Med tredje generationens Video Doorbell presenterar Ring en ny rörelsezon i sin smarta ringklocka. Och så kallad Pre-Roll-teknik.
Ring grundades 2013 med ett mål om att skapa tryggare bostadsområden i USA, och företagets smarta kamera-ringklockor blev snabbt mycket populära. Nu, sju år senare, är vi framme vid tredje generationens Doorbell och med den har vi även passat på att granska andra generationers Chime, en trådlöst ansluten ringsignalenhet.
Äntligen dubbla Wi-Fi band i Video Doorbell
När vi öppnar Doorbell 3-kartongen är den första tanken att vi fått fel modell då den är extremt lik sin föregångare. Den nya modellen är aningen nättare och har ett jämnare skal, men i övrigt är de alltså mycket lika. Modellen mäter 128 x 62 x 28 millimeter och kommer, precis som tidigare modeller, färdigpackad med allt vi behöver för att montera och installera enheten. I grunden är detta en modell som drivs av ett utbytbart och laddningsbart batteri, men vi kan även ansluta ringklockan till en svagströmsmatning för att i detta läge ha konstant drift utan krav på att ladda batteriet.
Kamerabevakning hemma – det här gällerVill du sätta upp bevakningskameror hemma? Då vill du garanterat använda dig av det så kallade privatundantaget. Så här gör du. |
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
De stora nyheterna hittar vi på insidan, där Ring till att börja ger oss dubbla Wi-Fi band och både nyttjar 2,4 och 5 gigahertzbandet vilket ger en markant bättre anslutning och framför allt en jämnade dataström. I fullbelastade nätverk har tidigare modeller till och från haft problem med viss eftersläpning och bildstörningar vid live-visning. Problemen är nu helt borta.
Detta gäller även ljudet som via det brusreducerande tvåvägssystemet ger oss en ren och tydlig dialog med personen framför kameran. Även detta utan släpningar eller bristande synk med videosignalen. Kameran i sig är baserad på HD-upplösning med 160 graders horisontellt synfält och som tack vare infraröda lysdioder även ger oss ett godkänt nattseende.
Bättre rörelseavkänning på nära håll
Ring har alltid arbetat med olika rörelsezoner men har till version tre av Video Doorbell introducerat vad som kallas för närzonen som ska ge en mer exakt rörelseavkänning. Detta läge fokuserar på ett område inom 1,5–4,5 meter och är perfekt som komplement till övriga zoner för att skapa områden med extra bevakning, eller kanske framför allt för att exkludera områden som kameran inte ska bevaka. Dessutom ger rätt konfigurerade zoner en markant minskning i både batteriförbrukning och notifieringar i applikationen som används för att styra och kommunicera med ringklockan.
Fler prylar från Ring
Just appen är annars en central del i systemet och vi rekommenderar verkligen att du spenderar lite tid med att använda de funktioner som finns och som hela tiden blir fler och bättre. Andra användbara lösningar här är möjligheten att låta kamera enbart reagera på personer, även detta för att spara batteri, eller att använda funktionen för att låta kamera ta ögonblicksbilder även mellan faktiska event för att få en snabb överblick av vad som händer när du är borta.
Det är även från appen vi kan låta vänner få meddelanden om något händer eller låta dem titta på kameran, alternativt skapa en grupp med godkända enheter som tillåts visa och kommunicera med enheten för att på detta sätt minimera att icke godkända personer kommer åt och kan använda ringklockan utan din vetskap.
Sparar filmklipp fyra sekunder innan rörelse detekteras
En sista nyhet i nya Video Doorbell 3 är den så kallade Pre-Roll-tekniken som låter kameran spara material fyra sekunderna innan en rörelse faktiskt har detekterats, för att på detta sätt kunna visa vad som triggade inspelningen. Detta är faktiskt första gången denna typ av lösning finns på en batteridriven videodörrklocka. Det vi däremot saknar med modellen är den typ av cachning andra tillverkare använder vilket gör att videon strömmar samma sekund vi ansluter vår mobil till den.
Ett sista plus är att modellen fungerar perfekt med både Alexa (Ring ägs av Amazon) och Samsung Smart Things, däremot är integrationen mot Googles assistent inte lika bra, utan här tog vi omvägen via Homey för att dra full nytta av funktionaliteten.
Kompletterande signal med Ring Chime
En stor fördel med Rings videodörrklocka är att den kan monteras på mer eller mindre alla ytor utan att du behöver dra kablar. Detta gör så klart att vi därför kommer att komma i lägen där vi inte hör när någon trycker på ringklockan. Visst, vi hör och ser det i vår app men de flesta vill troligen höra en ”ringsignal” i hela hemmet när någon står vid dörren.
LÄS OCKSÅ – Test: Arlo Video Doorbell
Detta var grunden till att Ring tog fram Chime, en trådlös ringsignalsenhet som kan placeras i valfritt eluttag och som kan kopplas till alla Rings dörrklockor och kameror via Wi-Fi. En intressant lösning med detta är att enheten även kommunicerar via mesh-baserade nätverk vilket gör att vi kan placera ut flera enheter i ett större hem.
Chime kan låta när en rörelse upptäckts
Vi kan dessutom använda Chime som en sorts förlängning av frontkamerans rörelsedetektering genom att konfigurera den för att skicka ut en ljudsignal när en rörelse registreras. För att göra denna funktion än tydligare kan vi dels särskilja signalerna mellan de olika händelserna som dörrklockan detekterar, dels justera volymen baserat på händelse. En extra plusfunktion är möjligheten att ”snooza” ljudet om vi till exempel inte vill bli störda under natten.
Enheten i sig mäter bara 7 x 4,8 x 3,5 centimeter och är med sin vita färg och gråvita frontnät en stilren lösning som inte skämmer ut sig även i mer designade miljöer.
SPECIFIKATIONER Ring Doorbell och Chime
- Tillverkare: Ring, www.ring.com
- Cirkapris Doorbell: 2 299 kr inkl. moms, 1 839 kr exkl. moms
- Cirkapris Chime: 449 kr inkl. moms, 359 kr exkl. moms
- Mått Doorbell: 128 x 62 x 28 mm
- Mått Chime: 70 x 48 x 35 mm
- Anslutning Doorbell: 802.11 b/g/n vid 2,4 GHz/5 GHz
- Anslutning Chime: 802.11 b/g/n endast vid 2,4 GHz
- Videoupplösning: 1080p
-
Drift Doorbell: Batteri eller svagströmsmatning
-
Drift Chime: Via eluttag