NZXT tillverkar inte bara chassin och datorkylare. De gör prisvärda moderkort också! Vi testar nya N7 Z490.
De flesta känner till NZXT som en tillverkare av chassin och olika former av kyllösningar till din dator, men företaget har en bredare portfölj än så och denna gång får vi stifta bekantskap med ett annorlunda och mycket intressant moderkort i form av N7 Z490 som precis som namnet antyder är konstruerat för Intels tionde generations Core-processorer. Kortet kommer i två olika färger: mattsvart och matt vitt där vi har testat det senare.
Heltäckande panel
Det första vi tänker på när vi packar upp N7 Z490 är moderkortets unika design där mer eller mindre samtliga kretsar och även vissa komponenter döljs av en vit metallpanel, eller rättare sagt en större panel och mindre täckbrickor som gör att vi enkelt kommer åt underliggande delar som M.2-platser. Detta ger ett rent intryck och gör det även enklare att hantera och byta delar som instickskort samtidigt som vi kan lyfta fram ett stilrent inre när ett fönsterchassi används.
LÄS OCKSÅ – Test: MSI MEG Z490 Godlike
N7 Z490 kommer med dubbla PCIe Gen 3 x16-platser (vilka körs i x16 + x4) och tre Gen 3 x1-platser där båda fullängdsplatserna placerats med två tomma expansionsplatser mellan, för att kunna rymma dubbla fullstora, tre-slots, grafikkort och ändå ha plats för ytterligare ett x1-kort av något slag. Under täckpanelen så finns dubbla M.2-platser varav en är en kombinerad SATA/PCIe och den andra är en renodlad PCIe-port.
I kortets nederkant har NZXT lämnat en liten rad som inte täcks av panelen och här finns kortets interna anslutningar. Värt att notera är att det, beroende på chassi, kan vara värt att ansluta vissa av dessa kontakter innan moderkortet fästs för att undvika eventuella problem med trång åtkomst. Här nere finns även anslutningar för korets RGB-hantering och vi får här totalt dubbla NZXT-anslutningar, en 5-volts aRGB och en 12-volts RGB anslutning.
Missa inte vårt jämförande test av Z490-moderkort i toppklass
På samma sätt finner vi längs den högra långsidan vinklade SATA-anslutningar vilka är fyra till antalet. Bredvid dessa finner vi en USB 3-anslutning och bredvid kortets 24-pinnars EATX-anslutning finns även en frontmonterad Typ-C-anslutning. I kortets övre kant finner vi en P8- och en P4-anslutning samt anslutningar för fläktar, CPU-kylare och vattenpumpar. Samtliga av dessa är fyrapinnars anslutningar med stöd för upp till 24 watt per kanal vilket är klart bra.
N7 Z490 har godkänd överklockningspotential
Vi fortsätter med kortets minnesbanker som är fyra till antalet och stöder upp till 128 gigabyte DDR4. Den högra av dessa är placerad ganska nära kortets panel, vilket gör att vissa lite bredare RGB-minnen ligger kant i kant. Detta är inget problem men vi hade gärna sett ytterligare någon millimeters spelrum. Kortet har annars en mycket bra minneshantering och samtliga av våra testminnen identifierades korrekt. Kortet stöder upp till 4266 megahertz-minnen vid överklockning men denna är mer känslig och vi kunde bara maximera frekvensen med minnen från G-skill.
Samma del gäller processorn som har en fullt godkänd överklockningspotential där vi lyckades köra vår Intel Core i5 10600K i 4,8 gigahertz över samtliga kärnor, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Ser vi till kortets trådlösa anslutning kommer det utrustat med Intels dual band Wireless-AX200 Wi-Fi 6-anslutning som trots att den inte är den snabbaste vi testat håller en stabil överföring och direkt anslutning. Till denna får vi även Bluetooth version 5.1.
Vi kommer så till ljudet som baseras på Realteks ALC1220-chip med stöd för åttakanalers HD-audio. Detta ger oss ett rent och bra standardljud för både spel, underhållning och alla former av arbete.
Vi vill se fler anslutningar på panelen
Vi fortsätter med kortets IO-panel som delvis är lite av en besvikelse. Denna börjar med anslutningar för antennerna tillsammans med en Clear Cmos-knapp. Härefter följer en HDMI-port och dubbla USB 2-portar. Sedan är det ett litet tomrum följt av två USB 3.2 Gen 2 varav en är en Typ-C-port. Efter dessa kommer en 2,5 gigs LAN-port baserad på Realteks RTL8125BG-chip tillsammans med dubbla USB 3.2 Gen 1-portar. Panelen avslutas med fem analoga och en digital audioport.
Tyvärr har NZXT valt att inte satsa på en kompletterade gigabitport och vi hade även helst sett att Typ-C-porten var av Tunderbolt 3-format. Till detta måste vi även säga att IO-panelen i helhet känns klart underutnyttjad då den bara används till cirka 60 procent. En sista del vi gärna ser förbättras till kommande modeller är manualen, som för en oerfaren systembyggare är klart rörig. Kortet går att köpa för 2490 kronor vilket måste sägas vara ett klart bra pris.
Specifikationer NZXT N7 Z490
- Tillverkare: NZXT, www.nzxt.com
- Cirkapris: 2 490 inkl. moms, 1 992 exkl. moms
- Minne: 4 banker DDR4@4 266MHz
- Max Minnesmängd: 128 GB
- Expansionsplatser: 2 st PCIe Gen 3 x16 + 3 st Gen 3 x1
- Lagring: 2 st Ultra M.2 + 4 st SATA 3
- SATA 3 Raid-stöd: 0,1,5,10 via SATA
- USB:3 st USB 3.2 Gen 2 + 4 st USB 3.2 Gen 1 + 8 st USB 2
- Audio: Realtek ALC1220 Codec
- Lan: 2,5 GbE
- Trådlöst: Intel AX200 + Bluetooth 5.1