Med minskade behov av multigrafiksuppsättningar räcker dagens mini-moderkort mycket långt. Vi testar sju av de bästa och mest intressanta just nu.
AV PATRIK WAHLQVIST
Intro
Trots att det är trevligt med stora, rymliga chassin med fullstora moderkort som rymmer allt vi kan önska och lite till är det många gånger som så att vi idag vare sig har platsen eller behovet.
Det blir lite som att köra en stor Hummer till Ica för att köpa en liter mjölk. Föreställ dig i stället en liten Fiat med samma motor och råa kraft, men med mindre lastutrymme, det är här vi hittar stommen för våra lite mindre moderkort.
Mini, micro, ITX, DTX och ATX
När det kommer till moderkort finns det i dag en uppsjö av olika format och frågan är var man drar gränsen för ett minisystem.
Rent generellt är det enkla svaret i våra ögon ett mITX-kort. Det vill säga ett moderkort som mäter 17 x 17 centimeter och som tack vare detta format är litet nog att rymmas i mindre chassin men stort nog för att rymma de komponenter och kretsar som krävs för att vi ska kunna bygga en riktig kraftmaskin. Dessa moderkort har alltid en PCIe X16-plats och två minnesbanker. Vi hittar mer eller mindre alltid fyra SATA-portar vilket räcker för att bygga Raid10-lösningar om vi så skulle vilja.
I och med att i princip samtliga moderna moderkort använder M.2-anslutningar kan vi även allt oftare se att kortens undersida utnyttjas för detta ändamål.
Mer plats med DTX
Då många chassitillverkare ville ge utrymme för användaren att använda ett mer kraftfullt diskret grafikkort i sina minibyggen lämnades ofta plats för grafikkort som är på 2 eller 2,5 slot i bredd trots att moderkortet i sig bara hade en kortplats. Det var just detta som var grunden till att mDTX-korten dök upp. Här tar tillverkaren ett mITX kort men använder den annars ”döda” yta som finns under den första kortplatsen. Detta ger oss inte möjlighet till fler grafikkort, men kan utnyttjas på flera andra sätt, vilket vi kommer att se i detta test.
MicroATX optimalt för arbetsstationer
Tar vi ytterligare ett steg upp kommer vi till microATX-korten. Detta är kort som mäter 24,4 x 24,4 centimeter vilket ger tillverkaren helt andra möjligheter. Vi ser här oftast multipla PCIe-platser men tack vare en större bredd även flera minnesbanker. Det gör att detta format är den optimala lösningen för workstation-byggen där vi använder fyrakanals minneslösningar för både Intels X299 och AMD:s Threadripper-plattform.
En del som är värd att tänka på är att med ett mindre moderkort finns det alltid delar som måste offras då det finns komponenter som måste finnas. De delar som alltid minskar är dels interna USB-portar och dels fläktanslutningar.
Det förstnämnda kanske inte låter så märkvärdig men ponera att du vill använda, minst, en port till frontpanelen så kanske detta bara lämnar en, om ens någon kvar internt. Och med tanke på att både fläktstyrning och flera alternativa kontroller och vattenpumpar ansluts via just interna USB 2-portar kan detta bli ett problem som är värt att beakta.
Detsamma gäller fläktanslutningarna. En CPU-fläkt tar upp minst en och även den minsta datorlådan har minst en integrerad fläkt, så även här kan det från start vara värt att fundera på eventuella alternativa fläktstyrningsenheter.
Intel kontra AMD
Vi pratar ofta om kampen mellan Intel och AMD där AMD för närvarande har fördelarna av mindre arkitektur, fler PCIe-
banor och stöd för Gen4. Detta är funktioner som framför allt kommer fram vid större system. När det kommer till mindre moderkort är det inte lika utmärkande.
Visst är processorn kanske snabbare med AMD, men vi kan inte dra full nytta av de ökade PCIe-banorna och sett till extremgrafiken är ändå Nvidias RTX de snabbaste korten i skrivande stund och dessa är baserade på Gen3.
Det kan verkligen löna sig att tänka efter och undersöka fakta lite extra
Då återstår diskhanteringen och här ger Gen4 snabbare diskar, inget snack om saken, men detta ger även varmare diskar vilket kan kräva extern passiv kylning för att fungera optimalt och detta är något som inte alla mindre moderkort är konstruerade för att hantera.
Det kan verkligen löna sig att tänka efter och undersöka fakta lite extra innan denna typ av bygge påbörjas.
Vi har för detta ändamål samlat in sju kort som finns tillgängliga på marknaden och som stäcker sig över lite olika fokusområden för att ge dig en bra bild över de möjligheter som erbjuds.
Aorus X570 I AORUS PRO WIFI
Vi börjar detta test med ett kort från Aorus, Gigabytes high-end-märke som sedan en tid står på egna ben.
Vi har inte tänkte på det förut men namnet är klart smart då företaget nu i princip alltid kommer först när tillverkare sorteras efter alfabetet. Kortet som heter X570 I Aorus pro WiFi baseras på senaste AMD-chippet X570. Gigabyte har gjort allt för att lyfta fram dess styrkor och sedan spetsa dessa med egna finesser.
Fast IO-panel
Vi börjar med IO-panelen där vi har en del synpunkter. Bland de positiva är att panelen är fast monterad med en effektiv internt placerad kylfläns som även skyddar anslutningarna. Kortet har dubbla HDMI-anslutningar och en DP vilket vi dock inte förstår. När vi väljer att satsa på ett X570-baserat kort vill vi med mycket stor sannolikhet bygga en kraftfull dator och med detta även satsa på en kraftig processor. I AMD:s fall blir det troligen en tredje generationens Ryzen 7 eller 9 och i dessa fall finns inte någon integrerad grafik vilket gör dessa portar överflödiga och platsen kunde ha använts på ett mer effektivt sätt.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Kortet har även fyra USB 3.2 Gen1-portar och dubbla USB 3.2 Gen2-portar varav en är en Typ-C-variant. Den ena av Typ-A-portarna stödjer Aorus Q-Flash plus vilket är en grymt smart lösning som låter oss uppdatera moderkortets BIOS utan vare sig processor, minne eller grafikkort vilket underlättar både felsökning och uppdatering av ny hårdvara som kanske inte stöds av tidigare BIOS.
Vi hade gärna sett en optisk utgång och helst även en lösning med totalt fem analoga ljudanslutninga
På panelen finns även en gigabit LAN-port som kompletteras med Intels Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth 5-modul som via en magnetbaserad extern antenn ger mycket bra täckning och hög överföring. Slutligen finns här tre 3,5 millimeters audio-anslutningar kopplade till ALC1220-VB-kretsar. Dessa ger ett rent och mycket bra ljud med en flexibel hantering av anslutet headsets impedansbehov. Vi hade gärna sett en optisk utgång och helst även en lösning med totalt fem analoga ljudanslutningar samt även ytterligare ett par USB-portar då utrymme för detta finns.
Stabil konstruktion
Vi fortsätter med resterande delar av kortet och börjar här med undersidan. Kortet har en stor metallplatta som ger kortet en hög stabilitet och som hjälper till att hålla upp även tyngre grafikkort. I mitten av denna finner vi en utfasning för att fästa processorkylaren och under denna finns även en M.2-plats. Fördelen med denna lösning är att kortets yta utnyttjas på bästa sätt, men nackdelen är att det inte finns så mycket utrymme för passiva kylflänsar vilket helt klart är att rekommendera, framför allt när det kommer till högpresterande Gen4-diskar.
kortet har en mycket god överklockningspotential där vi kan köra samtliga av våra testminnen i 4 400 megahertz
Kortet har ytterligare en M.2 Gen4-plats. Denna är placerad på kortets ovansida och har en rejäl kylfläns som täcker enheten. I kanten av den finns en fläkt som kyler både lagringsenhet och X570-chippet. Under denna finner vi en PCIe X16 Gen4-plats vilken är förstärkt med en omslutande stålsköld som ger en bra stabilitet. Går vi vidare uppåt använder kortet åtta strömfaser vilket tillsammans med hela 70 ampere så kallad power stage gör detta till ett av de mest kraftfulla mITX-korten och som dessutom ser till att ge en stabil matning även under kraftigare överklockning.
Bredvid CPU-sockeln hittar vi dubbla DDR4-minnesbanker för upp till 64 gigabyte minne, och kortet har en mycket god överklockningspotential där vi kan köra samtliga av våra testminnen i 4 400 megahertz. Däremot tappar vi en del i latenser när vi kliver över 3 200 megahertz.
Riktigt bra mjukvara
Nästa del som vi blir positivt överraskade över är när vi kommer till kylhanteringen som många gånger blir lite satt åt sidan när det kommer till mindre kort. Aoruskortet har fyra integrerade temperatursensorer och dubbla fyrapinnars hybrid-fläktanslutningar med kraft att driva fläktar eller pumpar med upp till 24 watt. Dessa styrs sedan via det kompletta programmet Smart Fan 5 som med automatik hanterar och modifierar vårt system för optimal balans. Just programmen är annars en del som verkligen lyfter alla Aorus moderkort och så även detta. Med en samling i vad som kallas för App Center får vi lösningar för allt från övervakning till optimering och Windows-baserad BIOS-uppgradering.
Ser vi till kortet i övrigt får vi fyra SATA 3-portar, en intern RGB LED-anslutning, en adresserbar LED-anslutning, en USB 3.2 Gen1- och en USB 2-anslutning. Tyvärr finns inte någon anslutning för en frontmonterad Typ-C-port. Vi hade även gärna sett ytterligare någon intern USB-anslutning för de lägen vi planerar att ansluta olika interna USB-enheter som exempelvis fläktstyrning.
- Tillverkare: Aorus, www.aorus.com
- Cirkapris: 2 646 kr inkl. moms, 2 117 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Minne: 2 banker DDR4-4 400 MHz
- LAN: Intel Gigabit
- Ljud: ALC 1220
- Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5
- USB 3.x Gen1/Gen2: 6/2 st
- USB 2: 2 st
- PCIe: Gen4 1 st X16
Aorus Z390 I AORUS PRO WIFI
Även detta kort kommer från Aorus, men nu byter vi arkitektur och går över till Intelsidan.
Z390 I Aorus Pro WiFi är ett mITX-moderkort som baseras på senaste Intels Z390-chip.
Vi börjar även här med IO-panelen som precis som när det gäller vårt AMD-baserade kort är allt för glest bestyckad för att vi ska vara nöjda.
Vi börjar från ena sidan där vi först finner en röd USB 3.1 Gen2 Typ-A-port vilken sitter i par med en motsvarande Typ-C-anslutning. Efter dessa följer dubbla USB 3.1 Gen1-portar och en HDMI-port samt en DP. Oavsett om det gäller Intel eller AMD ställer vi oss lite frågande till varför dessa portar finns, då detta är ett high-end-kort vilket oftast kombineras med ett diskret grafikkort.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Vi kan däremot till viss del ha en större förståelse när det kommer till Intels sida då vi här får högpresterande CPU:er med integrerad grafik och om detta är grundkravet så är detta en smart lösning.
Saknar tyvärr Wi-Fi 6
Ytterligare ett steg åt sidan möter vi en Intelbaserad i219v gigabit LAN-port med stöd för CFosSpeed (vilket ska förbättra internetanslutningens prestanda) i par med ytterligare två USB 3.1 Gen1-portar. Vi fortsätter och kommer till den trådlösa anslutningen som består av Intels CNVI 802.11ac 2 x 2 Wave 2 Wi-Fi 5 och Bluetooth 5. Tyvärr missar vi senaste Wi-Fi-standarden, men tack vare en mycket bra extern antennlösning får vi en stabil trådlös anslutning som toppar upp mot 1,73 gigabit per sekund vilket räcker för de flesta.
vi kan inte förstå varför tillverkaren inte valt att fylla på med fler USB 2-platser
Panelen avslutas med fem analoga och en digital ljudanslutning vilka kopplas mot ALC1220-VB som ger upp till 120 decibels SNR med en automatisk impedans-justering för headset. Ljudet är klart bra för prisklassen och vi uppskattar verkligen att Aorus håller fast vid de multipla, separerade 3,5 millimeters anslutningarna. Men som nämnts initialt är panelen allt för gles och vi kan inte förstå varför tillverkaren inte valt att fylla på med fler USB 2-platser eller placerat exempelvis ström och reset-knappar på baksidan.
Ett klart plus å andra sidan hittar vi på själva moderkortet där vi ovanför IO-panelen hittar en anslutning för en frontmonterad Typ-C-port vilket allt fler chassin idag kommer med. Enda nackdelen med denna lösning eller snarare dess placering är att den dels är lite svår att komma åt när kortet sitter i chassit, men även att det på vissa chassin kan bli tight med kabellängden. Värt att notera är även att denna port tyvärr är av Gen1.
Utmärkt minneshantering
Vi fortsätter med kortets anslutningar där vi på insidan hittar en anslutning för USB 2 och en för USB 3.1 Gen1. Här finns även fyra SATA 3-portar och dubbla Ultra M.2-platser. En av dessa är placerad på kortets baksida, men tack vare att PCIe Gen3 inte blir lika varma som Gen4 klarar denna plats av att hantera även de mer extrema lagringsmodellerna. Skulle det ändå vara ett problem finns även den normalt placerade M.2-platsen, vilken även försetts med en kraftig fläns.
Eftersom kortet är Intelbaserat stödjer det så klart användning av Optane-
baserade minnesenheter. Vi hade däremot stora problem med att köra en R0 över M.2-enheterna vilket annars varit trevligt ifall du haft två lite långsammare modeller liggande.
Enkelt att överklocka minnet
Kortet har, som merparten mITX-kort, två platser för DDR4-minnen på upp till 4 400 megahertz. Men trots att kortet bara har sex strömfaser lyckas vi med flera minnen nå upp till 4 600 megahertz, och till skillnad från AMD-baserade system kan vi här även laborera och optimera latenserna på ett helt annat sätt vilket ger oss ett kort med otroligt imponerande minneshantering. När det kommer till processorn är denna inte lika generös när det kommer till överklockningen, och beroende på val av CPU skulle vi säga att någonstans mellan fyra och åtta procent är ett rimligt överklockningsspann.
Moderkortet har så klart även en PCIe X16-plats. Denna är av tredje generationen och är förstärkt med Aorus sköld ”Ultra Durable” som håller även tyngre grafikkort på plats. När det sedan kommer till värmehanteringen kompletteras de båda passiva flänsarna med fyra värmesensorer och tre hybrida fyrapinnars fläktanslutningar. Dessa kan driva upp till 24 watt per anslutning och övervakas och kalibreras via det utmärka programmet Smart Fan 5.
Ett minst lika bra program är RGB Fusion 2.0 som är en samlingsplats för att konfigurera och styra alla ljuseffekter, både från moderkortets två anslutningar och grafik, internminnen och eventuell kringutrustning.
- Tillverkare: Aorus, www.aorus.com
- Cirkapris: 2 010 kr inkl. moms, 1 608 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Minne: 2 banker DDR4-4 400 MHz
- LAN: Intel gigabit
- Ljud: ALC 1220
- Trådlös: Wi-Fi 5 +Bluetooth 5
- USB 3.x Gen1/Gen2: 7/2 st
- USB 2: 2 st
- PCIe: Gen3 1 st X16
Asrock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3
Vi går så tillbaka till AMD och X570 chippet med Asrocks Phantom Gaming-ITX/TB3. Ett mycket intressant kort då Asrock gjort allt för att optimera prestandautnyttjandet.
Det första vi slås av med Asrocks kort ser vi redan i namnet, där TB3 står för att kortet utrustats med Thunderbolt 3. Det är ovanligt både sett till kortets formfaktor men framför allt sett till att det handlar om ett AMD-kort. Med denna, på IO-panelen placerade port, får vi upp till 40 gigabit per sekunds överföringshastigheter samt stöd för 15 watts snabbladdning och möjlighet till att seriekoppla externa enheter med maximal bandbredd.
Underutnyttjad IO-panel
IO-panelen i sin helhet ger vi både ris och ros. Panelen är fast monterad med en väl integrerad och heltäckande kylflänslösning som även skyddar anslutningarna mot ESD (elektrostatisk urladdning). Fronten på panelen är däremot delvis flexibel vilket underlättar installationen i olika chassin. I toppen av panelen hittar vi en klassisk kombinerad PS/2-anslutning vilken i första (enda?) hand inriktar sig mot gamers som vill ha minimal latens för tangentbord eller mus. Här under hittar vi dubbla USB 3.2 Gen1-portar och bredvid dessa sitter två antennanslutningar. När vi anslutit den externa antennen är det tyvärr en aning svårt att använda en bred USB-enhet i den övre porten.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Wi-Fi-delen är annars betydligt trevligare och baseras på Intels 802.11ax-
lösning för en 2 x 2 MU-MIMO-kommunikation på upp till 2,4 gigabit per sekund. Framför allt märker vi en mycket bra mottagning över 5 gigahertzbandet vilket ger oss en snittöverföring som ligger över medel. Snett under antennerna sitter en liten CLR CMOS-knapp som utan tvekan kunnat göras lite större och placerats mer lättillgängligt.
Ganska meningslöst med HDMI-port
Vi fortsätter till höger där vi hittar en DP och en HDMI vilka vi tycker är mer eller mindre meningslösa på denna typ av moderkort som verkligen har fokus på spelande. Då används helt enkelt inte en integrerad GPU-lösning.
Vi tar ytterligare ett kliv åt vänster där vi finner Thunderbolt-porten som i sin tur följs av en gigabit LAN-port baserad på Intels I211AT-krets. Under denna finner vi dubbla USB 3.2 Gen2-portar vilket är klart trevligt. Än trevligare blir det när vi kommer till ljudet som består av fem analoga och en optisk digital port kopplade till Realteks ALC1220-kretsar, men som även förstärks med Creative Sound Blaster Cinema 5 för bästa möjliga kontroll och anpassning av ljudet baserat på våra egna preferenser. Och trots att detta kanske inte låter som en stor ”deal” ger det ett klart märkbart lyft av ett redan kompetent chip. Däremot är panelen i sin helhet allt för dåligt utrustad och vi skulle utan problem få rum med ytterligare fyra till sex USB-portar, en ström- och resetknapp eller varför inte en debug-lösning av något slag.
M.2 med begränsningar
Vi byter fokus och går över till insidan där vi hittar nästa trevliga lösning. Asrock har nämligen lyckats klämma in tio strömfaser på kortet vilka döljs under kylflänsar för att kunna maxbelastas under lång tid. Här finns även dubbla DDR4-banker med stöd för upp till 64 gigabyte RAM med hastigheter på upp till 4 533 megahertz. Kortet har mycket bra överklockningspotential och mycket bra minneshantering som ger oss en hög flexibilitet oavsett tillverkare och frekvens. Intressant är även att kortet är lika bra på att skala ner frekvensen och tighta till timingen för den som föredrar denna lösning.
I kortets nedre kant finner vi en PCIe Gen4 X16-plats som är utrustad med en stålförstärkt sköld som hjälper till att fördela tyngre grafikkorts vikt. På kortet hittar vi även totalt tre stycken fläktanslutningar av vilka två är optimerade för att hantera vattenkylningspumpar. Här finns även fyra SATA 3-portar, en USB 2 och en USB 3.2 Gen1-port. Tyvärr finns det inte någon frontmonterad Typ-C-anslutning vilket vi verkligen önskar på denna typ av kort.
Massor av belysning
Kortet har både en RGB och en adresserbar RGB-anslutning vilka sedan kan matchas mot kortets integrerade RGB-belysning vilken består av sex mindre LED:er i kortets nedre underkant.
vi kan inte använda lösningar med en kraftigare kylfläns på grund av platsbrist
När vi så pratat om underkant så saknar Phantom Gaming-ITX/TB3 helt en ovanliggande M.2-plats. Kortet har bara en kombinerad fläns och fläkt för X570-chippet. I stället har Asrock valt att placera den enda M.2-platsen på baksidan och detta i kortets ena kant vilket dels gör att vi måste ta bort moderkortet helt från chassit för att byta enheten. Men det innebär även att vi inte kan använda alla typer av M.2-lösningar. Eller rättare sagt, vi kan inte använda lösningar med en kraftigare kylfläns på grund av platsbrist och utan denna kan vi inte maximera prestandan. Toppresterande M.2-enheter kommer alltså att jobba med delvis strypt prestanda.
- Tillverkare: Asrock, www.asrock.com
- Cirkapris: 2 499 kr inkl. moms, 1 999 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Minne: 2 banker DDR4-4 533 MHz
- LAN: Intel Gigabit
- Ljud: ALC 1220
- Trådlös: Wi-Fi 6 +Bluetooth 5
- USB 3.x Gen1/Gen2: 4/3 st
- USB 2: 2 st
- PCIe: Gen4 1 st X16
Asus ROG Crosshair VIII Impact
Vi har så kommit fram till testets kanske mest intressanta kort – Asus ROG Crosshair VIII Impact.
Många gånger kan mITX-formatet vara aningen för litet för att rymma alla komponenter vi kräver av ett high-end-kort. Asus har löst detta genom att gå över till ett mDTX-format vilket innebär att kortet blir 20,3 x 17 centimeter i stället för 17 x 17 centimeter, och med rätt chassi gör dessa extra centimeter verkligen underverk. Faktum är att många chassitillverkare redan från start, tack vare att de erbjuder plats för mITX-kort med ett grafikkort som upptar dryga två kortplatser, har tillräckligt med utrymme för Asus kort. Det känns även som att Asus verkligen lagt ner all sin tekniska skicklighet på detta kort som är extremt väl genomtänkt i alla led.
Smart och välkyld IO-panel
Vi börjar med IO-panelen som på detta kort ser lite annorlunda ut. Vi får här en fast integrerad panel med anslutningar, men på insidan finner vi en damm-skyddad beläggning som har en mindre fläkt. Anledningen till denna lösning är att Asus faktiskt valt att flytta X570-chippet till sidan istället för att mer traditionellt placera det centrerat på moderkortet.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Detta gör dels att vi får en större sammanhängande plats på moderkortet för alternativa lösningar, men även att X570-kretsen håller sig svalare eftersom dess varmluft trycks direkt ut via IO-panelen.
Ser vi till anslutningarna i sin helhet börjar panelen med dubbla USB 3.2 Gen1-portar i par med dubbla USB 3.2 Gen2. Bredvid dessa finner vi en separat optisk S/PDIF-anslutning vilken tillsammans med tre 3,5 millimeters analoga anslutningar placerade i motsatta änden kopplats till Asus SupremeFX S1220, mer om lösningen senare. Vi fortsätter och kommer till dubbla USB 3.2 Gen2 följt av en gigabit LAN-port i par med ytterligare två USB 3.2 Gen2-portar varav den undre är av Typ-C-modell. I nästa led kommer anslutningar för trådlös kommunikation vilken baseras på Intels Wi-Fi 6 AX200 och Bluetooth 5.
Bästa Wi-Fi-lösningen i testet
Nätverksdelarna är dessutom optimerade med Asus Gamefirst V-teknik som ger högsta stabilitet, minimalt med latens och bästa trådlösa kanal. Sammantaget ger detta oss testets jämnaste och bästa trådlösa anslutning.
Efter den trådlösa delen kommer en mycket smart lösning där Asus valt att placera både sin Q-Led-lösning, vilken hjälper till att felsöka olika problem, och även en Clear CMOS knapp, en så kallad flexkey som kan programmeras för olika uppgifter i BIOS, samt Asus Flashback-knapp vilken används för att uppdatera enhetens BIOS via ett USB-minne.
Brilliant M.2-lösning
Vi fortsätter med moderkortet i sig och börjar här med den nedre delen, som är unik för mDTX-kort. Här har Asus alltså satsat på sin SupremeFX S1220-lösning vilken använder ESSs ES9023P HD DAC och erbjuder upp till 120 decibel SNR och som tillsammans med Sonic Studio III och Sonic Studio Virtual Mixer ger ett rent och grymt bra ljud för såväl spel som alla former av underhållning. Värt att notera är att anslutningen till frontpanelens audioanslutningar sitter fast på den separata ljudkretsen som är delvis dold under en svart sköld.
Ovanför ljudlösningen hittar vi en förstärkt PCIe Gen4 X16-plats, och då eventuella diskreta grafikkort kommer att sticka ut över ljudenheten måste dessa anslutningar kopplas in innan grafikkortet sätts på plats. Detta gäller även den integrerade USB 2- och frontpanels-anslutningen.
Inga problem att hålla låg temperatur
Vi tar sedan ytterligare ett steg uppåt och kommer till nästa innovativa lösning. Detta i form av Asus SO-DIMM.2 Slot. I denna, minnesbanksliknade plats placeras ett specialkort som dels har plats för dubbla M.2 Gen4-enheter men där Asus även integrerar en extra anslutning för adresserbara RGB och dubbla fyrapinnars fläktanslutningar. Detta ger oss en lätthanterlig lösning som även är enkel att hålla sval under maximal, långvarig belastning.
Kortet har även ytterligare en adresserbar RGB- och en normal RGB-anslutning, fyra SATA 3-portar, anslutning för värmesensorer, mätpunkter för vattenflöde och temperatur vid vattenkylning samt två fyrapinnars anslutningar för CPU/chassi-fläktar och så klart både en intern USB 3.2 Gen1-anslutning och en USB 3.2 Gen2 Typ-C-anslutning.
Detta ger ett extremt stabilt kort med mycket hög överklockningspotential
I övrigt drivs kortet av tio TDA21472 strömfaser vilka var och en kan hantera upp till 70 ampere. Detta ger ett extremt stabilt kort med mycket hög överklockningspotential. Framför allt får vi här testets i särklass bästa minneshantering med stöd för upp till 64 gigabyte DDR4 på upp till 4 800 megahertz, och med lite bättre minnen hade vi troligen kommit ännu längre.
Vi ska även avslutningsvis nämna att kortet kommer med ett stort antal riktigt bra och användbara program och testets troligen mest kompletta BIOS.
- Tillverkare: Asus, www.asus.com
- Cirkapris: 4 263 kr inkl. moms, 3 410 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Minne: 2 banker DDR4-4 800 MHz
- LAN: Intel Gigabit
- Ljud: ROG Supreme FX
- Trådlös: Wi-Fi 6 +Bluetooth 5
- USB 3.x Gen1/Gen2: 2/7 st
- USB 2: 2 st
- PCIe: Gen4 1 st X16
EVGA X299 Micro ATX
EVGA bjuder på ett kort som på flera sätt är lite annorlunda. Det visar sig vara både en styrka och en svaghet.
För det första handlar det här om ett Micro ATX-kort vilket ett innebär att det mäter 244 x 244 millimeter. Det är med andra ord markant större än övriga i testet. Dessutom baseras kortet på Intels X299-krets vilket placerar det i en delvis annan kategori då dessa processorer inte stödjer integrerad grafik, men även att de stödjer fyrkanalers minne. Men eftersom EVGA-kortet stödjer den senaste generationens extrema processorer, har sjunkit rejält i pris sedan lanseringen, samt att EVGA nu även bundlar ett separat Wi-Fi-kort tycker vi ändå att det är ett intressant bidrag som stomme i ett mindre system.
Modulär IO-panel
Vi börjar med kortets IO-panel som är lite av en halvmodulär lösning. Själva skyddspanelen är nämligen lös och monteras i chassit på traditionellt vis medan ramen runt densamma är fast, eller rättare sagt, den skruvas fast men kan även tas bort. Varför då denna lösning? Jo, det är för att i mitten av utrymmet av IO-panelen så finner vi en kortplats vilken är tilltänkt att användas till en trådlös modul som monteras lodrätt med en speciell ställning. Självklart kan du välja vilken lösning du vill, men moderkortet bundlas nu med ett Intel Wi-Fi 5/Bluetooth 4.1-kort med fast integrerade antenner. Detta är en klart intressant lösning, men vi skulle rekommendera att externa antenner med förlängning används. Vid våra mätningar gav en förlängning nästan 30 procent bättre mottagning och märkbart högre datagenomströmning.
Bra placering av USB-portar
Åter till själva panelen som börjar med en liten Clear CMOS-knapp. Härefter följer två staplar med dubbla USB 3-portar och vi måste säga att vi föredrar denna lösning framför att stapla fyra portar i ett led vilket kan göra det krångligare att få plats med olika, lite kraftigare, anslutningar. I den tredje kolumnen finner vi ytterligare två USB 3-portar i kombination med en gigabit LAN-port. Efter denna finns så möjligheten att använda Wi-Fi-modulen som om den används har två vågrätt placerade antennanslutningar i panelen.
Vi fortsätter nedåt och kommer till dubbla USB 3.1 Gen2-portar varav en är av Typ-C-format. Detta ger oss möjlighet till upp till tio gigabits överföringshastighet.
Tyvärr kan vi konstatera att kortets IO-panel är aningen gles
Slutligen kommer vi till fem analoga 3,5 millimeters anslutningar och en optisk anslutning vilka drivs av Realteks ALC1150-chip vilket visserligen inte är det senaste tillskotten (det lanserades redan 2013) men som ändå har en front DAC på upp till 115 decibel SNR. Tyvärr kan vi konstatera att kortets IO-panel är aningen gles och vi kan inte förstå varför den inte fyllts på med USB 2-portar eller externa start- och reset-knappar.
Vi går så över till moderkortets huvudsida där vi alltså finner ett helt annat upplägg. Till att börja med har kortet tre PCIe Gen3 X16 platser. Dessa är konfigurerade enligt följande; X16, X8 och X4 vilket ger oss möjlighet till en multigrafiksetup.
Vi kan tycka det är lite synd att ingen av portarna har en förstärkt sköld vilket i det närmaste är standard på high-end-kort som detta.
Hög minnesbandbredd
Vi fortsätter med kortets lagringsalternativ och här finner vi en mittplacerad Ultra M.2-plats baserad på Gen3. Denna är placerad mellan PCIe Slot 1 och 2. Till denna kommer kortet även med en U.2-plats vilket gör det möjligt att använda de senaste U.2-enheterna från exempelvis Kingston. Slutligen finns här sex SATA 3-portar vilket gör att vi kan köra upp till R10.
Till dessa finner vi dubbla interna USB 2 och en USB 3 men vi får ingen frontplacerad Typ-C-koppling. Totalt har kortet fem fyrapinnars CPU/chassi-fläktanslutningar vilka är utspridda över kortet. En sak som är värd att tänka på är att kortets P8-anslutning sitter placerad bakom den övre kylflänsen vilket gör det lite bökigt att få denna kabel på plats i mindre chassin, så den kan vara värd att montera innan kortet fästs i datorlådan.
Överlägsen minnesbandbredd
Vi kommer sedan till minnet och här har kortet som nämnts ovan stöd för fyrakanalers DDR4 på upp till 4 000 megahertz. EVGA nämner 4 133 megahertz men vi nådde inte upp i mer än 4 000 vilket ändå ger en i detta test överlägsen minnesbandbredd. I övrigt är minneshanteringen i toppklass och samtliga av våra moduler identifieras perfekt, och med 12 strömfaser får vi en stabil grund även vid överklockning av såväl minne som processor.
Vi avrundar med att nämna att kortet även har en integrerad debug-LED tillsammans med ström- och reset-knappar monterade direkt på kortet samt att vi får stöd för både Intel Optane och möjlighet att ansluta och styra RGB-slingor.
- Tillverkare: EVGA, www.evga.com
- Cirkapris: 1 495 kr inkl. moms, 1 196 kr exkl. moms
- Minne: 4 banker DDR4-4 000 MHz
- LAN: Intel Gigabit
- Ljud: ALC1150
- Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth V4.1
- USB 3.x Gen1/Gen2: 8/2 st
- USB 2: 4 st
- PCIe: Gen3 3 st X16 (X16, X8, X4)
MSI B450I GAMING PLUS AC
Även MSI:s bidrag till detta test är en lite annorlunda lösning. Inte för att kortet har en massa unika funktioner utan snarare för att det är ett prismässigt intressant kort som har ett brett stöd för olika processorer.
B450-chippet är den typ av modell som vi tycker är bäst lämpad att använda en processor med integrerad grafik på. Ett exempel på detta är Ryzen 5 PRO 3400GE som kommer med AMD:s Radeon Vega11-grafik. Samtidigt finns här möjlighet att växla över till en fullkrafts Ryzen 9 3950X med ett diskret grafikkort för att bygga en monsterrigg. Värt att notera är däremot, till skillnad från X570-baserade moderkort, att B450I gaming plus AC bara kommer med PCIe Gen3.
Traditionell IO-lösning
Vi startar med IO-panelen som är i det närmaste helt öppen. På insidan finns en enklare kylfläns som hanterar värmen från både anslutningar och innanför placerade strömfaser. Intressant att notera är att MSI valt att satsa på hela nio strömfaser, trots att det handlar om ett lite enklare kort. Till detta får vi en enkel sköld som monteras i chassit. På anslutningssidan börjar vi med dubbla USB 2-portar som sitter i par med en kombinerar mus/tangentbords PS/2-anslutning. Härefter följer en DP- och en HDMI-port. Vi går vidare och möter dubbla USB 3-portar samt en gigabit LAN-port i par med ytterligare två USB 3-anslutningar.
LAN-porten är skyddad med MSI:s Lan protect-lösning som ska se till att ansluten utrustning inte blir skadad av eventuella blixtnedslag.
Använd helst nätverkskabel istället för Wi-Fi
I nästa kolumn hittar vi dubbla antenn-anslutningar. Dessa baseras på Intels 3168-modul med Wi-Fi 5 och Bluetooth 4.2 vilket ger oss en teoretisk maximal överföringshastighet på 433 megabit per sekund. Tyvärr använder kortet bara direktanslutna antenner vilket gör att de blir aningen känsligare för chassits placering. Slutligen finns här tre 3,5 millimeters audioanslutningar. Dessa drivs av lite enklare ALC887. Men tack vare att MSI använder sig av sin dedikerade Bi Audio Boost HD-processor i kombination med Chemi-Cons audio-kondensatorer får vi ett fullt godkänt virtuellt 7.1-ljud som hanterar hela ljudspannet på ett riktigt bra sätt oavsett om vi spelar, ser på film eller lyssnar på musik. Vi saknar däremot möjligheten till en digital anslutning.
Dessutom kommer kortet med integrerat skydd mot överspänning
Ser vi till kortet i sig finns här ett par intressanta lösningar sett till prisklassen. Den första av dessa är vad MSI kallar Core Boost vilket är en lösning som jobbar tillsammans med den helt digitala strömhanteringen och i alla lägen ser till att mata CPU, minne och grafik med en exakt kalibrerad ström oavsett belastningsnivå eller tillfälliga toppar. Dessutom kommer kortet med integrerat skydd mot överspänning vilket är användbart vid överklockning.
En mer visuell lösning hittar vi i fyra små LED:er som vid eventuella fel snabbt och enkelt kan ge en hint om det är processor, minne, grafik eller bootprocessen som krånglar, allt för att underlätta och snabba på felsökning.
Begränsad stabilitet
Vi fortsätter med lagringsmöjligheterna där vi hittar fyra standardiserade SATA 3 -anslutningar. På undersidan finner vi en Ultra M.2-enhet som på grund av begränsat avstånd till själva plåten inte kan ha för kraftig fläns. Men då denna är PCIe Gen3-baserad är detta inte något större problem. På ovansidan hittar vi även en USB 2- och en USB 3.1 Gen1-anslutning. Tyvärr finns ingen Typ-C-anslutning. Vi kan även tycka att det är aningen snålt med bara två fyrapinnars fläktanslutningar. Däremot har kortet försetts med dubbla RGB-anslutningar.
Helt klart fungerar kortet bäst i 3 200 megahertz
I kortets nederkant hittar vi en stålsköldsförstärkt PCIe Gen3 X16-plats som av någon anledning känns aningen klen i konstruktionen och vårt fullstora RTX2080Ti-grafikkort viks faktiskt ner något vilket inte är optimalt över tid. Vi går så över till moderkortets två minnesbanker. Dessa hanterar upp till 64 gigabyte med upp till maximala 3 466 megahertz. Här stötte vi däremot på en del problem med vissa moduler som inte ville identifieras korrekt utan vi var tvungna att manuellt ställa dem och detta gällde även CAS-
värdet som allt för ofta gav oss bekymmer om de ställdes för tight. Helt klart fungerar kortet bäst i 3 200 megahertz med CL16 vilket även är lite av en optimal balans för Ryzen-processorerna.
Intressant med tanke på priset
När det kommer till processorn är kortet näst intill perfekt och tillsammans med MSI:s utmärkta programsvit så kan vi växla mellan enklare Ryzen 3, via grafikintegrerade Ryzen 5 till toppklassade X-modeller helt utan bekymmer. Kort och gott får vi ett sett till prisklassen klart intressant moderkort.
- Tillverkare: MSI, www.msi.com
- Cirkapris: 1 391 kr inkl. moms, 1 113 kr exkl. moms
- Minne: 2 banker DDR4-3 466 MHz
- LAN: Intel Gigabit
- Ljud: ALC887
- Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth V4.2
- USB 3.x Gen1/Gen2: 6/0 st
- USB 2: 4 st w PCIe: Gen3 1 st X16
Supero Core Gaming C9Z390-CG-IW
Spelorienterade Core Gaming C9Z390-CG-IW från Supero ser klart intressant ut rent visuellt. Men tyvärr har det en del egenheter som inte är lika ”snygga”.
Vi avslutar detta jämförande test med ett kort från Supermicro eller Supero. Supermicro har som de flesta vet en lång erfarenhet av att bygga serverbaserade lösningar med fokus på högsta stabilitet, en kunskap som sedan återspeglas när de bygger sina konsumentorienterade moderkort.
Saknar USB 2 på baksidan
Vi börjar med IO-panelen som helt saknar det mer omslutande skydd som merparten av lite mer high-end-kort kommer med, ett skydd som både avleder värme och ger ett ESD-skydd samtidigt som det minimerar risken för dammansamling mellan anslutningarna. Från vänster sida sett hittar vi först en kombinerad mus- och tangentbords-anslutning (PS/2) vilket delvis fortfarande efterfrågas av gamers. Under denna finner vi dubbla USB 3.1 Gen1-portar. Härnäst kommer en DP och en HDMI-port där den senare är av version 2.0. Huruvida vi har nytta av dessa kan så klart diskuteras.
Härefter kommer ett stort tomrum och detta är ett utrymme som vi helt klart tycker att Supermicro borde fyllt med USB 2-anslutningar eller valt att placera snabbknappar som Clear CMOS, ström och reset eller varför inte ett debug-LED.
Bra trådlöst nätverk trots Wi-Fi 5
Vi fortsätter och kommer till en gigabit LAN-port baserad på Intels i219V-krets. Denna sitter i par med dubbla USB 3.1 Gen2-portar. I nästa kolumn hittar vi en trådlös modul baserad på Intels 9560 CNVi PHY vilket, trots att vi bara pratar Wi-Fi 5 har en mycket bra mottagning och som erbjuder upp till 1,73 gigabit per sekund i teoretisk maximal bandbredd. Till detta får vi även Bluetooth 5.
Supermicro har inte optimerat ljudet vidare, men vi får ändå ett fullt godkänt ljud utan något extra
I nästa led finner vi ytterligare två USB 3.1 Gen2-portar varav en är av Typ-C. Panelen avslutas med fem analoga och en digital ljudanslutning vilka drivs av Realteks ALC1220 chip. Supermicro har inte optimerat ljudet vidare, men vi får ändå ett fullt godkänt ljud utan något extra.
Dubbla Ultra M.2-platser
På kortets undersida finner vi, på IO-panelens motsatta sida, tolv RGB LED vilka kan synkas med kortets RGB LED-anslutningar för att skapa en visuellt lite häftigare rigg. På undersidan hittar vi även en Ultra M.2-plats vilken, precis som för övriga modeller med bottenplacerad lagring, inte kan hantera allt för kraftiga flänsar. Supermicro har även ytterligare en Ultra M.2-plats, men denna är istället placerad på ovansidan, intill PCIe-platsen och här finns mer utrymme för kraftigare kylning om så skulle behövas.
lösningen är riktigt smart då det finns så kallade riser cards som har dubbla platser
När vi granskar kortet från ovan finns här ett par lite udda men delvis intressanta lösningar. Dels finner vi en jumper i mitten av IO-panelen. När denna aktiveras tvingas kortets enda PCIe Gen3 X16-port in i ett X8/X8-läge vilket kan kännas lite märkligt. Men lösningen är riktigt smart då det finns så kallade riser cards som har dubbla platser och som då skulle göra det möjligt att göra om detta singelkortsbygge till ett dubbelkorts dito. En lite märkligare jumper, för överklockning, hittar vi under PCIe-platsen. Varför denna finns är lite märkligt, men vi kan delvis förstå anledningen när vi ser till kortet i helhet. Vi får nämligen bara sju strömfaser – visserligen av högsta kvalitet – vilket är lite i underkant när det gäller att driva strömhungriga monster som i9-9900K. I normalutförande finns det ingen möjlighet att köra denna processor i full hastighet utan att frekvensen stryps hela tiden. Men med jumpern aktiverad och en ökning av spänningen så fungerar det. Detta är ändå långt från optimalt och kommer troligen att minska systemets livslängd.
Manuell överklockning av minnet
När vi så pratar om överklockning så saknar detta kort även en automatiserad återställning i de lägen datorn låser sig. Här måste vi själva använda Clear Cmos vilket är lite svagt med tanke på kortets prisläge. Vi saknar även en automatiserad hantering av minnestimingen när vi överklockar minnet. Med rätt brickor kommer vi visserligen upp till 4 000 megahertz, men som sagt, det blir onödigt mycket manuellt arbete. Ytterligare två delar som drar ner helhetsbetyget är att kortet överlag har mycket klena flänsar, och då vi dessutom bara får två fläktanslutningar krävs nästan att vi har en extern lösning för att hantera värmen.
Ska vi sedan styra denna, eller en vattenbaserad CPU-kylare, kommer det att krävas interna USB-anslutningar och här kommer nästa bekymmer. Kortet har visserligen en USB 3.1 Gen2 Typ-C-anslutning, men den är mycket märkligt placerad och svår att nå i flera byggen. Det finns även en USB 3.1 Gen1-anslutning, men kortet har inte här några USB 2-portar vilket gör allt mycket mer omständligt, så tyvärr är detta ett kort vi gärna står över.
- Tillverkare: Supermicro, www.supero.com
- Cirkapris: 3 150 kr inkl. moms, 2 520 kr exkl. moms
- Minne: 2 banker DDR4@4 000 MHz
- LAN: Intel Gigabit
- Ljud: ALC1220
- Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5
- USB 3.x Gen1/Gen2: 4/5 st
- USB 2: 0 st
- PCIe: Gen3 1 st X16
Vårt omdöme
Toppkort för både Intel och AMD
Som alltid när vi bedömer deltagande enheter i våra tester är det flera faktorer som spelar in. I vissa fall kan dessa vara mer subjektiva bedömningar, när det gäller moderkort är det däremot lite enklare.
Den högsta bedömningsgrunden vi har för samtliga kort är deras stabilitet och enkelhet att arbeta med både sett till installation men även konfiguration och optimeringsmöjligheter från BIOS och medföljande program.
När vi har en poäng på dessa delar kommer vi till priset där vi tittar på om kort X verkligen är värt så mycket mer än kort Y i förhållande till det betyg kortet fått
Härefter tittar vi på hur väl vi tycker att respektive kort har dragit nytta av processor och huvudkretsens möjligheter. Sedan går vi över till kortets överklockningsegenskaper samt de olika speciallösningar som erbjuds vilka viktas utifrån användbara funktioner före visuella alternativ. När vi har en poäng på dessa delar kommer vi till priset där vi tittar på om kort X verkligen är värt så mycket mer än kort Y i förhållande till det betyg kortet fått i de tidigare testerna. Sammantaget renderar detta ett slutbetyg.
I normala fall fokuserar vi på en specifik krets, men denna gång har vi valt att fokusera på mindre moderkort oavsett underliggande hårdvara. d
Det ställer delvis lite andra krav eftersom vi inte kan använda exakt samma komponenter på samtliga system.
Det har överlag varit ett mycket intressant test och valet av vinnare har inte varit helt enkelt då vi har tre moderkort som hamnar på samma betyg.
Bäst i test – Aorus X570 I Aorus Pro WiFi
Till slut föll valet på Aorus X570 I Aorus Pro WiFi som är ett stabilt moderkort med bra minneshantering och godkänd överklockningspotential. Vi får dubbla M.2-platser, en stabil
Wi-Fi 6-lösning och en uppsättning mycket bra program för övervakning, optimering och felsökning.
På andra plats hittar vi Asus ROG Crosshair VIII Impact. Det är ett av de absolut bästa mini-moderkorten vi testat – ja, bättre än vinnaren till och med – men det lite för höga priset gör att det får stå tillbaka. Kortet är av det klart intressanta mDTX-formatet och här har Asus verkligen lagt ner all sin skicklighet med tekniska innovationer som den lodrätt placerade dubbla M.2-lösningen med integrerade anslutningar för fläktar och RGB. Eller den utmärkta och i särklass testvinnande ljudlösningen.
Även här får vi extremt många användbara program och en stabilitet och överklockningspotential i absolut toppklass.
Även detta kort har en bra minneshantering och bra integrerad kylning
Som sista kort att få en rekommendation hittar vi testets andra kort från Aorus, men denna gång baserad på Intels Z390-krets. Även detta kort har en bra minneshantering och bra integrerad kylning. Vi får ett stabilt Wi-Fi och samma utmärkta programutbud men till ett lägre pris.
Tyvärr är IO-panelen lite klent bestyckad och vi saknar bland annat en intern Typ-C-anslutning.
För dig som jobbar med program eller spel som drar nytta av en hög minnesbandbredd vill vi även lyfta fram EVGA:s testbidrag som efter den kraftiga prissänkningen är ett mycket trevligt alternativ för framför allt kraftigare workstation-byggen.
Så testade vi
Vi har testat moderkorten med följande övrig hårdvara.
CPU
Ryzen5 3400G, Ryzen7 3700X, Ryzen9 3950X, Intel I9-9900K, Intel I7-9700K, Intel I5-9600K
Minne
2×4 GB, 2×8 GB, 4×4 GB, 4×8 GB, 4×16 GB från Corsair, Kingston/HyperX, G-Skill och A-data.
Frekvenserna har varierat mellan 2 400 MHz och 4 800 MHz
Lagring
Aorus NVME Gen4 SSD, Corsair MP600 Gen4, Samsung SSD 970 EVO, Kingston A200
Grafik
Nvidia RTX 2080, AMD Radeon 5700 XT
PSU
Coolermaster V1000
Kylning
Corsair Hydro H100X
Vi har använt Windows 10 Pro version 1909, build 18363.720 med samtliga lanserade uppdateringar installerade. Vi har använt de drivrutiner som respektive tillverkare rekommenderar och uppdaterat samtliga till senaste version.
Testat allt från installation till överklockning
För varje kort har vi tittat på hur installationsprocessen fortlöper, hur vi kan justera och optimera inställningar i BIOS, på moderkorten i sig samt från Windows. Vi har kontrollerat kortens kylegenskaper och den övervakning som BIOS och program erbjuder. Gällande lagring har vi testat samtliga gränssnitt och funktioner som erbjuds inklusive Raid 0+1. Vi har även använt externa LED-lister i de fall stöd funnits. När det kommer till grafiken har både interna portar, i de fall dessa förekommer, och diskreta grafikkort används. Gällande ljudet har vi tittat närmare på både analoga och digitala utgångar och medföljande program.
Slutligen har vi även testat stabilitet och överklockning av processor och minne. Vi har i alla lägen gått så långt att systemet ska vara helt stabilt i 30 minuters burn-in-tester över samtliga kritiska komponenter. Det omfattat även fortlöpande mätningar av värmeutvecklingen.
LÄS OCKSÅ – Jämförande chassitest 2019: 7 datorlådor i mellanformat