Sony WH-1000XM4 är bland det bästa i hörlursväg du kan köpa idag. Åtminstone om du är ute efter en skön ljudbild och vass brusreducering.
Jag skulle aldrig köpa Sonys senaste modell i 1000XM-serien, tänker jag och packar upp de beiga lånelurarna. Efter ett par veckors lyssnande är jag inte lika säker.
Är det prislappen på närmare 4000 kronor som avskräcker? Nja. Nog kostar de mycket, men hörlurar med bra aktiv brusreducering hamnar ofta här uppe prismässigt, så det är egentligen inte där skon klämmer. Nej, Sony fortsätter att rata lätthanterliga knappar och satsar på en pekkänslig kåpa där du hanterar allt från samtal till volym och uppspelning. Det gör den vardagliga användningen långt mer osmidig än den behöver vara.
Dessutom kan samtalskvaliteten beskrivas som helt okej snarare än bra. Och jag saknar någon form av väderklassning, vilket vi exempelvis hittar i Jabra Elite 85h som även är bättre under telefonsamtal.
Bästa brusreduceringen på marknaden
Du som ogillar att vara ute i snö och regn och gillar ”touch” lär dock bli supernöjd med de nya lurarna. De sitter bekvämt, de låter varmt stort och mysigt och har en brusreducering som slår allt jag testat tidigare. Headsetet laddas via USB-C (anslutningen används endast för laddning) och batteritiden uppges till cirka 30 timmar, vilket stämmer ganska bra i våra tester.
Det är framför allt i tre miljöer jag behöver ett headset med ANC. På flyget, i kollektivtrafiken och på kontoret. Förutsättningarna att sätta WH-1000XM4 på några tuffare prov år 2020 har med andra ord varit minst sagt begränsade. Men nog gör de nytta även på hemmakontoret. När robotdammsugaren är igång, barnen leker medan man ”jobbar över” eller frun sitter i videokonferens i samma rum, till exempel.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Ändå är det på resande fot den här typen av lurar verkligen kommer till sin rätt. Jag har mer eller mindre alltid ett par runt halsen eller överst i handbagaget när det är dags att åka längre än en halvtimme hemifrån.
Går att para med två enheter samtidigt
Sony har äntligen kommit in i matchen och gjort det möjligt att ansluta WH-1000XM4 till två enheter samtidigt. Åtminstone om du använder vanlig Bluetooth. Hörlurarna har fått stöd för högupplösta LDAC-standarden och så snart du använder den (med din Sony-lur) tappar du en enhet. För en Appleanvändare som undertecknad uppstår med andra ord inte det problemet.
Att föregående XM-versioner endast fungerat med en enhet åt gången är minst sagt dåligt och har varit en klar ”dealbreaker” för mig. Att kunna ansluta till åtminstone en dator och en telefon samtidigt och enkelt kunna byta mellan dem är ett grundkrav i min värld.
Okej, hittills kan vi konstatera att det här är ett headset du garanterat blir nöjd med både när det gäller ANC, ljudkvalitet, passform och batteritid. Redan här lär åtminstone jag känna mig nöjd om jag väljer att trycka på köp-knappen i närmaste nätbutik.
Mängder av andra funktioner
Men headsetet har ju mängder av andra smarta funktioner, tänker du som läst på. Ja, det stämmer, men jag är inte säker på att de behövs eller fungerar riktigt så bra som det är tänkt.
Läs också – Test: Sennheiser CX400BT
Ta lösningen som pausar musiken automatiskt och släpper in omgivande ljud så snart du börjar prata, till exempel. Tanken är jättebra. Och sitter du på kontoret fungerar det finfint, men lösningen är för känslig och kan aktiveras så snart man harklar sig lite eller råkar nynna med i favoritlåten som spelas. (Jo, det händer.)
Headsetet har även en funktion som automatiskt anpassar brusreduceringen efter miljön du befinner dig i och vad du gör. Jabra har liknande funktioner, men ingen av dem fungerar speciellt bra. Jag hanterar det hellre på egen hand. Antingen med ett knapptryck (det finns en fysisk knapp du kan konfigurera som du vill) eller i applikationen.
Så snart du kommer hem får du en inställning, när du sitter på jobbet en annan och i stugan en tredje
I appen kan du förresten aktivera platstjänster och registrera ställen du ofta besöker och be headsetet anpassa inställningarna efter vad du föredrar vid den aktuella platsen. Så snart du kommer hem får du en inställning, när du sitter på jobbet en annan och i stugan en tredje. Det är riktigt smart och ett bättre alternativ till den automatiska avkänningen.
Inget mer pekande
Applikationen är enkel att använda och du kan även hantera anslutna enheter, optimera brusreduceringen, justera ljudbilden och stänga av pek-funktionen på kåpan. Jo, du läste rätt, ”peket” går att stänga av. Och vips försvinner en av punkterna jag störde mig mest på när det gäller WH-1000XM4. Eftersom jag använder en smart klocka kan jag hantera uppspelningsfunktionerna i den istället.
Kommer jag då att köpa Sonys suveräna lurar? Nej, antagligen inte. Jag använder true wireless-proppar med brusreducering till vardags och innan världen öppnar sig och jag börjar röra mig ute i verkligheten igen – flyga, shoppa, distansjobba på fik och åka tåg – finns det ju inte så mycket att avskärma sig ifrån.
Specifikationer, Sony WH-1000XM4
- Drivenheter: 1,57 tum
- Bluetooth: version 5
- Profiler: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
- Ljudformat: SBC, AAC, LDAC
- Apt-X: Nej
- NFC: Ja
- Batteritid ANC: Upp till 30 timmar
- Batteritid utan ANC: Upp till 38 timmar
- Laddas via: USB-C
- DSEE Extreme: Ja
- Frekvensrespons: 4 Hz-40 000 Hz
- Frekvensrespons via Bluetooth: 20 Hz–20 000 Hz (44,1 kHz)/20 Hz–40 000 Hz (LDAC 96 kHz, 990 kbps)
- Övrigt: Fungerar med sladd när batteriet är slut.