Oneplus Pro 8 har en suverän skärm, massor av prestanda och bjuder på snabbladdning i alla former – men prislappen har blivit femsiffrig.
För oss som följt Oneplus resa har det alltid handlad om premiummobiler till ett klart konkurrenskraftigt pris, där funktioner och finesser från mobil till mobil mer eller mindre utvecklats efter feedback från vad som i skrivande stund är en av världens mest aktiva communitys på mobilsidan. Mycket av detta stämmer så klart även in på senaste flaggskeppsmobilen Oneplus 8 Pro, men för första gången kliver toppmodellen även över det magiska 10 000 kronors-strecket. Vi får för vår testmodell som är utrustad med 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring ge 10 995 kronor.
Skärmen är magisk
Vi börjar med skärmen, som för de senaste modellerna varit lite av en huvudfeature för Oneplus och detta är verkligen något som den nya modellen lever upp till med råge. I grunden såfår vi en 6,78 tums QHD+-skärm med 513 ppi (bildpunkter per tum). Upplösningen är lite udda 1 440 x 3 168 pixel vilket ger ett bildförhållande på 19,8:9. Men det som gör skärmen unik är dess 120 hertz uppdateringsfrekvens, vilken den även behåller i maximal upplösning, något vi inte ser hos konkurrenterna. Till detta har skärmen även stöd för HDR10+.
ANNONS: Så mycket kostar Oneplus 8 Pro hos Webhallen
Nu kanske många tror att det bara är en massa tomma siffror, men så är inte fallet utan det är en markant skillnad i hur Oneplus hanterar det som visas och vi får ett flyt både när vi rullar på sidor men framför allt i spel och vid filmer, som helt enkelt är grymt trevligt. Ytterligare en del som vi snabbt märker är hur äkta färgerna som visas verkar, vilket även bekräftas av vårt uppmätta Delta-E-värde på 0,27, vilket faktiskt är det bästa värde vi någonsin mätt på en mobil och som vida överstiger bland annat Samsungs senaste telefon. Däremot når inte färgrymden lika bra då DCI-P3 bara visar på 116%, vilket kan jämföras med 163% för Samsung. Oavsett vilket är detta troligen den bästa skärm vi testat totalt sett, både för arbete och nöje.
En ny selfiekamera utan pop-up
Ser vill skärmen i övrigt är den, som de flesta premiummobiler i dag, lätt svängd längs kanterna. Jämfört med tidigare modell får vi en lite större fingeravtrycksläsare i skärmen, och framför allt ser vi uppe till vänster att Oneplus återigen flytta tillbaka selfiekameran som en integrerad del i skärmen. Detta är även ett tydligt exempel på feedback från användare då merparten här inte uppskattat den tidigare pop-up-lösningen. Mobilen är dessutom IP68-klassificerad vilket gör den motståndskraftig mot både fukt och damm.
Ramen och bakstycket är mjukt integrerade med skärmen. Det är fortfarande lite markeringar längs kortsidorna och hörnen men lösningen är mjukare jämfört med tidigare modell. En funktion som vi alltid uppskattat är det fysiska reglaget för ljud och stör ej, som finns längs höger sida. I underkant finner vi en Typ-C-anslutning för headset eller laddning och här kommer nästa del som optimerats. Sedan tidigare har Oneplus använt sig av sin egen laddteknik kallad Warp Charge 30T vilken ger 50 procents batteri på bara 23 minuters laddning. Batteriet i sig är på 4 510 milliamperetimmar vilket utan bekymmer tar oss genom en full dags arbete och underhållning.
Warp Charge 30 Wireless tar oss från noll till 50 procent på 30 minuter
Som om inte detta vore tillräckligt kommer äntligen trådlös laddning till Oneplus och detta under det inte helt överraskande namnet Warp Charge 30 Wireless som tar oss från noll till 50 procent på 30 minuter. Men detta är under förutsättning att vi använder företagets trådlösa laddare. Med en vanligt QI-laddare tar det längre tid. Oneplus 8 Pro erbjuder även, precis som annat Huawei, omvänd trådlös laddning vilket innebär att vi exempelvis kan ladda vårt headset genom att lägga det på mobilen.
En del som vi däremot inte fick till 8 Pro var möjlighet till extra lagring. I botten finns en SIM-kort-hållare med plats för dubbla kort men vi kan inte, som på många andra mobiler, byta det ena kortet mot ett mSD-kort och detta är en klar begränsning.
Oneplus 8 Pro bjuder på kraft i överflöd
På insidan hittar vi Qualcomms senaste processor i form av Snapdragon 865. Till denna får vi, som nämnts ovan, 12 gigabyte RAM men då dessa är baserade på LPDDR5 ger de cirka 30 procent bättre minnesprestanda jämfört med föregående modell. Dessutom kräver minnet cirka 20 procent mindre ström jämfört med tidigare lösningar vilket är en bidragande anledning till den goda batteritiden. Tillsammans med processorn och snabb lagring får vi här en kombination som ger oss en av de mest kraftfulla mobilerna på marknaden just nu, och med ett Geekbench 5.1-resultat på dryga 3 300 så krossas föregående modell som stannade på 2 561 poäng.
Oneplus 8 Pro kommer förberedd för 5G och detta är ett klart plus, men tyvärr används bara X55-chippet vilket inte stödjer kommande mmWave-nätverken vilka ger den högsta 5G-hastigheten. Dessutom har detta chip, i varje fall i nuläget, vissa kända begränsningar när det kommer till uppladdningshastigheter. Vi har dock inte kunnat testa detta då vi inte har tillgång till ett 5G-nät när dessa tester genomförs. Oavsett vilket är det ett steg i rätt riktning med 5G.
Bjuder på bra bilder – men inte bäst
Vi kommer så till kameralösningen och där flera av konkurrenterna har satsat på mer rektangulära linshållare har Oneplus valt en avlång, lite rundad lösning med tre linser som sedan kompletterats med en separat lins placerad bredvid huvudlinserna. Kameralösningen består av en sensor på 48 megapixel och en 120 graders vidvinkellins baserad på Sonys IMX586-sensor som även erbjuder ett makroläge som kan gå så nära som tre centimeter. Under denna finner vi huvudkameran som även denna är på 48 megapixel, men som baseras på IMX689 med f/1,78. Under dessa finns en färgfilterlins på fem megapixel och så har vi så den sidoplacerade hybrid-zoomlösningen på åtta megapixel, som ger upp till 30 gångers zoom varav tre gånger är optisk.
Däremot når den inte fram till Huaweis senaste toppmobil.
Sammantaget ger Oneplus 8 Pro bra bilder. Framför allt sett till skärpa och detaljer där vi kan zooma in delar av en bild med förhållandevis bra bibehållen skärpa. Däremot saknar vi lite av det färgomfång som vissa av konkurrenterna levererar. Det ger en något platt känsla, framför allt sett till porträttbilder, som saknar lite dynamik och liv. Oneplus 8 Pro har även ett mörkerläge och detta är klart bättre jämfört med föregående modell och ligger även före flera av övriga toppmodeller. Däremot når den inte fram till Huaweis senaste toppmobil.
Slutligen har vi frontkameran som är på 16 megapixel och baseras på Sonys IMX471-sensor. Denna är vi riktigt nöjda med och vi får för en gång skull äkta bilder utan en massa förskönande effekter från start. Vi upplever även att linsen lyckats bättre med att fånga detaljer och nyanser i färger än många andra modeller.
Skärmen och batteritiden är i toppklass
Vi ska kort avsluta med ljudet. Enheten ansluts med fördel via Bluetooth 5.1 där enheten har stöd för aptX, aptX HD, LDAC, AAC och SBC. Men mobilen har även dubbla stereohögtalare med stöd för Dolby Atmos och via de multipla mikrofonerna får vi även en godkänd brusreducering som ljudzoomning när vi filmar.
Överlag är Oneplus 8 Pro en av marknadens toppmobiler med framför allt en underbar skärm och en bra batteritid. Mobilen är även ett klart lyft från föregående modell men det ska den också vara med tanke på det högre priset.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Oneplus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 10 995 kr inkl. moms, 8 796 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 865
- Lagring: 256 GB
- Ram: 12 GB LPDDR5
- Mått: 165,3 x 74,3 x 8,5 mm
- Vikt: 199 gram
- Skärm: 6,78 tum
- Skärmtyp: AMOLED
- Upplösning: 3 168 x 1 440 pixel, 513 ppi
- Batteri: 4 510 mAh
- Kamera: 48 MP + 48 MP + 8 MP + 5 MP + 16 MP front
- Wi-Fi: 2×2 MIMO WiFi6
-
Bluetooth: V5.1 med aptX, aptX HD, LDAC, AAC och SBC
Aktuella priser:
Priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.