T7 Touch från Samsung är en blixtsnabb, fingeravtryckssäkrad extern lagringsenhet i ett slimmat utförande.
För ett par år sedan lanserade Samsung sin mobila SSD-serie T5, den består av små enheter med hög prestanda. Till denna gång har vi tittat på uppföljaren kallar T7 Touch och fortfarande handlar det om en liten extern disk som bara mäter 85 x 57 x 8 millimeter och väger 58 gram. Men här stannar likheten, för om vi börjar med att kika på det yttre har T7 försetts med en integrerad fingeravtrycksläsare. Lösningen är valfri att använda men vi kan, efter att ha laddad hem Samsungs mjukvara, kryptera disken med 256 bitars AES-kryptering och sedan välja att komplettera sedvanligt lösenordsskydd med att registrera ett eller flera fingeravtryck som sedan kan användas för att låsa upp disken.
Mjukvaran borde varit bättre
Tyvärr kunde programmet varit lite mer komplett, eller i varje fall lotsat oss till korrekta Windows-inställningar för att här hantera hur ofta och när disken ska förbli upplåst. För som standard räcker det med en inloggning för att behålla åtkomsten till disken under aktiv session, vilket kanske inte alltid är att rekommendera.
På ena kortsidan av T7 Touch hittar vi en USB 3.2 Gen2 Typ C-anslutning. Enheten kommer med både en Typ C till Typ C och en Typ C till Typ A-kabel. Ska vi vara lite petiga är dessa aningen korta, framför allt om vi vill föra över data till en stationär dator som inte har en frontplacerad anslutning.
Från SATA till NVMe
T7 Touch finns i tre olika kapaciteter: 500 gigabyte, en respektive två terabyte och två färger – svart eller silver. Vi har testat mellanmodellen på en terabyte. Det märks snabbt att Samsung uppgraderat mer än krypteringslösningen. Till denna serie har Samsung nämligen gått från SATA-gränssnittet till NVMe och till detta har ett utrymme på cirka 40 gigabyte reserverats för SLC caching vilket ger ett rejält prestandalyft jämfört med T5.
Vid tester med Crystaldiskmark når vi upp till hela 932 megabyte per sekund i sekventiell skrivning
Vid tester med Crystaldiskmark når vi upp till hela 932 megabyte per sekund i sekventiell skrivning och strax under 1 036 megabyte per sekund i sekventiell läsning. Vi uppnår likande värden med verkliga tester och kommer även upp över 1 000 megabyte per sekund i maximal skrivprestanda. Det ende lilla negativa vi upplevde var att disken tappar lite i prestanda under längre sekventiella skrivningar. Dessutom får vi bara en treårig garanti utan att Samsung nämner något om TBW (terabytes written).
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
- Cirkapris: 2 350 kr inkl. moms, 1 880 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Kapacitet: 1 TB
- Mått: 85 x 57 x 8 mm
- Vikt: 58 gram
- Kryptering: 256 bit AES
- Mjukvara: Samsung Portable SSD Software
- Garanti: 3 år
- Gränssnitt: USB 3.2 Gen2 Typ C
Aktuella priser:
priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.
LÄS OCKSÅ:
Test – Toshiba Canvio
Experten – Extern disk kan inte läsas
1 kommentar
Jag kan tycka att det du angav är negativt ”Vi kan inte styra hur och när disken ska låsas från programmet”, kan jag tycka egentligen är en bra grej.
Anledningen, är att visst, användaren borde kanske få välja, men inte bra om disken låser sig mitt i en filkopiering. Och å andra sidan, om man tittar på överföringsaktivitet, så kan det ju hända att Windows pollar disken emellanåt och håller den i liv, varför användaren då tror att det är fel på lösningen.
Sedan har vi ju det där med säker frånkoppling av enhet som ser till att cache’s och sådant flushas ordentligt.
Däremot, borde du ha testat ifall man kan låsa upp disken med fingeravtrycksläsaren UTAN det tillhörande programmet (givetvis efter att ha använt programmet för att ”programmera” disken). Dvs om man sitter på en dator, operativsystem eller enhet som inte har stöd för programmet ifråga och vill komma åt sin krypterade enhet, eller om man har ett operativsystem på den krypterade delen och vill boota.