Sandisk presenterar nya, förbättrade flash-lösningar för konsumenter på språng. Vi testar fyra av dem.
Testade Sandisk-enheter |
Ultra Fit |
Extreme Pro SDXC |
Iexpand Flash drive go |
Extreme portable SSD |
Sandisk, som sedan mitten av 2016 är en del av Western Digital, har alltid varit ett företag med innovativa lösningar på flashmarknaden med produkter som spänner från enklare USB-minnen till minneskort med extrem prestanda för de mest krävande användarna. Till detta finns flera intressanta speciallösningar som tåliga bärbara SSD-enheter och Applefokuserad lagring som fungerar lika bra med mobiler som plattor eller Mac-datorer. I slutet av 2020 uppdaterades fyra av dessa produktkategorier med nya, snabbare lösningar och vi har självklart kikat närmare på samtliga.
Sandisk Ultra Fit
Minimal USB-sticka för nyckelknippan
Vi börjar med Sandisk Ultra Fit som precis som namnet antyder är ett minimalt USB-minne som bara mäter 29,8 x 14,3 x 5 millimeter, vilket då även inkluderar en liten topplacerad ögla som låter oss hänga minnet på en nyckelring. Minnet finns i kapaciteter från 16 till massiva 512 gigabyte varav vi testat mellanmodellen på 128 gigabyte.
Minnet använder en klassisk Typ-A port och USB 3.1 Gen 1 vilket enligt Sandisk ska ge oss en läshastighet på maximala 130 megabyte per sekund. Vid våra mätningar snittar vi 127,3 megabyte per sekund vilket är mycket nära utlovat värde. När vi däremot blandar filer med olika storlek sjunker hastigheten och vi skulle säga att ett värde på mellan 75–95 megabyte per sekund är mer rättvist.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Som alltid när det kommer till denna typ av minnen är skrivprestandan lägre, vilket i detta fall innebär ett snitt på knappa 16 megabyte per sekund som sjunker till runt tio megabyte per sekund vid blandade filer.
Program på köpet
Till Sandisk Ultra Fit får vi även med användbara program i form av Secureaccess som låter oss skapa en privat mapp på minnet vilken sedan skyddas med 128 bitars AES-kryptering. Efter att vi initierat funktionen kan vi enkelt dra filer till denna mapp för att skydda dem. Dessutom får vi möjlighet att ladda hem Rescuepro Deluxe, som är ett program för att återställa filer som tagits bort av misstag.
Förutom att vara en perfekt lösning för extra lagring när vi är på språng använder undertecknad enheten som en räddningslösning baserad på Acronis resque media, vilken kan användas för att starta och felsöka skadade datorer. Tack vare det generösa lagringsutrymmet kan även merparten av de större drivrutinsalternativen som finns laddas ned, vilket mer än en gång hjälp till vid diverse datastrul. Lägg sedan till att Sandisk Ultra Fit är riktigt trevligt prissatt så får vi en toppenlösning.
Specifikationer Sandisk Ultra fit:
- Tillverkare: Sandisk, https://shop.westerndigital.com/sandisk
- Cirkapris: 189 kr
- Maxkapacitet: 128 GB
- Läshastighet: 127,3 MB/s
- Skrivhastighet: 74 MB/s
- Garanti 5
- Vikt: 9 gram
Sandisk Extreme Pro SDXC
Fotografens dröm
Vi fortsätter med ett SD-kort kallat Extreme Pro, en serie som de flesta fotografer troligen känner igen då det allt sedan lanseringen varit ”topp of the line” sett till både skriv- och läsprestanda. Extreme Pro SDXC finns i tre olika kapaciteter: 32, 64 eller 128 gigabyte varav vi har testat det sistnämnda. Extreme Pro är utformat för kameror som stöder senaste UHS-II-standarden med U3-stöd och lämpar sig perfekt för dig som vill ta så många sekventiella bilder som möjligt eller filma i högupplöst 4K-video och inte vill ha någon dataförlust. Värt att notera är att minnen kommer att fungera även på de flesta äldre system, men i dessa fall gå ner i UHS-1-läge.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Kortet ska enligt Sandisk prestera topphastigheter för läsning motsvarande 300 megabyte per sekund och skrivhastigheter på upp till 260 megabyte per sekund. Vid våra mätningar presterar faktiskt vårt minne aningen bättre än utlovat med en toppöverföring på 303,5 respektive 261 megabyte per sekund. Dessa värden sjunker så klart när vi går ner i filstorlek men detta känns ointressant då syftet med minnet är bilder eller filmer av hög kvalitet vilket kommer att vara av en jämnstor storlek.
Klarar tuffa miljöer
Då mycket av det arbete som Extreme Pro SDXC är tänkt att användas tillsammans med långt ifrån alltid kommer att vara i en studio har Sandisk sett till att skydda vår data på bästa sätt. Detta genom att Extreme Pro är skaksäkert samt okänsligt för olika arbetstemperaturer samt är röntgensäkrat. Dessutom kommer även detta minne med möjlighet att ladda ned mjukvaran Rescuepro Deluxe för att återskapa felaktigt borttagna filer.
Specifikationer Sandisk Extreme Pro
- Tillverkare: Sandisk, https://shop.westerndigital.com/sandisk
- Cirkapris: 2 009 kr
- Maxkapacitet: 128 GB
- Läshastighet: 303,5 MB/s
- Skrivhastighet: 261 MB/s
- Garanti: Livstid
Sandisk Ixpand Flash drive go
Extra lagring för alla Apple-fantaster
Trots att dagens mobiler, plattor och datorer oftast har höghastighetsanslutning mot internet och online-lagring kommer vi allt som oftast till lägen då vi upplever att vi behöver frigöra utrymme på vår enhet. Allra helst om vi har en mobil eller platta med begränsat utrymme. Använder du Apples ekosystem har Sandisk tagit fram Ixpand Flash drive do, vilket är ett USB-minne med två sidor: en med en Typ-A port och en med en Apples lightning-kontakt.
Detta gör att vi enkelt kan flytta filer mellan Iphones, Ipads och olika typer av Apple-datorer. Förutom att vara en extra lagringsenhet kommer modellen även med smarta funktioner som underlättar vår vardag. Den första av dessa är möjligheten att få våra bilder, filmer och kontakter automatiskt kopierade till minnet så fort vi ansluter enheten till vår mobil eller platta.
Med Ixpand kan vi få ytterligare 64, 128 eller 256 gigabytes lagring
Den andra är att använda Ixpand Flash drive go som primärt lagringsutrymme när vi spelar in video. För med en mobil enhet som bara kommer med basutbudet för lagring så äter filmer snabbt upp detta. Med Ixpand kan vi få ytterligare 64, 128 eller 256 gigabytes lagring och framför allt kan vi enkelt växla mellan olika minnesenheter där ett exempelvis kan fyllas med nedladdade filmer vi vill se när vi inte har internetanslutning eller befinner oss utomlands.
Inget för dig med en ny bärbar Mac
Enheten har tyvärr inte någon omvandlare som stöder senaste Typ-C-gränssnittet vilket alla nyare bärbara Macar använder. Den andra svagheten hittar vi i prestandan. Minnet toppar knappa 53 megabyte per sekund i skrivprestanda och dryga 87 megabyte per sekund i läsprestanda, värden som sjunker ner mot mellan fem till tio megabyte per sekund vid mindre filer. Vill vi flytta/kopiera 100 megabyte bilder eller annan data till Ixpand Flash drive go kommer det med andra ord att ta sin lilla tid. Till det positiva hör att enheten ligger på en bra prisnivå vilket skulle kunna vara ett argument att välja en Iphone med lägre lagringskapacitet, för att kapa kostnaderna där.
Specifikationer Sandisk Ixpand Flash drive go
- Tillverkare: Sandisk, https://shop.westerndigital.com/sandisk
- Cirkapris: 549 kr
- Maxkapacitet: 128 GB
- Läshastighet: 87 MB/s
- Skrivhastighet: 53 MB/s
- Garanti 2 år
- Vikt: 7 gram
Sandisk Extreme Portable SSD
Snabb och stöttålig mobil lagring
Vi avslutar med en universell, blixtsnabb, extern lagtingsenhet med namnet Extreme Portable SSD. Modellen mäter 110,3 x 57,3 x 10,2 millimeter och finns i tre olika kapaciteter: 512, 1024 och 2048 gigabyte. Enheten har ett gråsvart gummerat yttre skydd som omger det inre aluminiumhöljet. Detta ger enheten både en effektiv värmeavledning och ett mycket bra skydd mot fallskador. Modellen är dessutom IP55-klassificerad för utökad skydd mot vatten och damm. Detta gör att vi kan använda enhetens integrerade hållare och fästa disken via exempelvis en mindre karbinhake på utsidan av vår väska för snabb åtkomst. Det enda vi kan tycka är lite synd är att USB-porten i Extreme Portable SSD inte kan skyddas när den inte används.
ANNONS: Köp portabel SSD på Webhallen
På insidan använder Sandisk en NVMe-baserad kontroller som kopplas via enhetens yttre USB 3.1 Gen 2-port vilket enligt Sandisk ska ge oss en prestanda på runt 1050 megabyte per sekund. Vid våra mätningar nådde vi ett snitt på 879 megabyte per sekund vid läsning och 846 megabyte per sekund vid skrivning vilket är lägre men ändå klart godkänt. Vi kan även tillägga att om det är maximal prestanda du eftersträvar har Sandisk även lanserat en uppdaterar version som använder USB 3.2 Gen 2 x2-gränssnitt för hastigheter på upp mot 2000 megabyte per sekund för både läs- och skrivbelastning.
Kabeln är lite väl kort
Vår Extreme Portable SSD kommer även med mjukvaran Sandisk Secureaccess som låter oss skapa en lösenordsskyddad mapp på enheten vilken säkras med 128 bitars AES-kryptering. Denna funktion finns för både PC och Mac. Tyvärr fortsätter Sandisk att skicka med en kort kabel, vilket kan bli ett problem om vi inte har möjlighet att installera enheten alldeles intill datorn.
Specifikationer Sandisk Extreme Portable SSD
- Tillverkare: Sandisk, https://shop.westerndigital.com/sandisk
- Cirkapris: 2 290 kr inkl. moms
- Maxkapacitet: 1024 GB
- Läshastighet: 879 MB/s
- Skrivhastighet: 846 MB/s
- Garanti 5 år
- Vikt: 79 gram