Philips 558M1RY är en gigantisk gamingskärm med AMD Freesync Premium Pro-stöd och imponerande ljud. Vi gillar det mesta.
Vi har under åren testat många stora skärmar anpassade för såväl spelande som olika former av produktivt arbete. Men, med undantag av de olika hybridliknande TV-apparaterna som även är anpassade för gaming mot antingen AMD eller Nvidia, alternativt både och, är det första gången vi kör en fullskalig test på en renodlad skärm med den ofattbara storleken av 55 tum. En skärm som då den dessutom använder sig av 16:9-bildförhållande har samma proportioner som de flesta moderna TV-modeller.
Bred ljudbild
Som nämnts handlar detta om en 55-tummare som väger hela 26,5 kilo med stativ. En bidragande anledning till den höga vikten hittar vi faktiskt under själva skärmen där Philips fäst en stor centerhögtalare, eller kanske mer av en soundbar, tillverkad av brittiska Bowers & Wilkins som under decennier varit kända för sitt ofta fantastiska ljud.
LÄS OCKSÅ – Test: LG Oled CX65
Denna gång får vi en högtalare som är fäst i skärmens undersida som baseras på dubbla diskanthögtalare om vardera 10 watt, dubbla mellanregisterhögtalare om vardera 20 watt samt en woofer som tillsammans ger oss ett DTS-certifierat 2.1-ljud. Trots att den totala effekten kanske inte låter som något att skryta med blir det här ganska tydligt att det skiljer mellan watt och watt, för denna högtalare ger ifrån sig ett riktigt bra och omslutande ljud med en bas som levererar ett kännbart tryck vid explosioner eller olika effekter och där hög- och mellanregister kompletterar varandra på ett riktigt bra vis.
Trådlösa bakhögtalare hade varit klockrent
Ljudet är visserligen optimerat för underhållning som spel eller film men lyfter även upp vanliga tv-sändningar till en helt ny nivå. Nu ska vi direkt säga att detta alltså inte är en tv och inte har en mottagare, men då merparten av dagens lösningar går via olika former av IP-tjänster behöver det inte innebära något bekymmer. Skulle vi däremot fått önska oss något lite extra så här inför julhelgerna hade det varit om lösningen gått att komplettera med två trådlösa satelliter för ett mer komplett surroundljud.
LÄS OCKSÅ – Test: Philips 498P9
På baksidan hittar vi anslutningarna. På skärmens vänstra sida finns strömanslutningen medan vi på den högra sidan, sett bakifrån i båda fallen, hittar tre HDMI 2-portar, en Displayport 1.4, en USB-B-port för anslutning till dator eller konsol samt hela fyra USB 3.2-kontakter varav två stödjer snabbladdning enligt B.C1.2. Slutligen finns här även ett separat 3,5 millimeters hörlursuttag.
Philips 558M1RY saknar stöd för senaste HDMI-standarden
Det är synd att skärmen inte har stöd för senaste HDMI 2.1-standarden vilken är mer passande för den nya generationers konsoler. Anledning till detta är att med nuvarande lösning kan vi välja mellan att köra i 3 840 x 2 160-upplösning via HDMI, men detta då i 60 hertz. För att dra full nytta av skärmens 120 hertz-läge i 4K krävs att vi använder DP-anslutningen och denna verkar lysa med sin frånvaro på både kommande Xbox och Playstation 5. Detta gör att vi måste jämka och köra i 2 560 x 1 440-upplösning över HDMI för att nå 120 hertz, eller välja en lägre uppdateringsfrekvens.
Innan vi lämnar baksidan måste vi även nämna att skärmen försetts med Philips Ambiglow ljusaura runt om skärmen där bildprocessorn i realtid analyserar det inkommande bildmaterialet och baserat på detta justerar aurans färg och ljusstyrka så att de matchar bilden.
Perfekt fabrikskalibrering
Vi fortsätter med monitorns primära funktion, skärmen, som baseras på en VA LCD-panel med W-LED-teknik. Skärmen jobbar med ett färgomfång med 95 procents DCI-P3-täckning, 104 procents NTSC- och 125 procents sRGB_täckning. Ljusstyrkan ligger i normalläge på 750 cd/m2 men växlar upp till 1 200 cd/m² vid HDR där 558M1RY är DisplayHDR 1000-certifierad. Till detta är skärmen så klart fabrikskalibrerad med Delta E <2 (sRGB) och kommer med stöd för AMD:s FreeSync-teknik Premium Pro.
Detta ger oss sammantaget en otroligt bra upplevelse med en helt flimmerfri bild med mycket låg fördröjning som framför allt vid HDR-läge höjer spelnivån flera steg och det var länge sedan vi kände en sådan wow-känsla från att spela spel eller se på film från en skärm i denna förhållandevis överkomliga prisklass. Dessutom ska det tilläggas att skärmens SDR-läge är näst intill lika imponerande, och oavsett spel som liras eller vilken film du väljer så kommer resultatet att bli kanon.
Spela under jobbmötet i hemlighet
Men skärmen fungerar till mer än underhållning, vi får nästan samma vinning av enheten när vi jobbar med mer grafikintensiva program inom både Adobe-sviten eller olika CAD-versioner för att inte tala om hur trevligt det är att sitta i soffan, fyra meter bort och kunna jobba med multipla dokument och Excelark samtligt för att sekunden senare växla över till en film eller spela en stund. Vi hade även möjlighet att testa en racer-gamingstol samtidigt och undertecknad kan lova att det inte var många på kontoret som sov denna natt.
LÄS OCKSÅ: Svängd 34-tummare från MMD – Philips 346P1CRH
För att underlätta vårt arbete stödjer Philips 558M1RY både PIP (bild i bild) och PBP (bild intill bild) med två olika källor vilket gör att vi exempelvis kan koppla upp oss mot ett Teams-möte samtidigt som vi på andra sidan sitter och spelar (men berätta det inte för dina arbetskamrater). Allt hanteras sedan mycket enkelt via en liten smidig fjärrkontroll. Den kanske största nackdelen med skärmen är dess betraktningsvinkel. Utan att sätta några siffror på det kan vi konstatera att skärmen utan någon som helst tvekan gör sig bäst direkt framifrån eller från en normal vinkel motsvarande kanske en tresitssoffa. När vi börjar gå utanför dessa ramar blir färgerna i skärmens bortre delar snabbt mörka. Men detta är inte något större problem då vi knappast kommer att sitta för många personer runt om skärmen.
Så här använde vi Philips 558M1RY
Under vår tid med Philips 558M1RY har vi så klart även testat ett antal olika uppsättningar och den bästa, enligt undertecknad, är utan tvekan att ansluta vår arbetsdator till DP-porten och koppla USB-genomgången till densamma. Vi anslöt sedan konsolen till ena HDMI-porten mellan vilka vi sedan växlade frekvent. Till detta hade vi en HDMI-kabel kopplad till vår bärbara dators docka och den sista HDMI-porten var reserverad för Samsungs Dex-lösning. I detta utförande kunde vi enkelt växla mellan alla enheter på ett bräde genom att vi även använde mus och tangentbord från Logitech med stöd för flera datorer.
Vi säger till och från att det är svårt att lämna ifrån sig en låneenhet efter ett test. Detta var definitivt ett av dessa tillfällen och Philips 558M1RY kommer utan tvekan att ligga mycket högt på listan över onödigt nödvändiga enheter som måste införskaffas, alternativt önskas till jul.
Specifikationer Philips 558M1RY:
- Tillverkare: Philips, www.philips.se
- Cirkapris: 12 990 kr inkl. moms, 10 392 kr exkl. moms
- Panel: VA LCD med W-LED
- Storlek: 55 tum
- Färgomfång: 95% DCI-P3, 104% NTSC, 125% sRGB
- Bildförhållande: 16:9
- Svarstid: 4 ms
- Ljusstyrka: Normalt läge: 750 cd/m2; HDR-läge: 1 200 cd/m2
- FreeSync-teknik: Premium Pro
- Anslutningar: 3 st HDMI 2 + Displayport 1.4 + 4 st USB 3.2 + 3,5 mm
- Multianslutning: PIP/PBP
- Vesa: 200 x 200
- Ljud: Bowers & Wilkins DTS 2.1
- Mått: 1 232 x 834 x 308 mm
-
Vikt: 26,5 kg