fästyta och minimera vibrationer. I detta läge är det viktigt att vara rädd om kylarens pumpdel som alltid kommer med en skyddande del över kontaktytan som senare ska fästas mot processorn. Det enklaste är att försiktigt lägga denna del lite åt sidan (den sitter fast i vattenrören, så det går inte att ta bort rören helt) för en stund. Det sista vi gör med denna del är att dra ut respektive fläkts kablar via sidopanelen i chassit till dess högra sida.
Optimerat luftflöde
Då vi planerar att bygga ett system som ska kunna överklockas och förses med kraftfull grafik vill vi redan från start se till att optimera luftflödet genom chassit, över interna enheter samt minnen. Så nu är det dags att återanvända de fläktar som vi i början tog bort. Planen är att placera två av dessa i chassits ovansida och en i chassits baksida.
Börjar vi titta till de fläktar som ska placeras i toppen brukar vi ha två riktlinjer för luftflödet. Använder vi en större luftbaserad luftkylare brukar vi välja att se till att luften sugs ut från chassit via toppen. Detta då vissa kylare och chassikombinationer kan få ett sämre luftflöde och fläktkontroll av CPU-kylaren när luft pressas ner över den.
Men i vårt fall, där vi kommer att förlita oss på vår radiator och pump är det alltid att föredra att luften sugs in från ovansidan och här hjälper till att kyla såväl CPU som minnen och strömfaser med mera. Detta gör att fläktarna placeras med den öppna ytan mot chassit även här. En mycket viktig del i detta fall är att det övre luftintaget har någon form av dammfilter för att hindra att datorn direkt fylls med damm. Corsair har en mycket smidig lösning som fästs med magneter och tack vare detta är lätt att hålla ren.
Snyggare insida med RGB-belysning
Den sista fläkten placeras således i chassits baksida. Denna ska hjälpa till att suga ut luften från datorlådan och ska därför ha den mer synliga ytan inåt. Detta gör även att vi får en betydligt bättre visuell effekt av fläktens RGB-belysning. Det gäller att vara observant på hur övriga kablar dras då fläktbladen här blir mer exponerade, så se till att denna fläkts kablar placeras riktade mot chassits insida.
När fläktarna är på plats kopplar vi in dem till chassits kontrollenheter som sitter på den högra inre sidan. För att minimera synligheten av kablarna dras dessa igenom närmast placerade genomgång och ut på baksidan. Fläktanslutningen placeras i den större hubben och RGB-kablarna i den mindre hubben. Se till att placera respektive fläkts båda kablar i samma nummerfack. Det vill säga, fläkt 1 ska sitta i fack 1 för både RGB- och fläktstyrning. Det kan även vara smart att sätta dem i en viss ordning för att senare kunna skapa snyggare RGB-effekter och lättare kontrollera luftflödet. Vi sätter alltid ”nummer 1” till den bakre och sedan i löpande ordning. Vi försöker i detta läge även fästa kablarna så snyggt och strukturerat som möjligt för att underlätta vidare arbete och kabeldragning.
1 kommentar
Uppdatera BIOS så fort som datorn startar, innan installation av ett operativsystem, så att man redan då i värsta fall kan konstatera om datorn blev oanvändbar.
”Kylningen” var inte mycket att hänga i julgranen. Varför inte en rejäl kylning med en ”MORA” (Monster Radiator), med 5 av möjliga 9 fläktar monterade, som stryps till 7 Volt för att bli ljudlösa? VAd är det här för trams med att förutsätta att datorlådan alltid har en glasdörr, och att det ska spelas tivoli med LED på moderkortet, i fläktar,etc.? Nej, tacka vet jag en RYMLIG Lian-Li aluminiumlåda utan sådant tjafs. Jag vill titta på skärmen, inte liksom en 17-åring glo på larviga ljuseffekter. VArför förutsätter/gillar du sådant trams?